Anna-bál, avagy amikor Párisz almája a traktorista babos kendők közé esik

2018. július 19. - Lynxa

Idén július 21-én rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, amely bizony még a szocialista érában is az egyik legelegánsabb estélynek számított. Vajon hogyan válhatott egy XIX. századi magyar nemzeti szimbólum a kommunista szovjet barakk rongyrázó eseményévé?

 annabal1.jpg

Forrás: Fortepan/ Urbán Tamás

 

A Horváth-család kincse: Anna

Balatonfüred társasági és idegenforgalmi életének középpontjában az 1800-as évek első felében a szentgyörgyi Horváth-család állott, akik nemcsak egy több tucat szobából álló panziót vittek az üdülőhelyen, de az ő nevükhöz kapcsolódik a híres füredi Anna-bálok meghonosítása is.  A család ifjú leányának, Horváth Anna Krisztinának rendezték meg először a neves eseményt Anna-napkor, 1825-ben. Bár sokak szerint a leány neve nem is volt Anna, és az első bálon szövődött állítólagos, romantikus huszárszerelem sem volt igaz, a bál mégis komoly tradíciót teremtett az országban. Számos magyar nemescsalád itt mutatta be első bálozó leányát, és a kor kiválóságai is szívesen látogatták a magyarság függetlenségi törekvéseit jelképező eseményt. Állítólag Jókai Mór, Blaha Lujza is rendszeresen tiszteletét tette ezeken a neves eseményeken, Kossuth Lajos pedig a bálnak otthont adó füredi Anna Grand Hotel teraszán írta meg híres báli tudósítását. Az ünnepség az aranykorra olyannyira sikeressé vált, hogy számtalan külföldi utazók zengett ódákat az Anna-bál vendégeiről, népszerűségéről és a szépséges magyar asszonyokról, lányokról.

 

Az Anna-bál szépe Párisz aranyalmáját kapja

A bálhoz kötődő szépségverseny is az eseménnyel együtt született. A legszebb leány minden évben aranyalmát kapott ajándékba, amely a mitológiai Párisz gyümölcsét szimbolizálta, az istennők szépségversenyének tiszteletére. A XX. század elején, majd a II. Világháborút követően az aranyalmát felváltották a Herendi Porcelánmanufaktúra vázái, de később a szocialista pártvezetés a 60-as évektől ismét bevezette az almás hagyományt. Az Anna-bál a XIX. században és a XX. század elején is komoly nemzeti eseménynek számított, ahol a kor arisztokráciája valódi magyarnak hitt programokon mulathatott: cigányzene, palotás, szép magyar lányok és asszonyok, finom magyar borok és étkek. Pont emiatt érthetetlen, hogy a szocialista vezetés hogyan engedhette az Anna-bál megrendezését 1945 után is. Nem csak hogy engedte, de még támogatta is az egyetlen magyar szépségversenyt és bált, amely pompájával és vendégeinek összetételével a hanyatló kapitalista nyugat dekadenciáját idézte.

 

Elegáns bál és kommunista módi

A pártvezetés tehát egészen a negyvenes évektől serényen támogatta az Anna-bált. Az esemény helyszíne továbbra is a XIX. század közepétől megszokott Anna Grand Hotel volt, amely immár a szocialista éra alatt Árkád SZOT üdülő néven üzemelt. Ez a létesítmény ad otthont a bálnak a mai napig, 2009-től csodásan újjászületve és felújítva. Visszatérve a szocialista Anna-bálokhoz, ezek voltak az ország legelegánsabb estélyei, ahol a külföldre szakadt hazánk fiai csakúgy megmutathatták újdonsült gazdagságukat és ékszereiket, mint a mindenkori pártvezetés és a szovjet barakk országainak vezetői és előkelőségei. A cigányzene a bál hagyományos kelléke volt, csakúgy, mint a palotás nyitótánc és a fehérbe öltözött elsőbálozó szépségek. Olykor-olykor azonban a túlbuzgó kulturminiszter meghökkentő programpontokat is beiktatott az Anna-bál programjába a korabeli sajtó szerint, így például volt itt traktoros női kendőket felvonultató divatbemutató csakúgy, mint kiváló dolgozói érdemosztás.

annabal2.jpg

Forrás: Fortepan/ Urbán Tamás

 

A hihetetlen pompát és a szépséges lányokat a SZOT szálló előtt, a munkás pórnép tülekedve nézte, akiknek az élmény mellett csak a saját elemózsia jutott a báli forgatagból.

 

Komjáthy Ági, a legismertebb Anna-bál Szépe

A kommunista éra alatt az 1980-as évek közepéig az Anna-bál Szépe választás volt az egyetlen országosan is ismert - bár nem hagyományos - szépségverseny, így a győztesek neve minden évben sajtónyilvánosságot kapott. Érdekesség a szépségversennyel kapcsolatban, hogy a füredi leányok mindig igen jól szerepeltek a versenyben, a 60-as és 70-es években 7 ifjú leány is elnyerte az Anna-bál szépe címet. Már csak azért is érdemes volt elindulni a megmérettetésen, mert ezzel a címmel a vidéki lányoknak is lehetősége nyílt a szocialista magyar manöken piacra belépni. Ráadásul olyan tervezők ruháit viselhették a felvonuláson, mint például a szocialista divatipar nagyasszonya, Rotschild Klára, aki többször is tervezett ruhákat az Anna-bálra. Talán az egyik legismertebb Anna-bálozó máig Komjáthy Ági, akit 1971-ben választottak meg a legszebbnek. Öt évre rá ő lett a Skála első arca, akit számos plakátról és reklámból ismerhettünk. A fáma szerint nem sok köze volt a modell későbbi népszerűségnek az Anna-bálhoz, hiszen Ági először vevőszolgálatosnak jelentkezett a Skálához, de ott olyannyira megtetszett az akkori vezetésnek, hogy végül az üzletközpont háziasszonyává kérték fel.

Tény, hogy az Anna-bál hagyományain, eleganciáján és népszerűségén a szocialista vezetés nem sokat rontott, így máig ez a Balaton egyik legelegánsabb estélye, amelyet manapság már egyhetes fesztivál és számtalan érdekes, kulturális program tesz még teljesebbé. Talán ennek a fiatal lányok bájának és kedvességének nem tudott ellenállni anno az akkori kommunista vezetés is, hogy hagyták, hogy ez a nemzeti hagyományú esemény máig fennmaradjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr914123051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

autosvilag.com 2018.07.24. 06:31:12

Egy korábbi bálszépe, aki szintén Horváth lány:
https://www.autosvilag.com/bemutatók/594-fiat-x1-9.html