Tó-retró

Balatoni épületek a Kádár-korból, melyeket már nem láthatunk

2018. július 13. - drkardos

Új életre kelt kiállítási standok, egy pikkelyes és egy UFÓ-k ihlette épület, melyeket elsöpört a rendszerváltás.

ikonikus1.jpg

Talán a Hotel Ezüstpart megmenekül

Forrás: glaeriasavaria.hu 

Se szeri se száma az olyan, Kádár-korszakban készült épületeknek, melyeket ma már nem láthatunk a magyar tenger partján. Sok esetben az akkori technológia gyengesége, a slendrián kivitelezés vagy éppen a megfelelő alapanyagok hiánya végzett ezekkel az építményekkel, de legalább ilyen gyakran vezetetett a karbantartás hiánya miatti állagromlás végül a bontáshoz. A rendszerváltással egy időben a Balatoni vendéglátásra talán addigi legsötétebb időszaka köszöntött, hiszen a külföldi- és belföldi turisták nagy része egyszerre tűnt el a tó partjáról. Azok a szállodák, kempingek és panziók, melyek időben kerültek magánkézbe, nagyjából átvészelték ezeket az éveket, de sok impozáns építmény nem járt ilyen szerencsével. A szocreál építészet legkomolyabb teljesítményei a karbantartás hiánya miatt váltak életveszélyessé a kilencvenes évek végére. Mostani cikkünkben négy olyan ikonikus épületet mutatunk be, melyet már nem- vagy – úgy tűnik – nem olyan formában láthatunk a jövőben. 

            Kezdjük rögtön egy kakukktojással, egy olyan üdülővel, melyet nem a rendszerváltás, hanem a Kádár kor valutaéhsége törölt el a föld színéről. Magyarország egyik első és sokak szerint legjobb helyen lévő motelje a tó legkeskenyebb részén épült. A Tihany Motelt eredetileg autós motelként emlegették a szocialista vezetők és formája, sőt cégére is erősen hajazott az amerikai filmekben látható útszéli szállókéhoz. A motelt gyakorlatilag készen vásárolta a magyar állam az 1958-as, brüsszeli Világkiállításon, ugyanis innen származtak azok a bódék, melyek szálláshelyekként funkcionáltak a területen.

ikonikus.jpg

A Tihany Motel

Forrás: Fortepan/ Bauer Sándor

 

Ezekből az épületekből még három helyre, Siófokra, Balatonföldvárra és Keszthelyre is jutott, és eredetileg 5 évre, átmeneti megoldásként terveztek velük. Az előző rendszerben azonban gyorsan repült az idő vagy éppen lassan őröltek a malmok, így még az 1976-os bontási tervet is túlélték a kalyibák. Mire 1983-ban pályafutásuk végére értek, addigra már katasztrófális állapotban lehettek, de végül a Tihany Hotel kibővítésével épült Club Tihany helyigénye végzett velük (erről a sztoriról itt olvashat bővebben). Ennél jóval tovább húzta azonban az 1968-ban átadott széplaki „Orion űrhajó”. 

A szocreál építészet ebben a korszakban előszeretettel emelt kör alakú, a tudományos-fantasztikus irodalomra hajazó építményeket, de ezek közül is – szó szerint – kiemelkedett a Hotel Interpress, lábakon álló klubhelyisége. Az esténként presszóként és táncos szórakozóhelyként üzemelő torony valóban lenyűgözőre és látványosra sikeredett, és becenevét az akkor futó tévésorozatról kapta.

ikonikus2.jpg

Forrás: Fortepan/ Pálfi András

 

A 360 fokos panorámát kínáló építmény egészen 1989-ig élte fénykorát, ám ahogy már fentebb említettük, a rendszerváltás sok dolgot megváltoztatott a Balaton partján. A MÚOSZ üdülő jelentősége jócskán lecsökkent és ekkortól már többnyire csak deficitet termelt. A szövetség végül 2006-ban eladta a nyaralókomplexumot az UFÓ toronnyal együtt. Bár az új tulajdonos sokáig kacérkodott a gondolattal, hogy az újonnan épülő lakópark stílusát az Orionhoz alakítja, mégis más lett a történet vége. Előbb 2012-ben eltávolították róla a még felhasználható nyílászárókat és egyebeket, majd 2014-ben végérvényesen elbontották az épületet, mivel a járószint tökéletesen tönkrement és életveszélyessé vált. 

            Kicsit több, mint tíz év jutott Balatonfüred első galériájának. és a szocialista gazdaságban akkoriban meghonosodó könnyűszerkezetes építészet egyik látványos eredményének. 1973-ban a Budapesti Nemzetközi Vásáron a Fémmunkás Vállalat nem kizárólag a bemutatóival, de magával a kiállítási standdal is demonstrálni akarta az új technológiában rejlő lehetőségeket. A 360 négyzetméteres, négy acél tartóbordára rögzített könnyűfém borítású építmény szintén egy kicsit Sci-Fi kiállásúra sikeredett. A füredi tanácsot azonban rögtön meggyőzte, így a következő év már a Balaton partján találta az egykori installációt. A füredi Balatoni Galéria életútja nagy vonalakban emlékeztet a boglári Gömbkilátóéra, hiszen az is a BNV-n kezdte a pályafutását (bővebben itt), de míg az a látványosság ma is a tó környékét ékesíti, addig a Galéria már régen feledésbe merült. Bár több, mint 10 éven át szolgálta a kultúrára szomjazó turistákat, 1985-ben bezárt és a rendszerváltás környékén elbontották.

ikonikus3.jpg

Forrás: egykor.hu

   

            Egyelőre függőben van az utolsó ikonikus épületünk sorsa, hiszen az egykori Ezüstpart Hotel – ha más formában is, de – úgy tűnik, hogy túléli a rendszerváltást. A pikkelyre emlékeztető külső borítása és impozáns méretei miatt is ikonikusnak számító épület öt évig épült és végül 1983-ra készült el. A tíz emeletes épület és melléképületei eredetileg a Széplaki SZOT üdülő  nevet kapta és kilenc szakszervezetnek kellett összedobnia az építési költségeket. Ez két dolog miatt alakult így: egyrészt a saját tagjaik számára szerettek volna biztos és minőségi szálláshelyeket szerezni Siófokon, másrészt a közel 60 millió forintot másként nem sikerült volna előteremteni. Bár próbaüzemben már 1983-ban is fogadott SZOT beutaltakat a szálló, a hivatalos megnyitó 1984 május elsején volt és ekkor csodálhatták meg a sajtó képviselői is első alkalommal az impozáns épületet.

            A központi toronyban 354 összkomfortos, loggiás szoba és egy évvel később fedett medence került kialakításra. De helyet kapott az üdülő területén többek között filmvetítésre alkalmas terem, szolárium és szauna valamint színházterem, 300 fős presszó és ezer fős étterem is. A szálló melletti kiszolgáló épületekben saját hentes- és cukrászüzem is helyet talált, összesen napi 2200 adagos kapacitással. 

            Az addigra már Hotel Ezüstpart néven futó létesítmény 34 év működés után, 2017-ben zárt be és új tulajdonosa még a tavalyi évben meg is kezdte a kiszolgáló épületek bontását. A tervek szerint a főépület és környéke lakóparkként újul meg, ám azt még nem tudni, hogy a legendás, szocreál homlokzat vajon megmarad-e az utókornak.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5614078059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2018.07.14. 06:48:44

Ez érdekes, mint Balaton-mániás szívesen olvasom ezeket a cikkeket.

A füredi Galáriában még volt szerencsém anno "diszkózni", de valahogy fel sem tűnt, hogy egyszer csak eltűnt.

Csak azt nem értem, hogy a cikben szereplő épületeknek mi közük van a "szocreál" stílushoz -- az ugyanis valami egészen más.

MaCS

magyar anya 2018.07.14. 06:48:49

Helló Szerző!
Nézz utána, hogy mi a szocreál, mert ez már nem az.

vackor1 2018.07.14. 06:49:04

90-91-ben még javában üzemeltette Edit ( nekünk Anya :)) ) és Tamás az Oriont, napi vendégek voltunk .. :)) Egyszer még - Tamás betegsége - miatt a pult mögött is "randalíroztam", kisegítő munkaerőként.. :))) Sajnos valóban elbontották , természetesen itt is lakópark épült..

Az ötös SZOT ( Hotel Ezüstpart ) külsőleg marad , egy pesti ember vette meg az összes - 1-es a Palace-val szemben , 2-es, 3-as és 4-es elnevezésű - épületet , tavaly adta el az ötös teniszpályás részét és az egyes melletti , egykori konyha-étkező területét , a többit megtartotta magának és természetesen már zajlik is az építkezés . Összesen nagyjából 1000 apartman fog készülni , ha jól tudom az ötöst is átépíti belül , az ikonikus kinézet talán nem változik majd , a 2-3-4-esben átépítést követően mindben apartmanok lesznek és az egyest is eldózerolja , majd ott is lakópark lesz. Az eladott telkekre - gondolom a többi likviditása miatt értékesítette - is készülnek már a látványtervek , meglepő módon lakópark lesz.. :))

2018.07.14. 07:36:02

" egy pesti ember vette meg az összes..." :DDDDDDDDD

Sinnerman17 2018.07.14. 11:21:54

MaCS_70:
Igen, a Galéria kb. az ezredfordulóig még biztosan állt. Borhetek éjfélig, utána Galéria fáradásig (vagy a reggeli veszprémi buszig, ha nem akadt sofőr).

szkepi 2018.07.14. 11:22:20

1973tól minden nyáron Széplakon nyaraltam az Interpress-nél. Ezermillió élmény köt ide. Itt pingpongoztam, csajoztam, vártam kékfény lászlót, hogy abbafejezze a biliárdot. Itt itta velem élete első kávéját az azóta is szeretett Balázsy Panna, a teraszon Psota Irén... Mégis a legemlékezetesebb pillanat, amikor az Orion kávézó alatt Demjén Rózsi az egyik asztalnál előszőr írta le, hogy V-Motorock.

noauth 2018.07.14. 11:22:47

Úgy, hogy gyerekként minden nyáron Balatonon lehettem, különleges helyet foglal el a szívemben. Én kisebb szeletét ismerem csak a Balatonnak, de nagyon szeretek róla olvasni.

Tudnál esetleg a Klub Aligáról is írni? Sokszor voltam ott, miután már nem pártüdülő volt, de kíváncsi vagyok pártüdülőként hogy funkcionálhatott.

artdesigner 2018.07.14. 11:24:52

Én 96 és 97-ben dolgoztam Füreden. Akkor még a Galéria Disco nagyban üzemelt. A rendszerváltás időszakát 89-90-re szoktuk érteni.

vackor1 2018.07.14. 11:24:57

@Hortenz: Mondjuk valóban a cége vette meg és írhattam volna a nevét is, esetleg, hogy milliárdos, de egyrészt nem nevesítünk senkit normál esetben , másrészt semmi köze a történethez. Én is csak onnan tudom , hogy az első ember voltam , akinek felajánlották megvételre a telkeket , mert kis idővel előtte vettem másikakat véletlenül pont attól a közvetítőtől , aki a megbízást kapta ezek értékesítésére , addig fogalma nem volt senkinek róla, hogy eladja a tulaj a telkei egy részét.
A cég tulajdonosa egy pesti ember... Tudod : Pesten él , ott van az állandó címe , az már csak ráadás , hogy a cég is pesti.. Mi a gond ?

séfbácsi2 2018.07.14. 11:25:06

9 szakszervezet pénzéből épült- tehát a szakszervezeti tagok pénzéből....
Ami miatt az övék kéne legyen vagy az örököseiké. De a "rendszerváltáskor" ezt szépen lenyúlták és eladták becsapva azokat, akik pénzéből felépült.
Mocskos egy rendszer volt

Európai téridő 2018.07.15. 06:06:39

Lehetséges-e, hogy a 2002 után én még megszálltam a keszthelyi motelben?

KékFény6 2018.07.15. 06:06:46

Egy épület hogyan lehet kör alakú? Nem inkább henger? :)

noauth 2018.07.18. 13:58:18

@drkardos: elolvastam most, köszönöm :-) Balatonvilágoson nyaralóként bármilyen mennyiségben szeretek erről olvasni

Janó9898 2018.11.18. 07:22:20

Tehát a Hotel Ezüstpartban az uszodai rész 1985-ben épült később hozzá a főépülethez? S az éttermi rész is? Mert láttam egy 1984-es képet, ahol azoknak még nyoma sincs. Erről nem tudom van-e valakinek infója.
süti beállítások módosítása