Tó-retró

Így élt a szocialista elit a pártüdülőkben

2019. február 08. - drkardos

Friss banán a szobákban, amerikai filmek a moziban, örömlányok és a vízig vezető piros szőnyeg. Ilyen volt az élet a titkos üdülőkben annak idején.

 partudulo1.jpg

A József főherceg kastélyából lett tihanyi pártüdülő

Fotó: Fortepan/ Kotnyek Antal

 

Bár az előző rendszer pártüdülői közül kétségtelenül az Aliga I. és II. kapta a legtöbb figyelmet, az akkori kor emberének elképzelhetetlen luxus nem kizárólag abban az objektumban volt fellelhető. Ilyen szigorúan őrzött, a pártelit számára fenntartott intézmények voltak többek között Öszödön, Földváron és Tihanyban is, hogy csak a leghíresebbeket említsük. Igaz ezek csupán az aligai 100 milliós apanázsnak csak a töredékéből gazdálkodhattak. Ahogy Aliga kapcsán már írtunk róla, az ilyen üdülők építése általában a politikailag nemkívánatos elemek nyaralóinak einstandjával kezdődött, és ez nem csak a leghíresebb pártüdülő esetében volt így.

            Az öszödi nyaralóhely esetében 17 villatulajdonos vehette tudomásul lógó orral, hogy remek ízléssel választott magának telket korábban, bár szerény vigasz lehetett, hogy az a legegyenlőbb elvtársaknak is tökéletesen megfelelt. A 17 telket ugyanis mindenféle kártérítés nélkül egyszerűen a pártüdülő területéhez csapták 1950-ben. Ráadásul az ott maradt villák gyakran üresen árválkodtak, mivel az igazi elit – többek között Rákosi – jobban kedvelte az aligai létesítményt, így szívesebben nyaraltak ott. Még az sem bírta jobb belátásra őket, hogy egy idő után vörös szőnyegről ereszthették a kommunizmus építésében megfáradt testüket a Balaton hűs habjaiba, amiről még a Szabad Európa rádió is beszámolt. Persze volt erre magyarázat is, hiszen a nyálkás fa stégen esetleg megcsúszhattak volna az értékes lábak.

partudulo2.jpg

Öszödi életkép

Fotó: Fortepan/ Kotnyek Antal

 

            Akkoriban a választás csupán egyéni ízlés kérdése volt, hiszen – a nyolcvanas évekig – a pártüdülők használatáért semmit sem kellett fizetni, és később sem lettek drágábbak egy SZOT beutalónál. De micsoda különbségek voltak azokhoz képest! Már reggel, amikor megérkeztek az állami autóval – ezt lemondásuk vagy leváltásuk után még legalább fél évig megtarthatták – megrendelhették az extra reggelijüket. Semmilyen gondot sem jelentett, ha valaki pirított borjúmáj habbal kívánta indítani a napját, és az ellátás minősége a többi étkezésnél is ilyen maradt. Mivel az ilyen üdülőkben alacsonyabb rangú pártfunkcionáriusok és hírességek is nyaralhattak, így a rangot azzal tisztelték meg, hogy a legfontosabb emberek az ablakok melletti asztalokat kapták. Innen hangzott fel egyébként a leggyakrabban a legendás mondat „Milyen kiszolgálás ez. Nem egy átkozott SZOT üdülőben vagyunk” (eredtileg kevésbé szalonképes kifejezéseket használtak).

            A két étkezés közötti időben a „beutaltak” a szobájukban lévő hűtőből csemegézhettek, ahol a polcok import italoktól és mindig friss déligyümölcsöktől roskadoztak (én, mint csepeli panelproletár a rendszerváltás után fogtam először banánt a kezemben, de lehet, hogy bennem volt a hiba). A szobákban egyébként a legmodernebb felszerelés kapott helyet, például már akkor – nyugati – színes televíziót szereltek be, amikor még színes adás sem volt Magyarországon. Emellett a vendég rangjához illően a szobákba „K”, „M” vagy „PB” telefonvonalat is bekötöttek. Ezek közül az első a közvetlen- a második a miniszteri, míg az utolsó a központi bizottsági vonal volt.

partudulo3.jpg

Fotó: Fortepan/ Vörös István

 

Aki ráunt a banánra, az több bárban, étteremben és lángosbüfében is vásárolhatott magának, az objektumon kívüli árak töredékéért. Egy fagylalt például harmadába került, mi a közeli strandokon, míg egy üveg alkohol áráért még egy fél decit sem kaptak volna egy szokványos balatoni büfében. Akkoriban az import cigarettát – ha sikerült beszerezni – nagyjából 20-22 forintért lehetett megvásárolni, míg a pártüdülőkben ugyanez általában 7 forintba került. De nem volt drága a vízibiciklik és a szörfök bérlése sem, melyeket akkoriban földi halandó jobbára csak a filmekben találkozhatott. Persze a vízre merészkedő elvtársak nyugalmát a kisebb üdülőkben is géppuskás őrök vigyázták a partról és a vízen posztoló őrhajókról egyaránt. Ha eddig azt gondoltuk, hogy az ilyen nyaralások eléggé eltértek a SZOT által nyújtott színvonaltól, akkor még meg sem néztük, hogy milyenek voltak az éjszakák.

            A legtöbb pártüdülő standard kelléke volt a moziterem, ahová jegy váltása nélkül ülhetett be filmvetítésre az akkori elit. A vetített alkotások azonban némileg eltértek a városi mozik kínálatától. Az ideológiailag magasan képzett elvtársak ugyanis olyan műveket nézhettek meg, melyeket kizárólag ilyen célokra szereztek be Amerikából vagy Nyugat-Európából, és a pórnép csak a másolt videokazetták időszakában ismerhették meg azokat. Így kerülhettek a vászonra olyan alkotások, mint a Szelíd motorosok vagy éppen a legfrissebb pornófilmek. Persze a feleség nélkül érkezők szórakoztatásáról is gondoskodtak, számukra hivatásos örömlányok teljesítettek szolgálatot. Ezek a hölgyek általában már régen a rendőrség látókörében voltak vidéki városokban vagy a fővárosban, és amikor szükség volt rájuk, akkor egy razzia keretében egyszerűen begyűjtötték őket.

            Bár a rendszerváltás környékén az ilyen intézmények állami dotációja megszűnt és egyenként magánkézbe kerültek, a színvonal sokáig magasan maradt a falak között. Bár a kapuk elvben már mindenki számára megnyíltak, az árak következtében sokáig csak a külföldi turisták nyaralhattak ott, ahol a korábbi pártelit. Ráadásul a személyzet beidegződései is sokáig tovább éltek. Így fordulhatott elő, hogy egy korábbi pártüdülőbe azért nem tudtak bejutni a megszállni vágyók, mert a portásbácsi közölte velük, hogy ez egy titkos objektum, ahová nem léphet be akárki..

Kérlek töltsd ki a Tó-retró blog nagy retró-kutatását (itt), amelynek eredményeit természetesen közkinccsé tesszük is a blogon is. A kutatást hiánytalanul kitöltők között retró ajándékcsomagokat sorsolunk ki!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2914614808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabakirályfi 2019.02.09. 07:56:34

Nézem a nyitó képet, próbálom megtalálni a vízig vezető piros szőnyeget. Honnan az infó Kádár arany fogsoráról?

gabroca 2019.02.09. 08:38:26

ha komcsi, ha kapitalista a rendszer, az elit mindig dözsöl és kihasználja a társadalmat. Bár én úgy látom, manapság még jobban érződik a különbség az osztályok közt. tehát jó irányba haladunk ... hihihi

Nem leszünk gyarmat ! 2019.02.09. 16:22:11

A 70-es években már rengeteg amerikai filmet lehetett látni a mozikban, például a cikkben szelíd motorosokat is.
( Pornót persze nem, de volt elég kellően erotikus film )

rókafogta 2019.02.09. 16:22:43

Kicsit sok a túlzás a fele sem igaz ! 1973 -74 ben édesapám volt a balatonszemesi üdülő főépítésze én egy teljes nyarat töltöttem ott és dolgoztam az üdülő kb 24 személyes hajóján . Igaz hogy volt hűttőszekrény de csupa boltban is kapható italokkal ételekkel és egyáltalán nem volt nagy rongyrázás . Édesanyám az üdülő területén a kávézóban dolgozott tény hogy olcsó volt de egyáltalán nem volt olyan szuper. Azt nem tudom, hogy mikor Füredre Tihanyba stb. vittük a vendégeket ott mit csináltak .Rengeteget strandoltam vitorláztam csónakáztam nem volt tiltva pedig én csak egy segédmunkás(matróz) voltam . Tény idegenek nem jöhettek be. Egyik legjobb nyaram volt plusz még akkor egyetemista lányok takarítottak nyáron. Kádár hivatalos villájában sem volt sokkal különb butor mint szolgálati lakásként adott villákban,

élhetetlen 2019.02.09. 16:23:17

„én, mint csepeli panelproletár a rendszerváltás után fogtam először banánt a kezemben, de lehet, hogy bennem volt a hiba”. Az könnyen lehet, hogy benned volt a hiba. Az 50-es évek végén, 60-as évek elején voltam gyerek, ráadásul falun. Nem mondom, hogy folyamatosan, de karácsony előtt már akkor is volt narancs, mandarin, banán, préselt datolya pár napig (míg a készlet el nem fogyott).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.09. 16:23:27

Azzal a banánnal valamit rossszul csinálhattál, talán el kellett volna menni egy boltba. Én panelproli létemre a hetvenes évek végén a kókusznyitás problémájával küzdöttem. Boltban vettük, Magyarországon.

user friendly 2019.02.09. 16:23:37

A Szelíd motorosokat '72-től játszották a magyar mozik (alig 3 évvel az eredeti bemutató után), később még a tévé is adta. Ez pont nem az a film volt, amit a 80-as évek elején, agyonmásolt vhs kazettákról volt kénytelen megnézni valaki.

sZulamith 2019.02.09. 16:24:02

Nem olvastam végig, mert már a bevezető sem igaz. Kádár és társai még a természetes emberi viszonyok között nőttek fel. Nem drog, nem kurvák időszakában. Vagyis soha nem engedtek volna meg olyan életet amit irt a szerző. Azonkivúl még ha igz is lenne, a melós két hétre, szakszervezeti beutalóval szintén nyaralhatott olyan helyeken ahova ma a nagy gazdagok járnak. A gyerek üdültetésről más nem is beszélve. Sőt külföldre is mehetett a melós szakszervezeti beutalóval.

David Bowman 2019.02.09. 16:24:09

Minden szobában lehallgató.
Vészhelyzetben kikötöttem egy pártüdülőben. nagyon segítőkészek voltak.

Karipapa01 2019.02.09. 16:24:43

Most bezzeg nem így van!

Weißkopf 2019.02.09. 16:25:03

Balatoni luxusüdülők helyett ma a vadászkastély a sikk az úri társadalomban...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.02.09. 16:25:12

@gabroca: annyi a különbség hogy akkor mindenkinek xar volt. Igazából annak volt igazán jó aki annak örült hogy senkinek sem jó. Sajnos a rendszer maga is termelte az ilyeneket, és pont ezért is dőlt össze...

Isaac Milo Mendez 2019.02.09. 16:25:33

Most őszintén, ki ne tenne így a zsírosbödön közelében. Egyszerű emberi tulajdonság a jólétre vágyás, nem állampolgárság függő...

cavalry 2019.02.09. 16:25:41

Kipróbáltam anno mindent :) Nagyjából megfelelt egy mai ötcsillagos külföldi hotel szintjének (csak nem került pénzbe). Na puff. De nem vettek maguknak stadiont.

vuvuvu2 2019.02.09. 16:26:01

Azért az valóban furcsa hogy csepeli panelproliként 90-ig nem fogtál kezedbe banánt. Budapest ellátása lényegesen jobb volt mint vidéké, és a 80-as évek 2. felét kifejezetten jellemezte az árubőség, sokan elkezdtek utazni Bécsbe, onnan is sok áru érkezett a magyar piacra. Ha azt mondod, 1980-ig nem fogtál kezedben banánt, elhiszem, de hogy 1990-ig... Hány éves voltál akkor? Hozzáteszem a régi rendszerben kapható banán sokkal jobb minőségű volt mint ami ma kapható. Mint ahogy sok más dologé, és nemcsak nálunk, hanem nyugaton is.

WYW 2019.02.09. 16:26:21

Szép színes történet.

nógrády 2019.02.09. 16:26:34

A rendszerváltás után sikerült megszüntetni ezeket az igazságtalanságokat ! :))))

ügyelő 2019.02.09. 17:43:09

Citrom szinte mindig volt a boltokban 70-80-as években (lehet, h előtte is, de arra nem emlékszem), télen narancs is. Mandarin valóban ritkábban, akár csak a banán. De télen azért volt, lehet, sorba kellett állni érte. Dehogy rendszerváltásig nem ettél banánt??? Barokkos túlzás.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.02.09. 17:43:30

@nógrády: a rendszerváltás után sikerült egy sor igazságtalanságot megszüntetni. A necces az volt hogy miközben elvették a vagyonod és a lehetőséged, az elvtársak ott dőzsöltek, a "nép" nevében.
@vuvuvu2: igen ez többnyire így volt, ha nem voltak a szüleid maszekok vagy vállaltak másod/harmadállást. Mondjuk egy átlagos tanár álmodozhatott csak banánról, ha a nem vállalt magán órát ...
@Isaac Milo Mendez: kicsit más a fekvése ha valaki egy egész nemzet vagyonát vette el erőszakkal, amiért mondjuk te és a szüleid megdolgoztak, államosítás, kolhozosítás, régi kúriák és kastélyok tönkretétele, ipar szétbarmolása.

191919 2019.02.09. 18:11:05

@sZulamith: "Sőt külföldre is mehetett a melós szakszervezeti beutalóval."

No persze, a megfelelő helyen lévő, megfelelő kapcsolatokkal rendelkező. Ennek a létezéséről is csak azért értesültem mert egy ismerősöm a szakszervezeti vezető titkárnője volt. Ő például mehetett. Ezer főre kaptak 4 db ilyen beutalót.

A SZOT üdülők kapacitása is legfeljebb 5-6 évente tette lehetővé az utat. Persze volt aki évente ment (nyáron), más meg tízévente( ősszel). Ez is csak kapcsolati kérdés volt.

sZulamith 2019.02.09. 18:11:21

@Ződ2000: "Sajnos a rendszer maga is termelte az ilyeneket, és pont ezért is dőlt össze." Inkább azt mondanám, hogy " Sok lúd disznót győz"
Azért vagyunk egy páran akik akkor is, és ma is látnak nemcsak néznek, meg olvasnak:)

Botond99 2019.02.09. 20:34:06

Nem akarom védeni az előző rendszert, ne jöjjön vissza.
De ez a cikk tele van ferdítésekkel.
Nyugati színes tévét szereltek be a szobákba, amikor itthon még csak fekete-fehér adás volt? Aki ezt írta, vajon tisztában van vele, hogy itthon SECAM rendszerű adások voltak, míg a nyugati tévékészülékek csak az ott elterjedt PAL rendszerben működtek?
De az sem igaz, hogy a rendszerváltás előtt ne lett volna banán a boltokban. Igaz, hogy csak télen, de a 60-as évektől mindig lehetett kapni. Mandarin is volt, narancs is volt, füge is volt.
Harmadáron volt a fagyi a pártüdülőben? Miközben már a 60-as években bármelyik sarkon 50 fillér volt egy gombóc? (a zsömle és kifli volt akkor 40 fillér) Ugyan már.
Nyugati filmek valójában csak ritkán kerültek a pártüdülőbe. Pornófilmek tudomásom szerint nem voltak, azonban az Utolsó tangó Párizsban igen. Ez akkor talán pornónak számíthatott.

Empatikus Állatbarát 2019.02.09. 20:34:19

Hát, elég béna lehettél, ha csak a rendszerváltáskor ettél banánt. Engem anyám egyedül nevelt fel a 70es, 80as években, és ettem banánt. Nyaranta többször voltam a Balatonon vállalati gyereküdültetéssel, uttörő táborral, és a családommal is szot beutalóval. Általában 12-14 napig, nem 3-5 napos leruccanással...

Pepibubó 2019.02.09. 20:34:43

Először is azt kell tisztáni, hogy manapság látszik igazán, mennyire volt "szocialista" az akkori "elit"! Éppen annyira, amennyire a mai "elit keresztény és demokrata". A cégér más, a nép lenézése ugyanaz.
Banán tényleg csak ritkán volt a boltokban, és általában a legtöbb, ma már hétköznapinak számító áru is alig. Magam is hitetlenkedve emlékszem, mi mindent hoztam nyugati munka útjaimról, a valóban szocialista, de "kapitalistának" csúfolt országokból. Csupa olyan árut is, ami ma a sarki boltban kapható.
A módszerváltás utáni "privatizációról" meg csak annyit, hogy Antall elvtárs okosba elintézte: a régi politikai hatalom nulla forintért vált gazdasági hatalommá.

finisz 2019.02.09. 20:39:07

Hm, ez inkább Románia, egy minimálisan 5-szörös szorzóval, megspékelve.
És, igen, én is megfogtam a lényeget, azaz a banánt! :D Nehezen tudom elképzelni, hogy egy budapesti, még ha "csak" csepeli panelproli fiatal 1990-ig nem fogott volna a kezébe a banánt, tekintve, hogy a családom a 80-as évek végéig egy határmenti kisvárosban élt, a román oldalon. És bár feketén, "csempészve" hozzájuthattunk déligyümölcsökhöz, banánhoz is. Ezeket meg kishatárátlépős (tudja, valaki, mi az? :DDD) "üzletemberek" hozták át a határon (több más cuccal egyetemben). Kishatárátlépős, azaz max. a szalkai piacról és környékéről. És tényleg, pont a fővárosban lett volna szarabb az ellátás, mint Mátészalkán? Sőt, a 80-as években, a karácsonyi ünnepek előtt még Romániában is lehetett déligyümölcsöket kapni, több órás sorban állás után, és a készlet erejéig, persze.

lutria 2019.02.09. 22:26:26

Vajon a legenda szerinti közös pornófilm nézés hogyan történhetett,a nyaralni érkezett ~50-60+os,magas beosztású elvtársak szóltak a (hasonló korú) feleségeiknek hogy este elmennek "tanácskozni" ahová persze ők nem mehetnek velük,majd bezárkóztak a vetítőterembe csoportosan pornót nézni álló f*rokkal és közben piálni?Recsk*partit nem rendeztek?
Azután visszamentek az idősödő feleségeik mellé akik nem vettek észre semmit,nem csináltak balhét hogy jövőre tutira nem mennek a pártüdülőbe stb.?

finisz 2019.02.09. 22:57:10

@lutria: Szerinted egy politikus, aka. "celeb" kirakat-feleségnek, mennyire új hír, hogy a férje félrekúr? 40 éve sem volt újdonság, 4000 éve sem, ma meg pláne nem.

morph on deer 2019.02.09. 22:57:46

@Ződ2000:
“akkor mindenkinek xar volt”

Fogadjunk, hogy egy percet sem éltél nagykorúként abban a rendszerben!
Az is kétséges, hogy egyáltalán járni tudtál e már, vagy még csak a tervrajzaidat nézegették a té szüleid a Káma Sutrában. (Elérhető volt, igaz nem könnyen. A bécsi Novak vagy Novák könyvkiadó adta ki egy több kilós hatalmas változatban, gyönyörű fotókkal a szobrokról!)

Szóval: fingod nincs szivi.
Egy tehetősebb haverom fejezte ki a nyolcvanas évek közepén a rendszerrel kapcsolatos véleményét emígyen: jó lenne, ha már élhetnénk is úgy, mint ahogy élünk!
Azaz: ha már legálisan is kereshetnél annyit, amennyit kereshettél úgy egyébként.

Még egyszer: teljesen biztos, hogy nem tudod, hogy miről beszélsz.

morph on deer 2019.02.10. 05:53:26

@lutria:
“Vajon a legenda szerinti közös pornófilm nézés hogyan történhetett”

Úgy, hogy kellett hozzá egy vetítőgép, meg pár tekercs film, hetvenkettedszer átmásolva. Rendszerint a határon elkobzott “intim családi felvételek” kerültek így a “megfelelő” helyekre.

Ez még a hetvenes években is így volt, a videómagnók csak a nyolcvanas évek közepétől váltak egyszerűbben beszerezhetővé.

Ja igen: vetítővászon is kellett, ha nem volt fehér a fal!
Ez azért érdekes, mert egyik haverom egy körfolyosós házban lakott, és valami bulin jobb híján az ablakon levő rolettát használtuk vetítővászonnak.
Mint később a szomszédok gratulációjából kiderült, a vászon túloldalán legalább ugyanannyira látszott a film, kérdezték is, hogy legközelebb mikor lesz vetítés..:))
Régi szép idők, mi?

morph on deer 2019.02.10. 05:53:44

@user friendly:
“A Szelíd motorosokat '72-től játszották a magyar mozik ”

Meg úgy minden mérvadó filmet, a Szarvasvadász kivételével, ami állítólag rossz fényben tüntette volna fel a vietnami eseményeket.

De az összes Fellini meg Bergman itt volt már a hatvanas évek második felétől, aztán az akkori Anonioni meg Pasolini filmek is, hogy csak párat említsek.
Ráadásul az aktuális irodalom is elérhető volt, és fillérekért.

Bár, ha belegondolok ez ma semmit nem jelent, mivel vvpöcsömtudjaki teljesen lefedi a kultúra iránti igényt, szóval miről is beszélek..?

Fazakas László 2019.02.10. 08:43:58

@ügyelő:
Bulgáriában nyaraltunk (akkor volt a gyerek kb. 4 éves) de ott még nyáron is kapható volt narancs az összes üzletben és boltban!
Igaz, marha-, vagy sertéshús már nem igazán, de hááát - a szocializmus éppen arról szólt, hogy hiánygazdaság van! Volt akinek minden, volt akinek meg semmi!
Mert már akkor is voltak az egyesek - és a még EGYESEBBEK!

Fazakas László 2019.02.10. 08:44:11

@Botond99:
"Nyugati színes tévét szereltek be a szobákba, amikor itthon még csak fekete-fehér adás volt? Aki ezt írta, vajon tisztában van vele, hogy itthon SECAM rendszerű adások voltak, míg a nyugati tévékészülékek csak az ott elterjedt PAL rendszerben működtek?"
- Arra ugye sohasem gondoltál, hogy az ilyen üdülőkben egyáltalán NEM a Magyar TV adásait nézték. A Balatonhoz azonban már elég közel esett az osztrák, olasz, és jugoszláv határ (100-150km), így aztán komolyabb antenna-rendszerekkel, nagy teljesítményű jel-erősítőkkel még a "nyugati" PAL adás is fogható volt - persze szinesben.
A cégünk üdülőjének teteje is rendre tele volt nagyteljesítményű antennákkal, mivel akkoriban még nem volt sehol közösségi műhold és TV kábeles műsorszórás.

Fazakas László 2019.02.10. 08:44:35

@cavalry:
Miután Magyarországon még senki sem vett magának stadiont, már maga a tény felvetése eléggé aljas és nem az igazat sugárzó! Magyarországon talán egyedül ha Stadler József számadó-juhásznak volt Akasztón egy saját stadionja, majd hozzá focicsapata (Stadler SC), de valójában ő sem igazán a jelen kormányzó elithez tartozott.
Sosem jattolt a komcsiknak, így aztán folyton meghurcolták.
Tocsik Mártára is rástartolt a komcsi elit, az mszp-s Boldvai László, s az szdsz-es Budai György személyében, de ők hamar bebuktak a pártos indíttatású zsarolással, így nagyon gyorsan visszaléptek!

Gonoszkistörpe 2019.02.10. 08:49:17

Sok minden nem így volt. A banánról csak azt tudom mondani, hogy 16 Ft- ért vettünk egy kg. banánt a hatvanas évek végén Wekerlén a zöldségesnél és ho Wekerlén volt akkor Csepelen meg pláne volt mert ott jobb volt az ellátás. A pártüdülő meg olyan volt mint a SZOT. üdülő csak jobb volt az ellátása és közelebb volt a parthoz.

teleorman 2019.02.10. 11:29:15

Az írásban sok a városi legenda, bár van igazság is. A Balatonnál 4 pártüdülő volt, a két balatonszemesi (felnőtt és gyermek) a Minisztertanácsé volt. A négyből Aliga volt a legzártabb, ide csakugyan a legfelsőbb vezetés járt. A földvári volt a legszerényebb, az arácsi (füredi) a legkisebb, lényegében egy családnak szánt, a tihanyi szinvonalas és nagy, főleg külföldiek nyaraltak ott. A földváriban jellemzően a hazai pártapparátus alacsonyabb rangú - megyei, járási stb. - munkatársai pihenték ki a szocialista építőmunka fáradalmait.

Ami teljesen kimaradt az irásból, az a külföldiek szerepe. A szovjet tömbben rendszerré vált a tömb országai pártelitjének körbenyaraltatása, cserealapon. Az MSzMP például fogadott - teszem azt - 12 bolgár elvtársat Tihanyban, tőlünk meg ment 12 magyar elvtárs a bolgár tengerpartra. Emellett egyfajta internacionalista kötelességképpen - nem viszonossági alapon - a szovjet tömb pártjai üdültették a nemzetközi osztályharc legkeményebb ütközeteiben megfáradt elvtársakat, ők a nyugati országokban működő kommunista pártok káderei voltak, gyakran legfelső vezetők. (Más kérdés, hogy a 70-évek végétől már sok volt az ún. "eurokommunista" párt Nyugaton, ezeknek az elvtársai már nem voltak annyira elvtársak, de ettől még a gyakorlat nem változott.) Ez összességében elég magas szám volt, egy-egy időpontban százas nagyságrendű.

Ezekben az üdülőkben tehát olyan szinvonalat kellett teremteni, ami a nyugati elvtársakat is "impresszionálta". (Ők azért - hiába kommunisták - nem a szocialista hiánygazdálkodás örömeihez voltak szokva, s ezt a mi elvtársaink is tudták.) Ez többé-kevésbé sikerült is.

A magasabb beosztású külföldi vendégek kényelmét szabadon használható autóflotta - fekete Mercedesek és Csajkák - szolgálta, persze sofőrökkel. Az alacsonyabb beosztásúakat nagyon elegáns Ikarus buszokkal hozták-vitték a különféle programokra. Jellemzően a balatoni nyaralást párnapos budapesti tartózkodás előzte meg vagy követte, az akkoriban szokásos obligát programokkal - Dunakanyar, gulyásparti, ha augusztus, akkor tüzijáték.

Étteremszerű, felszolgált étkezés volt, herendi készletekből, az akkori kereskedelmi vendéglátást jócskán meghaladó szinvonalon. Akkoriban egyedülálló módon szinvonalas, de egyszerű borkinálat is volt, a pártnak volt egy saját alföldi pincészete, onnan kerültek az üdülőkbe ezek az egyébként "no name" borok. Ezeket a magas borkultúrájú olasz, francia, spanyol elvtársak is szivesen iszogatták. (Gyanitható, hogy az üzletekben akkor kapható borokkal másképpen lett volna.)
"Ügyelve volt a részletekre is", így pld. a sörkínálat nem kőbányai-nagykanizsai volt, szigorúan csak az NDK-ból származó, sokkal jobb sörök gurultak le az elvtársi torkokon.

Érdekesség, hogy a felszolgálókat pld. nagyon gyatrán fizették, de néhány év ilyen szolgálat után a párt láthatatlan keze kivánság szerint bárhová elhelyezte őket. Igy már a mérleg egyenesbe jött - sőt! - számukra.

Való igaz, hogy az üdülőkben működő bárokban bolti áron szolgáltak föl külföldi italokat, de nem ezen árak alatt.

Vetítés is volt, persze nem pornófilmeket játszottak, inkább a mozikban akkoriban játszott jobb nyugati filmek mentek.

Végülis a rendszer jól szolgálta azt a célt, hogy a pártelit tagjai kirívó nominális jövedelem hiányában is a szokásosnál jóval magasabb szinten nyaralhassanak. Mára persze mindez értelmét vesztette, hiszen a kirívóan magas (persze nem bevallott) nominális jövedelem nem kivétel, inkább szabály, s ebből futja luxus turisztikai szolgáltatások megvásárlására.

élhetetlen 2019.02.12. 09:04:59

Nehéz játék ez. Felnőtt egy generáció, akik csak annyit tudnak az előző rendszerről, amennyit a családjuktól tudnak, a család jelenlegi pártállásától függően. Aztán hülyítik egymást, és a népet a nagy „tudással”. Talán két éve megjelent a Nők Lapjában egy háromoldalas képes riport a Kremlről, azzal a felütéssel, hogy ezt a rendszerváltásig senki nem láthatta. Ja, csak az összes turista csoport. Nekem is van egy csomó negyvenöt éves képem róla.

Bicepsz Elek77 2019.02.23. 17:03:06

@teleorman:
Ezt jo volt tudni. Amugy ez az "ingyen k..ak"(amirol minden egyszeru halando ff almodik)dolog nem volt igaz. Az teny es valo, hogy vezeto(VIP)kulfoldi et. nak(Hruscsov, Brezsnyev) beszereztek igeny szerint(tobbol valaszthatott), de nem jart minden elit tagnak sem. Berec Janos mondta, hogy az orosz PB-nek a "Vereb is madar" vetkozos jelenete volt a "porno". Meg azt, hogy mikor Lengyelorszagban jartak visszautasitottak a kejnoket(termeszetesen zsarolasi potencial volt a korban a "kommunista erkolcs "miatt, ha pl. egy nyugati lapban megjelent volna par kep, ahogy pl. X.Y. fiatalkoru prostikkal kokozik es sz...el stb stb. Rogton le is mondattak volna. Szoval az ilyen dolgokat mindenki sajat maga intezte okosba, es nem a Parttol kapta.

szalamander2020 2020.08.09. 19:48:31

@élhetetlen: valami ebben nagyon homályos... apám 1917-ben született. 1923-ban volt óvodás és volt narancs is, banán is, már akkor...

szalamander2020 2020.08.09. 19:48:38

@gabroca: az olló mindenfelé mindjobban nyilik
süti beállítások módosítása