Rejtélyes épületek a Balaton fenekén

2019. október 11. - drkardos

A halászok is kerülték azt a két helyet, ahol gyakran tornyokat láttak és harangkongást hallottak a helyiek.

 romok2.jpg

A kép csak illusztráció, nem a Balatonon készült!

 

A Balaton partján több, mint két évszázada makacsan tartja magát a szóbeszéd néhány rejtélyes víz alatti építményről. Időről-időre felröppen a hír, miszerint valaki talált valamit a tó fenekén Tihanynál vagy Örvényesnél. Egyesek a csendes esetéken még az elsüllyedt falu harangjának, hullámzás okozta kongatását is hallani vélték. Vannak olyanok, akik a nagy aszállyal sújtott években látni vélték egy vár vízből kiálló tornyát. Ezekre az elbeszélésekre pedig a régi halászok elbeszélései csak ráerősítettek. Szintén olaj a tűzre egy 1700-as években készült katonai térkép, mely Örvényesnél az említett helyen egy azóta nem létező szigetet jelölnek ott, ahol most csak a tó vize hullámzik. Bár a folyamatos hálószakadások miatt a halászok általában elkerülték a két említett helyet (mind Tihanynál, mind Örvényesnél), egyikük 1919-ben mégis utóbbinál látott munkához. Amikor hálója elakadt, lemerült a víz alá és saját szemével is látta a romokat. Elmondása szerint egy négyszögletes, kastélyszerű udvaron járt és saját szemével látta a sokat emlegetett tornyot is.

            Az eset után hamar elült a szóbeszéd, de 1935-ben újabb meglepő eset történt. Újra halászok kerültek a történet középpontjába, akik egy csodás és szinte teljesen épp, római korsót adományoztak az egyik tóparti múzeumnak. Az ő hálójuk is Örvényesnél akadt fenn egy kőfalban, majd, amikor kiszabadították, akkor megtalálták benne a csodás, ókori leletet. Az eset itt újra nyugvópontra jutott, hiszen az 1950-es évek második feléig Magyarországon szinte ismeretlen volt a könnyűbúvárkodás, így senki sem volt képes érdemben megvizsgálni, hogy mit is rejt a Balaton vize az említett két helyen. A titok megfejtéséhez végül 1957-59-ben kerültek a legközelebb.

            Ekkor két muzeológus, Tóth Lajos és Szentléleky Tihamér kezdett behatóbban foglalkozni a rómaiak 2-4. század közötti tevékenységével a tó környékén. Ők a rendelkezésre álló adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Balaton mélyén valószínűleg több, római korban épült villa romjai is heverhetnek. Ugyanis abban az időszakban, amikor rómaiak a tó környékén a legaktívabbak voltakm, komoly és hosszan tartó aszály sújtotta a vidéket. Ennek következtében a partvonal mintegy 500-1000 méterrel beljebb húzódott a meder irányába. Az aszály-dagály változása a tó természetes folyamata volt a szabályozás előtti időszakban, ám aki ezzel nem volt tisztában, azt könnyen megtréfálhatta a jelenség. Ahhoz azonban, hogy az elméletet igazolni tudják, a partokon is ásatásokat kellett kezdeni, hogy a feltételezett villák társait a mai szárazföldön is megtalálják. Az 1957-ben zajlott ásatások pedig eredményt hoztak, a parton mindkét helyen római település nyomaira bukkantak!

romok1.jpg

A térképvázlat a Természettudományi Közlöny 1959 novemberi számában jelent meg. Az örvényesi romok helyzetét mutatja (római számokkal a parton, kisbetűkkel a vízben).

 

            Bár a tó környékéért felelős Balatoni Intéző Bizottság (BIB) támogatta a víz alatti kutatások lefolytatását, az első vizsgálatokra csak 1958 szeptemberében került sor. A feltárást Tóth Lajos irányította. A munkához kölcsönkapták a Balaton kutatóhajót, mely víz alatti radarjával képes volt feltérképezni a medret. A hajót Tihanynál vetették be, míg Örvényesnél önkéntes fiatalok vállalták a meder átvizsgálását. Ők csónakjaikkal csatárláncba fejlődtek és vasvillákkal vizsgálták át a tó fenekét méterről-méterre. A vizsgálódást azokon a helyeken kezdték, melyeket a halászok veszélyes területként már korábban is bójákkal jelöltek. Az eredmények pedig nagyon hamar megérkeztek. A hajó és a csónakosok is igen rövid idő alatt megtalálták a víz mélyén heverő romokat. Ekkor néhány búvár merült a mélybe és megerősítették a feltevéseket, hogy a vízben épületek romjai találhatók, sőt az általuk felhozott tárgyak egyértelműen római időkből származónak tűntek. Az erre a célra létrejött bizottság ekkor úgy döntött, hogy következő év, vagyis 1959 tavaszán mintegy húsz könnyűbúvár segítségével teljes egészében átfésülik a medret. Ez azonban soha nem történt meg...

            Az okokat innentől csak találgatni lehet, de úgy tűnik, hogy a tó teljhatalmú ura, a BIB hátrált ki a projekt mögül. A víz mélyén heverő romok titkairól pedig talán már soha nem lebben fel teljesen a titok homálya. A két említett muzeológus pedig érdemesnek találta volna a munka folytatását. Véleményük szerint Örvényesnél nem kisebb személynek, mint a Sió-csatorna ősét is kiásató Galerius császárnak a palotája merült el a hibás helyszínválasztás miatt. Erre engedtek következtetni a búvárok által felszínre hozott tárgyak: cserépkancsó, római dárdahegy, aranypénzek és ékszerek. Ráadásul az északi part ásatásai során arra a következtetésre jutottak, hogy az ottani épületeket a déli partról származó kövekből építették, ami élénk hajóforgalmat és ennek megfelelően Balatonszerte elsüllyedt gályákat is feltételez. Talán egyszer megtudjuk a teljes igazságot, addig pedig marad tovább a szóbeszéd.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5815217426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.10.12. 14:28:41

Emlékeim szerint egyszer láttam egy ókori, római térképet, amin a Balaton közepén egy sziget van, erődítménnyel, vagy legalábbis üzenő-állással, amivel akkoriban küldték tovább a híreket (fényjelekkel).

Egyszer biztosan megkutatják a medret rendesebben, sok benne a felfedeznivaló, pl. az itteni térképen is jelzett világháborús repülőgép roncsok.

Érdi Gábor 2019.10.12. 14:28:49

azóta is? ... 50 év telt el és senki?
Nyeh...

David Bowman 2019.10.12. 14:29:02

" egyértelműen római időkből származónak tűntek." ?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.12. 14:41:53

A Seuso kincs is a Balaton környékéről került elő. Az egyik ezüstkupán a "Pelso " felirat is látható..

Max Cuda 2019.10.12. 15:27:43

Hihetetlen hogy még nem folytak vízalatti feltárások valamelyik múzeum részéről. Szenzációt szimatolok pedig!

gigabursch 2019.10.12. 15:27:56

Erről még sosem hallottam.
Milyen forrásból lehet erről bővebben olvasni?

Szerintem simán lehet, hogy régebbi a római kórnál...

@Érdi Gábor:
Nekem a matek 60 évet hoz ki.

Trónkövetelő 2019.10.12. 15:33:43

Ismertem olyan vállalkozót, aki ezeket a romokat gátakkal körül akarta venni, és hajóval megközelíthető kiállítóhelyet szeretett volna csinálni belőle. Lobbizott pénzért, engedélyekért, de nem járt sikerrel.

BiG74 Bodri 2019.10.12. 16:00:11

Majd érkeznek, vagy már voltak is, a jól felszerelt leletmentők aztán csak találgathatjuk, hogy mi lehetett ott.

Gazz 2019.10.12. 20:35:29

@Fotósképző: Az a Tihanyi félsziget volt. Akkoriban még sziget volt.

audishapi 2019.10.12. 20:35:35

Nesze neked klímaváltozás....

Balango 2019.10.12. 20:35:56

Ott bukik meg a szöveg, hogy a Balatonnál már régen nincsenek csendes esték. Csak az a nyomorult dübdüb, amit a pénzes proli és a szegény proli egyaránt nyomat állandóan, és amiben tökéletesen partner az egész balatoni vállalkozói és politikusréteg.
A Balaton valódi szellemiségét már csak néhány magamfajta romantikus - és még véletlenül sem a Balatonnál és a Balatonból élő - öreg őrzi.

elizon pucsnik 2019.10.12. 20:36:04

Én többször találtam üvegeket a tóban,barbárok* keze nyoma által
*újkori nevükön: büdös bunkók

NemNick 2019.10.12. 20:36:19

ez tök érdekes volt, köszönöm

sóhegy049 2019.10.12. 21:07:48

Hallottam erről a sztoriról, gondolom, hogy az első adandó alkalommal "kitermelték", ami ért valamit. Utána meg minek már túrkálni? Amennyiben lenne még ott valami, akkor sokan merülgetnének ott... Nem kell hozzá komoly cucc, igaz sokat sem látni a dzsuvás vízben.

CSOKKI MÁLNA 2019.10.13. 07:03:04

@elizon pucsnik: Egyszer ezek is régészeti leletek lesznek..Kora atomókori folyadék tároló göngyöleg..:)

szonaan 2019.10.13. 17:38:48

Kozel szaz eve van a kornyeken hazunk, gyerekkoromban ugy meselte Apukam, neki a Nagyapam, es neki a Dedapam,hogy reges regen az aszofoi romtemplon korul egy falu volt. Egy ejjel a Balaton kiontott es elvitte az egesz falut. Azonban a helyi halaszok szelesebb idoben a mai napig halljak neha, ahogy a templom harangjai meg-megkondulnak a viz alatt...
Tobbszor probaltam kutatni a tortenet utan, sikertelen.
Nagyon orultem ennek az irasnak!

nemecsekerno_007 2019.10.13. 17:41:22

Tök érdekes történet, szerintem érdemes lenne teljesen feltérképezni a medret. Most már nagyon precíz technikák vannak lsd. NATGEO Lecsapolt óceánok sorozat.

nemecsekerno_007 2019.10.13. 17:41:35

@Fotósképző: A Tihanyi félsziget többször volt sziget, például az oszmán uralom idején is és végig magyar maradt, a törökök nem tudták elfoglalni.

gigabursch 2019.10.13. 17:42:32

@sóhegy049:
Érdemes lenne egyszer úgy áprilisban merülnöd. Lehet, hogy mást mondanál...
De főleg a jégolvadás után. Csak olyankor bazi hideg...

gigabursch 2019.10.13. 17:42:44

@BiG74 Bodri:
Ez olyan Android okostelefon intelligens szójavítás féle betegség

kiskutyauto 2019.10.15. 09:52:46

1. nem lehet látni semmi, nincs látótávolság, tehát sima könnyűbúvár csak tapogatózni tud... de sok értelme nincs is komoly felszerelésben merülni, hanem bőven elég a szabadtüdőzés... egy profi 2-4 a méterre (Balaton csak Tihany előtt egy kis területen mélyebb ennél, ugyebár a Tihanyi Kút, a maga kőkemény 11 méterével) simán lemegy 5-7 percekre is, s ha konkrét célra megy rá, akkor lehet még annyi sem kell neki... A romok nem érdekes, nyilván azért tussolták el bolsik, mert kirabolták, ahogy a Seuso kincseket is ugyebár nettó titkosszolgálat (csak azt nem tudjuk pontosan melyik, de legvalószínűbb a KGB), gyilkosság árán nyúlták le nyomorult sráctól... Egy magas rangú ókori római arisztokrata palotája, mint rom még ha tán látszik is valami belőle, sokat nem ad, hiszen kb 2000 év vízben állás, plusz iszaplerakódás, biztos nem tett jót neki, továbbá nyilván folyamatosan rombolták, fosztogatták, mint általában minden komolyabb romot... nézegetni matatni tehát csak úgy blindre semmi értelme sincs... vakszerencse kell hogy valami wow dolgot találjon az ember... még ha pontosan be is van határolva a kérdéses terület. Azonban műszeres mérések már inkább hozhatnak eredményt, pl ha történész vagy akkor kérhetsz minisztériumi engedélyt fémdetektoros régészeti feltárásra... akkor szépen csónakból kilógatod a detektorod, és megtalálod a római kincseket, ami még megmaradt, mert biztos hogy maradt valamennyi...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.10.15. 16:56:19

MIért van az, hogy ezen a blogon sose jelenik meg a kommentem???

Vakerok 2019.11.02. 11:09:19

Érdekes, utána lehetne járni!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.11.07. 09:24:55

Ahol a villa van, ott a Balcsi ma kb. 3,5 m mély! A Balaton ilyen mérvű kiszáradása az ókorban felveti bennem a kérdést, hogy valóban az idei október volt a legmelegebb-e (friss hír)? Tippem szerint nem. Már csak ezért is érdemes lenne megismerni - feltárni a villát és rekonstruálni a régi tópartot.