A balatoni nyár kellékei a hetvenes években

2018. május 02. - drkardos

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval.

 strandcikkfo.jpg

Forrás: Fortepan/ Urbán Tamás

 

A Kádár korszakban az ország vezetése nagy hangsúlyt fordított arra, hogy a dolgozó nép évente legalább egyszer jól megérdemelt pihenést (1 vagy 2 hetet) tölthessen valahol, elsősorban a Balatonon. A párt vezetése úgy vélekedett, hogy a tóparon, a naplementében gyönyörködve a proletárok nem merengenek olyan fölös, sőt veszélyes dolgokon, mint az elégedetlenség. Hogy előmozdítsák a vállalati nyaraltatás lebonyolítását, létrehozták a Szakszervezetek Országos Tanácsa által – elvben három évente, a gyakorlatban minden évben – nyújtható kedvezményes nyaraltatás rendszerét vagy ismertebb nevén a SZOT beutalót. Azért járt elvben három évente ilyen beutaló, mert a törvények szerint ilyen gyakran kérelmezhették őket a dolgozók, a gyakorlat azonban inkább azt mutatta, hogy – különösen a gyerekes családok esetében – inkább a szervezet maga ajánlotta fel azokat éves rendszerességgel. Márpedig a beutalós nyaralás szinte felfoghatatlanul olcsóbb volt annál, amit egyébként – elsősorban a külföldi turistáknak – fizetnie kellett a magyar tenger környékén.

Egy SZOT üdülőben 1968-ban 10-, de a hetvenes évek közepén is 15-20 forintból kijött egy éjszaka, egy fő részére, teljes panzióval, vagyis napi három étkezéssel. Ha nem sikerült beutalót szerezni, akkor csak a szállás ennek a többszörösébe került, hiszen például a balatonfüredi Annabella hotelben a szoba reggelivel 72 forintot kóstált éjszakánként. Ezzel pedig még nem volt megoldva az étkezés és, ha valaki nem akart 50 filléres zsemlét majszolva nyaralni, akkor bizony az éttermi étkezés sok izzadságos munkaóra keresetét emésztette fel. Valószínűleg ebben az időszakban terjedt el a közkeletű mondás, hogy a Balaton drága, hiszen a tó körüli vendéglátóhelyek árképzése bizony nem volt éppen szemérmes. Például egy másodosztályú siófoki étteremben ugyan rendelhettünk volna tejfeles burgonyafőzeléket (feltét nélkül) 3,30-ért, de egy pirított gombás borjúcsülök már több, mint 30-, a pontyból készült halászlé (azért mégis a Balatonról beszélünk) 16,20-ba került. Ha arra vetemedett volna a SZOT által nem kedvelt proletár, hogy egy elsőosztályú helyre üljön be iszogatni valamit, akkor olyan árakkal találkozott volna, mint a ’füredi Kedves cukrászdában, ahol az (örök klasszikus) kólaszörpért 6,20-at, míg 2 dl narancsléért 13,30-at kellett fizetni a rezzenéstelen arcú pincérnek. Egy éjszaki SZOT szállás ára egy pohár italért. Hja, jobban kellett volna építeni a szocializmust! Vagy be kellett érni az utasellátó kínálatával, bár ez sem volt éppen filléres szórakozás. A vasútállomásokon fellelhető büfékben kapható volt – többek között – szalámis zsemle 3,20-ért, 10 dkg virsli, mustárral 6,80-ért, míg a leöblítéshez szükséges narancslé itt már csak 4,10-be fájt. Az átlagban 2000 forintos fizetések mellett ezek bizony meglehetősen borsos árak. Emellett pedig voltak olyan költségek, melyeket a SZOT beutaló ellenére sem lehetett megúszni.

A magyar ember már akkor sem indult útnak a strandoláshoz szükséges standard kiegészítők garmadája nélkül, így a nyárelő az áruházak felkeresésével zajlott. Minden strandolás alapja a gumimatrac, melynek kék és – alaphelyzetben – piros színére és messzire áradó gumiszagára még ma is mindenki emlékszik, aki csak egyszer is a kezébe vett egy ilyet.

strandcikk1.jpg

Forrás: Fortepan/ Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

 

A Taurus Gumiipari Vállat, Pálma márkanév alatt forgalmazott egy- és kétszemélyes matracai akkoriban világszínvonalat képviseltek, és exportálták is őket szinte a világ minden országába. Az áruk ennek megfelelően – stílusosan – elég keményre volt pumpálva, hiszen – a férőhelyektől függően - 270-340 forint között lehetett őket leemelni a Centrum, Skála vagy éppen a Triál áruházak polcairól. Ha pedig már elment valaki egy ilyen „plázába”, akkor rögtön vásárolhatott néhány campingterméket (ahogy akkoriban írták) is.

            A kor ászai az alumíniumvázas, a napot is elsápasztó színorgiában tündöklő, csíkos vagy virágmintás szövettel készült kempingszékek voltak. A dolgozó emberek hálásak lehettek értük a HAFÉM vagy a Budapesti Fém- és Vastömegcikk KTSZ-ek valamelyikében dolgozó társaiknak ezekért a csodákért, melyeket ráadásul két féle változatban is meg lehetett vásárolni.

strandcikk2.jpg

Forrás: Fortepan/ Bauer Sándor

 

A könnyen hordozható, de jóval kisebb presztízzsel bíró, alacsonytámlás székek 205-210 forintba kerültek, míg a sokkal tekintélyesebb, már-már „elnöki” magastámlásak 290 forintért lehettek a vásárlóké. Persze ezek az alkalmatosságok befektetésnek sem voltak utolsók, hiszen a korabeli hirdetések egymásra licitáltak a lehetséges felhasználási lehetőségek taglalásában, így kertekbe, erkélyekre is vizionálták őket. Persze ezzel még korántsem volt vége a felszerelés összeállításának, mivel a nap a szocializmus gyermekeit is érte és már akkor is szükség volt a napozás közbeni zajkeltésre is.

A Balatonon sütkérező embereknek akkoriban a Fabulon volt a bőre őre, persze a tervgazdaságnak megfelelő, szűkösebb választékban. A zárt helyen dolgozók fehérebb bőrére az 5-ös, míg a napcserzette munkásoknak a 3-as naptej jelentette a tökéletes védelmet, egységesen 45 forintért. A Kőbányai Gyógyszerárugyár ugyanis csak ebben a két variációban gyártotta a termékeit. Hogy délben ne legyünk a napon ahhoz pedig csak a „Ki nyer ma? Játék és Muzsika 10 percben” szignált kellett figyelni a rádióban, persze csak, ha időben beszereztük a Szokol-403-ast.

strandcikk3.jpg

Forrás: Fortepan/ Rádió és Televízió Újság/ Kővári Jenő

 

Az orosz nyelven sólymot jelentő név egy kis dobozt jelentett, melyhez csinos(?) barna bőrtokot is mellékeltek is a Keravill üzletek 780 forintért árulták. A Szovjetunió ajándéka húsz éven keresztül tette lehetővé, hogy az emberek egyszer se mulasszák el Czigány György műsorát a Kossuth Rádión. Persze nem mindenki érte be a három fogható csatorna pillanatnyi kínálatával, így sokan ruháztak be egy MK-27-es kazettás magnóra, már persze ha ki tudták szorítani az árát.

A Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) terméke maga volt a szocreál ipari formatervezése Mount Everestje, a maga fekete (vagy békazöld) testével és rikító sárga gumigombjaival. A Keravill kínálatában megtalálható magnetofonért 2200 forintot kellett a kasszában hagyni, ami bizony sok munkásembernek meghaladta a havi munkabérét. Cserébe megtanította az embert magnószalagot méretre vágni és cellux-szal összeragasztani. Az MK-27 sebességszabályzója ugyanis nem sikerült túl kiforrottra, így szinte állandó volt nála a kazetta „begyűrése”.       

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9813846652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2018.05.02. 18:47:02

A képekből is látszik, hogy ez a csúnya kommunizmus/szocializmus mekkora rossz volt. Most szerencsére már nincs ilyen, tehát mindenki jól él! Milyen szerencse, hogy azok a vészterhes idők elmúltak, amikor "az ország vezetése nagy hangsúlyt fordított arra, hogy a dolgozó nép évente legalább egyszer jól megérdemelt pihenést (1 vagy 2 hetet) tölthessen valahol, elsősorban a Balatonon". Soha többet ilyet!

bioLarzen 2018.05.02. 18:47:15

"A Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) terméke maga volt a szocreál ipari formatervezése Mount Everestje, a maga fekete (vagy békazöld) testével és rikító sárga gumigombjaival."

Ahiperpontosság kedvéért: narancssárga gumiborítás volt az :)

www.poptarisznya.hu/wp-content/uploads/2014/07/BRG-MK-27-2.jpg

Egyébként, tökéletes hangulatlearás :)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.05.02. 18:47:19

"Egy éjszaki SZOT szállás ára egy pohár italért. Hja, jobban kellett volna építeni a szocializmust!"

Egy pohár ital áráért megszállhattál egy éjszakára egy SZOT-üdülőben. Annak az épülő szocializmusnak voltak részsikerei.

Nem kell a fanyalgás.

A gumimatracot szerintem némiképp túláraztad.

drkardos 2018.05.02. 18:49:02

Androsz: Az árak eredeti hirdetésekből lettek kiemelve. Persze lehet, hogy egy idénnyel később vagy korábban más volt az ára.

vackor1 2018.05.02. 19:29:48

A cikk az jó :) , de az első kép a siófoki Európa ( nagy ) szállónál készült ha jól tévedek és a második szálloda sem egy tipikus SZOT-üdülő .. :))) ( Füreden az Annabella , Marina ? )

drkardos 2018.05.02. 19:32:36

Vackor1: Ahogy mondani szokták: a képek csak illusztrációk. A hangulat lefestését szolgálják :) A második szállodás képen például ott vannak azért a kempingszékek.

teéjesenmindegy 2018.05.02. 19:39:14

@Visceroid: Leharapnád a saját karod, ha most egy olyan üdülőben kellene eltöltened 2 hetet.

fuszujka 2018.05.02. 20:00:38

@Visceroid: igen, köszönjük szépen, hogy egy életre eladósították Magyarországot.

vackor1 2018.05.02. 20:21:48

@drkardos: Nem kritika volt , csak észrevétel , ha már SZOT beutaló van leírva és a SZOT életérzés.. Nos, ezek pont nem azok , ezekbe a szállodákba - mert a cikkben említett az inkább üdülő volt - a hanyatló Nyugat állampolgárai és az itthoni kivételezettek jártak , de az tény, hogy szállásokat illusztrál és egy bizonyos hangulatot is remekül lefest , bár vélelmezem , hogy főleg annak a korosztálynak , amely képviselőinek vannak személyes emlékeik abból a korból .. :)
Félreértés elkerülése végett : a cikk jó , valószínűleg ez ellen még Csöpi sem tiltakozna, drKardosdr ... :)

drkardos 2018.05.02. 20:22:58

Vackor1: Na tessék! Lebuktattad a "művésznevem" :)

Kopasz Szuzukis 2018.05.02. 20:26:15

Szkif-sátras utánfutó a módosabbaknak. Egyébként ERMAK 4 személyes vászonsátor - made in CCCP - ára 1250Ft. Cserébe kb. 30 kiló szárazon. Eső után 60.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.05.02. 20:46:00

@drkardos: Én inkább arra gyanakszom, hogy ha a hirdetés kora stimmel, akkor esetleg nem matracra vonatkozott, hanem a merev, nagy testű, puha fenekű "mentő"csónakokra, evezővel. Persze sok függ attól, hogy a hetvenes évek elején vagy végén járunk. A part menti, strandokra vezető sétányokon mindig volt egy csomó kisbolt és bódé, ahol fürtökben lógtak a gumilabdák, vízipisztolyok, úszógumik, kishajók és mindenféle más látványosságok, egy órát is el lehetett tölteni a nézegetésükkel.

A Pálma matracoknak nemcsak a szaga, hanem az íze is feledhetetlen volt, máig érzem. :-)) Épp nemrég gondolkodtam azon, hogy vajon mennyi szennyet nyelhettünk le a felfújásukkor... Régen volt, akkor még az allergia sem volt feltalálva. :-]

molyos1 2018.05.02. 20:57:50

A cikk szerzőjének életkorára lehet következtetni, hogy az MK-27-ről ír. Az élemedettebb korúak kazettása az MK-21 volt, ami megjelenésével maga volt a menőség 2300,- Ft-ért. (Kivezérlés mérő is volt rajta!!) Lehetett hálózatról és elemmel is működtetni az adapter és az azonos alakú elemtartó cserélgetésével.
Egy apró megjegyzés: A péksütik évtizedekig 40 fillérbe kerültek. Üdv.

Alexease 2018.05.02. 21:06:42

Regi "szep" idok! :) Ingyen szodagep, 50filleres fagyi, talan 3,50 volt a jegkrem; lengo teke, rex, snapsz, ulti :)))

Nekem meg megvan a Sokol-403, bortokkal, mukodik, es megvan a Szmena-8 fenykepezo is (az barna tokkal):P

Es ami jonak szamitott, azota mukodik egy 1974-es Sanyo Flipclock radios ebreszto ora. A ma napig hasznalom! Pedig motor van benne, ami ejjel-nappal forog, es lapozza a szamokat. Meg vilagitas. Regen azert tudtak valamit:P

Urb 2018.05.02. 21:07:03

@fuszujka: Azon már régen túl vagyunk, találjatok ki újabbat.

2018.05.02. 22:04:56

"szalámis zsemle 3,20-ért, 10 dkg virsli, mustárral 6,80-ért, míg a leöblítéshez szükséges narancslé itt már csak 4,10-be fájt. Az átlagban 2000 forintos fizetések mellett ezek bizony meglehetősen borsos árak."

Az átlagosan úgy 150000 melós nettókhoz képest
most mintha még borsosabb árak lennének... sajnos.

nyerafidesz 2018.05.03. 05:46:33

Lemenni a Balatonra egy Wartburggal a SZOT vagy a gyári üdülőbe maga volt a mámor. Peca (Balaton márkájú, vagy épp kelet-német üvegbottal), ismerkedési est és búcsúest, sétahajókázás, csónakázás, és mindenhol a parton sült keszeg, kovászos uborka, és málnaszörp.
Most hekket adnak a Balatonon, aranyárban. Sőt, pár helyen már így kínálják, hogy "Balcsi hekk". Anno tudtuk, hogy sovány kis nyomorunk miatt örvendünk, de az az igazság, hogy most ugyanez van, csak nem tudunk róla.

tlantos 2018.05.03. 05:46:41

@Alexease:
Nekunk Toshiba volt.
Ilyen:
i.ebayimg.com/images/i/152076797350-0-1/s-l1000.jpg

Illetve szerintem meg is van. Csak at lett hangolva az akkori keleti urh-ra, igy manapsag nemigen hasznalhato

teéjesenmindegy 2018.05.03. 05:46:53

@nonolet: Szorozgassál szépen. Most a netto 200e, szóval pont százzal felszorozhatod az akkori árakat. 410 Ft ot senki nem adna ki mostanság 2 deci jaffáért.

Alick 2018.05.03. 05:47:04

A Barum felfújható gumikajak is nagy szám volt anno, a kétszemélyessel pár km-re bemerészkedünk a tengeren is.

2018.05.03. 08:56:06

@teéjesenmindegy: zuhanyozni lehetett, a Csepel Művek üdülőiben az ágyak sem voltak rosszabbak, mint egy mai ***-ban, sőt... a szoba meg kb. ennyire kellett, mert ébredéstől lefekvésig a szabadban voltunk.

Könyveslány 2018.05.03. 09:18:56

Tetszik a szerző kicsit ironikus, élvezhető stílusa. Egyben adaptálható lenne egy dokumentumfilm aláfestő szövegének. Narrátor mondjuk Szankay István, kritikusabb hangvétel esetén Benedek Miklós :)

teéjesenmindegy 2018.05.03. 10:07:57

@hullajelölt88: Aham, a te igényeid gondolom pont ugyanazok mint akkoriban.
Semmi hűtő, klíma, lapostévé, szauna szoli jacuzzi.

Szelid sunmalac 2018.05.03. 10:08:11

Azert az Annabellabe nem mehettek a nep egyszeru gyermekei. Azok inkabb, mint mi is, pl. a Csopaki SZOT vagy KISZ udulobe jartak. Almodni sem mertunk mi
Annabellarol.

Passiflora Incarnata (törölt) 2018.05.03. 10:08:20

@fuszujka: hazudsz!

citrix 2018.05.03. 10:27:25

A péksüti 40 fillér, fél tej 3.- Ft, fél kakaó 3,60 -Ft volt a boltban. Nyáron jó eséllyel már meg volt püffedve, lyukas is lehetett amivel összecsöpögtette a többit. Boltilag oda volt készítve egy kétes állapotú nedves rongy is... SZOT üdülő, gondnok, tükrös paplan, turnusokban étkeztetés, tv a hallban. Amíg világ a világ addig ez így lesz, ezt éreztette a rendszer. Aztán egyszer csak zsupsz, ment a kukába minden.
Ui.: a balatonfüredi Annabella hotel kifejezetten a hanyatló kapitalistáknak épült a Marinával együtt. Az árszínvonal, az ötcsillagos kategória nem a magyar munkásosztály anyagi lehetőségeire volt kalibrálva és persze a dajcse márkát, dollárt is szerette a rendszer, valamiért jobban bíztak benne. A nyolcvanas évek legelején családilag ebédre beültünk a kapitalisták közé, filézett pisztrángra. Isteni volt, szerencsére elfogadták a HungarHotels bónokat :-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.05.03. 11:18:36

Tó Tour

Balatonnál van a Tó Tour
Utazási iroda.
Egyik tulajdonos, Tót úr
Érni délben bír oda.

Míg felébred, társa, Pest úr
Új túrákat megkreál;
Kis Tour, Nagy Tour, Közepes Tour,
S árfekvés sem irreál:

- Ha bárki a kicsin menne,
Nehogy pénzét felélje,
Tó is foglaltatik benne,
Kis Tour siet beléje.

Van még fodrászati Tar Tour,
S lesz Kör Tour is, az talán
Megnézhető Király Artúr
Tour tervező asztalán.

Ennyi infót hallva Tót úr
Hazahajtat nejéhez,
Mert ő – bár fontos a Tó Tour –
Vacsorál, ha megéhez.

- Kis üzlet, de nagy a gondja,
Ám engem nem feszélyez. –
Tele szájjal mondja, mondja
S megfúl. Valós veszély ez.

Pest úr hajt, ám adók jönnek,
S égbe száll sok Tour ára.
Olvasóm, ezért kell Önnek
Bécsbe járni túrára.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/to-tour.html

Dr. Trejo 2018.05.03. 12:22:52

A hónaljkutya kötelező kellék volt.

Barta Egon 2018.05.03. 13:38:22

... és akkor jött az ember a hűtőtáskával, melyből kicsi kerek műanyag dobozokban (kb mint most a laposabb joghurtos dobozok) árulta a jégkrémet. Siófokon a "lépcsős" szállodák egyikében sokszor megfordultunk édesanyámmal és húgommal!
Ma már én viszem a kislányomat, igaz nem Siófokra, de a Balatonhoz (és másfelé is).
Tök mindegy ki mit mond, akkor a rendszer az alapelgondolása a világról teljesen más volt mint most, sokkal emberibb.
Akkor nem annyit ért az ember amennyit keresett, igaz nem keresett senki 800.000.000.000 (nyolcszáz milliárd) forintot egy év alatt a cégével.

Barta Egon 2018.05.03. 13:56:38

@fuszujka: Amit írsz az nettó butaság, nem is érdemel több szót...

staropramen 2018.05.03. 14:23:18

Balatonfüred-SZOT üdülő.
Apám bányász volt és két évente két hetet tölthettünk a Horváth házban sok más melóssal és gyerekeikkel együtt.
Itt manapság kikent puccos romos dámák és naftalinszagú deli lovagjaik, az új kor elitje bálozik és hazudik előkelőséget,. modort, kultúrát.
Ilyenkor levezetésképpen káromkodni szoktam.

octy 2018.05.03. 14:32:34

Szmena-8M fényképezőgép... A "modern". :) OR-WO színes film betárazva.
Sokol 402, hátán 2 db 4,5V-os lapos elem sorba kötve, mert a 9V-os elem hiánycikk volt (és drága is).
A Pálma gumimatracot nagyon sajnálom, mert az vastag volt, erős és javítható (foltozható)! Amik utána jöttek, nem gumi hanem műanyag sz.rok és volt amelyik egy használatot nem bírt ki, kilyukadt. A boltos bácsinak szeretettel visszavittem és ott hagytam neki azt a szemetet.

Cpt. Flint 2018.05.03. 15:24:06

Ja, és hiányolom a klasszikus favázas nyugágyakat, ilyen aluvázasok inkább csak a turisták (keletiek is, ebben előrébb jártak) és zöldséges, autószerelő maszekok pokrócai táján fordultak elő inkább.

Cpt. Flint 2018.05.03. 15:24:20

Bár nyilván vannak átfedések, de azért amikor MK-27 volt, akkor már a Sokolt egyre kevesebben használtak, illetve a két célcsoport nagyon más volt. Nekem volt MK-27-esem, viszont már akkor évek óta Philips zsebrádiónk volt, később kicsit nagyobb Sanyo... Sokolt a nagyanyámnál láttam, meg lakatosműhelyben.
Napozáshoz meg vagy semmit nem kentünk magunkra, vagy az "igényesebb" tinik esetleg "Bronzolaj"-at... ma is az orromban van a szaga. :)

Cpt. Flint 2018.05.03. 15:24:28

Ahogy a betűszóból is látható, a SZOT nem "Szakszervezetek Országos Szövetsége", hanem "Szakszervezetek Országos Tanácsa".

Alick 2018.05.03. 16:45:28

@octy: "Amik utána jöttek, nem gumi hanem műanyag sz.rok és volt amelyik egy használatot nem bírt ki, kilyukadt."

Tervezett elavulás, ilyen nem volt a szoc.-ban... a tárgyak "csak úgy" mentek tönkre, de volt egy csomó, ami sokáig bírta.
:)

Cpt. Flint 2018.05.03. 16:45:42

@Capt. Hindsight: "Sokolt a nagyanyámnál láttam, meg lakatosműhelyben" a "meg" szó, mint kötőszó értelmezésével van esetleg problémád? a magyarban használjuk "és" helyett. felsorolás esetén, mondjuk. ha nagyanyám lett volna lakatos, akkor azt rtam volna, hogy "nagyanyámnál láttam A lakatosműhelyben".

igazi hős 2018.05.03. 17:21:35

A Szokol rádió postásgumival rárakott 2 lapos elemmel, az királyság volt! (A 9V-os elem drága volt és nem mindenütt tartották, de a zseblámpába való lapos elemet mindenütt kapott az ember.) Vállalati üdülő valahol az északi parton, napi 10 Ft zsebpénzzel. Régi szép idők, amikor még elég volt az 5-ös naptej és még hajam is volt.

Beer Monster 2018.05.05. 06:30:43

Az igazi a Kádár által megengedett gazdagodás fő szimbóluma, a zsebkendőnyi parcellákon egymás szájában épült 20 m2-es bódék, úgynevezett nyaralók voltak, aminek ma is inni a levét.

szcsongor 2018.05.08. 15:02:02

@Passiflora Incarnata: @Barta Egon: Lehet, hogy le kéne venni a szemellenzőt vagy kiállni a birkanyájból és elfogadni a tényeket. Olvassatok már el legalább egy-két elemzést, statisztikát a témában. Az akkori Magyarország azért lehetett a szocialista blokk legvidámabb barakkja, mert mesterségesen, hitelekből tartották magasan az életszínvonalat. Ezek tények. Pont. Többek között ennek is köszönhető, hogy jó nagy mínusszal indultunk neki a vadkapitalista 90-es éveknek, és azóta is nyögjük a magas államadósságot. Persze aztán a későbbi kormányok is tettek azért, hogy mostanra a sereghajtók között legyünk a régióban.

febiha 2018.05.08. 15:10:50

A hetvenes években a déli-part mentén (én legalábbis ott láttam) nyaranta egy öreg Antonov-2 kétfedelű tekintélyes méretű "Lehel" reklám-zászlót vontatott. Párszáz méteres magasságban, szinte egész nap, oda-vissza. Na én akkor gondoltam úgy, hogy ez már maga a fogyasztói kapitalizmus, nincsen tovább. (Mondjuk ugyanakkor jó, ha egyféle - WU2, elég büdös - sampont lehetett csak kapni. Igaz, volt belőle por és folyadék is. A néhány ABC-ben pedig - oda jártak a nem SZOT-üdültetettek - reggelente moccanni se lehetett a tömegtől, a közel félórás sorállás nem volt rendkívüli.) Ám az is igaz, hogy mindennek ellenére rengeteg német (nem csak osszi), osztrák és persze lengyel meg csehszlovák autót lehetett látni, sokkal többet, mint most. Meglepő módon olasz is sok volt, igaz ezek főleg nem családok, hanem fillérekért csajozni akaró fiatalabb férfiak voltak. A kertmozikban meg Koncz Zsuzsa énekelte esténként, hogy "Elszállt a nyár, hol van ma már", mindenki le volt rogyva az ilyesmitől.

nyelv-ész 2018.05.22. 20:13:29

@igazi hős: A 9V-os elemmel nem csak az volt a baj, hogy drága volt, hanem hogy 2-3 nap alatt lemerült vele a rádió, azért köllött a két laposelem.

beta wilson 2018.07.28. 10:00:25

Nyomorúságos egy korszak volt, sajnos sokáig tartott. Voltak azért sokan, akik szívesen utaztak volna nyugatra is családostól, de nem tehették, nem kapták meg a kék útlevelet. Még Bécsig se mehettek..

Gödör Pöce 2018.08.26. 18:16:23

Álljon meg a menet! NEM lehetett 3 évente kapkodni a SZOT üdülést! Esetleg a Csepel Művekben.
Gyerekként (szüleinkkel persze) kb. 1962ben 1x voltunk Siófokon 1 oskolában elszállásolva 2 hétre. Amúgy rettenetesen nagy élmény volt, örültünk is neki. Akkor vettünk 1 a fentiekben leírt vastag anyagú gummimatracot. Később 2 évig azon aluszkáltam otthon, mert ágyam nem volt. Éjszakánként kb. 2x kellett pótlólagosan fölfújnom, ha már a padlón kopogtam.

Rita53 2018.09.23. 18:32:32

@beta wilson: szívesen utaztak volna nyugatra? Ja, már akkor is eleget loptak?

WildBear 2018.11.25. 15:59:46

Az biztos, hogy az átlagprolinak akkor jobb volt;, mert létezett a védőháló LEFELÉ; de sajnos FELFELÉ is, tehát ha tehetséges voltál, nem volt olyan sok lehetőséged mint ma.

És bár az idő mindent megszépít, nem sírom vissza az akkori árukínálatot, az eladók modorát, stb.

Szabványok 2019.01.15. 18:33:58

@Gödör Pöce: 1957-től kezdve minden évben a Balatonon nyaraltunk. Néha SZOT beutalóval, de az ritkább volt. Viszont minden cégnek volt (valamilyen) nyaralója a Balatonon. Amilyet ki tudott harcolni. A Tervhivatalnak hatalmas, vitorláskikötővel. Volt cég, aminek egy fél, államosított villa jutott.
Arról nem is beszélve, hogy Balatonfenyvestől Zánkáig tele volt a Balatonpart gyerektáborokkal. (Az egy másik kérdés, ezek inkább túlélőtáborok voltak, de a gyerekek élvezik a túlélőtábort is.)
Gumimatracra nem volt pénzünk, de különben sem tudtuk volna hova tenni az év többi részében, ezért béreltünk. A Balatonon sok mindent lehetett olcsón bérelni. Még vitorlást is! (200Ft/hét volt egy kalóz??)

Szabványok 2019.01.15. 18:34:39

@WildBear: Pontosan! Ahogy akkor fogalmaztak:langyos pocsolya. Fűnyíró elv. (A "meggymagos" volt az ikonikus szereplője ennek az elvnek.) Emiatt volt gazdaságilag fejlődésképtelen a rendszer, ezért készült ugyanaz a termék 30 évig, ráadásul rossz minőségben. Nem volt verseny.
Munkafegyelem zérus, hiszen ha (kb.) azonosak a fizetések, zérus a munkanélküliség, akkori mit veszíthet egy eladó, ha nem szolgálja ki a vevőt? Mit veszíthet egy gyári munkás?
A munkahelyén jó érezte magát a dolgozó, mert dolgozni nem kellett, viszont ha elment a boltba, akkor a haját tépte, mert mindenből egyféle volt (ha volt), az is rossz minőségű, és még le is kellett fizetni az eladót, különben egy "Nincs, nem is volt, nem is lesz!" mondattal elintézte. (Pont a fordítottja, mint ma, mert ma a munkahelyén meghajtják a dolgozót, mindenféle szabályokat tartatnak be vele. Viszont, ha bemegy egy üzletbe, akkor ezerféle, jó minőségű, korszerű termék között válogathat kulturált körülmények között.

Az egy másik kérdés, hogy az emberek ez ellen küzdöttek. A '70-s évekig leginkább csak feketén lehetett küzdeni, aztán '70-s évektől kezdve kiengedték a szellemet a palackból és az egyre gyorsuló szabadságnövekedés, vállalkozási lehetőség végül bedöntötte a rendszert, hiszen hatalmas lett az "proletár" ideológiai és a valóság közötti szakadék.