Kempingételek a 80-as évekből

2018. június 22. - Lynxa

Útitárskrém, víkendsajt és joghurthab. A kommunista konzervipar remekei, alufóliában sült löncshús recepttel. 

utitars.jpg

 

A hetvenes évek közepén tombolt a kemping láz és az áruhiány. Bár első látásra nincsen különösebb összefüggés a két dolog között, ám együttesük magával hozta a magyar konzervipar soha nem látott előretörését. A tartósított élelmiszerek megoldhatták az élelmezési gondokat, és ezt a Kádár rendszer komoly propaganda támogatásával folyamatosan erősítette is. Bár addigra a legtöbb árucikkből már szinte teljesen leszűkült a kínálat, és nemegyszer csak egyetlen variáns létezett egy-egy termékből, addig a konzervételek, húskrémek és sajtok kínálata talán még a ma megszokottat is felülmúlta. Nézzük tehát, hogy milyen „finomságokból” válogathatott, aki a 70-es évek végén kempingezni indult.

            Az étkezés királya a reggeli, és tudták ezt már abban az időben is. Mivel a magyar ember ritkán kell fel hús nélkül, így a közértek bőven ellátták a proletárokat különböző húskészítményekkel. Élen járt ebben a Szegedi Konzervgyár, melynek igen sokat köszönhetünk gyermekkorunk ízei közül. A két zászlóshajó talán a fogkrémszerű tubusba töltött Májas- és Útitárskrém volt. Ezek a húsfeldolgozás melléktermékéből készült szendvicsalapok akár hűtés nélkül is hónapokig eltarthatóak voltak. A Budapesti Konzervgyár a löncshúsok koronázatlan királya volt a szocializmusban. Aki élt abban az időben, annak örökre a retinájába égett a magyaros- és a különleges vagdalthús piros- vagy a Tavasz vagdalt aranyszínű doboza. Az igazi nyugati életérzést azonban kétségtelenül a gyár sárga dobozos uzsonnahúsa testesítette meg a Luncheon Meat felirattal. Ha az elkészült szendvicseket szerette volna egy kis sajttal megfejelni a kempingező honpolgár, akkor a Budapesti Tejipari vállalat komoly választékkal sietett a segítségére.

            A tubusba a húskrémeken kívül ömlesztett sajt is kerülhetett, így például a Boci krémsajt kétféle ízben, ám az igazi sikertermékeket innovatív csomagolásban hozták forgalomba. A krehalon tömlőbe töltött ömlesztett sajtok jobban tárolhatóak és olcsóbbak is voltak a tubusos verzióknál, így az Olimpiade, a Víkend vagy a Camping alig 5 forintba került az ABC-kben.

kremsajt.jpg

A szortimentből a piros tömlős Víkend volt a legolcsóbb, míg a kínálati lista csúcsán az arany tubusos Olimpiade állt a maga 5,70-es árával (igaz csak 70 fillérrel volt drágább a Víkendnél). Persze legalább ennyire népszerűek voltak a dobozos sajtok is, melyből valóban lenyűgöző kínálat állt rendelkezésre.

            Éppen a minap láttam a Facebookon egy viccesnek szánt kérdést, mely azt taglalta, hogy miért hívunk kockasajtnak egy köralakú dobozba töltött árut. Ó bohó ifjúság! Valószínűleg azért nem tudják a választ mert soha nem ettek hosszúkás dobozba töltött Mackó vagy éppen Brumi sajtot, bár igaz, hogy a kör alakú vagy éppen 8 szögletű dobozba töltött termékek akkoriban is túlsúlyban voltak a kínálatban.  A négyzetes formát leginkább a Vas Megyei Tejipari vállalat kedvelte és ilyen dobozokban került forgalomba a kolbászos-, a sonkás és a Royal sajt. A Budapesti Tejipari Vállalat megelégedett a kördobozzal, a Derby-, a Csárdás- vagy éppen a Tettye sajt így is beírta magát a kollektív emlékezetbe. A reggeli után pedig következhetett az ebéd előrelátó összeállítása.

            Ahogy korábban említettük a konzervkínálat igen erős volt, ám képzeletbeli kempingezőnk kereshetett valami jó kis üveges ételt is, nemcsak fémdobozosat. Ebben a műfajban a Szegedi Konzervgyár verhetetlenül ült a trónon, hiszen komplett portfóliót hozott létre az ilyen csomagolású ételsűrítményekből. Ezek 450 ml-es üvegek négy főre elegendő ételt zártak magukba, melyeket egy liter vízbe kellett önteni, majd forralás után tálalni. A (reklámok szerint) világhírű szegedi ízvilág remekei között olyan gyöngyszemek készültek, mint a bableves kolbásszal (8 ft 20 fillér), a kacsapörkölt tarhonyával, a szegedi marhagulyás (mindkettő 13,70) vagy a csúcsgasztronómia belépőszintje a csirke raguleves a maga 14,30-as árával. A finom étek után pedig jöhetett egy kis desszert.

            Már a kockasajtok miatt is szükség volt egy hűtőtáskára a kempinglátogatáskor, ám ezt könnyedén be lehetett szerezni a Centrum áruházakban 200-250 ft közötti árakon. Ha pedig már volt hűtőkapacitás, akkor miért is ne lehetett volna tej alapú desszertekkel dőzsölni a nyári melegben. A Budapesti Tejipari Vállalat megint csak örök emlékeket hagyott egy korosztálynak, hiszen ki ne emlékezne a joghurthabokra?

joghurthab.jpg

 

A zöldalmás-, epres-, meggyes- és citromos ízekben készült édességhez hasonlót ma már nem is gyártanak, holott ennél egyedibb tejterméket nehéz elképzelni. A Danone égisze alatt piacra dobott tégelyek darabját 3,70-ért mérték akkoriban.

            Persze ez a felsorolás csak egy szeletét mutatja be a tartósélelmiszerek akkori kínálatának és sok emlékezetes íz kimaradt, hiszen akkoriban a Kádár kormány teljes mellszélességgel támogatta a konzervipar fejlesztését. Ennek hatására pedig a korabeli receptgyűjtemények nagy része is konzervételekre épült. A legtöbb recept csak egy vagy két tartósított anyag összekeveréséről szólt, ám voltak igazán kreatív ötletek is. Példaként említhetjük a májkrémes bundás zsemlét, ehhez a felszeletelt zsemlét kevés tejjel meg- nedvesítjük, a két szelet közé májkrém- konzervet kenünk, és jól összenyomjuk. Lisztbe, felvert tojásba, reszelt sajtba mártjuk, és forró zsírban ropogósra sütjük. (Világosra süssük, mert a sajt hamar megkeseredik!)

            Ha már a löncsökről is értekeztünk, akkor jöjjön egy másik retró recept ilyen összetevőből is:

Fóliában sült vagdalthús-konzerv

A négyszögletesre vágott alufólia közepére vékony szalonnaszeleteket teszünk, erre néhány karika hámozott burgonyát, esetleg hagymakarikát, egy-két szelet vagdalthús-konzervet ismét burgonyát, és beborítjuk egy vékony szelet szalonnával. Becsomagoljuk, és parázs fölé tett rácson vagy a már hamusodó parázson a csomag mindkét oldalát 5-8 percig sütjük. Salátával, savanyúsággal tálalhatjuk.

A vagdalthúsos csomagba a hagyma helyett tehetünk egy szelet zöldpaprikát, vagy néhány szelet gombát, esetleg 1-2 karika kolbászt.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr4614065613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.06.23. 14:25:09

A kolbászkrém mikor jelent meg? Azt tökre szerettem.
A joghurthab is jó volt.
A többiért nem nagy kár.

fantomasz85 2018.06.23. 14:25:15

Amit hiányolok, az a Sport sajt, a Veszprémtej terméke. Emlékszik még rá valaki? :-)

Dzsano 2018.06.23. 14:25:22

És egész jók voltak, például a kolbászos ízű sajtkrém. A Hansági sonkás ízű vagdalthús vagy a sertésfejhús aszpikban is finom volt. Szét is lopták a teljes feldolgozóiparunkat a gengszterváltás után azonnal.

FogarasiArpi 2018.06.23. 14:25:39

Anyám, Útitárskrém!
Már vagy 30 éve nem láttam, de az ize, és az állaga még mindig itt itt él a hipotalamusz legalján.
Most meglátva a képet, jött is vissza az emlék rendesen.

Meg a Meggyes és Citromos Joghurthaboké is. Hogy azok milyen szarok voltak!

Meg volt valami csokis izesitésű krémsajt is, ponto olyan hurkaformában, mint a fenti képen is.
Az sem jött be, de sokan vették annó.

Mondjuk a mackósajt még bele illene a válogatásba.
Régi klasszikus.

Borzasztó Károly 2018.06.23. 14:25:48

desszertnek talán a legjobb a téli fagyi volt, a leo jégkrém után :)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2018.06.23. 14:25:53

Hehe, annak a májaskrémnek még mindig érzem az ízét :-P

Almandin 2018.06.23. 14:26:00

Ezek nagy része kifejezetten finom volt. Gyerekkoromban sokat ettem ezekből. A Mese sajt kimaradt, az csokoládés kockasajt volt. Én odavoltam érte, de nemrég olvastam blogkommentekben, hogy sokan utálták, nem egy szokványos ízpárosítás, az biztos.
A joghurthabokra is emlékszem. Szerettem őket, de a meggyesnek és az epresnek nagyon erős színe volt. Akkoriban sok szintetikus színezőanyagot használtak, amik károsak az egészségre, ma már nem használják őket. Ma egy epres vagy meggyes joghurttermék sem erősen ciklámen színű, vagy ha igen, természetes anyagokkal színezik. Kb. a kilencvenes évek közepéig sok gyümölcslének, szörpnek meg tejterméknek természetellenesen rikító színe volt.

umidmerchant 2018.06.23. 14:35:43

Azt nem tudja valaki, hogy a joghurthabok miért kerültek ki az összes tejüzem kínálatából?

Tatai Katalin 2018.06.23. 15:08:00

@Almandin: igaz erős szinük volt, de azért még itt kommentelünk,snem haltunk bele, de nekem a kedvencem sonkás tojásrántotta konzerv volt, azt ettem suli után nemamenzakaját, tudtok róla valamit,olyan lapos konzerv volt a hetvenes évek végén

Tatai Katalin 2018.06.23. 15:08:15

@FogarasiArpi: mackó sajt most is kapható, jelenleg is található a hütőmben

Tatai Katalin 2018.06.23. 15:08:19

@fantomasz85: nem tudommikor szünt meg,de nagyon szerettem, akkor még a kórházban ezt adták reggelire l979-ben

arncht 2018.06.23. 15:08:25

A turohabhoz szerintem nagyon hasonlo ausztriaban a danone obstgarten.

midnightcoder2 2018.06.23. 15:08:41

A joghurthabok nekem sem jöttek be anno, viszont volt anno magyar olajoshal, ha jól emlékszem az is szegedi, na az kb. a legjobb volt amit valaha ettem. Sajnos elég gyorsan eltűnt a piacról, már a 80-as évek végén sem volt elérhető. Volt helyette orosz, na az nem volt annyira jó, bár a ma kaphatók nagy részét még mindig veri.
Volt szegedi halászlé konzerv is, nekem az anno nem igazán ízlett gyerekként. Viszont voltak más fantáziadús konzervek is, Pl. tojáskrém ami finom volt. A májkrém viszont jóval kevésbé. Sajtból nem volt akkora választék mint ma, viszont legalább nem műanyagból készült.

Béter Szapó 2018.06.23. 15:08:48

kempingező honpolgárt kérem javítani kempingező elvtársra. akkoriban nemigen akadt "honpolgár".

Alick 2018.06.23. 15:18:39

@Almandin: Mese sajtot még ettem néhány éve, izgalmas íze volt, de könnyen telítődtem ezzel az ízzel.
Aki szerint a régi konzervkaják szarok voltak, szólok hogy a maiak se igazán jobbak, sőt néha rosszabbak.

pepin_nymburk 2018.06.23. 15:48:08

Hozzánk a faluba joghurthab nem jutott el, de túróhab kapható volt, az alján gyümölcsréteggel. Az útitárskrém naggyon népszerű volt, és a löncshús párizsi módra kifejezetten ízlett

Crip Lee 2018.06.23. 21:59:05

A nagykőrösi babkonzerv kolbásszal na az volt a király!!! Csavaros doboznak máig használok olyan dobozokat.

altimus 2018.06.23. 21:59:11

- tubusbol kinyomhatatlan kolbaszkrem
- mirelite belszinrolo

Adil86 2018.06.23. 21:59:18

Lehet a nosztalgia, vagy az idő minden emléket megszépít, de én szerettem mindegyiket. :)

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.06.23. 21:59:23

A kolbászkrémre emlékszik valaki? Eszméletlen jó melegszendvicsalap volt.

Stenonis 2018.06.23. 21:59:29

Az 1980-as években lehetett hozni a megboldogult Jugoszláviából tubusos máj és húskrémeket. Klasszisokkal jobbak voltak, mint az itthoni változatok.

kermi 2018.06.23. 21:59:40

A konzervek nekem teljesen kimaradtak, de a sajtok teljesen megvannak. A tejszínes Camping sajt volt a kedvenc, és ma is szeretem, de akkoriban még úgy kezdődött a recept, hogy sajtok, gomolya, ..., ma pedig úgy, hogy sajt, víz, ... Lehet találgatni, melyik a jobb recept, de szerintem az eredeti. Valamiért a mai áruk hitványabb alapanyagokból készülnek. Valami majom egyszer kitalálta, hogy pl. guargumival is lehet sűríteni az ételt, és onnantól kezdve mindenben azt használják, valamelyik régi összetevő(és persze a vevő) kárára. Nagyanyám recepteskönyvében nem találtam olyat, amiben az lett volna, hogy végy két marék szentjánoskenyér-lisztet, két kanál pálmaolajat, adj hozzá még kókuszzsírt, guargumit, egy kis nátrium-glutamátot, stb. De biztos szegény nagyi volt elmaradott...

Innovált kutyák 2018.06.23. 21:59:47

Hát, ezekre csak azért lehet nosztalgiával gondolni, mert jó volt gyereknek lenni, és a gyerekkornak ez is része volt. Amúgy egy rakás szemét az összes.

kermi 2018.06.23. 21:59:55

Ha külföldi lennék, nem tudnék magyarul, és ránéznék az Útitárskrémre, biztos valami kenőanyagra gondolnék, esetleg ragasztóra, tömítőre a dizájn alapján. :-)

raskym 2018.06.23. 22:00:04

És a kolbászkrémes tubus? Az smafu? Nekem nagy kedvencem volt, mint ahogyan az Útitárskrém is, meg a Camping tömlős sajt. Oh tempora, oh mores! :-)

midnightcoder2 2018.06.23. 22:00:09

Ps. A Mese sajt is jó volt, bár akkor már inkább Túró Rudi.

midnightcoder2 2018.06.23. 22:00:17

@pepin_nymburk: A túróhab nálunk is járt, finom is volt, bár én jobban szerettem volna csokival mint gyümölccsel. És nem gyümölcsréteg volt az, inkább valami szörp.
Az útitárskrémmel viszont soha nem találkoztam.

Sir Galahad 2018.06.23. 22:00:25

A tubusos májkrémet én taposókrémnek hívtam, mert rendszerint csak taposva lehetett belőle kinyomni a májkrémet. Amúgy nagyon jó összeállítás, kösz!

Void Bunkoid 2018.06.23. 22:00:47

@fantomasz85: van az most is, csak annak idején ugye mindennek kellett valami hangzatos, turistás-sportolós nevet adni, de a sportsajt amúgy közönséges feta volt :)

Johnny16v 2018.06.23. 22:01:02

Szerintem hiányzik a habosító gépsor. Anno a Milky Way üveges krémeket Csornán szerelték ki, ott volt még habosító gép: megérkezett Ausztriából a 2 féle tömény csokis cucc, ott pedig nitrogénnel habosították és töltötték üvegbe. Lehet ki is próbálom otthon habszifonnal és gyümölcsdarabok nélküli joghurttal, elméletileg ugyanaz lesz, csak híg joghurt kell hozzá.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2018.06.24. 05:45:52

@midnightcoder2: "Sajtból nem volt akkora választék mint ma, viszont legalább nem műanyagból készült." nem-e? az akkori kockasajtok voltak csak igazán műanyagok, mindenféle törvényi szabályozás nélkül tolhatták bele a hidrogénezett növényi zsírokat meg adalékanyagokat. a szocializmusban kifejezetten dicsérendő, és innovatív volt, ha a drága tehéntej helyett iparilag előállított adalékanyagokból készíthettek "ételt", ami hosszabban elállt, és persze "finomabb" is volt a természetes dolgoknál (a sok ízfokozó miatt)

öreg baka nem rakéta 2018.06.24. 05:46:03

Az akkori "gyikhús, határőr" konzervek kimaradtak. Pedig fasirt alapanyagnak jók voltak vagy szeletelve és megsütve kitűnő katona kaja volt. Emlékek! Én még a mai napig szoktam venni belőlük, bár a mennyiségük és a régi ízek már csak emlékek. Az árukról nem beszélve....

Szárnyasvakond 2018.06.24. 05:46:09

Ott volt még a paradicsomos húskrém, aminél jobb melegszendvics-alapanyag nem nagyon volt. Egyszerű kerek, néhánydekás konzervdobozban volt, a rendszerváltás után megszűnt, mint a többi húskrém és azóta sem lehet kapni, csak mindenféle undormány májkrémeket.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.06.24. 05:46:20

Ezek nem voltak jó, melléktermékekből készültek. Csak nosztalgja. Mind szemét.

Tristee 2018.06.24. 05:46:23

@Innovált kutyák: "Amúgy egy rakás szemét az összes."

Számodra. Mások számára pedig nagyon is jó volt.

Nylul 2018.06.24. 05:46:35

@kermi: És mi a baj a nátrium-glutamáttal, vagy pl a guargumival? Íze, káros hatása nincs, viszont szépen lehet vele csökkenteni a kalóriatartalmat.

'De biztos szegény nagyi volt elmaradott...'

Az ő idejében nyilván nem volt elmaradott, de 2018-ban már igen.

averageuser 2018.06.24. 05:46:52

Anno sokat gondolkoztam azon, hogy a Mese sajt címkéjén miért pont egy oldtimer autót rajzoltak, ugyanis egyetlen mesét sem ismertem amiben bármilyen régi autó szerepelt volna. El kellett telnie pár évtizednek, amíg láthattam a Meseautót, és egyből leesett a tantusz. Nyilvánvalóan a film abszolút nem volt munkás-paraszt-kompatibilis, és a sajtgyár Meseautó-rajongó dizájnere így tudott kedvenc filmjének hódolatot kifejezni.

Billy Hill 2018.06.24. 05:47:00

@Sir Galahad: Volt valami célszerszám a tubusok felgöngyölítésére... Mint egy csipesz, ami köré feltekerted a végét, ezzel kinyomva az utolsó milligrammot is... A 90-es években láttam utoljára, de vennék egyet, ha szembe jönne egy boltban...

CSM csizo 2018.06.24. 05:47:06

Útitárskrém a legjobb.

Girhes 2018.06.24. 06:54:22

@Billy Hill: Aliexpresszen pár centért most is kapható.

Ezek a cuccok emlékben mind megvannak, még kezdő háztartásvezető koromból olyan receptem is van, ami a pacalkonzerv feljavításáról szól. Egy akkor idősödő kolléganőmtől tanultam.

Arra is emlékszem, hogy anyukám sokszor csinált löncshúsból rántott húst, amikor igazi hús vagy nem volt kapható, vagy nem volt rá pénzünk. Pár éve nosztalgiám támadt a gyerekkori ízek után, így vettem egy sárgadobozos Luncheon Meat-ot, hogy készítsek én is a családnak. Hát, mit mondjak? Az első falat után kifordult a számból: zsíros, gusztustalan, szar ízű cucc, nem is tudom, hogy tudtuk régen megenni.

bandigyerek 2018.06.24. 09:30:05

Voltg régen az a sárga-piros dobozos löncshús, úgy emlékszem kínai volt és isteni. A lidl-ben vettem nemrég olyat ami valamennyire emlékeztet rá, természetesen aranyárban.

midnightcoder2 2018.06.24. 09:30:16

@Girhes: Az, amit ma egy-egy régi márkanév alatt kapsz nosztalgiakaját ritkán van köszönőviszonyban az eredetivel. Pl. a Boci csokit is valahol a szlovákok gyártják, de már akkor sem az eredeti recept alapján készült, amikor még itt gyártották. A Traubi sem igazán emlékeztet az eredetire, bár én igazából azt sem szerettem, de ez kimondottan rossz. Aztán régen voltak az utasellátós sütik, na azt is utángyártották, negyedakkorában (nem az alufóliásat hanem a rúd alakú csokisat), vagy 300 forintért és olyan szintetikus műízben hogy a fal adta a másikat. Ezek az utángyártott cuccok többnyire csak a lehúzásról szólnak.

midnightcoder2 2018.06.24. 09:30:30

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: Én igazából a trappistára gondoltam. Anno vettünk pár éve egy fondü készletet, de csak párszor használtuk, mivel egyszerűen képtelenség olyan sajtot venni ami hőre nem keményedik hanem lágyul. Ráadásul teljesen lutri, a drágák ugyanúgy műanyagból vannak, és néha pont az olcsó noname az ami olvad és nem keményedik. A cuculizmusban egyfélére emlékszem, de az tényleg sajt volt. De a kockasajtok sem voltak rosszak, legalábbis Pl. a téliszalámis medve sajt eléggé ott volt anno.

Nylul 2018.06.24. 10:01:55

@midnightcoder2: 'A Traubi sem igazán emlékeztet az eredetire' - Persze, hogy nem igazán emlékeztet, 15-20 év alatt annyit változik egy ember ízérzékelése, hogy az lenne a meglepő, hogy bárki is ugyanolyannak mondja ennyi idő után.

Szóval az ilyen kijelentések, hogy régen minden finomabb meg jobb volt egyáltalán nem biztos, hogy a termék minőségromlását jelenti, hanem többnyire azt, hogy a korral az ízérzékelés és a szaglás is csökken.

kolompar lole 1113 2018.06.24. 17:15:07

A joghurthabnál jobb volt a túrókrém, aminek az alján lekvár figyelt. Málnás, barackos, nyamm.

nickM 2018.06.26. 06:34:46

@Nylul: "Persze, hogy nem igazán emlékeztet, 15-20 év alatt annyit változik egy ember ízérzékelése, hogy az lenne a meglepő, hogy bárki is ugyanolyannak mondja ennyi idő után."
Annak esetleg akadhat köze hozzá, hogy anno répacukor, manapság meg (jobb esetben) glükóz-fruktóz szirup van benne?
"Régen" nem feltétlenül finomabb meg jobb volt (de, de, de!) viszont még a gyíkhús-konzerv is értékelhető alapanyagokból készült. (Sosem gondoltam volna, hogy valaha eljutunk arra a szintre, hogy tojás méretű, tojás beltartalmú, tojás jellegű tojást "okosban, pult alól" kell beszerezni, s lám. :/)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.07.04. 20:46:58

Zöldalmás joghurthab! Egyszer sikerült kapnom. Felénk mindig citromos és epres volt csak.

Sóletkonzerv! Szerintem az akkoriak jobbak voltak, mint a maiak.

Tömlős sajtot a mai napig fogyasztom rendszeresen.

kermi 2018.07.11. 15:10:48

@Nylul: "És mi a baj a nátrium-glutamáttal, vagy pl a guargumival? Íze, káros hatása nincs, viszont szépen lehet vele csökkenteni a kalóriatartalmat. "
Hát akkor bátran egyed kedves barátom, jó étvágyat kívánok hozzá. Nem egyezik a véleményünk. Ezen cuccok nagy része azért kerül a termékbe, hogy hasonlítson valamennyire a normális minőségű eredetire.
Nagyanyád vette a málnát, adott hozzá cukrot és főzött belőle szörpöt meg dzsemet. Ma meg a málnaszörp víz, glukóz-fruktóz szirup, színezék, aroma, almalékoncentrátum. A dzsem meg hasonló, csak zselésítőt is tesznek hozzá. De biztos ez a jobb...