Tó-retró

Amikor majdnem eltűnt a balatoni lángos....

2018. június 05. - füredianna

A Balaton elképzelhetetlen lángos nélkül, s bizony e nemes étek története igencsak hajaz a magyar tenger felemelkedésére. Lángossztori néhány különleges recepttel és retró történettel a Balaton partjairól.

langos1.jpg

 Forrás: Fortepan/ Bauer Sándor

 

Pita rokon a balatoni lángos

Vélhetően a lángos ősanyja, a kenyérlángos a török hódoltság idején terjedt el hazánkban a pita rokonaként. A családok többnyire a kenyér lehulló széleiből, vagy a kemence hőfokát próbáló darabokból sütötték, amelynek természetesen igen hasznos funkciója volt. Ha egy hét alatt elfogyott a kenyérsütés napjára a családnak lesütött kenyér, akkor még mindig lehetett kenyérlángost reggelizni a frissen előkészített tésztából. A kemencében sült kenyérlángosnak a XIX. század közepén Louis Pasteur felfedezése adott új karriert, aki felismerte az élesztőgombákat és működésüket, így megszületett a tiszta élesztő. Az élesztővel készült, zsírban kisütött sós vagy édes tésztadarabot hívjuk ma lángosnak, ami az igazi balatoni ínyencek szerint kívül roppanós, belül viszont puha és ízletes.

 

Hihetetlen lángoskarrier a magyar tenger partján

A lángos igazán az 1920-as évektől kezdve terjedt el igazán az otthonokban az élesztő boltokba kerülésével, bár akkor a főzőliszt és a burgonya mellett kukoricalisztet is kevertek bele, és a tojás nélkül készült tésztát kifejezetten olvasztott zsírban sütötték meg. A Balaton is ezekben az években lett igazán népszerű, és lassan átvette a Trianon miatt immár külhonba került Abbázia helyét, mint klasszikus, trendi nyaralóhely. Ezzel párhuzamosan a budapesti lángossütő büfék és lacikonyhák mellett megjelentek a tó partján is a sütödék, ahol a káposztás, tejfölös, sós lángos volt a legkelendőbb. Az ötvenes évekre szinte elképzelhetetlenné vált egy balatoni strandolás lángos nélkül. A kommunista éra alatt a lángos nimbuszát erősítette az is, hogy a pórnép valami kiemelkedett különleges osztálynak tartotta a balatoni büfések kasztját, akik önállóan, párttagság nélkül is balatoni villára és budapesti lakásra tehettek szert a lángosokból. Sorra születtek a 60-as évekbeli újságokban a különböző lángos ihlette irományok, amelyekben hol egy festő, hol egy gyári munkás, hol egy TSZ-beli paraszt döntött úgy, hogy ő bizony lángost fog sütni és meggazdagszik a magyar tenger partján.

 

70-es évek, a lángos sötét évtizede

A hihetetlen „kapitalista” lángosvállalkozások sikerének azonban vajmi kevés alapja volt. Hiába árulták a lángost, a sült halat és a sört hihetetlen áron a magyar és az ide tévedő nyugat turistáknak, a balatoni szezon a maga 3 hónapjával bizony kevésnek bizonyult, hogy eltartsa a sütödéseket. A 70-es évekre ez a negatív folyamat odáig fajult, hogy lángos- és büféhiány lépett fel a Balatonon, és bizony az állami vezetőknek el kellett gondolkodniuk azon, hogy miként oldják meg a lángosos standok előtt kígyózó balatoni SZOT-üdülősök problémáját. Ezekben az években sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy a nagyobb üdülőhelyek – Siófok, Füred, Balatonboglár – tanácsai miként próbálják ösztönözni a büfényitást a nyári szezonban. Sok helyen az államilag üzemeltetett vendéglők, szállodai éttermek és SZOT-étkezdék repertoárjába is felvették a lángost, illetve az egész napos gyorsbüfék üzemeltetését, illetve számos kedvezménnyel csalogatták a büféseket a strandokra. Így történhetett, hogy a kedvezőtlen piaci helyzet ellenére egyetlen nyaraló sem maradt lángos nélkül.

 langos2.jpg

 Forrás: Fortepan

 

Lángosvariációk balatoni témára

A lángos egyébként készülhet többféle tésztából, a közös bennük, hogy mindegyiket langyos vízben vagy tejben felfuttatott élesztővel kelesztik. A lisztet lehet kukoricaliszttel, teljes kiőrlésű gabonával, tojással, káposztával, almával dúsítani, igény szerint sós vagy édes változatra sütni. A kívül ropogós, belül puha lángos titka a büfések szerint a bő forró olajban vagy zsírban való kisütés, ha nem megfelelően meleg az olaj, akkor bizony a tésztánk megszívja magát zsiradékkal és nagyon nehéz lesz a lángosunk. A kész forró lángost sózhatjuk, fokhagymázhatjuk, sajttal-tejföllel tölthetjük, esetleg kolbászt vagy pirított káposztát tehetünk a tetejére. Az édes változatokat legtöbbször fahéjas cukorral édesítik vagy valamilyen pudingot kanalaznak a közepébe. Ma már szerencsére a lángos nem hiányozhat egyetlen balatoni, sőt magyar strandról sem, állandó szereplője a fesztiválok és a nyári események gasztrokínálatának. Jó étvágyat mindenkinek!

 

Ha valaki ismer olyan balatoni büfét, amely már a rendszerváltás előtt is hihetetlen lángosokat kínált a nyaralóknak és még ma is sikeresen működik, ne tartsa meg magának az információt. Mi megkeressük a büfét, megkóstoljuk a lángosát, sőt megosztjuk a sztoriját veletek!

 

  A cikk elkészítéséhez az Arcandum Digitális Tudománytárát használtuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2113907118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menkő 2018.06.05. 19:29:42

Szerintem az első képen lévő lángossütő még megvan és 2 éve még készített is lángost. Azóta nem jártam arrafelé.

hdnctrl 2018.06.05. 19:29:48

a lángos édes változata nem a fánk?

n3spr3ss0 2018.06.05. 19:29:51

Manapság (kevés kivétellel) horror pénzért, szar lángost készítenek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.06.06. 03:18:51

Pár éve a sajkodi strandon volt nagyon jó a lángos, és az örvényesi strandon is jó volt.

Zuzimama 2018.06.06. 06:36:47

Mi tavaly kezdtünk el újra a Balatonra járni, és a lángos minden nap terítéken volt, hol reggeliként, tízóraiként, ebédként, uzsonnaként vagy vacsiként. Mindegy volt. :) A legfinomabb lángost Siófok Aranyparton ettük, a Gábor Áron utca, Móricz Zsigmond utca magasságában a parti fövenyen, Márknál. Idén is megyünk az biztos!

czerka 2018.06.08. 18:13:39

Amúgy ezerszer inkább egy jó lángost nyomnék be, mint a langallónak, töki pomposnak, kenyérlángosnak nevezett borzalmat.

czerka 2018.06.08. 18:14:10

@hdnctrl: a sajtos-tejfölös lángos a magyar pizza a tehén gyümölcseivel

Girhes Joe 2018.06.14. 11:19:15

Egyébként emlékszem, hogy a 90-es években is visszaszorult némileg a lángos a Balatonnál, egyfelől, mert akkor már nem volt állami hátszél, másfelől mert akkor hirtelen nagyon divatosak lettek a hot-dog, hamburger, pizzaszelet, sült krumpli, melegszendvics, gofri, és hasonló nyugatról betört társaik. Azóta azért mégis visszatért a strandolók ízlése a lángoshoz, a halhoz, a mustáros kolbászhoz. Meg persze a tipikusan balatoni, azaz papírvékony, 10 centi átmérőjű, majdnem üres palacsintához, amiből nekem 5 évesen kellett 12-15 darabot ennem, hogy valamelyest jóllakjak vele. :D Most már csak az a kérdés, mikor tarolja le a Balatont a döner-kebab-gyros-falafel invázió, karöltve a kínai gyorsbüfékkel, meg mindenféle vegán rettenetekkel (humuszt mellesleg az egyen, aki planktont is hajlandó :D ).

Girhes Joe 2018.06.14. 11:19:23

@czerka:

A mostanában újra divatba jött kenyérlángos különféle feltétekkel (sajt, lilahagyma, kukorica...) meg kifejezetten emlékeztet is a pizzára, csak még finomabb annál. :)

vantage007 2018.07.04. 20:47:38

A fonyódi lángos és palacsinta büfébe kb 25-30 éve vissza-visszajárok, még a régi kikötői soron is volt helyük, a mostani büfék között is a legjobb! www.facebook.com/LangosEsPalacsintaFonyod/

Cpt. Flint 2018.07.25. 13:44:16

@hdnctrl: a "rendes" lángos tésztájában krumpli is van (a strandosban persze nincs, nem bonyolítják), a fánkéban nincs. A lángostésztában viszont nincs tojás és vaj, ami a fánkban meg van.

2018.10.03. 09:24:03

@Cpt. Flint:
bezony ám!
kevesebb munka, nagyobb haszon.
pedig konnyebb, puhább lesz tőle!
süti beállítások módosítása