Tó-retró

A Kádár-korban így tudtak meg mindent a szexről

2019. október 22. - drkardos

Veres Pál, Lux Elvira és Ranschburg Jenő, a szexuális felvilágosítás élharcosainak írásait többet olvasták a tinik, mint Petőfit.

 szex1.jpg

Dr. Ranschburg Jenő

 

Bár a Kádár-kor vezetése hivatalosan nem ítélte el a szexuális életet, azért a szocialista erkölcsrendszerben sok olyan elemet találunk, ami megfelelt a korábbi keresztény elveknek: például a hűség és házasság mindenhatósága. A homoszexualitás és a pornó pedig kifejezetten tabutémának számított. Az 50-es, 60-as években nem is igen volt alkalma a kor ifjúságának arra, hogy valamilyen szexuális információhoz jusson: pornó nálunk nem létezett, az erotikus nyugati filmek is hiányoztak a mozik kínálatából, könyvek nem igen jelentek meg a témában, és internet ugye akkor még nem létezett. A szexuális tudást jobb híján a szülőktől és egymástól szerezték meg a fiatalok, ez pedig oda vezetett, hogy hihetetlen sötétség honolt a tinédzserek fejében. Ezen hivatott változtatni a KISZ lapja a Magyar Ifjúság és később az Ifjúsági Magazin, amelyben Dr. Veres Pál és Ranschburg Jenő válaszolta meg a fiúktól és lányoktól érkező kényes kérdéseket. A mai világban az egykori lapszámokat olvasva csak mosolygunk a bugyutábbnál bugyutább leveleken, így például, hogy virslitől lehet-e terhesnek lenni, vagy a hajszőkítés elveszi-e a szüzességet. A pártvezetés egyébként hagyta, hogy a lelkes pszichológusok „felvilágosítsák” a magyar ifjúságot, hiszen addig sem a rendszerrel foglalkoznak, hanem egymással. Így válhatott igazi sztár és országszerte ismert szakember a médiában feltűnő szexuál- és gyerekpszichológusokból. De nézzük csak meg, hogy kik is voltak ők!

 

Kezdjük a sort a kecskeszakálláról és híres humoráról emlékezetes Dr. Veres Pállal, aki nem is volt igazi orvos. Újságíróként dolgozott, amikor feladatul kapta az orvos válaszol rovatot a Magyar Ifjúságban. Ekkor kezdődött el igazán „szexuálpszichológusi” karrierje minden képzettség nélkül, hiszen a posta sorra hozta az intim témákat firtató leveleket. Veres Pál pedig szókimondóan, józan paraszti ésszel és a dolgokat a nevén nevezve frappáns válaszokat adott az aggódó magyar fiataloknak. Ez a téma egyébként olyannyira az élete részévé vált, hogy később külön előadásokat is tartott szexuális témakörben. Ezeket az alkalmakat szalagos magnó kazettákon örökítették meg, amelyeket a szocialista ifjúság ronggyá hallgatott a házibulikon. Később egyébként 50 éves korában az orvosi egyetemet is elvégezte Veres Pál, így immár bátran használhatta a dr. előtagot és diplomával igazolhatta téziseit. Úttörő volt a maga korában, hiszen előtte még soha senki nem mert szexuális tabutémákkal foglalkozni, arra pedig végképp nem vette senki a bátorságot, hogy még tanácsokat is osztogasson. A magánéletében Veres doktor hűséges férj volt és három gyermeket nevelt, de azért bármikor megjegyezte pajzánul még 70 évesen is, hogy szívesen csajozna, ha tehetné. Az Ifjúsági Magazin idején újabb szakemberek csatlakoztak Vereshez, hogy együtt harcoljanak a szexuális tudatlanság ellen, így Dr. Lux Elvira és Dr. Ranschburg Jenő.

 

Utóbbit egyébként a Kádár-korban a Családi kör című tv-műsorból ismerhette meg az egész ország, ahol pszichológusként rokoni viszályokat próbált megvilágítani és megoldani. Gyakran foglalkozott a gyermekek szexuális felvilágosításával és ő volt az első, aki írásban kijelentette, hogy a maszturbáció nem okoz semmilyen testi károsodást, sőt a szexuális fejlődés szerves része. Egyébként Ranschburg pályája sem pszichológusként indult, hanem tanár szeretett volna lenni. A magyar nyelv és irodalom iránti szeretete egész életét végigkísérte, még költészettel is foglalkozott, a kritikusok szerint nem is eredménytelenül. Szenvedélyesen gyűjtötte a könyveket és rengeteget olvasott, ezt a hobbiját egyébként még gyermekkorából hozta magával. A legtöbb szülő az előző rendszerben Ranschburg Jenőt főként gyereknevelési tanácsadóként és gyerekpszichológusként azonosította, csak a tinik tudták, hogy gyakran felbukkannak írásai az Ifjúsági Magazin lapjain is, akár még szexuális témákban is.

szex2.jpg

Dr. Lux Elvira 

 

A korszak harmadik nagyágyúja minden bizonnyal Dr. Lux Elvira volt, aki tényleg nagyon sokat tett a szexuális felvilágosításért és a szexuálpszichológia – mint tudományág – meghonosításáért a magyar oktatásban. Középiskolásként az Egri Lánynevelő Líceumba járt, majd titkon felszökött Budapestre, hogy orvosnak tanulhasson. De a tanulmányai alatt kiderült számára, hogy a patkányagyak mikroszkópos vizsgálata helyett jóval szívesebben foglalkozna az aggyal, mint pszichével. Ekkor még a SOTE-n nem volt pszichológiai oktatás, így áttette székhelyét az ELTE pszichológiai karára, majd ennek elvégzése után nőgyógyászati pszichológusként helyezkedett el. Sokan őt tartják a magyar szexuálpszichológia anyjának, aki utat nyitott ezeknek az ismereteknek az egyetemeken. Lux Elvira egyébként igen szemérmes asszony volt, aki a magánéletben 60 éven keresztül hűséges volt a férjéhez, így a hozzá intézett pikáns kérdések jó részét soha nem tapasztalhatta meg személyesen. De ez a szemérem nem tartotta vissza attól, hogy bármilyen kényes kérdést, deviáns szexuális magatartást elemezzen, a nemi témákat és dolgokat ő is a nevén nevezte, és bármikor szívesen csevegett másoknak kínos intim témákról. Legfőbb célja az volt, hogy az oktatásba is bekerüljön a szexuális felvilágosítás, de sajnos ezt sem 1973-ban és sem később nem sikerült elérnie, bármennyire is próbálkozott az aktuális oktatásügyi miniszternél. Maradt hát a fiatalok számára az ifjúsági Magazin, majd a 80-as években a külföldi VHS-eken beáramló pornó és titokban kinyomtatott szexlapok.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2315249020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audianer 2019.10.23. 09:45:16

Általam is figyelemmel kísért és nagyra becsült szakember volt mindhármuk. A napokban elhunyt Vekerdy tanár úrral együtt.

Alternatív 2019.10.24. 05:15:27

- Lehet-e a wc-n teherbe esni?
- Lehet, csak egy picit kényelmetlen.

Jó lenne egy best of Veres Pali-t összegyűjteni. A Lehet-e a kecskével-t Hofi is feldolgozta...

Egyébként, a hetvenes évek elején Magyarországon kötelező mozilátogatás volt (iskolaidőben!) a német Helga filmsorozat, ami egy egészséges, komplexusmentes szexuális életet mutatott be és foglalkozott olyan kérdésekkel, hogy például kell-e a szülőnek takargatnia magát a gyerek előtt. Volt benne szülés premier plánban, és majdnem minden lényeges kérdés.
A mai gyerekek ennek a töredékét sem kapják meg, mert a pornó az ugye messze nem az egészséges szexuális élet...

Almandin 2019.10.24. 14:08:24

@Alternatív: Az az érdekes, hogy a hetvenes évek alapvetően prűd Magyarországán nem lett botrány a nemi felvilágosító filmből. Manapság az az érdekes, hogy miközben a csapból is a szex folyik és a kamaszok átlag fiatalabban kezdik az aktív nemi életet, sok orvosi és felvilágosító internetes cikk, film is 18-as karikával van ellátva, mintha pornográfia lenne. 18 évesen rég késő a foglalkozást megkezdeni a témával. Olyan furcsa kettősség van a mai társadalomban, hogy miközben gyakori lett a korai nemi érés és többféle okból a nagyon korai (15-16 év alatti) szexuális élet, a kamaszokat egyre inkább kisgyerekként kezelik, akiket minden fontos információtól el kell zárni.

Alternatív 2019.10.26. 19:37:47

A hetvenes évek prűd Magyarországa nem létezik.
A 68-as párizsi diáklázadás a szabadság forradalma volt. A hippik a "make love not war"-ral, az egyetemisták a szexuális forradalommal persze pukkasztották a polgárokat, de nyilvánosan vállalható, fontos értékekké tették a szabadságot, a szexet is beleértve, és a szeretetet.
A paraszti kultúrában nem volt ismeretlen a szénaboglya, a pukkasztás ténylegesen a kicsit sznob polgárságra korlátozódott.

A mai bocskoros-feketeruhás-karótnyelt fiatalok nagymamái valószínűleg eltöltöttek egy-két nyarat valami kommunában... (expressz-tábor, építőtábor vagy hasonló néven).

A villamoson elmélyülten csókolózó fiatal pár láttán olyanokat mondtak az öregek, hogy "de szépek", "bárcsak én is ilyen fiatal lennék", stb.
Ma meg azt hallom fiataloktól, hogy "nézd a szégyentelent, hogy rágja az arcát", satöbbi...

Ez az igazi szégyen.

Dikusz 2019.10.27. 13:39:39

@Alternatív: A Családi Lapban, az "Orvos válaszol" rovatot vezette, ott jelent meg a "kecskés" eset.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2019.10.27. 13:40:21

@Alternatív:

Fiú írja, hogy kényelmetlenül érzi magát, mert a barátnője állatszerető és valószínűleg perverz is, és azt kéri, hogy közösüljön a kutyájával. A fiú szereti a lányt, még hajlana is a dologra, de fél a következményektől.

Pali bácsi válasza:
Meggondolandó belemenni a dologba, mert mi van, ha a lány itt nem áll meg és jönnek az újabb kérések, a kutya után macska, ló, zsiráf, hal - Na itt felröhögtem kegyetlenül!

Már nem tudom szó szerint idézni, de nagyon nagy szöveg volt. Olyan 86-87 táján jelenhetett meg.

A BRAVOban később egy másik fiú is írt hasonló kérésről, neki az volt a gondja, hogy nem tudja a lány kutyája fiú vagy lány kutya-e, mert fél, ha a kutya kan, akkor ő homokos lesz.

betamàs 2019.10.29. 06:26:37

Nekem erről az erdélyi Krónika lapból jut eszembe egy elírás (?) "Részesíti-e gyermekeit szexuálisban a felvilágosítást?"
süti beállítások módosítása