Tó-retró

Így csaptak be az étellel és itallal a 70-es években

2018. augusztus 03. - drkardos

Csalt akkor mindenki, a vendéglátósok, a boltosok, sőt még a gyárak is. Vizezés, újrahasznosítás és trükkös mérések a Kádár-korszakból.

 ital1.jpg

Forrás: Fortepan/ Bauer Sándor

 

Bár a vendéglátásban elkövetett csalások nem a Balaton környékének „kiváltságai” voltak a 70-es években, mégis a nagy turista forgalom következtében talán itt fordultak elő a legnagyobb számban. A korabeli ellenőrzési jegyzőkönyvek tanulsága szerint csupán azt csapták be a tó környékén, aki betért vásárolni bármilyen vendéglátóhelyre (bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy aki a boltban vásárolta meg az ételét-italát, azt is csúnyán átejtették, de erről majd később). Magukat a lehúzásokat szemlélve találunk több olyat is, amin ma sem lepődünk meg, ám néhány módszer még a harcedzett ellenőröket is meg tudta lepni.

            Hogy vizezték a bort vagy éppen kevesebbet öntöttek a szeszeszes italokból, azon senki sem lepődik meg. A meghökkentő inkább az a mérték volt, ahogyan lehúzták a munkában megfáradt proletárokat vagy éppen a tőkésországból érkezett turistákat. Akadt olyan év, amikor a szezonban végzett több száz ellenőrzésnél minden(!) esetben mást kaptak az ellenőrök, mint amit megrendeltek. A leggyakrabban a fröccsbe kevesebb bor és jóval több szóda került, de akadt olyan hely is, ahol triplán vizezték a szőlőből készült italt. Már a beérkezéskor, a hordókba is löttyintettek egy kis vizet, majd a kiméréshez használt kancsók is hígításra kerültek, végül kettő helyett csak egy dl borszerű anyag került a fröccsbe. Egy másik esetben a kirendelt 7,5 dl vermut a mérések után csak 4 dl-nek bizonyult, de legalább látványossá és hideggé tette az italt a rengeteg poharakba kerülő jég. Ráadásul volt olyan felszolgáló, aki a csalást az ellenőr előtt követte el, amikor a mérőpoharat látványosan felöntötte a jelölésig, ám később kiderült, hogy a mérce alját behorpasztották így mégis kevesebb fért bele.     

            Szintén kevesebbet mértek általában a söröskorsókba is, és a Zimmer Feri című film kávéjelente sem volt légből kapott. Egy ellenőr ugyanis egy jó erős duplát kért egy étteremben, amiről a vizsgálatkor kiderült, hogy mindössze 2,5 gramm kávét látott szerencsétlen ital (hogy a főzőbe töltött porban mi lehetett még, az sajnos nem derült ki). A gépi üdítőitalok és a szörpök esetében pedig 10-ből 4 alkalommal adagoltak kevesebbet a vízhez. Persze a nagyüzemi csalás nem kizárólag a vendéglátóegységek kedvenc sportja volt. Előfordult, hogy a kereskedők vagy már maguk a gyártók is tilosban jártak.

            Ha már italokról beszélünk, akkor említsük meg rögtön az egyik szeszgyárat, ahol szilvapálinka került az üvegekbe és a vizsgálatok kiderítették, hogy általában 15-, de némely üvegnél 20 százalékkal sikerült kevesebbet tölteni beléjük, mint ami a címkén szerepelt. Öröm az ürömben, hogy az alkoholfok eltérése ennél kevesebb, általában „csak” 10 százalék körüli volt. De nem jártak sokkal jobban az ételek sem.

            Állandóak voltak a minőségi kifogások a szétrághatatlan kolbászok és a tepertő kinézete miatt is. Ez utóbbi esetében a gyári minőség folyamatosan hullámzott és leggyakrabban hatalmas és szinte színtelen, máskor megfelelően átsült, de morzsaméretű volt az elkészült termék. Az angolszalonnák esetében már nehezebb volt észrevenni a turpisságot, de a vizsgálatok nem egy esetben felderítették, hogy fele-fele helyett 30-70 százalékban tartalmazott húst és zsírt.

            Szintén sokan emlékezhetnek a gyanúsan könnyű vagy éppen íztelen termékekre is. Nem is véletlenül. Több termék volt állandó szereplője a vizsgálati jegyzőkönyveknek. 1970-ben a keszthelyi tejüzem például olyan pálpusztai sajtokat készített, melyek 20 százalékkal voltak könnyebbek a csomagolásra írtnál, persze változatlan áron. Szintén ekkora volt az eltérés szinte minden kenyér esetében, bármikor is vizsgálták azokat.

ital2.jpg

Forrás: Fortepan/ Urbán Tamás

 

Volt azonban olyan, hogy az ember többet kapott a pénzéért, legalábbis vízből. Na nem ásványvízből, hanem a túró által tartalmazottból. Ezt a mátészalkai tejüzem hozta egyébként tető alá. De volt olyan fagylalt- és tésztaüzem is, akik sajátosan értelmezték a spórolást és mindkettő a tojást érezte feleslegesnek a végtermék esetében (igaz a fagyisok a tejet is). Persze az ember még akkor sem lehetett teljesen elégedett, ha esetleg – ritkán történt ilyen – a gyárból tökéletes minőségű termék került ki. Mert ott volt még a kereskedelem, mely az ellenőrök adatai szerint a csalások 80 százalékáért volt felelős...

              Emlékszünk még a zacskós tej előtti időkre? A kiváló kannás tejekre? Ez volt a KÖZÉRT-ek kedvenc áldozata. A vizsgálatok idején, minden évben fény derült olyan 17-20 százalék körüli vizezésre. De akadt olyan ellenőrzés is, amikor egy alkalmazott éppen a gomolyatúróba gyúrta a vizet, hogy növeljen a mennyiségen. Mindezt elsősorban a szigor szülte, ugyanis az ÁFÉSZ igen rossz néven vette, ha valamilyen áruféleségből túlrendeltek a boltok és az rájuk romlott. Kreatív megoldásként ilyenkor a megsavanyodott tejből készítettek túrót, ami egy újabb csodás élménnyel gazdagította a magyar gasztronómiát. Mindezt akkor, amikor még lejárt szavatosságú ételt is lehetett árulni!

            Meglepő, de így volt: 1974 április 1-e előtt a lejárt termékeket nem kellett kivonni a forgalomból, csupán el kellett távolítani az eredeti csomagolását és csökkentett áron kínálni azt. Arra sajnos nem találtam pontos forrásokat, hogy mekkora időtartam volt még elfogadható a szavatosság lejárta után, de a Füreden, egy hentesnél talált, három hónapja rothadó hús és az ellenőröknek felszolgált, hat hónapja lejárt sütemény már nem tartozott bele.  Pedig még hatóságok szőrősszívű emberei is voltak néha meglepően elnézőek.

            1977-ben ugyanis gyártástechnológiai hibának tudtak egy esetet, melyben 300 kilónyi szalámi volt érintett, és csupán egy enyhe pénzbírságot szabtak ki. Itt a nyomozás egy lakossági bejelentés és termékminta miatt indult meg, mivel az egyik munkásember úgy ítélte meg, hogy az általa vásárolt szalámi fűrészpor ízű. Mint később kiderült az elégedetlenkedőnek csak részben volt igaza, ugyanis a barnás por soha nem látott fűrészüzemet. Az színtiszta atka volt...  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr8414158247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollsalab 2018.08.04. 08:29:37

Ajánlott irodalom: Csaplár Vilmos Pénzt, de sokat.

pragmatika2 2018.08.05. 07:37:22

A Balatonnál rántott hús helyett rántott kartonpapír ?

ProjectMayhem 2018.08.05. 07:37:32

jaj az a 2,70-es kenyér! hol vannak már azok a szép idők!

Pöff 2018.08.05. 07:37:34

mit se változott a magyar tolvajok hozzá állása

funfun 2018.08.05. 07:37:44

Mert ma már nem mérnek kevesebbet, nem vizezik, nem cserélik át az italokat, nem kacsa- vagy pulykamájból készül a libamáj, vagy sertéskarajból a borjúhús, nem mérik hozzá a csomagolópapírt a termékhez, nem címkézik át a lejárt szavatosságú terméket, nem számolnak többet stb. stb. stb.

zenitó 2018.08.05. 07:38:01

Volt még rengeteg trükk ezeken kívül. Leginkább a zöldségesek alkalmazták az alulról megfúrt súly játékot. Így az 1 kilós súly legfeljebb 85 dekát nyomott.
De a legnagyobb biznisz a hetvenes években az üzemanyagjegyekkel történő visszaélés volt. Mai szemmel már hihetetlen,de akkoriban a legtöbb teherautót még benzinmotor hajtotta. Őrült magasak voltak a normák, egy ügyes sofőr rengeteget tudott spórolni. Ezer liter számra maradtam meg jegyei,amiket bejáratott csatornákon keresztül lehetett elpasszolni. Megszámlálhatatlan mennyiségű hétvégi ház épült (más értelmes befektetés híján) akkoriban ezekből a jegyekből.

karit 2018.08.05. 07:38:11

Egy-két szót megérdemelt volna a pár órára vízbe áztatott párizsi, szalámi is.

bendeguz33 2018.08.05. 08:04:23

Most mi van,ha nem figyelsz oda minden pillanatban át.asznak! Azóta nem javult a helyzet hanem gátlastalanabb lett az átverés !

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2018.08.05. 08:21:42

@funfun: a csomagolóanyag hozzáméréséről még tanultunk is, szóval az egy legális dolog :) mint ahogy a burkolt áremelés is, mikor ugyanannyiért kevesebbet adnak. jó példa erre a danone könnyű is finom, ami sztem kétdecis volt, amikor megjelent. most meg alig több, mint egy deci - közben nyilván az ár is nőtt (hát most drágább, hát most kevesebb :))

instant vízpor 2018.08.05. 08:40:09

Nagybátyám a '80-as években egy szabolcsi presszóban dolgozott. Azóta is meséli a sztorit, hogy megjött a bor valami nagy kombinátból - műanyag kannákban. Amikor lement a raktárba, hogy mér ki belőle, akkor lepődött meg, mert mindegyikben víz volt. Szólt a főnöknek, az telefonált a borkombinátnak, másnap megjelent tőlük egy aktatáskás fickó, hogy akkor kísérjék már a kannákhoz. Minden kannába dobott egy-egy az aktatáskából előszedett tablettát, és közölte, hogy a "bor" 2 nap múlva fogyasztható. Úgy is volt.
Persze inkább az a szomorú, hogy ezen a sztorin senki nem lepődik meg.

az_igazi_trebitsch 2018.08.05. 08:45:04

@FILTOL: Szerencsére túlélted valahogy.... :-)

funfun 2018.08.05. 09:25:13

@ziggy stardust: Nem legális. Miért fizetnél 2-3 dekás papírért a bélszín árán? A termék árát mindig nettó módon csomagolóanyag nélkül kell számolni. Normális üzletekben eleve lenullázzák, mikor a felvágott alá odateszik a papírt, vagy a pénztárnál a súlyból levonják (TARA).

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2018.08.05. 09:45:47

@trollsalab: Bingó! - minden benne van, amit tudni kell ma is a témáról.

histar007 2018.08.05. 09:46:20

Ez olyan magyaros. Vagy nem? Máshol ez vajon ugyanígy megy? Ha tippelnem kell, akkor a hiánygazdaság szülte megoldáskról van szó, amik olyan reflexé váltak, amik a hiánygazdaság elmúltával is megmaradtak.
Pedig akkor aligha a magas adó, az öldöklő verseny vagy a drága és hiányos munkaerő volt ezeknek a stikliknek az okozója. Szeritem ha minden korsó sörön 50% profit lenne, akkor is kerülne bele egy kevés víz.

Artie 2018.08.05. 09:46:42

Biztos jó írás.

Én a tanulságnál abbahagytam.

Tanulság: index-címlaphoz nincs semmilyen elvárás.

goodjohnwin 2018.08.05. 10:03:57

@bendeguz33: már hogy lenne gátlástalanabb az átverés, amikor lényegesen hatékonyabb a hatósági ellenőrző háttér (nagyrészt az EU-nak köszönhetően) és fogyasztóként egy sor eszközöd van arra, hogy átláss a trükkökön: a súlyok, összetevők, tápanyagértékek ott vannak a csomagoláson, a boltokban muszáj feltüntetni egységárat és maga a versenypiaci helyzet is a fogyasztót segíti az internetes nyilvánossággal karöltve.

Csak olvasni és számolni kell tudni.

qwertzu 2018.08.05. 10:05:59

@ziggy stardust: @funfun: A nagyobb áruházakban nem mérik hozzá a csomagolóanyagot az áruhoz.

SzAdam 2018.08.05. 10:39:55

Oké, így volt, de szerintem a hígítás nem ártott annyit a minőségnek, mint manapság az aromák, térfogatnövelők és egyéb mesterséges szerek használata.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.05. 12:03:05

Amúgy sokan szerintem örülnénk ha a tej elérné vagy megközelítené azt a minőséget amit a felvizezett tudott akkoriban. Nem beszélve a többi szemétről amiben az előírások teljesülnek, de kőkemény szenny az egész.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.05. 12:03:26

Miért is a 70-es évekre van ez kiélezve? A mai világ pontosan ugyanígy működik, a különbség az, hogy nem össznépi játék a lopás, hanem a kiváltságos politikai réteg élvezi a hasznát és a kisembert államilag lökik a nyomorba.

@trollsalab:

Jó kis Zodiac. De szerettem.

@zenitó:

Ja. Kedvencem a koma aki a Megyeri híd építésénél habzó szájjal komcsizott és ezerrel Gyurcsányozott, miközben a kerti tartályába töltötték az építkezésről lopott gázolajat.

katamara 2018.08.05. 12:37:31

@ziggy stardust: Akkor beszélhetünk a Pick téliszalámiról is ami valamikor 10 dkg volt, aztán 8dkg és most 7 dkg-nál tartunk ugyanazért az árért. Nem folytatnám a többivel, mert majdnem minden termék ezen a szinten van. Nincs árelés csak ugyanazért a pénzért kevesebb árú

György L Baranyai 2018.08.05. 12:39:09

a hetvenes-nyolcvanas években 1 liter kommersz bor (Zöldszilváni, Kövidinka stb.) 17 forintba került. a minőségi 7 decis borokért, úgy 37 forintot kértek. az utóbbi borok valóban minőségiek voltak. a Tokaji aszúról nem is beszélve, ami azért jóval drágább volt. a hentesüzletekben kapható meleg kolbászok rendkívül finomak, ízletesek voltak. persze minden szinten ment az átverés, de ettől függetlenül megfizethető áron jutottunk minden finomsághoz. rohadt egy hazug, álságos rendszer volt, minden estre a jelenlegi korrupt világnál a maga elbaszott módján emberibb volt.

efi 2018.08.05. 12:39:24

Azok a kenyerek a képen!
Beb.szták őket a cekkerbe, aztán mire hazaért kapott olajat, sarat, port, cigarettahamut.
Figyelemreméltó továbbá a könnyített pedál is.

katamara 2018.08.05. 12:43:13

@goodjohnwin: Na és megenni azt a sok sz@rt amit gyártanak, meg tejnek és tejterméknek van képük nevezni. A felvágottak egyforma ízűek csak más a kinézetük és a nevük.

Pilotax 2018.08.05. 12:47:59

@instant vízpor:
Kedves Barátom!
Ekkora pofátlan plágiumot már régen láttam. A sztorit Moldova György írta meg a mezőgazdasági repülőkről szóló könyvében a 70-es évek közepén, amikor tokaji szőlősgazdákkal készített interjút. Sajátodként eladni finoman is pofátlanság, bár azt meg kell adni akkora plágium mint a smitt palié talán még sincs.

katamara 2018.08.05. 12:48:08

@Voznyák Pista: Hát mi annak idején a Balatonnál ettünk rántott húst, de az nem kartonpapír volt hanem valóban hús ! Akkor még a melós megengedhette magának hogy étterembe menjen enni a Balatonon is !

steery 2018.08.05. 13:11:11

Régen a fagylaltokban elég sok volt a belekevert jégdarab. Ízesítetlen vízből fagyasztva, még csak nem is cukros vízből. Manapság cukor helyett inkább édesítőszereket használnak, ami semmivel sem jobb, hisz becsapja a szervezetet.
Még a legjobb minőségűnek ígért dobozos, cukormentes gyümölcslevek íze is fényévekre van a saját kézzel, frissen facsart gyümölcslétől.
Azért sütöm évek óta otthon a kenyeret, mert minőségében világklasszis bármilyen bolti termékkel összehasonlítva.
A saját kertben termett paradicsomunk mindig sokkal finomabb, igazibb volt, mint bármilyen boltban, piacon kapható paradicsom. Azok javarészt vízízűek.
Jó kávét még nem ittam étteremben, de kávézóban sem! Valamiért nem megy nekik a dolog. Az otthoni bezzeg pazar. Erős, aromás és fekete, nem barna.
A csapvíz minden ásványvizet űberel. Az evianit is! Próbáltam. Elképesztő, mennyivel jobb a sima csapvíz. Ehhez képest az emberek tonnaszám veszik az ásványvizeket. Miért?

tistedur 2018.08.05. 14:49:47

a túrót aludt tejből kell csinálni.

Technika Magnatovics 2018.08.05. 14:49:57

Ha valaki még emlékszik rá a bármilyen ABC-ben a szállítónak is tejelni kellett, különben az árút nem megfelelően kapta meg a bolt. A pénztárosok is csaltak rendesen (ugye vonalkódleolvasó nem volt), nagyon kellet figyelni mit üt be, a blokkon pedig csak számok szerepeltek.

vbn 2018.08.05. 14:50:13

@zenitó: A faterom teherautót vezetett abban az időben. Egyszercsak szóltak neki fentről, hogy "Ferikém! Csinálj valamit, mert csak a Te kocsid nem fogyaszt túl!" Na, onnantól kezdve a ő is eladta az üzemanyag jegyeket... :-)

CoolKoon 2018.08.05. 15:17:45

@instant vízpor: És mégis miért lepődnénk meg, ha ez a mai napig így működik, a fogyasztók pedig még tapsolnak is hozzá? :P

CoolKoon 2018.08.05. 15:17:53

@bendeguz33: Hát, azért a maiakhoz képest a fenti lehúzások nekem sokkal gátlástalanabbnak tűnnek....

CoolKoon 2018.08.05. 15:20:13

@SzAdam: "a hígítás nem ártott annyit a minőségnek, mint manapság az aromák, térfogatnövelők és egyéb mesterséges szerek használata" - Hát pedig de. Ugyanis mindkét esetben ugyanaz a gond: az eredeti minőségnél lényegesen rosszabb valamit kap az ember, mivel ezeket a trükköket akkor is, ma is túlzásba viszik a gyártók.

eßemfaßom meg áll 2018.08.05. 15:46:18

@csúti csüngőhasú tolvaj: "Amúgy sokan szerintem örülnénk ha a tej elérné vagy megközelítené azt a minőséget amit a felvizezett tudott akkoriban" jaja sokan örülnénak ha a reggel vett tej délutánra más savanyutej lenne ha azonnal nem forralta fel a háziasszonka.

@katamara:

"Akkor beszélhetünk a Pick téliszalámiról is ami valamikor 10 dkg volt, aztán 8dkg és most 7 dkg-n"

Biztos vagyok benne, hogy 10dkg téliszalámi az ma is 10dkg téliszalámi.

@steery: "Ehhez képest az emberek tonnaszám veszik az ásványvizeket. Miért? "

Én pl azért mert szeretem a vízben a buborékat és olcsóbb (és kényelmesebb) megvenni a buborékot ásványvízbe keverve mint CO2 patronba töltve (és utána a szódásszifonnal szórakozni) .

eßemfaßom meg áll 2018.08.05. 15:46:24

@instant vízpor: "Minden kannába dobott egy-egy az aktatáskából előszedett tablettát, és közölte, hogy a "bor" 2 nap múlva fogyasztható"
Jó lesz ez urbanlegendnek is

CoolKoon 2018.08.05. 15:46:31

Amúgy a Zimmer Feri kávéjelenete külön is fent van a Youtube-on, és igencsak tanulságos :D www.youtube.com/watch?v=cgONEqcu26w

John Szigethy 2018.08.05. 16:58:21

Sokan valószínűleg ezek miatt hagyják el az országot.

eßemfaßom meg áll 2018.08.05. 17:10:35

@John Szigethy: Mármint a 70-es években vizezett éttermi bor miatt?

Billy Hill 2018.08.05. 18:46:26

Whisky-s pohár szélét bekenni a kért (drágább) fajtával, majd a pohárba egy másik (olcsóbb) fajtát tölteni... Biztos van az az állapotú vendég, akinél működik ez a régi pultos práktika... ;-)

Jossarian 2018.08.05. 19:19:10

@John Szigethy: nagyon rahibaztal, nem kellemes gerinctelen tolvaj csalok kozott elni es itt nem a politikusokra gondolok

Bergyilkos Bohoc 2018.08.05. 19:19:23

@Pilotax: Vagy a nagybácsi is olvasta Moldovát, majd azt hazudta vele történt meg., ahogy az urban legendeknél lenni szokott. Amúgy annyira tipikus UL, hogy ezt csak a hülye nem látja.

Jossarian 2018.08.05. 19:19:30

@katamara: a melos kocsmaba jarjon, ne etterembe. Mondjuk ahova a melos jar az amugy sem nevezheto etteremnek csak etetonek

Jossarian 2018.08.05. 19:19:43

@histar007: hat igen, tolvaj nepseg vagytok (tisztelet az oly keves kivetelnek), ez ma sincs maskent. Generaciok nottek fel lopasbol

Bergyilkos Bohoc 2018.08.05. 19:42:30

@steery: "Jó kávét még nem ittam étteremben, de kávézóban sem! Valamiért nem megy nekik a dolog. Az otthoni bezzeg pazar. Erős, aromás és fekete, nem barna."

Nem tudom milyen kávézókban jársz, de ahol jó minőségű presszógép van hozzáértő emberrel, ott olyan kávét kapsz, aminél kizárt, hogy normál otthoni körülmények között jobb kávét csinálj.

eßemfaßom meg áll 2018.08.05. 20:21:08

@katamara: "A felvágottak egyforma ízűek csak más a kinézetük és a nevük."
Te ugye nem szoktál felvágottat enni?

Pierr Kardán 2018.08.05. 21:29:37

Aki nem élt a 70-es, 80-as években az nem érti meg a következő viccet.

NSZK-s turista a Balatonon rendszeresen ugyanabban a kocsmában ivott délutánonként. Aztán a hazaindulás előtti napon odament a kocsmároshoz és kérdezte tőle:

Hány hordó sört mér ki egy hét alatt?

22-t, mondja a kocsmáros.

Na, figyeljen ide, tudod egy tuti módszert arra, hogy 25-28 hordóval is eladjon egy hét alatt, mondja neki a német.

Nagyon fellelkesül erre a kocsmáros, kérdi, hogy mi lenne az a módszer.

A német: a fél literes korsóba 5 deci sört töltsön, ne csak 4-et!!!

trollsalab 2018.08.05. 21:29:45

@nagypapi: Film is készült belőle 1991-ben: www.imdb.com/title/tt0867410/, és úgy tudom, hogy a könyv főhöse találta ki a Lancelot éttermet is.

Klaric 2018.08.05. 21:30:14

Szegény faterom, Isten nyugosztalja, egy benzines ZIL-t hajtott. Hozzá tartozik, hogy nem csak a kormány tekergetéséhez értett, hanem a gépészethez is, ezért be tudta úgy lőni a karbikat, meg a gyújtást rajta, hogy hülyére pakolva, pótkocsival ette az "üres" normát. Meg ha kellett, sóderrel megpakolva is lehagyta a fekete Volgát(130-140 körül volt a vége több független forrás szerint is...) persze akkor már semmiféle norma nem volt érvényes rá. De vagy ez, vagy az működött. Ráadásul a 70'-es évek benzintemetőihez képest benzinpárával közlekedő 100-s Skodánk volt. A Skoda 7 éves koráig, míg le nem selejtezték fater ZIL-jét és nem kapott helyette egy istenátka W50-es IFÁT, nem látott benzinkutat. De a szomszédaink se! Pedig az egyiknek Zaporozsece volt a másiknak púpos wartburgja, a 3 autót símán ellátta a ZIL normája... Még évekkel később is könnybe lábadó szemmel emlegette a V8-as orosz csodát.

KJ4prez 2018.08.05. 21:33:24

@Jossarian: elvileg a japán Sato cég 1974ben levédette az alkoholporítás (igazából mikro-enkapszuláció, de a lényeg, hogy vízben oldódó port kapsz a végén) technológiáját, és ipari felhasználásra eladó azóta.

Az, hogy ebből mennyi jutott el ide annak idején, másik kérdés. De maga a technológia adott volt.

trollsalab 2018.08.05. 21:33:33

@histar007: Az itáliai Velncében működő magyar fogadósok, kocsmárosok már 500 évvel ezelőtt is csaltak, loptak, különböző trükkökel. Úgy látszik ez valmiféle hungarikum lehet. Ajánlott irodalom: E. Kovács Péter, Hétköznapi élet Mátyás király korában.

eßemfaßom meg áll 2018.08.06. 09:04:19

@KJ4prez: Sok értelme nincs az alkoholt drága pénzen porítani mikor ott van a folyékony tisztaszesz ha valaki vízből alkoholos italt akar készíteni. Nyilván ahol szempont, hogy ne folyadék legyen az alkohol halmazállapota valami ipari szituban ott lehet értelme, de borpancsolásnál pont semmi.

eßemfaßom meg áll 2018.08.06. 09:04:29

@Klaric: Teljesen hihető, hogy a faterod a 150lóerős zilmotorból ami egyébként max90km/h-ra volt képes, némi karburátortekergetéseel stabil 140et kihozott és még közben benzint is termelt a gép :)
süti beállítások módosítása