Tó-retró

Így élvezték a luxust a kommunista pártelit tagjai

2019. január 14. - drkardos

A Kádár-kor egyenlőbb elvtársai a Horty-korszak arisztokratáit majmolták: íme a szocialista Magyarország elitjének luxus életvitele.

luxus1.jpg

Fotó: Fortepan

 

A szocializmusra sokan úgy emlékezünk, hogy az egy visszamaradott világ volt, ahol a hiánygazdaság miatt szó sem lehetett semmilyen luxusról. Természetesen a szegényes életkörülmények a 70-es, 80-as évekre némiképpen színesebbé és könnyedebbé váltak a kisemberek számára is: nyaralni mehettek a családok, a KREAVILL háztartási és szórakoztató gépeket kínált, és már nem jegyre adták az élelmiszert. Ennek tükrében nehéz elképzelni, hogy bizony a pártelit hétköznapjai teljesen másként folytak. Pár évvel ezelőtt Majtényi György könyve, a K-vonal foglalkozott az „egyenlőbb elvtársak” luxus-életével, ami az író szerint nem sokban különbözött a két világháború közötti elit életétől, sőt a pártfunkcionáriusok szívesen keveredtek is az egykori arisztokrácia tagjaival. Erre különösen jó lehetőséget biztosítottak a vadászatok, amelyek igen kedveltek voltak a Kádár-korban.

            Maga Kádár János is szívesen vadászott, még egy vadásztársaságot is alapított Egyetértés néven. Ide bekerülni valódi megtiszteltetés volt, és pontosan jelezte, hogy az adott ember milyen közel van a hatalomhoz. A párt legfőbb vezetői gyakran mulatoztak régi vadászkastélyokban, magát a vadászatot pedig egykori főurak celebrálták alkalmazottként: megemlíthető gróf Esterházy László és gróf Teleki József, Széchenyi Zsigmond, illetve a csendőrszázadosból vadászati mindenhatóvá vált Nagy Endre is. Bár ő később emigrált Afrikába, de emellett lelkesen segítette a Magyar Népköztársaság vezetőinek nemzetközi (vadászati) kapcsolatkeresését, illetve fogadta tanzániai birtokán az egzotikus vadászkirándulásokra induló kádereket. Ezzel el is érkeztünk a következő kiváltsághoz, ami jellemző volt a párt felső köreire: az utazás.

            A vezetők és családjaik szinte korlátlanul utazhattak külföldre, akár a szocialista területeken túl is, így például vadászhattak Afrikában, nyaralhattak Franciaországban és Olaszországban. Itthon pedig a legkiválóbb villák őket várták Aligán, télen pedig a Kékestetőn. Az ő köreikhez tartozó szolgáltatók szintén élvezték ezeket a kiváltságokat, erre jó példa Rotschild Klára személye, aki minden évben elutazhatott Párizsba az aktuális divathétre.

luxus3.jpg

Fotó: Fortepan/ Szabó Lóránt

 

Az általa vezetett Clara szalonban öltözött fel a magyar és szocialista pártelit hölgytagjainak többsége, természetesen a legújabb stíl szerint. Nagy rajongója volt Klárának a jugoszláv Titóné és Kádár Jánosné is, akik rendszeresen megfordultak a szalonjában. Bár a korabeli sajtó ezeket a történéseket teljesen eltitkolta, ugyanis a központi kommunikáció szerint Kádár János rendkívül puritán ember volt, és egyszerű körülmények között élt feleségével, Tamáska Máriával. Állítólag ezt elvárta a körülötte dolgozó elvtársaktól is.

            De az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez csak a külső máz volt. A Kádár család otthonában a háló neobarokk stílusú volt, az étkezőben ötvözték az antikot a rusztikussal, a hallban historizáló márvány kandalló állt, és szintén neobarokk sakkasztal. A falakon Szőnyi István, Rippl- Rónai József, Egry József eredeti képei.

luxus2.jpg

Fotó: Fortepan/ Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

 

Először még úszómedencét is építettek a párt legfőbb vezetőjének, de később ezt betemették, és helyette baromfiudvart hoztak létre. Ez utóbbit szívesen mutogatta Kádár mind a sajtónak, mind a hozzá érkező vendégeknek. A vadászat mellett a sakk volt az igazi szenvedélye, ezért az egyszerűség jegyében saját vonatszerelvényt rendelt, amelyben egy külön sakkszoba is helyet kapott. A pártelit tagjai kifejezetten Buda legelőkelőbb vidékeire költöztek, Pasarét szinte teljes egészében kommunista vezetők által volt lakott. Tehették ezt bátran, hiszen az AVH által elkobzott ingatlanokat állami pénzből és vissza nem térítendő kölcsönökből megvásárolhatták, mind a felújítást, mind a havi rezsit az állami költségvetésből finanszírozták. Az otthonaikat az egykori arisztokraták lakhelyéről elkobzott antik bútorokkal és tárgyakkal rendezték be, amelyet a BÁV antikvitás üzleteiből szereztek be potom áron. A lakásokhoz külön telefonvonal is járt, amit csak a legfőbb elvtársak igényelhettek.

            Érdemes még pár szót szólni a pártelitek négykerekű járműveiről is, amelyekre természetesen nem kellett várni évekig a MERKUR-nál. A Rákosi korban a hétköznapi embereknek egyáltalán nem volt autója, míg a kommunista pár vezetői és a funkcionáriusok BMW-kel, Chevrolet Bel-Airekkel, valamint a szovjet ZIM-ekkel és ZISZ-ekkel jártak. A Rákosi-kor rettegett „fekete autói” csehszlovák Tatraplanok és szovjet gyártmányú Pobjedák, Volgák voltak. Rákosi Mátyás például legszívesebben Cadillackel járt, de volt egy öt tonnát nyomó, golyóálló szovjet ZISZ-115-öse is. A hetvenes években a párt előkelőségei felső kategóriás Mercedeseket és Volvókat használtak, a Csajka és a Volga igen ritka volt köreikben. A szakértők szerint tévedés lenne azt hinni, hogy Kádár és munkatársai puritánul osztoztak a kisemberek egyszerű életvitelében, s bár nem voltak olyan megalomán elképzeléseik, mint például a román Nicolae Ceaușescunak, a kényelmet és a luxust nem vetették meg.

 

Kérlek töltsd ki a Tó-retró blog nagy retró-kutatását (itt), amelynek eredményeit természetesen közkinccsé tesszük is a blogon is. A kutatást hiánytalanul kitöltők között retró ajándékcsomagokat sorsolunk ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr4914561280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audianer 2019.01.14. 17:46:34

Tudomásom szerint a felső tízezernek/kormányzatnak most is van vadásztársasága a "Mátyás Király Vadásztásaság". Területe a Bakony középső régiójában, Tótvázsony felett terül el az egykori szovjet atomrakéta komplexum az ún. "ruszki város" környékén. Mivel a területre korábban sem lehetett belépni így a környékbeliek többségének már fel sem nagyon tűnt, hogy néhány évvel a rendszerváltás után 3m magas kerítéssel vették körül és a biztonságiak rendszeresen gépkocsival járőröznek a kerítés mentén kiépített földúton. A kerítés a Veszprémet Tapolcával összekötő 77 sz. útról is jól látható.

Lobo Marunga 2019.01.15. 12:05:45

@Audianer: Tótvázsony nagyon nem a "Bakony középső régiója", hanem a Balaton-felvidék, ha tágabban értelmezzük, akkor Déli-Bakony. A helyet Kis Moszkvának hívják, és lehet, hogy Tótvázsonyhoz légvonalban közelebb van, de Nagyvázsonyhoz tartozó területen. A 77-es útról semmiféle kerítés nem látszik, ez kb. lehetetlen is, bárki megnézheti a GE-n. A közelében megy el a 7308-as út, ami Úrkúton át Ajkára visz, onnan sem látható kerítés. Egy kis aszfaltozott bekötőúton el lehet menni a létesítmény bejáratáig, itt látsz kerítést először, ez még az eredeti.
Ami a környékét illeti, ha visszatérünk az említett 7308-as útra, egy helyen valóban kezdődik egy bekerített erdőrész, a kerítés kb. fél méter magas, szerintem egy vaddisznó is átugorja. A kerítés kb 5-600m-t halad az erdő mellett. Erdő egyébként ezen a részen alig van, ritkásan állnak a fák. Mátyás király vadaskert a Kab-hegyen van, nem messze innen. Nem kormányzati, hanem állami tulajdon volt, vagy tán még mindig az, ami mondjuk nem ugyanaz.
Csak ennyit gyors pontosításul. Ezek nem tudomásom szerint vannak így, hanem így vannak, a többibe nem mennék bele. De amúgy nem vagyok helybéli. csak ránéztem kicsit.

ComLo 2019.01.15. 12:06:32

@Audianer: A leírás után, csak nekem ugrott be egyből a "Falu" című film? :-D

Célkereszt 2019.01.15. 12:06:47

Elképesztő! Élvezték azt a luxust, amit egy nyugati középosztálybeli is megvásárolhatott magának.

Bela Gomulka 2019.01.15. 12:06:54

Nem Volga volt a fekete autó, hanem ZIM. A Volga késobb lett, és a Pobjedát váltotta. A ZIM hosszabb volt, olyan tacskóforma. A Tanú-ban látni, meg a Rongyoséletben.

Szabványok 2019.01.15. 12:07:58

Rákosi korban BMW autókkal furikáztak... Nem nagyin hiszem, akkor mér a BMW nagyon halvány volt autóban. De BMW később sem tartozott a Pártgarázs kedvenc típusába. Mercedes volt. De az inkább később. Aztán '70-től lett pénz erre és vettek egy nagy tételt MB 280SE-ből.
Hasonlóképpen Volvo sem nagyon volt állami autóból, én legalábbis egyet sem láttam.

Amúgy a cikk egy kicsit a ló túlsó oldala. Valóban nem követtéka szegénységbe a vezetők a népet. De azért annyira jól nekik sem ment,hiszen az ország szegény is volt, különösen devizából volt hiány, a COCOM-ról nem is beszélve.
Másrészt például az autókkal kapcsolatban ez a cikk is elköveti azt, hogy összemossa a '47-től '89-ig terjedő időszakot. "A szegény embernek nem volt autója a Rákosikorban" Igaz. De a '70-s években évi 100000 új autót adtak át. Jelentős mennyiségű nyugati autó is volt az egyszerű(=nem pártitkár, sőt nem is párttag) embereknél. Volt idő, amikor még Renault R16-ot, VW 1300-t is importált a Merkur a várakozási sor enyhítésére. Ezt a Zsigulik nagy számban való átadásakor szüntették meg.
'56-ban kitántorgott 300000 ember. Itthon maradt ismerőseik, rokonaik jól jártak, mert engedték a kintről való segítséget. Például "meghívólevéllel" annyiszor utazhattak, ahányszor csak akartak. 3 évnél gyakoribb nyugati utazásra annak volt lehetősége, akinek erre valutája volt. Nyilván a vezetőknek és azoknak, akiknek a munkájukhoz kellett volt BC számlájuk, utazhattak, illetve vásárolhattak devizáért. De akik jogdíjat kaptak külföldről azok is.
Ebben is brutális különbség volt a Rákosi kor és a '80-s évek között, nem lehet a kettőt egy napon említeni semmilyen szempontból, minden olyan írás történelmietlen, amelyik össze akarja mosni a kettőt.

bontottcsirke 2019.01.15. 12:08:19

Könyékig túrni a zsírba, az a menő-

Hegge Balázs 2019.01.15. 12:08:34

Mindig lesznek egyenlőbbek az egyenlőknél. Mindig lesz hatalmi elit. Ez sajnos megkerülhetetlen. Csak az a gáz mikor vki "pártfegyelmből" meg akarja védeni őket hogy "Ők nem olyanok". Dehogynem. Pontosan ugyanaz az élősködő fajta. Hittől színtől párttól függetlenül. Nüansznyi különbség csak abban van melyik mennyire buzerálja a pórnépet(minket)

fifibá55 2019.01.15. 12:09:03

Az élelmiszert már 1952 végén sem jegyre adták. Meghatározott feltételek megléte esetén pedig "nyugati" útlevelet is lehetett kapni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.01.15. 12:09:13

Úgy látszik a mindenkori pártelit nagy felelősségéhez még nagyobb felélősség is tartozik... :)
Amúgy vicces, hogy bár a Tó-Retró blogban van ez a cikk, a balatoni luxus nyaralók épp csak egy mellékmondatot kaptak. :)

arabok balrol 2019.01.15. 12:09:46

@Audianer: Matyas Kiraly Vadasztarsasag nem letezik, soha nem is letezett. Matyas Kiraly Vadaskert letezik, de nem a Bakonyban van, nem allami, es nem vadasztarsasag.

Vmi mas belterjes infod van-e?

2019.01.15. 12:09:55

@Audianer: Apró különbség, hogy ők nem hirdetik a szocializmust, és a proletár hatalmat..

2019.01.15. 12:10:04

Az elvtársak hamar ráéreztek az arisztokraták hóbortjainak ízére. A műproli Hoffmann Géza mercijéről nincs kép..?

midnightcoder2 2019.01.15. 12:10:22

Minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek. Elég hülye az aki beveszi, hogy volt/van/lesz olyan társadalmi rendszer ahol a vezetők nem élnek sokkal jobban mint a pórok. Amúgy nem kellett ehhez főelvtársnak lenni, már egy sima vezérigazgató elvtársnak is vállalati Volgája volt sofőrrel, amíg a melós a BKV-n rohadt.

Flúgatlan 2019.01.15. 12:10:56

Szerintem egy ország vezetése éljen sokkal jobb körülmények közt, mint az átlag. Ha jól végzik a dolgukat, megérdemlik, és ha külföldi vendégeket fogadnak, az országot is reprezentálja az ő környezetük.

De legyen ez nyilvános, és legyen korlátok között. Igaziból ez bajom a kérdésben Kádárékkal és a mostani vezetéssel is: titkolják a valódi körülményeiket, titkolják, mindez mennyibe kerül és hogy milyen körök részesülhetnek az állami luxusban. Elvileg ugye ezt szolgálná mostanság a politikusok vagyonbevallása, de azt százféle módon lehet átverni. Ez pártállástól függetlenül folytonosan megvan a rendszerváltás óta. Sajnos Kádár alatt szocializálódtunk és a kelleténél jobban tűrjük a nyilvánosság hiányát....

Mr. Hyde 2019.01.15. 12:11:31

Szocreál bútorok és házgyári nyaralók. Valóban hatalmas luxus. Ennél még egy másodvonalbeli celeb is nagyobb rongyrázást művel manapság.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.01.15. 12:12:12

Külön kellett volna választani a Rákosi-diktatúra, a Kádár-rezsim és az 1980-as évek közepétől, (a peresztrojka idejétől) kezdődő korszakokat.

Ez a három minden létező vonatkozásban nagyon széttart a blogposzt témáját illetően, és semmiképpen sem összehasonlítható egymással sem az egyszerű párttagok, sem a pártelit/pártvezetők/kormánytagok, sem a társadalom egészének/tagjainak lehetőségeinek és életvitelének vonatkozásában. 1984-ben egészen más szelek fújtak, mint 1955-ben. Az egyetlen, ami összefogta a korszakot, az a szovjet birodalom hadserege és az alávetettség, de az életmód változásait ez sem tudta elfojtani. 1978 után kifejezetten lazultak és csökkenni kezdetek a társadalom és a pártelit közötti távolságok abban a tekintetben, hogy milyen mozgásterek nyíltak meg számukra. A kormányzat/ a párt felsővezetése nyilván nagyobb szeletet hasíthatott ki a tortából, de akkor már mindenki hozzáférhetett valamennyire a tortához, ha betartotta a szabályokat, értsd, behódolt. (mai NER-nyelven: megtért) Magyarországon 800.000 párttag volt az MSZMP-ben, és az aligai pártüdülőben nem csak a vezetők kaptak nyaralási lehetőséget. De ugyanígy széles táborát fogadták be a vállalati üdülők is a Balaton partján, ahol az igazgatók együtt nyaraltak/nyaralhattak a melósokkal, és ezek az üdülők igen népszerűek is voltak ebből a szempontból. Lehetne folytatni a sort. Az az ún. luxus, amiről a poszt szól, értelmezhetetlen kategória volt még a párteliten belül is, így valójában a pártelit pártelitjének a pártelitje számára talán jelentett valamit, de egyebekben semmit. A balatonőszödi kormányüdülő talán jobb példaként szolgál erre a fajta elkülönülésre, de az 1980-as évektől kezdve az is felpuhult lassan: a rendszerváltás hajnala előtt már olyanok is bejuthattak, akiknek semmi közük nem volt a kormányzathoz, de érdemes volt őket pl. felkarolni a változó világban, hogy mindenki átmenthesse önmagát és a kapcsolatrendszereét. Az 1950-es évek véreskezű állapotaihoz képest tehát ég és föld a különbség. Talán ezért lett volna érdemes inkább nem egy kalap alá tolni a teljes kommunista/szocialista érát.

zsolt64 2019.01.15. 12:12:21

Csodálatos kocsik jönnek,
Legendás férfiak érkeznek,
Ezt nézd meg, érdemes!
Soruk nyílegyenes! ...

Hercegek, tisztek, tisztviselõk,
Miniszterek és kegyencnõk,
Testõrök, bankárok, a kormányzó,
Írók és színészek - nincs hiányzó.

HBB - Vadászat

felucca02 2019.01.15. 18:30:05

@zsolt64: Na igen, ennél jobb zárszó nincsen!

pizo 2019.01.15. 18:30:23

@Szabványok: Rákosi kor 1956-ig tarott. A BMW autógyár részlege 1945-ben a szovjet megszállási övezetben maradt (Eisenach), 1949-ig BMW, majd 1955-ig EMW néven gyárották a háború előtti modelleket. 1955-ben lezárták ezt a korszakort és megejlent a 3-hengeres kétütemű EMW 311, ami 1956-ban Wartburg lett... Került pár EMW 340 és 327 Mo-ra, de eleve keveset gyárottak, nem volt belőle itthon kjelentős darabszám.

Zoli

6EQUJ5 2019.01.15. 18:31:26

zordidok.blog.hu Nincs összemosva a Rákosi és a Kádár korszak, mert az egy korszak volt hatalomgyakorlási módszerek szempontjából, csak az eszközök különböztek. A Rákosi időszakában nyílt terrort gyakoroltak az AVH, AVO segítségével, utána pedig amikor már amúgy is kiépült a mindenre kiterjedő hatalmuk, már nem volt szükség ezekre az eszközökre, csak arra, ami a rendszer és a hatalmuk fennmaradását biztosította be.
Azért ők sem voltak a saját ellenségeik, hogy mindenkit elüldözzenek és nyomorban tartsák az országot, mert akkor Ceausescu sorsára juthattak volna.
A rendszerváltozás tekinthető egy újabb korszaknak a kommunisták életében, amikor készpénzre váltották azt a hatalmat, amit a megszálló hadsereg segítségével szereztek meg erőszakkal, magyar embereket legyilkolva, hazájukat elárulva, szándékosan kiszolgáltatva. A nyugat kifejezetten ellenezte a felelősségre vonásukat, ami talán annak lehet az oka, hogy egyezséget kötöttek velük az ország gyorsabb nyugati integrációjáért cserébe. Evvel is hazaárulást követtek el, hiszen így az ország elvesztette saját iparát és ismételten kiszolgáltatott lett, csak most egy másik hatalmi elitnek. Csak így menthették át a hatalmukat és őrizhették meg az ellenőrzést olyan sok kulcsfontosságú területen, ha nem mindenhol. Biztosak lehetünk benne, hogy pl. a kulcsfontosságú médiában több az ÁVÓ-s gyerek, unoka, mint akiket üldöztek és a mai napig üldöznek politikai nézetei miatt.

nógrády 2019.01.15. 18:31:40

Semmi értelme az ilyen találgatásoknak !

kukasmacska 2019.01.15. 18:32:11

Egy lángossütő, egy körúti butikos, vagy egy "menőbb" orvos is nagyobb luxusban élt, mint Kádár. Igen, valóban magasabb életszínvonalon élt, mint egy diósgyőri melós, vagy mint egy záhonyi vasutas, de a luxustól marha messze volt.

'Először még úszómedencét is építettek a párt legfőbb vezetőjének, de később ezt betemették, és helyette baromfiudvart hoztak létre. Ez utóbbit szívesen mutogatta Kádár mind a sajtónak, mind a hozzá érkező vendégeknek. '

Kádár nem igazán hívott vendégeket az otthonába, "a sajtót" meg még kevésbé.
Baromfiudvar tényleg volt a kertjében.
Mondjuk az nagyanyámnak is volt.
:-)

'A vadászat mellett a sakk volt az igazi szenvedélye, ezért az egyszerűség jegyében saját vonatszerelvényt rendelt, amelyben egy külön sakkszoba is helyet kapott. '

??? Ezt honnan tecccik venni?

rostás 2019.01.15. 18:32:34

@Hegge Balázs: A különbség az, hogy a "dolgozó népnek", akiket vezettek azt sulykolták, hogy nálunk minden jobb, nyugaton elnyomás és dekadencia van, a mi iparunk "élenjáró" és a szocialista termékeket kell vásárolni. Ehhez képest ők fürdőztek a nyugati, vagy háború előtti nagypolgári, egyenesen arisztokrata életmódban, attitüdökben, termékekben, tárgyakban, szokásokban. Ez volt a képmutató. Most senki nem mondja azt, hogy csak Ladát vehetsz te, de neki jár a Merci. Ha van pénzed azt veszel amit akarsz, nem fog rádmenni a rendőrség, hogy miért van ónémet tálalószekrényed és ott nyaralsz ahol akarsz.

rostás 2019.01.15. 18:32:47

@Mr. Hyde: A pártelitről írtak, nem az átlag káderről vagy az egyszerű proliról. Antik bútorok között pasaréten és a rózsadombon éltek és nem a vállalati üdülőkben nyaraltak.

rostás 2019.01.15. 18:32:56

@fifibá55: Ja... Pl. legyél megbízható, jó káder, párttag, nehogy éljen rokonod nyugaton. Olyan "meghatározott feltételek", amiket az ország lakosságának nagy része nem tudott teljesíteni :)

Fellegjáró Marci 2019.01.15. 18:34:47

Volt pénz ott is lóvéra!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.15. 18:35:16

Aztán az elit elkezdett nyugatra utazni. Rádöbbentek, hogy ott a magyar pártvezetőségi tan luxusa kb. egy kisebb bankfiók igazgatójának a szintje. Így eldöntötték, privatizálják az országot. Ez lett a rendszerváltás.

Audianer 2019.01.15. 18:35:50

@Lobo Marunga: Nem fogok ezen vitába szállni csak a személyes tapasztalataimra alapoztam mert én a 77-es úttól elgyalogoltam addig a kerítésig. A kerítésen kis táblácskákra volt felírva kb 50m-enként hogy a Mátyás Király vadásztásaság (vagy lehet, vadaspark) területe. Ez kb. 4 éve volt és lehet, hogy a Guglin Kis Moszkvának van feltüntetve de az itteniek ruszki városként emlegetik. Veled ellentétben én ugyanis helybéli vagyok.

Lobo Marunga 2019.01.15. 18:36:17

@zsolt64: Köszi, köszi, köszi! Ennél jobban nem lehet összefoglalni a lényget.

baldoc 2019.01.15. 20:44:23

Nálunk az utolsó megyei párttitkár lakótelepen lakott. Hát nem nevezném luxusnak.

Urb 2019.01.16. 06:30:44

@Hata Mari..: Te egy valódi proli vagy.

Felk Entelme 2019.01.18. 12:09:22

@maxval balcán bircaman: primitív logikájú, végletekig leegyszerűsító, hamis következtetés. Gratulálok, de azon nem csodálkozom, hogy neked csak ennyire telik.

zuzupetaz 2019.01.18. 12:09:26

Nem hiszem, hogy követ kéne dobni az ország vezetőire, mert jól élnek.Azért viszont már igen ha a polgárok Nem élnek jól!Kádárt pl sokan azért szerették mert legalább úgy tett mintha érdekelé a munkás osztály jótéte.(Na melyuk politikus ma ilyen?) Amíg a boltokban van árú elérhető áron és benzin a kocsiba természetesen és a családok eltudnak menni nyaralni addig vadásszon csak az elit szarni rá!

Kivlov 2019.01.19. 08:36:06

@zuzupetaz:
"Azért viszont már igen ha a polgárok Nem élnek jól"

Nem. Fel kéne végre nőni. Nem a mindenkori kormány az oka, okozója annak, hogy hogy él a nép. Hanem maga a nép.

2019.01.23. 06:28:56

@Urb: Gondod van a prolikkal? Látens öngyűlölet? Persze megértem, nem lehetnek szép emlékek a számodra, ahogy apád seggrészegen a fazékból kanalazza a pörköltet a junoszt előtt ülve, miközben anyád az odakozmált grízt vakarja a szobakonyhában..:)

John Brennan 2019.01.23. 20:38:05

@Kivlov: is-is
sok oka van, nem ez vagy az
süti beállítások módosítása