Tó-retró

Meghökkentő tények a füredi Annabella hotel múltjából

2018. augusztus 07. - drkardos

Műsorvezető recepciós, tejfeles szájú igazgató és szintenként eltérő berendezés a hotelben, mely közel egy évig tartotta a balatoni rekordokat.

 annabella1.jpg

Forrás: Fortepan/ Magyar Rendőr

 

A hatvanas évek végének szállodaépítési láza 1968-ban elérte az északi part fővárosát, Balatonfüredet is. Ebben az évben, egészen pontosan április 22-én adták át a nagyközönségnek az Annabella Hotelt, melynek története több meghökkentő tényt is tartogat.

            Az első érdekesség a tervezés idejéből származik, ugyanis a kék és fehér színben pompázó szálloda rajzait Pázmándi Margit, az ország egyetlen kétszeres Ybl-díjas építésznője vetette papírra, ráadásul az említett elismerések egyikét éppen ezekért a tervekért nyerte 1965-ben. Szintén érdemes utánanézni, hogy a 68-as induláskor milyen emberek dolgoztak a hotelben. Papp Endre neve mindenkinek ismerősen cseng, aki az elmúlt évtizedekben az állami televízió adásait, különösen az Ablak címűt figyelemmel kísérte. Azt azonban kevesebben tudják, hogy televíziós műsorvezető 1968-ban az szálloda egyik első recepciósaként kereste a kenyerét.

annabella2.jpg

Forrás: Fortepan/ Inkey Tibor

 

De a Balaton első luxusszállodájának vezetője sem volt akárki, ugyanis akkor ő volt – és talán azóta is ő – az ország legfiatalabb szálloda igazgatója. Vászolyi Árpád az Annabella átadásakor mindössze 23 éves volt és nyolc évvel korábban – tanulmányai melletti keresetkiegészítésként - még a füredi Arany Csillag szállóban dolgozott cipőtisztító fiúként. Tanulmányai elvégzése után egy ideig pincérkedett is az említett hotelben, majd az akkori vendéglátóipari területi vezető figyelt fel rá, és 1967 februárjában (több fontos megbízatás után) már őt nevezte ki az Arany Csillag igazgatójává. Alig egy évvel később pedig máris a tó legújabb ékkövének élén találta magát. A szállodát egyébként ma a lánya, Vászolyi Judit vezeti.

            Maga a szálloda alig két év alatt készült el, és 384 szobájában 800 fő elhelyezésére volt lehetőség. A 85,5 millió forintos beruházás keretében a 120 méteres épülettömbben kialakítottak egy 1000 fős éttermet és egy 200 fős presszót, illetve cukrászdát. Érdekesség, hogy az átadáskor minden szinten más színű bútorokkal rendezték be a szobákat, illetve hogy a lejtős talaj miatt egy Balatonra néző földszintet és mélyföldszintet is kellett építeni. Utóbbiban kapott helyet annak idején a fényűző üzletsor fodrászattal, dohánybolttal, ajándéküzlettel és egy Konsumtourist bolttal.

            Szintén érdekes tény, hogy noha átadásakor a tó környékének legmodernebb hotelje volt – még a siófoki szállodasor vadonatúj épületeihez mérve is – eleve csak szezonális nyitvatartásra tervezték. Ugyanis komolyabb szigetelés és fűtés híján már októberben be kellett zárni, és április előtt sem tudott vendégeket fogadni. Éppen ezért az újságokban sokan fel is emelték a szavukat a koncepció ellen, hiszen már akkoriban is a magyar tenger négyévszakos működését tartották volna ildomosnak. Azonban ez éppen az a korszak volt, amikor a tó talán a legnagyobb kapacitáshiányával küszködött, és a rendelkezésre álló forrásokat inkább a lehető legtöbb szállodai férőhely létrehozására fordították, akár olyan áron is, hogy a szezonon kívül szinte egy új szálloda sem tudott üzemelni. Ezek után talán az a tény is érdekesnek tűnhet, hogy csupán a hivatalos megnyitás történt 1968-ban, ugyanis a műszaki átadás – egy szerény ünnepség keretében – 1967 szilveszter napján volt. Persze arról nem szólnak a híradások, hogy hogyan fűtötték be legalább erre az alkalomra az épületet.

            Ma már nem lehet tudni, hogy készakarva vagy véletlenül adódott így, de az Annabellát építésekor nem lehetett a Balatonon hajózva látni, ugyanis az épület sehol sem magasodott a part – akkor még – nyárfái fölé (hogy miért vannak ma már platánok a Tagore-sétányon, arról itt írtunk bővebben). Az mindenesetre biztos, hogy a másik abban az időben átadott füredi Hotel, a Marina kapcsán hatalmas felzúdulást keltett a toronyház szerű épület. Sokan úgy gondolták, hogy a betonkolosszus a város természetes báját és arculatát végképp átadta a múltnak. Ha már megemlítettük a Marinát...

            Az Annabella csupán egy évig lehetett a balatoni vendéglátás zászlóshajója, mivel 1969-ben adták át – ráadásul a közvetlen közelében – a Marinát, mely minden szempontból felülmúlta azt. A már említett toronyépület már messziről is látható volt, ráadásul 403 szobája, 48 apartmanja és 865 férőhelye is rálicitált az Annabellára. Az üzletek tekintetében ugyan majdnem döntetlen lett az állás a két luxus hotel között, de végül a Marina ezen a téren is nyert egy orrhosszal. Az országban egyedüliként ugyanis ez a szálló rendelkezett egyedül autószervízzel...

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr3814166419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.08.08. 16:06:57

A veréb is madár c. filmben az Annabella akkori állapotában.

os2_fan 2018.08.08. 21:02:42

Alfa Rómeó és Júlia c. filmben masszívan benne van az Annabella. A filmbéli orvoskonferenciát az Annabellában tartják és a résztvevők is itt vannak elszállásolva. A Tagore sétány akkori is állapota is jól megfigyelhető, amikor Latinovits egy köntösben a kutyáját sétáltatja. Igaz, hogy a film fekete-fehér. :-)

Macropus Rufus 2018.08.22. 13:52:36

"Vászolyi Árpád " sztorija teljesen hihető, semmi urban legend nincs benne...
100%-k, hogy volt egy politkai kapcsolat valahol nagyon-nagyon magasan.
Lásd még: Vitézy Dávid hasonló korú volt amikor a BKK élére kerűlt... Semmi hátszél, csak a tudása... És ugye az sem véletlen, hogy a lánya vezeti most. Semmi hátszél, csak a tudás. Feltételezem volt nyílt pályázat is az igazgatói poszt betőltésére (még is csak állami cég) és mit ad isten, pont a lánya volt a tuti befutó...
Annyira tipikusan magyar sztori, hogy nem is lehetne magyarabb.

topi15 2018.10.16. 20:09:30

A történelem ismét ismétli önmagát...
süti beállítások módosítása