Vállalkozna a Balatonon? Gondolkodjon retróban!

2019. március 19. - drkardos

2400 olvasónk válaszai alapján szeretjük a retró dolgokat, különösen az előző rendszert idézőket, és ezért akár hajlandóak vagyunk többet is fizetni.

kutat1.jpg

Álmaink netovábbja: egy régi étterem és a Bambi!

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor 

 

Lezárult blogunk Nagy Retró Kutatása, melyet több, mint 2400-an töltöttetek ki (ezúttal is köszönjük a lelkesedést). A felmérésben olyan dolgokra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tartjátok népszerűnek a retró irányzatokat, milyen gyakran vásároltok ilyen termékeket vagy éppen mit hiányoltok a régi időkből. Összességében megállapítható, hogy az előző rendszer stílusa romantikával tölt el bennünket, még az olyanokat is, akik nem is éltek az előző rendszerben.

            Mondjuk ezt azért, mert a kitöltők között komoly egyetértés alakult ki abban a kérdésben, hogy vajon népszerűek-e napjainkban a retró irányzatok, hiszen csak minden 8. megkérdezett gondolta úgy, hogy volt valaha is markánsabb időszaka a múltba tekintésnek. Ebben a tekintetben a hölgyek és urak véleménye szinte tökéletesen megegyezett, ahogyan az életkor és a lakhely sem befolyásolta érdemben a végeredményt. Ráadásul a válaszadók valószínűleg saját tapasztalataik alapján vélekedtek így, hiszen ezek az irányzatok őket is vásárlásra ösztönözték. Egy éven belül a kitöltők 90 százaléka vásárolt retró terméket egy vagy több alkalommal.

            Ezek a termékek (vagy szolgáltatások) pedig igen sokrétűek lehetnek. Egy vendéglátóhely esetében például kétharmadunk hamarabb tér be egy múltidéző helyre, mint más étterembe, míg a szórakozó helyek esetében még magasabb ez az arány. Minden tizedik kitöltő ugyanis direkt az ilyen helyeket keresi, míg 60 százalékukat komolyan befolyásol a retró hangulat és a programok esetében is hasonlóak az arányok. De vajon mi a legfontosabb összetevő, ami megteremti a miliőt?

            A válaszok alapján elsősorban a dekoráció, de majdnem ilyen fontos az étel-ital választék és a múltidéző háttérzene is. A berendezési tárgyak esetében pedig a legtöbben a hangulatot megidéző tárgyakat favorizáljuk az eredetiekkel szemben. A korszakot is igen könnyű belőni: a kitöltők elsöprő többséggel szavaztak a szocialista retró irányzatra. Ilyen stílusban pedig jelenleg csak szállást könnyű találni a magyar tenger partján. Ami – a válaszok tanulsága szerint nehéz – az egy jó, régies étkezés vagy program felhajtása, hiszen ezek esetében a kitöltők fele gondolta úgy, hogy nehéz ilyeneket találni. De van néhány konkrétum is, amit nagyon hiányolunk a Kádár-kori Balaton világából.

            Az általunk elképzelt nyaraláson újra találhatnánk (olcsó) étel automatákat és gasztrofól éttermeket a tó partján és a vacsora után megnézhetnénk egy filmet valamelyik hangulatos kertmoziban.

kutat2.jpg

Fotó: Fortepan/ Balázs Lajos

 

De kitöltőink abban is egyetértettek, hogy le kellene fújni a port a SZOT üdültetés rendszeréről is. Bár itt a kérdésben nem tudakoltuk ennek az okát, de valószínűleg az ilyen szállások ára az, ami ma nagyon hiányzik. Igaz, ami igaz, ha az előző rendszerhez viszonyítjuk a szállások és a fizetések arányát, akkor valóban elszaladt kissé a ló. Múltidéző vállalkozást azonban nem érdemes a kölcsönzőkre és a korabeli strandcikkekre alapozni, ezekre ugyanis csak nagyon kevesen gondolnak nosztalgiával. Hol van már a Palma matracok világhíre?

Bizony gumi szagú (és ízű) strandeszközök emlékét az idő sem tudta érdemben megszépíteni, hiszen a leginkább hiányolt márkák rangsorában a korábbi gumimatrac nagyágyú, a Palma az első tízbe sem fért be. Nagyon hiányoljuk viszont a Bambit, hiszen az említett rangsort toronymagasan a régi szörp nyerte. Utána szinte holtversenyben említették a válaszadók a Trappert, a Traubit és a Trabantot, míg mögöttük a Márka, valamint két szórakoztató elektronikai gyár a Videoton és az Orion futott be.

A kutatás teljes anyag itt szerezhető be.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6114700314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

croc 2019.03.20. 12:33:04

A trappert miért hiányoljátok? Most is lehet kapni.