Tó-retró

Tudta, hogy Hermann Göring az Árpád-házból származott?

2021. október 19. - drkardos

Ebben a formában a náci vezető jogosult volt a magyar trónra, sőt fel is ajánlották neki a magyar koronát.

goering1.jpg

 

Hermann Wilhelm Göringet, a náci Németország második emberét és a német légierő, a Luftwaffe vezetőjét senkinek sem kell külön bemutatni. A hitleri rendszer és személy szerint az ő rémtettei mindenki számára ismertek. Azonban Hermann Göringet, mint jogos magyar trónörököst és Árpád-házi leszármazottat már csak kevesen emlegetik, holott ennek bizony történelmi nyomai is vannak!

            Magyarországon 1968-ban robbant a sajtóbomba, miszerint a volt náci vezető és háborús bűnös I. Béla, I. László, II. Géza, II. András és V. István magyar királyok leszármazottja, valamint — kétszeresen is — Álmos vezér sarja. Ez a veretes családfa a  - Göring nemesi címerrel együtt — a „Nemesi Évkönyv”-ben ,a német Góthai Almanach, Svájcban kiadott magyarnyelvű változatában látott napvilágot. Ráadásul a 104-113 oldalon található Göring címszó szerepelt a könyv 1958—61-es, 62-65-ös és 66-68-os számában is. Ebben az utolsó kiadásban talált rá a német Der Spiegel újságírója, akinek a cikke bejárta a világot.

goering3.jpg

Az Almanach egy korábbi, 1926-os kiadása

 

Noha senki sem vette igazán komolyan, hogy a pomerániai kisvárosban, Rosenheimben szültetett Göring valóban magyar – ráadásul királyi – ősökkel rendelkezett volna, mégis felmerül egy kérdés: Mit akart legitimálni a náci vezető ezzel az ordítóan hamis rokoni szállal? A válasz a magyar történelem egy igen meghökkentő epizódjával függ össze.

 A Spiegel 1968-ban megkereste Beregfy-Berger Károly, a Szálasi féle kormány Honvédelmi Miniszterének Ausztriában élő szárnysegédjét, aki pontosan tudta a választ. Hermann Göringet 1944-ben magyar királlyá akarták koronázni!

            Szálasi Ferenc nyilas vezető 1944-ben német segítséggel lett Magyarország vezetője, és – noha eddigre már a náci helyzet teljesen reménytelen volt – a korábbinál is szorosabbra akarta fűzni a kapcsolatot Németországgal. Az év végén belügyminiszterével, Vajna Gáborral, Beregfyvel és az ő szárnysegédjével együtt elutaztak Göring kastélyába, Karinhalle-ba.

goering2.jpg

Szálasi Ferenc

 

Itt Szálasi nem kertelt, hanem felajánlotta a náci vezetőnek Szent István koronáját és a magyar királyi posztot. Göringnek megtetszett az ajánlat, hízelgett köztudott nagyzási mániájának a nagy tisztesség. De kijelentette, hogy a feltételeket még a „Führerrel” meg kell beszélnie. Megegyezett Szálasival, hogy a koronázást, a hadiállapot javulásával, a végső győzelem kivívása után tartják meg. Ezen a ponton azt gondolhatnánk, hogy még ő is elmorzsolt egy nevetés a szája sarkában e bizarr ötlet hallatán, ám ez hatalmas tévedés!

Hogy mennyire komolyan vette Göring Szálasi tervét, abból is kitűnik, hogy haladéktalanul hozzálátott ősi származásának bizonyításához. Nemesi címert rajzoltatott magának — bár egy pomerániai kisvárosban született és még a német nemesek közé sem tartozott — és gyorsan „magyarosította” eddig hibátlan árja családfáját. Abban az időszakban a náci történészek egy ilyen léptékű feladatot egy szempillantás alatt elintéztek, így nemsokára Göring már a magyar Álmos-Árpád vérvonal leszármazottjává vált. Noha ekkor Göring életéből már csak néhány hónap volt hátra, az immáron magyar trónkövetelő ősnemes származásának nyomai még 1968-ig fennmaradtak.

Mivel abban az évben már a világ minden táján tiltakoztak a bejegyzés ellen a külföldön élő magyar nemesi leszármazottak, a Spiegel megtudakolta az okokat. A kérdést a magyar nyelvű kiadványt szerkesztő, Svájcban élő Barcsay-Amant Zoltánnak tették fel, akit ez egy pillanatra sem hozott zavarba. Ő úgy gondolta, hogy a kiadványban még gengszterek is helyet kaphatnak (valószínűleg szerepel is benne ilyen személy), hiszen a családfa csak a származást bizonyítja, nem ítélkezik jó vagy rossz felett. Ő úgy gondolta, hogy Göring bizonyítékai teljesen eredetinek tűntek (arról nem kérdezték, hogy miért csak 1944-ben láttak napvilágot) és az eredeti kiadásban is szerepeltek.

Amint már említettük a könyv egy német almanach magyar nyelvű kiadása volt, így Barcsay-Amant egyszerűen áthárította a felelősséget. Ez már csak azért is kényelmes húzás volt, mert a német Nemesi Archívum igazgatója, Hans Friedrich von Ehrenkrook 1968 februárjában elhunyt. Nem kizárt, sőt nagyon is valószínű, hogy Barcsay-Amant egyáltalán nem is látta a családfáról szóló eredeti iratokat. Az, hogy a férfi magyar ember létére miért védte mégis Göring Árpád-házi származását? Talán azért, mert a magyar szerző évkönyve szerint az Ehrenkrookok éppúgy, mint a Barcsayak, rokonságban álltak Göringgel — s ezáltal jómaguk is az ezeréves Árpád nemzetség leszármazottai voltak...   

 

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr4516727394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2021.10.20. 14:44:42

Nem biztos, hogy hamis a vérvonal. Göring nemesi családból származott, a nemesi családok pedig egész Európa nemességével keveredtek-házasodtak. Az Árpád-házi leszármazottak is gyakran más országokba mentek férjhez, így nem zárható ki, hogy Göring is a leszármazottjuk volt.
A lényeg, hogy nem lett belőle magyar király (kirázott a hideg a gondolatra).

Örömhernyó 2021.10.20. 14:45:03

Vicces kis történet, csak azt nem értem minek kellett Árpád-házi ősöket fabrikálni. A magyar királyok már nagyon régen nem Árpád-háziak, sőt, rokonságban se álltak velük. Anjou, Luxemburg, Habsburg, Jagello vagy a veretes román Hunyadi-klán. Vagy ott volt Szapolyai, aki kitudja honnan származott, de akit valakik elismertek királynak. Magyarország trónjára bárkit meg lehetett volna hívni, teljesen mellékes, milyen ősökkel rendelkezett. Hunyadi Mátyást is választották, semmi királyi pedigréje nem volt.

Hogy magyar emberek miért támogatták a Göringnek Árpád-házi ősöket hamisító machinációt? Pont azért, amiért rengeteg magyarországi katolikus beállt a Habsburgok mögé a magyar nép ellenében vagy sok ószövetségi hitű magyarországi lakos beállt Lenin, majd Sztálin Jóska mellé később.

Nemesi kutyabőrt elég sokan vettek régen is. Onnan már csak egy ugrás királyi ősöket szerezni. Az, hogy milyen ősei vannak az embernek, tényleg semmire nem garancia, nem mond értékítéletet az emberről. Lásd a brit uralkodók, akik németből hirtelen angol nevű dinasztiává váltak az I. vh. alatt. Mostanában meg András herceg pedofil ügyei miatt jár rájuk a rúd, semmit nem jelent, hogy András is királyi ősöktől származik, attól még egy pedó.

Letagadni ősöket vagy ősöket gyártani régi szokás.

Ha Göringet 1944-ben magyar királlyá tették volna, attól a szovjetek és románok még ugyanúgy átgazolnak Magyarországon. Horthy közjogi, végleges félreállítása lehetett esetleg a cél, hogy még véletlenül se folytathassa kormányzóként, ha változnak a szelek.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.10.20. 14:45:10

Mivel Noé mindannyiunk közös őse, így szegről-végről Göring is rokona az Árpád-háznak... :)

MEDVE1978 2021.10.20. 14:45:16

Ez nagyon tetszik :) Egy párhuzamos valóságban ma a Göring dinasztia uralja Magyarországot :DDD

Alick 2021.10.20. 14:45:29

Lord Rothermel-lel talán jobban jártunk volna... :)

Almandin 2021.10.20. 15:03:07

@Örömhernyó: Ki kell, hogy ábrándítsalak. A ma élő Habsburgok is leányágon rokonai az Árpád-háznak. Sőt, a legtöbb európai arisztokrata család is. Ugyanis a nők sokfelé mentek férjhez Európában és vitték az Árpád-vérvonalat mindenfelé.
Attól még sokan valóban hamisítanak nemesi ősöket maguknak. Nem zárható ki, hogy Göring is hamisított, de lehet valódi is a rokonság.
A 19. sz.-20. sz. fordulóján Magyarországon divat volt, hogy elszegényedett nemesi családoktól megvették a kutyabőrt feltörekvő polgárok. Az én családom 1600-as évekből származó kutyabőrét is így vették meg 100 éve (kisnemesi, paraszti sorban élő családot kell elképzelni, nem gazdag főnemeseket) gazdag polgárok. A vicc az, hogy annak a leszármazottja, aki eladta a nemesi oklevelet, a családi összejöveteleken állandóan verte a mellét, hogy "én magyar nemes vagyok!". Elég komikus jelenség volt.

frikazojd · http://kocs.ma 2021.10.20. 20:55:00

Nem tudtam, de egyáltalán nem lepődtem meg.

2021.10.20. 20:55:10

De Salzburg parkjában már köhint a vén csősz, s bogár úr vár ugyebár

Visceroid 2021.10.20. 20:55:16

Tehát minden magyar náci?

2021.10.20. 20:55:21

lehet a duce rokona?

Takács Miklós 2021.10.20. 20:55:54

IV. Béla leszármazottai a Luxemburgi-házból, a Habsburg -házból és a Jagelló-házból származó magyar királyok, V. Istvántól származnak az Anjou-házi királyok. A Hunyadi-házon kívül minden magyar uralkodóháznak legitimációs hivatkozás volt az Árpád-házból származás. A Hunyadik pedig Luxemburgi Zsigmondtól származtatták magukat törvénytelen úton, így az Árpád-háztól származásra is utalhattak. Lényegében csak Hunyadi Mátyás és Szapolyai János ereiben nem folyt igazoltan Árpád-házi vér.

totii 2021.10.20. 20:56:05

@Örömhernyó: Nem egészen.
Anjouk: Károly Róbert V. István dédunokája, Mária nevezetű lányának unokája.
Luxemburgiak: Zsigmond apai nagyanyja Přemysl Erzsébet, II. Vencel cseh király lánya (annak a Vencelnek a testvére, akit szintén magyar királynak koronáztak 1301-ben, hogy aztán 1305-ben visszatérjen Csehországba - az 1305-ben megkoronázott Wittelsbach Ottó pedig IV. Béla unokája, Erzsébet nevű lányának fia), II. Vencel anyai nagyanyja pedig IV. Béla lánya, Anna. Zsigmond törvényen kívüli fia pedig Hunyadi János...
Habsburgok: Albert ükanyja V. István Mária nevű lánya.
Jagellók: I. Ulászló IV. Béla Konstancia nevű lányának szépunokája.
A Báthoryak, Zrínyiek is Attila leszármazottjainak vallották magukat, így kerülhetett szóba Zrínyi Miklós és Rákóczi Ferenc mint lehetséges magyar király. Valószínűleg a Szapolyaiaknak is lehetett némi közük a Turul-dinasztiához, máskülönben ők lennének az egyedüli kivételek.

]{udarauszkasz 2021.10.20. 20:56:12

Dednagyapam egy erdelyi kastely mellett talalt gyerek volt.
Ennyi erovel akkor en vagyok Vlad Tepes, a Strigoi a Dracul rend orokose...;:)))

ymel 2021.10.20. 20:56:41

Az is lehet egy ertelmezes, hogy Szalasi nem volt annyira hulye. Ha Goring valoban komolyan vette a szerepet, az egyben valamifele garanciat is jelentett volna Magyarorszagnak, hogy valahogy megmarad legalabb a latszolagos fuggetlensege, nem kuldik az osszes parasztot valami orosz hatorszagba melozni stb.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2021.10.20. 20:56:57

@Almandin: Az igazi vicc, ha annak a leszármazottja veri, aki megvette. (Nálunk is kint van a falon a címer, mert egyrészt a családtörténet része, másrészt jól mutat, de attól még nem vagyunk nemesek, mert eredetileg a dédi vonalán került be a zongorába, a kották közé. :-) )

Almandin 2021.10.20. 22:05:17

@Csokis: A csúcs az lenne, ha kiderülne, hogy ugyanarról az okmányról van szó, mint amiről én beszéltem. Bár nem fog, mert őrzöm itt a blogon az inkognitómat.
Kb. 120 éve nagy divat volt ez a nemesség-vásárlósdi.
Egyszer sétáltam egy temetőben egy ismerős temetése után. Az egyik síron pont az a családnév szerepelt az eredeti írásmóddal, amit a családomnak az az ága viselt, ahol a kutyabőreladás történt. Lehet, hogy a bitorlók rokonainak a sírját láttam.

Almandin 2021.10.20. 22:09:19

@ymel: Ez nekem is eszembe jutott. Német győzelem esetén egy Göring-király lehet, hogy szót emelt volna Hitlernél a magyarok érdekében. Bár az is lehet, hogy Göring kiesett volna a Führer kegyeiből, mert kiderült, hogy nem teljesen árja származású, ami ezeknél a náciknál sokat jelentett. Az a gyanúm, hogy távolabbról Göringben sok szláv vér is lehetett, mert a régi nemesi családok eléggé nemzetközi módon házasodtak, nem a német fajtisztaság elvei alapján. A német nemeseknél gyakori volt a lengyel és cseh nemesi családokkal való házasságkötés. Nem ismerem Göring családfáját, de ez eléggé valószínű.

Ajtony 2021.10.20. 22:37:10

Úgy kellett ez nekünk, mint egy falat kenyér :D
Még néhány év kutatás, és kiderül, hogy Árpád apánknak kefebajsza volt

Bezmag 2021.10.20. 22:58:04

Jaj.
Az Árpád-ház férfiága kihalt 1301-ben, így senki nem lehet Árpád-házi leszármazott.
Persze, sok ma élő ember van, akinek a felmenői közt szerepelhet egy-egy Árpád-házi király, pl. nekem II. András a -27 szintű felmenőm (a lányán, Jolánon , késöbbi aragóniai királynén keresztül) így Álmos vezér a -40. szintű elődöm, de ettől még nem vagyok leszármazott.

chrisred 2021.10.21. 06:31:29

@totii: Nem mindegy, hogy valaki kitalál egy ilyen Attilás vagy turulos mesét, vagy mondjuk Mátyás a maga leszármazását a római Corvinus családtól, hogy a német-római császári trónra való igényét alátámassza -vagy pedig tényekkel igazolhtó a leszármazás.

jaegtoer 2021.10.21. 06:31:35

@Bezmag: Patriarchátusban. No de matriarchátus szemszögből? :)

chrisred 2021.10.21. 06:31:42

@ymel: Dehogynem. Göring a németeket is zokszó nélkül küldte a vágóhídra. Legfeljebb a nyilas vezérkarnak jelentett volna valami védettséget.

Első mohikán 2021.10.21. 06:31:56

Bárki lehet Árpádházi leszármazott, nincs ebben semmi különleges.
Ha belegondolunk, hogy egy generációval előttünk két felmenőnk van, kettővel négy és így tovább, akkor kis számolás után rájőhetünk, hogy ezer evvel ezelőtt, azaz kb 33 generációval korabban annyi egyenesági ősünk volt, hogy az már több, mint az akkor össz magyar lakosság...
Ergo minden akkor élt magyar -is- a felmenőnk, tehát köztük Árpád és a házából mindenki. Is.
Nabumm.

Dorottya Hrabovszky 2021.10.21. 14:03:07

@Almandin: Ott a cikkben, hogy nem volt nemesi származású.

apro_marosan_petergabor 2021.10.21. 22:19:08

Pár dolgot aláhúzok.
Ezt a sztorit ne adjuk már úgy elő, s a ne kommentáljuk úgy, hogy a "magyarok" akarták ezt az aberrált öteletet végigvinni. Nem, a német megszállás alatt, a sikertelen kiugrás után, egy törvénytelen kormány néhány valóságtól elrugaszkodott barma, találta ki ezt, a német szuronyok oltalma alatt. Az, hogy történészek bármit, még leszármazási táblát is hamisítanak nem meglepetés, hiszen Sztalint is odatették bármikor, olyan történelmi képekre, amelyen nem szerepelt, a történelem hamisításban pedig a bolsevikok élenjárták, vagy versenyben voltak nemzeti szocialista szövetségeseikkel, lásd pl. a 17-es szentpétervári bolsevik puccs átírását...
Magyarország Horthy alatt király nélküli királyság volt, alkotmányos monarchia, az utolsó királyt, akinek jogalapja volt (IV. Károly), Horthy elkergette, még néhány ágyú is eldörrent közben Budaörsnél.
Önjelölt nemesek pedig mindig voltak, ma az emberek jelentős része nem tudja, hogy a nemességet - amely kutyabőrrel van a közbeszédben devalválva - komoly dolgokért adományozták, amelyet az adományozott véghez vitt (bátor harci cselekedet, országépítő tevékenység, szolgálat stb.), s a nemesség kötelez. Ezt az elvet az utódok nevelésében is, általában próbálták érvényesíteni, nem mindig sikerrel.
Ilyen alapon Göring is kaphatott volna nemességet, I VH-s tevékenységéért (kitűnő pilóta volt, sok győzelemmel), de nem kapott - nem tudom, hogy a Hohenzollernek foglalkoztak-e abban a korban ilyesmivel - más kérdés, hogy Hitler alatt minden érdemét elvesztette, a felső kontroll hiánya miatt senki sem fékezte határtalan nagyravágyását, törvényszerű, s megérdemelt volt bukása.

s 2021.10.21. 22:19:24

Csák Máténak három XX. században élt leszármazottja van. Kettő törvényes, és egy törvénytelen. A törvényesek: Csák Berri és Csák Norrisz. A törvénytelen Nemcsák Károly.

Almandin 2021.10.21. 22:19:38

@Első mohikán: Ez így van. Biztos sok ma élő Árpád-leszármazott nem is tud róla, hogy az. Főleg, hogy sok a balkézi gyerek is. A múltban gyakori volt, hogy a nemesek közrendű nőknek is gyerekeket csináltak, akik többnyire nem viselték a nemesi nevet, nem tartoztak hivatalosan a családhoz. Viszont azzal is számolni kell, hogy a ma élő magyaroknak nemcsak magyar felmenői vannak. Tehát egész Európa összekapcsolódik távoli rokoni szálakkal.

Almandin 2021.10.21. 22:19:51

@Bezmag: A leszármazottak nemcsak férfiágon léteznek. Neked is volt anyád, nagyanyád, stb., talán nem vagy a leszármazottjuk?
Az más kérdés, hogy a királyi dinasztiáknál fontosabb volt a férfiági leszármazás, mint a női, de genetikailag a női felmenőknek is leszármazottja valaki.

Almandin 2021.10.21. 22:20:08

@Dorottya Hrabovszky: A Wikipédia mást ír:
hu.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring
Igaz, hogy a nemesi hagyományokkal bíró család nem biztos, hogy valóban nemesi származású volt, de ez nem zárható ki.

Bezmag 2021.10.22. 12:42:39

@Első mohikán: nem kötözködés, de 2 a 33. hatványon: 8.589.934.592 azaz 8,6 Milliárd. Az több mint a ma élő összes ember. Sőt, a Földön az összes valaha élt ember száma 100 milliárd körül van - sokezer év alatt. Hogy lehet ez? Hogy hatalmas átfedések voltak adott egyén felmenői közt. Vszeg sokak felmenői közt vannak Árpádházi királyok, átlagemberek és királyi családokba főleg, pl. a brit királyi házban is van Árpádházi vér. De ennek kb. 6 generáció után nincs genetikai jelentősége, mondjuk köztem és II. Erzsébet közt nem sok genetikai hasonlóságot találnának.

Bezmag 2021.10.22. 12:42:50

@Almandin: oké, különböztessünk meg egyenes, apai ági leszármazottat, meg női ágit, így igazad van. Az én II. Andrásig visszavezetett felmenőim közt voltak férfiak és nők is, akik összekapcsolnak vele. De úgy alakult, hogy a férfiág számít,

Bezmag 2021.10.22. 12:42:55

@jaegtoer: na igen, de a tudományos konszenzus szerint a férfiág számít. Történelmileg így alakult.

Almandin 2021.10.22. 17:49:51

@Bezmag: Ha nem akarsz trónkövetelő lenni, akkor valóban nincs jelentősége. Mindenesetre jó érzés lehet úgy nézni Árpádra és II. Andrásra, mint az őseidre. Akkor neked elég érdekes lehet a Bánk bánt megnézni, ahol épp Meráni Gertrúdot, az ősanyádat ölik meg.
Én is kutatom a családfámat. A Geni.com-on nekem is bejött nem kevés régen élt és mai híresség. Nagyon élvezetes a családfával foglalkozni. Nekem egyébként nagyon távoli oldalágon és nem vérrokon ágon van egy olyan nemesi család rokonságom, amely szintén az Árpád-háztól is származtatja magát, tehát nagyon távolról mi is rokonságban vagyunk, pont az Árpád-házon keresztül.

apro_marosan_petergabor 2021.10.26. 15:09:22

Ezekben a dolgokban eléggé rendet vág a "Nagyiván", Magyarország családai könyve.
7 kötet. Ez valójában a nemesi családok leszármazási fáit hozza le, rövidített caládtörténetekkel kiegészítve. Az 1800-as évek közepén fejeződik be. Ha valaki a családját nem tudja visszavezetni erre az időre, ebben a könyvben lévő valamelyik nemes családra, egyenes ágon (nem távoli oldalágon), egyértelműen - megnyugodhat benne, 99%, hogy nem nemesi származású.
A nemesi származást, mint ahogy a nevet is egyenes ágon lehetett tovább vinni, ráadásul apai ágon. Voltak családok, akik az utóbbi körülményre ügyeltek, s szabályosan, idejében a női ágon tovább származva bejegyeztették a családnevet, gí víve tovább azt.
De ismételten kiemelem, a névhez megfelelő neveltetés is tartozik, illetve viselkedés - nem fér bele pl. bolsevik-kommunista elhajlás...
süti beállítások módosítása