Tó-retró

A 80-as évek idolja, a villogó szemű Maláj Tigris

2019. január 22. - drkardos

40 ezer rajongó várta Vácon a zöld szemű fél-indiai félistent, aki Olaszországban lovagi címet is kapott. Ilyen ember Kabir Bedi.

sandokan1.jpg

Fotó: wikipedia

 

Győzelemre született. Mármint a neve alapján biztosan, ugyanis így lehet lefordítani magyarra a Kabir Bedit. De nem csak ezért lett a női sóhajok indikátora és a fiúk rajongott hőse a félig indiai, félig angol színész. Ehhez még kellett egy jó adag sárm, a bronz bőrből villanó zöld szem és egy sportos felépítésű két méteres test is.

            Emilio Salgarit nyugodtan lehet az olasz Karl Maynek nevezni, ugyanis nagyon hasonló klisék mellett ontotta magából a kalandregényeket, mint Winnetou figurájának kiagyalója, azzal az apró különbséggel, hogy az ő 85 regényének szinte egytől-egyig Sandokan a maláj Robin Hood volt a főszereplője. A figurát kétségtelenül a hat részes TV film-sorozat tette világhírűvé, melyet nálunk is bemutattak, két formában is. Először 1978. november 23-án a mozik levetítették a teljes szériát egy mozifilmmé összegyúrva, mérsékelt siker mellett. A közönség valószínűleg még nem állt készen a kisemmizett, majd kalózzá lett maláj herceg történetének befogadására. Azután eljött 1982. január 7-e, amikor a televízió villogó képernyőjén először feltűnt az azóta unalomig ismert főcím és Bedi bevitorlázott a magyar szívekbe. Ekkor már ugyanolyan elsöprő volt a hatás, mint a világ minden országában, ahol képernyőre került a sorozat. A könnyen emészthető történet, a spagetti westernek és Robin Hood történetek kliséi és a különleges szemű maláj félisten együtt megtette a hatását. Pedig csak a szerencsén múlott, hogy minden összeálljon.

            Kabir Bedi ugyanis a sorozat előtt még csupán egy meglehetősen sikertelen, amatőr színésznek számított, aki elmondása szerint már éppen az egyetemi tanulmányainak folytatására akart inkább koncentrálni. Bár sokat próbálkozott az indiai filmgyártás fellegvárában, Bollywoodban, számos mellékszerepnél nem jutott tovább. Ám ami a helyi filmesek szemében hátrány volt, az Sergio Sollima olasz rendező számára maga volt a főnyeremény.

sandokan2.png

 

Indiában nem tudták elfogadni, hogy Bedi jobban beszél angolul, mint helyi nyelven, hogy zöld (sokak szerint kék) a szeme, és hogy legalább egy arasznyival magasabb az indiai átlagférfiaknál. Az akkoriban sikeres spagetti westerneken szocializálódott Sollima azonban jobb embert nem is találhatott volna a maláj szabadsághős szerepére. A két férfi 1974-ben csapott egymás markába, és a többi ma már történelem.

            A Sandokan szériát először 1976-ban mutatták be Olaszországban, majd sorra jött a többi állam Európában, Ázsiában, Afrikában, sőt Dél-Amerikában is (talán az egyetlen alkalom volt, amikor a mi földrészünkről érkezett sorozat a szappanoperák menyországába). Érdekesség – bár érthető – hogy az angol hódítók által kisemmizett és ellenük ellenállást szervező nemzeti hős kalandjait Angliában egyáltalán nem tűzték műsorra a TV csatornák. Ezzel Bedi karrierje is beindult, és következő filmje a Bagdadi tolvaj premierjén már egy tűzlétrán kellett elmenekíteni a megvadult – hölgy – rajongók ostroma elől. Amikor a sorozat bemutatása után két évvel 1984-ben a színész Magyarországra érkezett, a hatás itt sem volt sokkal kisebb. A Lapkiadó Vállalat által szervezett, három napos túra váci állomásán például 40 ezer rajongó várta, aki között még spanyol és NSZK turisták is szép számmal akadtak. De milyen ember is igazából az idén már 73 éves Bedi?

            A mai Pakisztán területén született egy indiai filozófus és egy angol nő frigyéből. Anyja Freda Bedi Derby-ben látta meg a napvilágot, és 12 évvel Kabir születése előtt költözött Indiába férjével, akivel egy évvel korábban házasodott össze. Freda itt az első nyugati nőként felvette a buddhista vallást, és férjével együtt aktívan részt vett az India felszabadításáért küzdő szélsőséges mozgalomban. Így nyugodtan kijelenthető, hogy Kabirnak nem csak a külseje, hanem a lelki indítattása is bőven adott volt Sandokan megformálásához. A színész egyébként a szebbik nemet sem vetette meg, hiszen összesen négy alkalommal házasodott. Színészi karrierjét tekintve Kabir Bedi egy rekordot is felállított, ugyanis ő volt az első bollywoodi színész, aki James Bond filmben szerepelt. 1983-ban, a Polipka című moziban keveredett ellentmondásba az akkor éppen Roger Moore megformálta szuperkémmel, ugyanis értelemszerűen a rossz oldalon állt a történetben. Emellett olyan sorozatokban is feltűnt, mint a Magnum, a Knight Rider és a Dinasztia. Legsikeresebb éveit egyértelműen az Egyesült Államokban tölti, ahol a színészet mellett béke-nagykövetként a burmai elnyomás ellen kampányol. De nem felejtették el az olaszok sem. Az európai országban – kis túlzással – ugyanakkora hős, mint Malajziában Sandokan, ugyanis 2010. júniusában az Olasz Köztársaság legmagasabb polgári kitüntetését, a Cavaliere címet is megkapta. Bedi saját állítása szerint több alkalommal is nekiállt az önéletrajza megírásához, ám mindannyiszor felhagyott vele. Eredetileg motivációnak szánta azt mások számára, ám úgy gondolta, hogy az átlagemberektől túlságosan eltérő élete erre nem tenné alkalmassá a könyvet...

 

Kérlek töltsd ki a Tó-retró blog nagy retró-kutatását (itt), amelynek eredményeit természetesen közkinccsé tesszük is a blogon is. A kutatást hiánytalanul kitöltők között retró ajándékcsomagokat sorsolunk ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9114567722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2019.01.23. 16:00:43

Pár hete adták azt a Knight Rider részt, amiben azaktuális gonosz csicskását alakította, kb. egy mondatos szerep volt.
A Sandokánt is épp most ismételték, mai szemmel rettentő lassú, és vannak benne kifejezetten nevetséges részek. Az egyikben például Sandokan és társai éppen az ellenséggel harcolnak, sorra hullanak el, amikor Marianna valahol egy házban elkezd játszani a harmóniumon. Sandokan a csata hevében természetesen rögtön meghallotta, odaszólt Janeznek, hogy elmegy, mert Marianna hívja.
Ami érthetetlen számomra, hogy 2018-ban kb. VHS minőségben, nyávogó hanggal adták a magyar tévében, de a youtube-n is hasonlóak az idegen nyelvű változatokok.

Egy Hun Hunniából 2019.01.23. 16:00:50

Népszerűségét mutatja, hogy magyar neve is volt, mint Verne Gyulának. :-D
(Bedi Karcsi)

A csapos közbeszól 2019.01.23. 20:58:18

Én igazából azt nem értem, hogy honnan veszi a poszt író, hogy az 1978-as bemutató csak mérsékelt siker volt. A moziknak akkoriban eléggé szűk volt az átbocsájtó képessége és és hét közben pl a felnőttek csak igen igen korlátozott számban mentek moziba, míg ugye a Tv a pörkölt és a sör ott volt a fotel "mellett".

trollsalab 2019.01.24. 05:45:24

Én 1980-ban láttam a mozis verziót, ami szinte teljesen megegyezett a minisorozattal. Mindenki engem irigyelt, hogy előre tudom mi fog történni a következő részben amikor elkezdték vetíteni a sorozatot.

trollsalab 2019.01.24. 05:45:36

@A csapos közbeszól: "honnan veszi a poszt író, hogy az 1978-as bemutató csak mérsékelt siker volt". Mondjuk abból a logikus következtetésből, hogy a Sandokan mánia nem 78-ban vagy 79-ben hanem a telveziós bemutatást követően söpört végig az országon. A moziknak akkoriban eléggé szűk volt az átbocsájtó képessége. Hát ez eléggé relatív. Egy Piedone filmnek a 80-as években 2-3 milliós volt az éves nézőszáma.

trollsalab 2019.01.24. 05:46:17

Nocsak kedves posztíró. Csak nem az én 10 évvel ezelőtti retronómos hozzászólásomat használta fel ennek a posztnak a megírásához.

retronom.hu/node/5172

konrada 2019.01.24. 18:25:27

@trollsalab:
...azt tudom, hogy én - és a korosztályom - többször is megtöltötte a mozit, és tán a többediknél volt olyan, hogy nem volt teltház (valamelyik hétköznap délelőtt - délután).
Nálunk biztosan siker volt, hisz tenger, meleg, pálmafák, romantika, kardozás az mindig bejött.;)
Arra meg már nem emlékszem, hogy milyenek voltak a forgalmazó számai.

...megjegyezném: A 80-as évek Piedone filmjei azért voltak annyira ismertek, mert az nem egy akkor még ismeretlen sztár egyik első filmje volt, hanem egy kialakult brand része, és az elsőnek - A Zsaru - nak sem volt akkor nagyobb hájpja, azt utólag vitte fel a többi film.

(Persze ettől még az sokkal jobb film volt - mint a 3 folytatása, akár a Sandokan - csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az utólagos értékelés félreviheti a megtörtént valóságot...)
süti beállítások módosítása