Tó-retró

Hihetetlen sikeres volt a szocialista X faktor

2019. augusztus 06. - drkardos

A Ki mit tud?-okat milliók nézték a Magyar Televízióban és több tízezer fiatal indult minden szériában.

kimit1.jpg

Fotó: Fortepan/ Kotnyek Antal

A Ki mit tud? egykoron az ország legnépszerűbb televíziós műsora volt: a Magyar Televízió nézőinek 88%-a ült le a képernyő elé hetente, hogy megnézze a legtehetségesebb magyar fiatalokat. 1961-ben, amikor a tv ifjúsági osztályának vezetője Békés József kitalálta a Ki mit tud?-ot, senki nem gondolta, hogy ez a formátum minden idők egyik legsikeresebb tv-műsora lesz. Eredetileg egyébként a MOM központban egy riportot szerettek volna forgatni az ott egymással versenyezgető tehetséges fiatalokról, amikor az ott dolgozó tv-s szakember fejéből kipattant a hatalmas ötlet, hogy ezt az egész tehetségkutatót meg lehetne szervezni a tv-ben is. 61 decemberében meg is jelentek az első hirdetések, amelyekben 14-26 év közötti fiatalokat kerestek. Bármilyen produkcióval lehetett indulni, csak a helyi KISZ szervezeteknél kellett leadni a jelentkezést. Több ezren éltek a lehetőséggel, a következő, 63-as évadban pedig már csaknem tizenötezer fiatal vett részt a versenyen. Az első szériában még túlnyomórészt a fővárosi fiatalok vitték a prímet, 70%-os volt a versenyzők közötti arányuk, de egy év múlva ez már kiegyenlítődött.

 

Nem csoda egyébként, hogy ilyen sokan indultak, ugyanis már az első évben komoly nyereményekkel kecsegtettek a szervezők: az első helyezettek kiutazhattak az éppen Finnországban megrendezett VIT nemzetközi ifjúsági találkozóra, a második helyezettek külföldi társasutazást nyertek, míg a bronzérmesek kéthetes hazai üdülést. Ezen kívül pedig különböző tárgynyeremények is gazdára találtak. Az első szériát, amely egész tavasszal zajlott Horváth Győző vezette, de az elkövetkező 10 Ki mit tud? során olyan nevek álltak a központi mikrofon mögé Antal Imre, Horvát János és Gálvölgyi János. Utóbbi egyébként szintén az egyik Ki mit tud?-on tűnt fel. A zsűri ítélete szerint a helsinki Világifjúsági Találkozóra az énekes-gitáros Bakacsi Béla, a bűvész kisdiák Gloviczki Péter és az Állatorvosi Főiskola szavalója, Németh Imre ment, a Szovjetunióba a Borsodi Szénbányászati Tröszt művelődési klubjának tánczenekara, a Balaton mellé pedig a Szilvási testvérek kamaraegyüttese utazott.

 

A résztvevők elmondása szerint nemcsak a hihetetlen nyeremények motiválták őket a megmérettetésre, de az is, hogy akkoriban egyedül a Magyar Televízió tudott megfelelő ismertséget hozni a feltörekvő művészek számára. És a mezőny valóban tehetséges volt, hiszen számos ismert színész és énekes tűnt fel először ezeken a versenyeken. A legelső sorozatban például Kern András 14 évesen, 8-adik osztályos tanulóként adott elő egy paródiát egyik osztálytársával.

kimit2.jpg

Kern András első szerepe

Fotó: Fortepan/ Kotnyek Antal

 

Tehetségük révén bejutottak a döntőbe és a sajtó munkatársai is elkezdtek érdeklődni a fiúk iránt: Kern akkoriban fagyizás közben adott interjút és azt nyilatkozta, hogy nem színész, hanem filmrendező szeretne lenni és igen örült annak, hogy több filmben is apróbb szerepet kapott, mert kifesthette otthon szülei lakását. Koncz Zsuzsát is hallhatta a nagyérdemű az első Ki mit tud?-on, ahol Gergely Ágnes osztálytársával a „Drága nagymami” című számot énekelték el olyan sikeresen, hogy gazdagabbak lettek mindketten egy-egy asztali lámpával. De ott volt a kezdeteknél például a következő évben győztes Zorán is, akkor még a Metro együttes vezetőjeként. Állítólag a saját maguk által összetákolt erősítő miatt nem voltak sikeresek az első évben.

kimit3.jpg

Nem csak zenészek indultak

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás 

 

A Ki mit tud?-ok során számtalan ma már nagyra értékelt előadó szerepelt először a nagyközönség előtt: így például Kovács Kati énekesnő, aki 1965-ben meg is nyerte a saját kategóriáját, a Benkó Dixiland Band,  a Neoton és a Hungária együttes, Ungár Anikó bűvész,  a Pokolgép, Szűcs Judit és Kubik Anna. A versenyt minden esetben helyi válogatók előzték meg, állítólag Békés elvtárs az összes – több tízezerre tehető – előadói számot látta a saját szemével.

kimit4.jpg

Nem mindenki jutott el a stúdióig...

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

 

A legjobbak jutottak csak be a televíziós versenybe, ahol már egy szakavatott zsűri mondott véleményt a fiatalok teljesítményéről. Emellett maga a közönség is szavazhatott levelezőlapok segítségével. Maga a versenysorozat tíz szériát élt meg 1962 és 1996 között, a 70-es, 80-as években ritkábban rendezték meg, hiszen helyet kellett biztosítani a Táncdalfesztiváloknak is.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr10014981462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senki A. 2019.08.07. 17:04:22

Megyeri Károlyt kár volt kihagyni!

poteka 2019.08.07. 17:04:39

61-ben már az is nagy merészség volt, hogy nem a szovjet társasutazás volt az első díj

Venesz 2019.08.07. 19:47:27

@Senki A.: Ő volt a párttitkár a tévében.

Wicked Belzebub 2019.08.07. 19:47:37

@Senki A.: Én a “kár” szót inkább a “hiba” szóra cserélném. A magyar televiziózás történelmében fontos szerepe volt.
süti beállítások módosítása