Tó-retró

Már a Kádár-korban sem sikerült téliesíteni a Balatont

2018. december 11. - drkardos

Elmaradt jégvitorlás versenyek, állandó fakutya hiány, tó közepén sátorozás és exkluzív jégtánc bemutatók jellemezték a hatvanas évek balatoni teleit.

teli1.jpg

Fotó: Fortepan/ Berkó Sándor

 

 A Balaton igazi nyári úti cél, még ma is a tömegek leginkább a nyári hónapokban érkeznek ide, hiába a sok-sok program, gasztronómiai különlegesség. Holott azt minden turisztikai szakember látja, hogy ezt a nyáron olyannyira népszerű helyet milyen jó lenne télen is hasznosítani. Történt is erre jó sok kísérlet már a Kádár-korszakban is, teljesen eredménytelenül. A Balaton maradt télen egy kiürült, üres, sarkvidéki táj, ahol nem igen lehet nyitva tartó büfét találni, a strandok pénztárai üresen kongnak, és még a szállodák többsége sincs nyitva, lévén, hogy nem fűthetőek. De vajon milyen elképzelések voltak pár évtizeddel ezelőtt, hogy felvirágoztassák a Balatoni téli tömegturizmust?

 

Alapvetően abban már a múlt század elején is mindenki egyetértett, hogy a tükörsimára fagyott Balaton látványánál nincs szebb. Igen ám, de az a gond, hogy bizonyos teleken a tó be sem fagy. Így volt ez például 1975-ben is, a korabeli újságok számtalan cikkben sajnálkoztak azon, hogy bizony idén elmarad a fakutyázás, a korizás és a jégvitorlázás a tavon, mivel nincs elég hideg. Egy biztos, hogy már a 60-as években külön figyelőbizottságokat szerveztek a Balaton parton az egyes települések, amelyek a tó jegének vastagságát figyelték és a rianásokat, s csak ezután engedték a nagyérdeműt rá a jégre. Természetesen léteznek olyan telek, amikor akár egy méter vastagságúra is meghízik a jég, ilyenkor akár szekérrel vagy autóval rá lehet menni. De kétségtelen, hogy a legfőbb közlekedési eszköz a korcsolya a jégen.

1956 telén kilenc fiatal még arra is vállalkozott, hogy sátort üssön a tó jegén, hogy reggelente korival járjanak át Füred mellől Siófokra a reggeli péksüteményért. Erről a vállalkozásról akkoriban a teljes magyar sajtó megemlékezett. Példájukat követve a téli korizás egyre népszerűbbé vált a 60-as években, sokak szerint a legszebb sport tagadhatatlanul, amikor a szép sima jégen korcsolyával hasítja az ember a levegőt, oly nagy téren, mint a Balaton, ahol nincs korlát.

teli2.jpg

Fotó: Fortepan/ MHSZ

 

Ez utóbbi persze nem teljesen igaz, hiszen a Balatont a nyári fürdőzésekre rendezték be és a part mentén elég sok korlát és kerítés található a tó vízén belül is. Mivel a jégkorcsolya a Sallay-Regőczi páros sikerei révén az egyik legnépszerűbb sporttá vált hazánkban – legalábbis nézői szinten – ezt igyekezték meglovagolni a Balatonnál is. Az IBUSZ egynapos túrákat szervezett a magyar tengerhez, ahol a nagyérdemű megtekinthetett egy-egy szabadtéri korcsolyakűrt, megebédelhetett, az ezalkalomra kinyitó közeli étteremben majd a délutáni korizás vagy fakutyázás után vonattal visszautazhatott Budapestre. Ez az elképzelés elég jónak bizonyult, de csak akkor, ha kellően hideg volt a jéghez.

A jégprobléma okozta a nagyszabású jégvitorlás verseny-tervek elhalását is. Pedig a jégvitorlázás már évszázadok óta jellegzetes balatoni sportág. Az első jégvitorlást 1886- ban építették meg a füredi hajógyárban, tulajdonosa Gyapai Nándor volt. Még abban az esztendőben három másik is készült, ám ezek a primitív alkotmányok nemigen hasonlítottak a mai áramvonalas jégvitorláshoz. Utasa még deszkalapra feküdt, kormánya sem volt az eszközöknek. Ehhez képest a Kádár-kori versenygépek akár már 100-120 km/órás sebességgel szelték a jeget. Ennek nyomán a füredi sportegylet szerette volna idehozni valamelyik európai jégvitorlás-versenyt a Balatonra, de a kiszámíthatatlan telek miatt erre nem került sor. Még a szomszédos Fertő-tó osztrák versenyzői sem jöttek át egy kis megmérettetésre, mivel a Balaton jóval nehezebben fagyott be, mint nyugati társa és gyorsabban ki is olvadt. Így a nagyratörő sportversenyekből végül nem lett semmi.

Hasonló sorsa jutottak a tipikus balatoni közlekedési eszközként nyilvántartott fakutyák is.  A Fakutya ugyanis egy tipikus, kifejezetten a Balaton vidékén használt jégszánkó, ami tulajdonképpen egy szántalpra erősített székforma szerkezet, a benne ülőnek pedig botokkal kell hajtania magát a jégen. Ha a szerkezet gyorsan siklik a jégen, élesen nyikorgó hangot ad, ebből ered a közmondás: vigyorog, mint a fakutya. A 60-as, 70-es években a fakutya sokat vesztett népszerűségéből, a fiatalok inkább a korival próbálkoztak, a fakutyát régi, népies, letűnt eszköznek tartották. Emiatt a balatonfüredi Idegenforgalmi Hivatal csupán 33 ilyen széket szerzett be, ami bizony kevésnek bizonyult egy-egy hideg télen. Nem volt ritka az északi parton a fakutya-üzérek figurája, akik előre felvásárolták a bérleti jegyeket, majd busás haszonnal adták tovább azokat a jégre kívánkozó, de korizni nem tudó turistáknak. Ha pedig valakinek még ez sem jutott, az gyalogszerrel indult neki a tónak pár filléres jégpatkóval a csizmáján, ami megakadályozta a hasraesést.

Balatonfüred egyébként a többi településtől eltérően nagy fantáziát látott a téli Balatonban. Ilyenkor is változatos műsort kínáltak az állandó filmszínházban, az irodalmi presszóvá előlépett Kedves cukrászdába pedig neves fővárosi művészeket hívtak meg vendégszerepelni. Az Annabella hotel szobái fűthetőek voltak, így itt még az elszállásolás sem jelentett problémát. Ilyenkor bezzeg nem üldözte a rendszer a Zimmer-frei iparág helyi képviselőit, hiszen a télen is használt otthonokban fűtött magánszállásokon szállhatott meg a kedves vendég. Sőt a Párt turisztikai bizottsága odáig jutott, hogy télen bizony a magánszállásadók tevékenységét támogatni kell, és akkor nem szükséges a nyáron üzemelő rengeteg SZOT üdülőt a hideg hónapokra is használhatóvá tenni. Tény, hogy évtizedekig csupán Füreden, Tihanyban, Siófokon lehetett nagyobb fűthető szállót fellelni, kivételt egyedül a forróvízű forrásokkal büszkélkedő Hévíz és Zalakaros jelentett, ahol hideg időben is várták a vendégeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr7814470904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mester.Tamás 2018.12.12. 10:15:43

Sajnos a Balaton ma sem szól másról: nyár, 35 fok, szabadság, fürdés. Ha ezek közül egyik nincsen meg, onnantól kezdve marad az unatkozás. Bár megy a kínos erőlködés, de, különösen a déli parton, egyszerűen semmi nincs, ami szezonon kívül 5 percnél tovább le tudná kötni az embert.

gigabursch 2018.12.12. 13:26:46

Azt látom, hogy manapság a kis és a nagy szálláshelyek kifejezetten próbálják már végre behúzni az elő és utószezont.

A télhez a strandokon kéne mobil jégpálya, rendezvénysátor (már ahol elfér), és működő büfék, wécék.
Itt-ott nyomokban megy (pl. Szigliget egész jó), Vonyarcon egy csehó (Táltos) állandóan megy, de amúgy valóban: síri csend és hullaszag.
Holott vitorlázni sokszor lehetne ilyen időben is, étteremre sokszor szükség lenne.

kolomparlole1114 2019.01.02. 15:27:06

@gigabursch: Télen az ember karácsonyozni szokott - otthon. Nincs annyi szabink hogy lefedje az egész nyarat, és még maradjon is, és arra keressen az ember programot.

kolomparlole1114 2019.01.02. 15:27:17

@Mester.Tamás: Sajnos??? Mi ebben a sajnos? Alapvetően a kánikulában keres átvészelőhelyet az ember, nem fordítva. Télen ugyan ki és miből akarna akár a Balatonra, akár méshova menni? 1-2 perverz biztos, de tömegek?

gigabursch 2019.01.03. 06:21:30

@kolomparlole1114:
Szigliget jégpálya dec-feb, három hónap.
Három hónap alatt a HIPA és a környék IFA bevétele nem kevés.
Az, hogy te fanyalogsz, az a te dolgod. Van aki lép.

kolomparlole1114 2019.01.03. 14:13:41

@gigabursch: Gyanítom a helyi lakosok látogatják csak, akik unaloműzőnek használják, mert más nincs a környéken. Erre a pár emberre azért nem lehet szezont felhúzni, sose lesznek itt tömegek télen, mert a Balaton = strandolás. Ha azt nem lehet, autóba se pattan az ember hogy lemenjen oda. A többi csak a bizonyítványmagyarázás. Mint a fociban, hogy majdnem nyertünk, csak még 5 gólt kellett volna rúgni...

gigabursch 2019.01.05. 05:16:22

@kolomparlole1114:
Nem erőlködök.
Kétszer sem értetted meg amit írtam.
Persze attól, hogy a Balatonon is sokan ugyanolyan egysíkúan gondolkodnak, mint te az nem jelenti azt, hogy ne kéne a fejekben változtatni. De azt se, hogy ne akarna senki változtatni.
S a példa szerint sokan is vannak. Egyébiránt meg nem mindenki nyáron akar hűsölni a Balatonban. Lehet, hogy már kinőtt belőle. De ez csak egy szempont. Ősszel bringázni, lovastúrázni sokkal jobb, mint nyáron.
süti beállítások módosítása