Tó-retró

A szocialista televíziózás legnagyobb nevei

2019. március 12. - drkardos

Chrudinák Alajos, Antal Imre és Vitray Tamás – a szocialista televíziózás ikonikus férfi-alakjaira emlékezünk. Szórakoztatás és informálás mesterfokon.

tvnevek1.jpg

 

A Kádár korban nem csak a tv-bemondó hölgyek arca volt ismerős a fekete-fehér dobozok képernyőjéről, de bizony több férfiút is igazi sztárként üdvözölhettünk akkoriban. Gyerekként ezek a nevek számomra összefonódtak bizonyos műsorokkal, egy-egy tv-s szignál hallatán már pontosan tudtam, hogy kit várhatok a képernyőre. Akkoriban nem volt akkora divat cserélgetni a műsorvezetőket, és ha valamilyen új programot mutatott be a magyar televízió jó eséllyel a már ismert és kedvelt riporterek, bemondók közül kerültek ki a műsorvezetők. Vegyük hát sorra egykori kedvenceinket és azt, hogy mit történt velük a rendszerváltás után.

 

A külpolitika neves újságírója volt Chrudinák Alajos, aki nélkül nem múlhatott el Panoráma. A külpolitikai összefoglaló magazint szívesen nézték a szüleim, én pedig csodálkozva bámultam a háború sújtotta közel-keleti vidékeket, ahová a híres riporteren kívül nem sokan jutottak el akkoriban. Annyira távolinak éreztem a keleti-harcokról szóló beszámolókat, hiszen sok ezer kilométerre történtek, másrészt nem sokat befolyásoltak az én kis mindennapjaimon. Mindenesetre a felnőtt nézők szívesen figyelték a Panorámát, amely a 70-es évektől kezdve úgynevezett oknyomozó riportokat közvetített a világ minden tájáról. Chrudinák foglalkozott az erdélyi magyarokkal, később a rendszerváltáskor például közvetítette a Ceauşescu-per filmfelvételeit, beszámolt a közel-keleti konfliktusokról, az izraeli történésekről és még számos más külföldi érdekességről. A 2000-es években még bábáskodott az Echo Tv születésénél, majd jobbnak látta vidékre költözni a családjával, A jóval 80 felett járó riporter manapság egy kis erdei faluban, Mátracserpusztán él feleségével.

 

Kétségtelen, hogy a szocializmus egyik legkiemelkedőbb ágazata a magyar sport volt, és egészen 1986-ig, még a labdarúgás is igazi sikersportágnak számított. A szovjet blokkban egyfajta státuszszimbólumként kezelték a sportot, és minden ország azon igyekezett, hogy minél több győzelmet bezsebeljen a különböző olimpiákon és fociversenyeken. Magyarország nem is állt rosszul ezen a téren, mind a labdarúgásban, mind pedig az olimpiai sportokban jelentős eredményeket értünk el. Mivel a nemzeti érzelmeket nem igen nézték jó szemmel a politikai éra felelősei, így a kisember a szurkolásban élte ki a saját maga nemzeti hevületét. Ráadásul ezt a pártállam legfelsőbb körei sem tiltották, sőt gyakran büszkélkedtek az elvtársak a versenyeken elért magyar sikerekkel más országok vezetői előtt. Az örömbe csak néha csúszott egy kis üröm, amikor egy-egy sportolói kiválóság „elfelejtett” hazatérni a nyugaton megrendezett versenyekről. Ezekről a megmérettetésekről sportriporterek közvetítettek, így például Vitray Tamás, aki az ötvenes években elvégzett idegennyelvi diplomája miatt többféle szempontból is alkalmas volt a feladatra. Egyrészt jól beszélt idegen nyelveket, másrészt megbízhatónak tartották a pártban. Vitray saját elmondás szerint nagyon örült annak, hogy végül a televízióban kötött ki, mivel Szepesi Györggyel úgy sem tudta volna felvenni a versenyt a rádióban. Évekig hallhattuk Vitrayt szurkolni olimpiákon, foci világ- és európabajnokságokon. A rendszerváltás után több televíziótársaságnál is dolgozott, legutóbb a Digi tv-n vezetett beszélgetős sportműsort.

 

Bár én személy szerint a sportműsorokat kevésbé tartottam a szórakoztatónak, a hétvégenként adásba kerülő Szeszélyes Évszakokat viszont már gyerekként is nagyon szerettem. Ennek a műsornak ikonikus alakja volt az immár 11 éve elhunyt Antal Imre, aki nagysikerű zongoristából avanzsált műsorvezetővé. A hatvanas évek közepéig bejárta a fél világot zongoraművészként, de karrierjének egy csúnya ízületi gyulladás végetvetett. Ezek után a Halló fiúk, halló lányok! műsorvezetőjeként lépett színre a televízióban, de valódi ismertségre a már korábban említett kabaré-összeállítással, a Szeszélyes Évszakokkal tett szert. Elválaszthatatlan párosként tartották nyilván Kudlik Júliával, de mindkettőjüknek leáldozott a rendszerváltás után. Bár az RTL Klub megpróbálta felújítani a formációt a 2000-es években, egészségi állapotára hivatkozva Antal pár adást rögzített csupán. Családja nem lévén, magányosan, mindössze egyetlen barátja által látogatva halt meg egy Hospice házban a 2008-ban.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!   

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2614683898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2019.03.12. 13:15:43

Én még idetenném Egri Jánost is, aki a '70-es évektől vezetett vetélkedőket a tévében. Számomra komolyabbnak, szimpatikusabbnak tűnt a később érkező Vágó Istvánnál.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.03.13. 03:50:03

"Évekig hallhattuk Vitrayt szurkolni olimpiákon, foci világ- és európabajnokságokon."

Évekig? Ha jól emlékszem, 7 nyári olimpiáról közvetített. Mellékesen pedig olyan saját műsorai voltak a tévében, mint a gyakorlatilag minden élő ember által nézett Csak ülök és mesélek... volt. Nem nagyon tudom, hogy az elmúlt húsz év televíziózásából kit lehetne hozzá mérni, és ennek a jelentőségét valószínűleg nem érzik át azok az emberek, akik televíziózásként ma a reklámok közé szúrt helyszínelők, sitcomok és valóságsók végtelen sorát látják.

Chrudinák "beszámolt a közel-keleti konfliktusokról, az izraeli történésekről"...

Elég óvatos ez a megfogalmazás. Folyékonyan beszélt arabul, így rendszeresen kapott exkluzív interjúkat a közel-keleti térség legfontosabb politikusaitól, például Jasszer Arafattól, és a riportjait olykor még a tinédzserek is megnézték. A Külpolitikai Szerkesztőségnek nagy időszaka volt az, Kuba, Chile, Nicaragua, Kína, a két Korea, Laosz, India, rengeteg műsor készült, vérprofi újságírókkal. Akkor még nem voltak dokucsatornák és videómegosztás, ezt ma már nehéz elképzelni.

2019.03.13. 03:50:16

Valamikor a 80-as évek végén, 90-es évek elején a tv leadott egy kb. a 60-as években készült műsort, amit Antal Imre vezetett. A műsor emlékezetem szerint a 2000 utáni évekre próbált jóslatokat tenni. Nem emlékszik rá esetleg valaki, hogy mi volt a címe? Esetleg hol lehetne utána nézni? Érdekes lenne megnézni, mik teljesültek, illetve mik nem az akkori előrejelzésekből. Gondolom, nem sokan emlékeznek egy-egy tv-műsorra, pláne ennyi év után, de hátha...

pit.stop.boys 2019.03.13. 03:51:01

Chrudinák beszélt arabul, ezért könnyebb dolga volt a közel keleten. De a mai értékrend szerint erősen manipuláció vagy hírhamisítás volt, amit néhány vágóképnél elkövettek. Budapesten vették fel statisztákkal a háborús helyzeteket.
Vitray stílusa sok embert kiakasztott. Úgy gondolta, hogy amit a kamera mutat arról nem kell beszélni, így szinte csak a játékosok nevét mondta be, akinél a labda volt. Hofi mondta, hogy a tévét néztem, a rádiót hallgattam, így elviselhető volt a meccs. Viszont a Csak ülök és mesélek műsora nagyszerű volt, érdekes emberek, és nem a talk show házigazdája volt a lényeg, hanem a vendég.
Antal Imrénél nem igazán a Szeszélyes évszakokat domborítanám ki, hanem a műveltségét, a nyelvtudását, és persze a humorát... Ha jól tudom tőle származik az "Azúr lazúr sosem lazul, glazúrok közt Azúr az úr!" kvázi reklámszöveg is.
És igen Egri János is sok vetélkedő megalkotója, ma hasonlókért kemény licenszdíjat fizetnek a tévék. Igaz, hogy mára elszoktunk ezeknek a tempójától, túl lapos, és lassú lenne, de akkor a műveltséget sokkal jobban értékelték a mai harsány ripacs műsorvezetőknél.

Csaba121 2019.03.13. 03:51:08

És Déri János hol marad, az UFÓ-magazinjával???

n3spr3ss0 2019.03.13. 06:28:51

Ezek és a fel nem sorolt személyek ennél többek voltak.Pótolhatatlanok,utolérhetetlenek.

funfun 2019.03.13. 08:50:58

"Budapesten vették fel statisztákkal a háborús helyzeteket."

Imádom az ilyen mondatokat. Névtelen kommentelők csak úgy odavágják, az állítás alátámasztásával nem bíbelődnek, de tényként közlik. Szokott lenni persze "bizonyíték" is: egy ismerősöm mesélte, aki statiszta volt.

Hajléktalanokat a CEUba! 2019.03.13. 13:50:25

@pit.stop.boys: "Budapesten vették fel statisztákkal a háborús helyzeteket."

Igen, emlékszem én is. Direkt ezért szétbombázták a VI. kerületet, hogy mindenhol több emeletes romok és törmelék volt, sőt, mindenfelé bambuszt, mangróvét és nyakig érő aljnövényzetet ültettek.

"Igaz, hogy mára elszoktunk ezeknek a tempójától, túl lapos, és lassú lenne"

Amikor ma azt látom, hogy egy vetélkedőnél percekig elhúznak egyetlen kérdést, és "drámai feszültség" van, visszasírom a régi vetélkedőket a ketyegő negyven centis stopperórával.

Tangooo 2019.03.13. 13:50:31

Ugyanez elmondható az akkori színészekről is.

2019.03.13. 13:50:48

Régen minden jobb volt :-) Antal Imre a rendszerváltás után még évekig sztár volt, inkább a kereskedelmi televíziózás miatt tűnt el. A kilencvenes évek közepén még simán futottak nyugis, beszélgetős műsorok, mint a Lehetetlen? és a Desszert, érdekes vendégekkel, nem tévés celebekkel. Speciel Vitrayt nagyképűnek tartottam, de utólag el kell ismernem, hogy profi volt, a maiak a kanyarban sincsenek. Az egész televíziózás elvesztette a varázsát mára részben az internet, részben a legalja bulvár szemét miatt.

RTB 2019.03.13. 13:50:56

A felsoroltak mellett még Árkus Józsefet, Moldoványi Ákost emelném ki. Moldoványi Ákosnak nem is annyira a műsorai tetszettek, hanem a külföldi forgatásiból készült útikönyvei. Nagyon szerettem őket.

Bérgyilkos Bohóc 2019.03.13. 13:51:27

@funfun: Konkrétan a tv-ben meséltek erről, viccesen előadva. Hogy kellett egy drámai vágókép mit tudom én Bejrútról, és amikor nem találtak semmi használhatót, akkor az operatőr kolléga arccal lefelé ráfeküdt a vízre, mintha halott libanoni lenne és azt vették fel.
Nyilván a logikádat követve ők is hazudhattak, de milyen bizonyítékot vársz? Diktafonos felvételt, amin éppen utasítják Józsit?

erol 2019.03.13. 13:51:35

@pit.stop.boys: "Budapesten vették fel statisztákkal a háborús helyzeteket."
Erről van még valami megbízható infód? Vagy csak a piacon hallottad valakitől, akinek az ismerőse hallotta hogy ezt beszélik.

laci_52 2019.03.13. 17:38:23

Knézy Jenő is jó volt. Így kezdte a közvetítést: "Jó estét, jó szurkolást!".

Maestro 2019.03.16. 18:18:11

Fent van a youtube-on egy felvetel Antal Imrerol, a Metronom tehetsegkutatorol (valamikor hetvenakarhanyban). A csavo elo adasban felkonferalja, hogy "es veletlenul itt ul mellettem a francia TV valamilyen igazgatoja aki a verseny egyik zsurije, meg is kerdezem tole, hogy tetszik neki eddig amit lat" - majd atvalt franciara, elbeszelget a csokaval, utana pedig visszamondja a kameraba magyarul, hogy mirol beszelgettek.
süti beállítások módosítása