Tó-retró

Így bénáztuk el a Rubik kocka forradalmát

2020. június 02. - drkardos

A magyar bűvös kocka elhozta a logikai játékok forradalmát, amiből jóformán mindenki meggazdagodott, bennünket kivéve.

rubik3.jpg

A magyar ipar lerohanta a világot...

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

 

Az 1979-es BNV kétségtelenül aranylapokkal vonult be a magyar történelembe. Ekkor mutatták be ugyanis a bűvös-, majd később Rubik kocka néven forgalmazott logikai játékot, mely minden kétséget kizáróan a leghíresebb magyar találmány világszerte. Valójában a kocka sikere már itt, a nemzetközi vásáron körvonalazódni kezdett, amikor az amerikai Ideal Toy azonnal 1 millió darabot rendelt, melyet a szállítások beindulása után még az első évben (1980) 2,7 millióra módosított. A kocka azóta a popkultúra része lett, és megszámlálhatatlan formában jelenik meg nap, mint nap a világ minden részén. Vajon hogyan sikerült ilyen helyzetből elveszíteni az előző évszázad legnagyobb üzleti lehetőségét? Miért nem emlékszik ma már senki a kocka klónjaira, a Bábel-toronyra, vagy a Kétkarikára?

rubik1.jpg

A klónokra ma már szinte senki sem emlékszik. A képen a Kétkarika és a Bábel-torony

 

            Azt ma már nehéz elképzelni, hogy maga a kocka milyen tágra nyitotta a piac kapuit a magyar logikai játékok előtt,. A magyar gyártó, a Politoys, mely 1979-ben 91 millió forintos bevétellel zárta az évet, két évvel később már 625 millió forintot könyvelhetett el, és exportjuk ezidő alatt 400 ezer dollárról 20 millióra növekedett. Ráadásul 1981-ben Rubik Ernő már egy új találmányát, a Bűvös kígyót is bemutatta, melyre azonnal érkezett egy 3 millió dolláros osztrák megrendelés. Nem csoda, hogy a szintén magyar Fok-Gyem szövetkezet is lépett, és piacra dobták a két fentebb már említett logikai játékot. 1981-ben úgy tűnt, hogy Magyarország felzárkózhat a világ legnagyobb játék exportőrjei mellé.

            Mégsem így történt, amiről elsősorban a tervgazdaság tehet. Ahogyan egy újságíró abban az időszakban elmésen megjegyezte: „a tervgazdaságban sokkal több a terv, mint a gazdaság”. Ez pedig a logikai játékok esetében is azonnal igazolást nyert. A Politoys  ugyanis 1981 előtt a magyar piacra történő gyártásra volt berendezkedve és felszerelve, ami az egyes termékek esetében ritkán jelentett többet 50 ezer eladott példánynál. Persze a cég azonnal banki kölcsönökért folyamodott, ám 1980-ban még senki sem hitt a kocka sikerében, ami akkoriban be is zárta a kassza ajtaját. Bár a megrendelések és a folyamatos külföldi elismerések nyomán végül a kölcsönök mégis megérkeztek, a magyar cég addigra súlyos lépéshátrányba került. A végtelen piacot elárasztották a tajvani hamisítványok, amiket óriási számban és alacsony költségek mellett ontottak az ottani gyárak. Ekkor pedig a Politoys megdöbbentő lépésre szánta el magát.

            Bár a logikus lépés valószínűleg mindenki számára az lett volna, hogy a magyarok felszólítják a szóbanforgó vállalatokat a hamisítás azonnali befejezésére, ehelyett óriási mennyiségben kezdtek rendelni tőlük, majd a hamisítványokból teljesítették a beígért nyugati szállításokat(!) Az eredmény pedig katasztrofálisra sikeredett! Az 1982 évi szállítmányok több, mint 88 százalékát küldték vissza a külföldi partnerek, mert olyan silány minőségűek voltak, hogy azt a saját piacaikon képtelenség volt forgalomba hozni a korábbi áron. Ezt pedig még sikerült tovább fokozni a Bűvös kígyó esetében.

rubik2.jpg

A Bűvös kígyó a Galerisavaria.hu képén.

            Ott ugyanis sikerült egy röpke másfél éves késést összehozni az induláskor, a beígért szállítási időponthoz képest (hogy mit jelent másfél év a játékpiacon, azt a moncsicsi kapcsán itt írtuk meg). A piac így ebben az esetben már egyszerűen a tajvani hamisítványok képében ismerkedett meg „Mr. Rubik” újabb csodájával, ugyanis azok előbb jelentek meg, mint a magyar eredetiek. A Politoys ekkor lényegesen ügyesebben járt el, mint korábban és a játékok helyett a jogokat adták el egy japán cégnek, így legalább a jogdíjakat sikerült bekasszírozni.

            Bár a Fok-Gyem lényegesen körültekintőbben működött és azonnal a banki hitelek megszerzésével és a gyártás felfuttatásával kezdtek, ők még ekkora sikereket sem értek el. Hiába érkezett ugyanis több, mint 1 milliós megrendelés 1981-ben a Rubik kockát is forgalmazó Ideal Toystól a Bábel-toronyra és a Kétkarikára is, ezt a rendelést 1982-ben, az átvétel és kifizetés előtt törölték. Ebben a lépésben valószínűleg szerepet játszott a magyar partnerekről 2 év alatt kialakult kép is, de a fő csapást az addigra erősen hódító kvarcjátékok jelenthették. A mechanikus logikai játékok forradalma így 1983-ra lecsengett, Magyarország pedig jóformán csak zsebpénzt keresett a néhány tízmillió játékon és a jogdíjakon. A Rubik kocka klónjaira pedig már csak a mai negyvenes-ötvenes korosztály emlékszik...  

További érdekességekért látogasson el weboldalunkra

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1515735830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.06.02. 17:50:08

A tervgazdaság vezetői nem értették a piac működését...

Nekem mindegyik játék megvolt/megvan. Még ma is élmény velük játszani!

Pic 2020.06.02. 19:17:27

Nem tudom nekem milyen kockám van.
Lehet, hogy a hamisított rendelésből, mert nagyon egyedi. Nem matricázott, mint a normál kockák, hanem festett. A másik eltérés, hogy Narancssárga helyett Lila szín van rajta. A harmadik eltérés, hogy nem gagyi! Összességében elmondhatom, hogy a matricázottakhoz képest ezen nem látszik a 30-40 év és a festés a mai napig, mint az eredeti és működik rendben.
Sajnos a gyönyörű, eredeti papírdobozos csomagolása nincs meg, mert a gyerek kézbe kapta, beszakította, mire az asszony egy laza mozdulattal kidobta. Sajnos mire hazaértem a szemetet is levitte....

Egyébként meg:

Ki emlékszik erre:

"Csűröm-csavarom, tekerem-forgatom.
Micsoda csűrcsavar, bábeli zűrzavar!"

Első mohikán 2020.06.03. 06:37:11

"A mechanikus logikai játékok forradalma így 1983-ra lecsengett"
Ez így ebben a formában nem igaz. Rengeteg, több száz féle tekergetős kirakós játék van forgalomban, melyeket mind a bűvöskocka ihlette. Többségük kínai, hong-kongi gyárakban készülnek, de akad görög fejlesztés is (7×7-estől, a 9×9-es kockáig).
Elèg nagy szakirodalma van a területnek, fórumok, blogok sokasága foglalkozik a témával. Egy időben magam is gyűjtögettem őket, 109-fèle darabig jutottam. Van köztük számtalan gömb, tégla, kocka, tetraéder, dodekaéder, ikozaéder alakúak, ezek keverékei illetve "lyukas" változatai, a lehetőségek száma szinte végtelen. Havonta jelennek meg újabb meghökkentő formájúak, mindnek közös jellemzője, hogy a bűvös kockához hasonlóan oldalaikat azonos színűre kell forgatni, vagy az eredeti, kiinduló térbeli formát visszatekergetni.
Szóval manapság is a reneszánszukat élik, akinek kicsit is megmozgatja a fantáziáját, hogy a kocka mechanikája hogyan működik, az élvezettel böngészhet az ilyen játékokat forgalmazó oldalakon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.06.03. 06:37:20

És, ha jól tudom, azzal is el lett bökve a lépés, de erősen, hogy nem terjesztették ki a szabadalmi jogokat az egész sárgolyóra, hanem csak Magyarországra/Európára.Mert hogy ugyan már, kit fog ez érdekelni máshol.Nem tudtak nagyban gondolkodni.
:-((

So No 2020.06.03. 06:37:34

A tervgazdalkodas szakertoihez meg egy adalek. Nem sokan tudjak, de a floppy 1974-es magyar talalmany. Amin egy vasat sem kerestunk.

"Ez a gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy Jánosi főnöke, a BRG vezérigazgatója a III. kerületi pártbizottság kihagyhatatlan ülésére hivatkozva csak az utolsó pillanatban jelent meg a budapesti szállodában, ahol a Commodore vezére lakott - negyedórával azelőtt érkezett, hogy Tramiel megunta a hosszas várakozást, és indult volna hazafelé. Ezt az utolsó negyedórát a BRG-sek azzal töltötték, hogy a gyár szervezeti felépítését magyarázták a Commodore-igazgatónak, aki végül beintett nekik. "Én azért jöttem, hogy Jánosi Marcellel találkozzam" - vágta állítólag Tramiel a vezérigazgató szemébe, de ez csak olaj volt a tűzre: a Commodore első embere dolga végezetlenül távozott az országból. A Jánosi-féle flopi maradt technikatörténeti kuriózum - a nemzetközi szabadalmat az állam nem újította meg, így az elveszett, és a 3 hüvelykes flopit 1982-től a japánok (többek között a Hitachi és a Matsushita) gyártották, és az Amdek nevű cég forgalmazta, elsősorban az Apple II-höz."

lutria 2020.06.03. 06:37:39

Nekem kocka,torony és kígyó is megvan még,valszeg mind eredeti mert még újdonság korában vették a szüleim.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.06.03. 06:37:45

@Pic: a gyerek és az asszony megvan még azért?

aranyláz 2020.06.03. 06:38:17

Még a suliba is magammal vittem anno :D én akkor asszem magamtól tanultam meg kirakni, később(meg ma is), már sokkal nehezebben ment

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.06.03. 06:38:37

Most őszintén! A kommunisták mit nem bénáztak el? (mondjuk én durvább igét használnék :-) )

A hamisítványokból kielégített igények meg mindennek az alja: kishitűség, hogy mi ezt nem tudjuk megcsinálni, kapzsiság, hogy mindegy, csak dőljön a pénz, butaság, hogy elhitték, hogy működhet, becstelenség, mert átveréssel akartak pénzhez jutni stb. stb.

Maradjunk annyiban, hogy jó, hogy vége.

sako 2020.06.03. 13:08:19

@Pic:
Micsoda új csoda, micsoda új csoda... :-)

dikusz. 2020.06.03. 21:08:34

Nekem még megvan az eredeti dobozzal együtt a kétkarika, és a hajtogatós lapok, doboz nélkül.:)

mzprx01 2020.06.03. 21:08:42

A szabadalom kiterjesztés súlyos pénzekbe kerül! Minél több országra kérik , annál több pénzt kell beletenni a szabadalmi védelembe! Az akkori döntéshozók nem merték ekkora fába belevágni a fejszéjüket, így hát lett, ami lett és a szabadalmi jogokat is Rubik Ernő- ha jól tudom -eladta egy angol cégnek.

lcka 2020.06.10. 09:25:11

@dikusz.: a hajtogatós lap az a fekete fényes valami volt amin talán az olimpiai karikát lehetett kihajtogatni? Ú de öreg vagyok, ez nemigaz :-X

registerz 2020.06.20. 15:10:19

@So No: Mi az, hogy egy vasat sem kerestünk?! Talán a feltaláló, kifejlesztő, de semmiképpen sem mi! Neked mi közöd más találmányához?!

Pic 2020.06.29. 10:49:48

@UtazóTódi: Hát az asszonynál rezgett a léc.... :D

Csak fogtam a fejem csendben, amíg be nem szólt, hogy "DE ez csak egy kocka, mit vagy úgy oda?"

Erre fogtam magam felmentem Ebayre és megmutattam neki, hogy egy első generációs, sértetlen csomagolású Rubik kockát sok tízzer forintért lehet megvenni.... és azt hiszem kicsit kiabáltam is, hogy "Nesze neked a kocka, veszel nekem egy újat???"
Kicsit megszeppent...

Pic 2020.07.01. 11:27:14

@mzprx01: A botrány az, hogy a Rubik kockát az egész világon ismerik, a nevét is. Ha kicsit nagyvonalúan kezeljük az életművét és azt feltételezzük, ez akkor is az un. "One Time Hit" kategória. Akik ilyet csináltak a nyugati féltekén azok mind mind durván milliomosok dollárban és életük végéig kényelemben élnek.

Rubik annyit keresett a történeten, hogy tudott venni magának egy új Golfot.
süti beállítások módosítása