Tó-retró

A csopaki terroristatábor története

2019. szeptember 07. - drkardos

Hogy terroristák pihentek az országban a nyolcvanas években azt senki nem cáfolta, de vajon itt is képezték őket?

 carlos1_1.jpg

Az állítólagos kiképzőtábor 1966-ban 

Fotó: Fortepan/ Magyar Rendőr

 

A hetvenes évek derekán, egészen pontosan 1974-ben egy amerikai újságírónő, Dora Winters egy terjedelmes cikket közölt arról, hogy miként támogatja a keleti blokk a terrorizmust. Az egyik amerikai lapban megjelent anyaghoz egy – állítólag az amerikai titkosszolgálat légifelvételei alapján készült – térképet is mellékeltek. Ezen az akkori, európai kommunista blokk olyan bázisait jelölték, ahol nem csak rejtegettek nemzetközi terroristákat, de a kiképzésük is ezeken a helyeken folyt. Az NDK, Románia és Bulgária mellett hazánkban is szerepelt egy jelölés Lake Balaton, Csopak felirattal. Annak ellenére, hogy itthon már az 1972-es, müncheni olimpián történt terrortámadás után felreppent a hír, hogy a végrehajtásért felelős Fekete Szeptember tagjai nálunk leltek menedéket, a kiképzőtábor létét mindenki hevesen tagadta.

            Az ügy hullámai akkor el is haltak és az igazi bulvár – és politikai – bomba csak 1990-ben robbant, amikor Horváth Balázs, az akkori belügyminiszter – állítólag – érdekes bizonyítékok birtokába jutott. Ezek tartalma szerint az egyik legismertebb nemzetközi terrorista, Ilich Ramirez Sanchez, vagy ismertebb nevén Carlos, a Sakál több éven keresztül Magyarországon tartózkodott. A szóban forgó bizonyítékok valójában levelek voltak, melyeket a terrorista Kádár Jánosnak írt, és megköszönte bennük a szíves – több éves – vendéglátást, és a Carlos-csoport nevű szervezet működésének támogatását. A leveleket állítólag egy olyan rendőrtiszt juttatta el a rendszerváltás utáni rendőri vezetőkhöz, akiben hirtelen felébredt a lelkiismeret. Meglepő módon Carlos magyarországi tartózkodását senki sem próbálta meg 1990-ben cáfolni. A korábbi rendőri vezetés akkor arra hivatkozott, hogy hazánkban csak 1982-ben állt fel az Interpol Magyar Nemzeti Irodája, ráadásul a nemzetközi körözéseket ekkor sem kapták meg visszamenőlegesen. A magyar hatóságok így nem tudhattak arról, hogy a nálunk tartózkodó férfi a világ egyik legrettegettebb terroristája.

carlos2.jpg

Carlos egyik arca a számtalan közül

 

            A Carlos-csoport 1978 körül jött létre egy líbiai vagy szíriai központtal, azzal a céllal, hogy a nyugati országokban végrehajtott merényletekkel azok arabellenes politikáját büntessék. Ez pedig a kommunista rendszernek kapóra jött, így a csoportot – több más szélső balos szervezethez hasonlóan – nagy örömmel támogatták. Az azóta napvilágra került információk szerint Magyarország úgy viszonyult Carloshoz, hogy menedéket és ellátmányt kap, de lehetőleg nálunk semmilyen balhét se csináljon. Hogy mit jelenthetett az ellátmány, arra jól rávilágít, hogy 1986-ban, amikor Carlos jelenléte már kezdett kellemetlenné válni az országnak, az általa bérelt IBUSZ lakásban olyan fegyverarzenált (többek között robbanóanyagot, sőt rakétákat) foglaltak le, ami egy kisebb hadsereg számára is elegendő lett volna.     

            Azt tehát, hogy a nyolcvanas évek elején terroristák székeltek az országban, igazán senki sem tagadta, de itteni kiképzésük tényét minden létező fórumon cáfolni próbálták. 1990-ben, a botrány kirobbanásakor szinte nem volt olyan sajtóorgánum, ahol a csopaki, állítólagos kiképzőtábor vezetője ne nyilatkozott volna. Bertalan László akkoriban mindenkinek elmondta, hogy a csopaki létesítmény egy rendőr-tiszthelyettesi kiképzőtábor, ahol igazából még az adottságok sem megfelelőek arra, hogy terroristákat képezzenek ki. Ráadásul a kiképzőtábor még csak nem is minősült titkos létesítménynek, csupán zárt státusza volt. A telepen megfordult külföldiek – vietnámiak, mozambikiak – csak nyári gyakorlatra érkeztek a táborba. Azt azonban nem cáfolta, hogy Csopakon huzamosabb ideig tartózkodott egy arab férfi, de ő a strandon dolgozott, mint gofriárus.

            Ennek ellenére a tábor volt dolgozói és csopaki szemtanúk is határozottan állították, hogy bizony a városban és a tábor környékén is gyakran tűntek fel olyan bronzos bőrű fiatalemberek, akik egyáltalán nem tűntek érdeklődő német turistáknak. Ráadásul Giulio Andreotti, akkori olasz miniszterelnök 1990-es magyarországi látogatása idején hivatalos állásfoglalást kért a kormánytól arról, hogy képeztek-e ki terroristákat a Balatonnál a nyolcvanas években. Valójában az is lehetséges, hogy a tábort egyszerűen rossz helyen keresték. Ugyanis a már említett táborvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a környéken van egy másik bázis is, melyet a honvédség üzemeltet és az bizony titkos státuszban szerepel.

            Az ügy mindenesetre soha nem jutott tovább a találgatások stádiumánál, és más szaftos botrányok folytán már 1990 végére a feledés homályába merült. Az akkoriban meglehetősen viharos politikai környezet bőven termelt beszédtémát hétről-hétre. A sajtóban is lekerült a napirendről a terroristaképzések témája, bár 1991-ben még érdeklődtek az illetékeseknél a vizsgálat további fejleményeiről. Ekkor nem cáfolták, hogy folyik az eljárás, ám államtitokra hivatkozva többet nem árultak el.   

Nosztalgiázz velünk! Nézd meg az előző rendszer ihlette retró kollekciónkat itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6015049018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2019.09.08. 14:00:48

Csopak környékén mostanában is gyakran tűnnek fel olyan bronzos bőrű fiatalemberek, akik egyáltalán nem tűnnek érdeklődő német turistáknak

CSOKKI MÁLNA 2019.09.08. 15:20:43

@Kelly és a szexi dög: Egyre több német turista "bronzos bőrű"..Járnak haza nyaralni Szíriába, ahonnan "elmenekültek"..

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.09. 08:35:48

"bizony a városban"
melyik varosban, fured? veszprem? csopak egy ezerfos falu, nincs olyan resze amit veletlenul varosnak lehetne nezni. nem mondom, vannak az orszagban rohejesen kicsi porfeszkek varosi rangban (pl belapatfalva), de csopak nem az.

ősbölény 2019.09.09. 08:36:04

A 80-as évek végén minden NDK-s ismerősöm tudott arról, hogy náluk a lipcsei főiskolán működik a terroristaképzés. Nyilván ebben is volt KGST munkamegosztás, és Magyarország is vállalt ebben feladatokat.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.09.09. 08:37:04

Carlos egy tehetséges terrorista balek. Moszad kezdetektől fogva stratégiai célnak tekintette a palesztin nép megosztását, lejáratását a nyugati közvélemény előtt, ezért szervezett különböző radikális palesztin terrorista csoportokat, merényleteket - egyrészt a legfontosabb palesztin szervezet, a PFSZ ellen, másrészt pedig nyugat-európai polgári, civil célpontok ellen. Abu Nidal Moszad ügynök szervezte a müncheni olimpia idején az izraeli sportolók elleni merényletet és Moszad szál sejlik föl a Lockerbie merényletnél is. - KGB pedig rákapaszkodott, a szovjet célokat is szolgáló nyugat-európai merényletek egy részére, ahogyan ezt Carlos esetében is láthattuk.

DeMarco 2019.09.09. 08:37:29

Mindig is gyanús volt az a gofrisütős, nem rakott tejszínhabot a gofrimra... :DDD

Hát nem tudom, kismilliószor nyaraltam Csopakon, de egyetlen terrorista gyanús alakkal sem találkoztam. Egyszer találtam egy kóbor kutyát, azt hazavittük a nagyszülőkhöz és megfogott később egy besurranó tolvajt. Lehet, hogy azt ott képezték ki? :) Egyébként Aliga legszélén, a régi Traubi gyár mellett is lakott egy tenorista ideiglenesen, "vendégként", legalábbis a helyi folklór szerint, neki is az volt kiadva, h nyugi lesz, de semmi balhé az országban.

MaCS_70 2019.09.17. 06:00:00

@droid_: Pedig 2015-ben Csopak majdnem város lett (emlékeim szerint tán még Révfülöp és Tihany is pályázott).

Bikták.

MaCS

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.09.17. 06:00:29

@DeMarco: nyaraltam Csopakon, de egyetlen terrorista gyanús alakkal sem találkoztam."

Ez is bizonyitja a kiképzőtábort, mert nagyon titkos volt :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.09.17. 06:00:52

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:
"Abu Nidal Moszad ügynök szervezte a müncheni olimpia idején az izraeli sportolók elleni merényletet és Moszad szál sejlik föl a Lockerbie merényletnél is."
Valami komoly hivatkozásod van erre, különösen Münchenre?

Mert
"Párizsban két
Moszad-állomás működött, az egyik Franciaországot, a másik pedig Nyugat-Európa
többi részét fedezte. Az itt tevékenykedő ügynökök több likvidálást hajtottak
végre, és állítólag sikeresen épültek be olyan terrorista csoportokba, mint a
Carlos, a Sakál vezette terrorcsoport vagy Abu Nidal szervezete."
Szerinted a Moszad önmagába épült be?

Abu Nidal meg a Fatah elnöke/létrehozója volt mert szerinte Arafat túl mérsékelt volt

Audianer 2019.09.17. 06:01:10

Terroristatábor... :))) ugyan már.
Mindkét objektumban (a közelben lévő Honvédségiben is) jártam hivatalból. A Rendőrségi valóban alkalmatlan "terrorista kiképzés" céljára az egyetlen sportpályájával meg a négy lőállásos pisztolylőterével. A Honvédségi pedig mindig is raktárbázis volt ahol emlékeim szerint vegyivédelmi szakanyagokat (gázálarc, védőruhák stb.) tároltak.
Megmosolyogtató városi legenda az egész.

Bicepsz Elek 2019.09.27. 21:42:39

ilyenek a Horthy korszakban is voltak Magyarorszagon..
en.m.wikipedia.org/wiki/Janka-Puszta

BiG74 Bodri 2019.10.12. 15:58:29

@Audianer:
Ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire eltudták rejteni :)!
süti beállítások módosítása