Tó-retró

Hihetetlen dolgokat felejtettek ki a 60-as évek épületeiből

2021. május 04. - drkardos

Víz és villany nélküli lakótelep, fűtés nélküli áruház és semmiben végződő elektromos kábelek. Építőipar a Kádár-korban.

epitoipari_hibak1.jpg

Fotó: Fortepan/ Kurutz Márton

 

A minőségi kivitelezés és a precizitás soha nem szerepelt a kommunizmus számtalan – vélt vagy valós – vívmánya között. Abban a korszakban folyamatos beszédtémát jelentett a rengeteg, gyakran teljesen érthetetlen selejt, mely az egyébként is harmatgyenge termelékenységgel karöltve állandósította az áruhiányt. A legendás „megbízhatóság” pedig a leglátványosabban talán az építőipart érintette, hiszen ott a nemtörődömség okozta hibáknak az így-úgy elkészült épületek azonnal óriási szobrot is állítottak. Ebben a témában már mi is írtunk korábban egy cikket, ám a kádár-kori ipar kifogyhatatlan példagyűjteménye egy második anyaghoz is megfelelő alapot szolgáltatott.

            Azok közül, akik ezt a bejegyzést olvassák, sokan emlékezhetnek még a Lenin krt. 41 alatti Keravill (elektronikai) üzletre. A boltot 1960 áprilisában komoly csinnadrattával nyitotta meg az üzletlánc, és csak ősz elején kellett újra bezárni, egy átalakítás miatt. Ekkorra vált égetővé ugyanis az eredetileg kifelejtett fűtés/szellőzés hiánya. Persze akkoriban ez a feledékenység gyakran előjött a híradásokban, hiszen egy év leforgása alatt sikerült kifelejteni a Beloiannisz-gyár új konyhájából a lefolyó- csatornát, valamint a Veszprémi Autóközlekedési Vállalat javítóműhelyének elszívó berendezését is. Ugyanakkor ezek az ipari építkezések közel sem tudtak annyi elképesztő hibát produkálni, mint a lakótelepek összetett munkálatai. A hatvanas évek elején már ezek is aranykorukat élték!

            Sárospatakon a helyi iskola és óvoda dolgozóinak köszönetképpen építették fel az ún. pedagógus házakat, melyek minden szükséges eszközzel felszerelve, lakhatásra készen kerültek az érintettek birtokába. Többnyire... Több lakásból ugyanis kimaradtak a beépített szekrények, cserépkályhák (nem volt központi fűtés a házakban), de ennél sokkal dühítőbb lehetett, hogy a költözés után egy évvel(!) még sem villany, sem vezetékes víz nem állt rendelkezésre, mivel a villanyórákat és a házi vízművet is elfelejtették beépíteni.

epitoipari_hibak2.jpg

Fotó: Fortepan/ Kotnyek Antal

 

De itt legalább a gyerekeket nem érintette hiba, nem úgy, mint a budapesti József Attila lakótelepen, ahol a frissiben átadott iskolában és óvodában ugyan építettek tálalókonyhát, de az ételek elkészítését lehetővé tévő, központi konyha valahogy kimaradt a szórásból...

            Persze az is gyakran megesett a hatvanas években, hogy valamilyen hajmeresztő figyelmetlenség miatt a beépített berendezések működtetése vált lehetetlenné. Példaként rögtön megemlíthetjük a Duclos Bányagépgyár új nagycsarnokát, ahol a fűtőberendezés tökéletesen működhetett volna, ha a gőzellátást biztosító gépeket nem hagyják le a tervrajzokról. De egy képzeletbeli „kendács” toplistára a mosonmagyaróvári timföldgyár kalcinálókemencéje is felkerülne, hiszen annak – akkoriban ultramodernnek számító – vezérlőpultját sikerült úgy elhelyezni, hogy a kezelőszemélyzet komoly égési sérüléseknek kitéve tudta csak elérni.

            Más módon vonul be kollektív emlékezetbe a Győr- Sopron megyei Terményforgalmi és Malomipari Vállalat óriási, száz vagon űrtartalmú gabonasilójának esete. Ennek megtervezésére az IPARTERV kapott megbízást, akik az országban több helyen tökéletesen bevált típustervet aktualizálták a helyszínhez. Nem kerülte el a figyelmüket, hogy az épület bejáratát és így az irodákat itt a jobb oldalra kell helyezni, lévén ott a malom. Az elektromos hálózat esetében azonban erre már nem fordítottak figyelmet, így az irodákhoz és a vezérléshez szükséges áramot szállító kábelek a hatalmas épület túloldalán végződtek, a semmiben. Ehhez képest már nem is tűnik olyan nagy gondnak, hogy az egész építményt szét kellett vésni az átadás előtt, mert kifelejtették a silót a malommal összekötő szállítószalag kiépítését.

            Egy összetett építkezés esetében az is előfordul, hogy a sok részlet figyelembe vétele eltereli a fókuszt az alapvető funkcióról, ahogy ez a tiszabői klubkönyvtár esetében történt. Itt egy tehetséges párttitkár vette kezébe e tervezés folyamatát, és tető alá hozott egy olyan klubhelyiséget, hogy azután még Miamiban is megnyalták volna minden ujjukat. Volt itt szakköröknek helyet adó, egybenyitható helyiségek, fedett előcsarnok büfével, öltöző a kazángépészeknek(!), Tiszára nyíló terasz (szintén büfével) és kerti medence is, emellett a kultúrát a hatalmas, komoly technikával felszerelt színpad biztosította. Egyetlen dolog maradt ki: a könyvtár. Persze egy olyan kaliberű embert, aki ilyen klubbot meg tud tervezni, nem könnyű zavarba hozni, így röptében feltalálta az „olvasószínpadot”, ami a fentebb említett színpadra helyezett székeket és a kiskocsin idetolt könyveket jelentette, ha éppen nem rockkoncert számára volt szükséges a hely. Mivel az állam a szükséges pénz mellett könyveket is adott a településnek, így azokat egy alig húsz négyzetméteres raktárba helyezték el. A klubkönyvtár épületében így a könyvtár végül kisebb lett, mint a Tiszára néző terasz...

További érdekességekért, nettó-retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9416521932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2021.05.06. 08:24:18

Én tudok olyan falusi építkezésről, ahol a - már nem szomjas - kőművesmester fordítva tette be az ablakokat...

5valve 2021.05.06. 08:24:23

Volt egy ilyen régi vígjáték bohózat is egy szálloda átadásáról úgy emlékszem :)

kiscsilla 2021.05.06. 16:57:01

5valve
Így van. Egyik kedvencem. :)

Ilyen "mesterek" ma is vannak. 2004-ben a kőműves nem tudta kiszámolni, mennyi cement kell a garázshoz. Mikor kiszámoltuk neki, nem akarta elhinni. Aztán kiásták az alapot. És hova tették a kiásott földet? Hát persze hogy középre. Így a belmagasság kisebb lett, mert a földet el kellett teríteni. Ezek után megindult a fal felhúzása. Arra értünk haza, hogy félig kész az egyik oldal. Csak éppen az ajtót felejtették ki. Na, ezt már visszabontattuk vele.
Amúgy tanítottam szakmunkásban, hát tudnék mesélni. :D

buszrajongó 2021.05.06. 16:57:32

@5valve: Igen, a Pitypang Hotel, Alfonzó főszereplésével.

Elk_nick 2021.05.06. 16:57:35

@5valve: Riadó a Pitypang Szállóban (1973)

bontottcsirke 2021.05.06. 16:57:45

a 2-3 kötődoboz elfogadott volt 9-10 helyett. A sorkapcsok helyett összecsomózták a vezetékeket oszt jó vót az úgy.

Luighi 2021.05.06. 16:58:06

NEM a felejtés okozta ezeket!
Hanem gyakran jött az építésznél MINDEN ESETBEN OKOSABB IS és az pedig "így jobban néz ki" "ez túl sokba kerül" "hagyjuk ezt meg a nyugat ópiumának" és hasonló "vátesz" gondolatokkal felszerelkezett pártfunkcionárius attasé. Aztán meg a csodálkozás.

Lobo Marunga 2021.05.06. 16:58:14

A korszak építkezéseivel kapcsolatban az első fogalom, ami beugrik: rekeszes sör. Annyira része volt, legalább is a magánépítkezéseknek, hogy én gyerekként azt hittem, olyan alapanyag mint a sóder vagy a cement... :)

]{udarauszkasz 2021.05.06. 19:00:42

Idonkent ma is eleg sokmindent elszabnak, Ausztriaban az utak szelesseget szokas rosszul kiszamolni.
Megmerik, hogy a kamion kerekei ettol eddig ilyen szelesek, es hogy ezen mar tud menni az auto, rahagynak 5-5 cmt mindket oldalon ozt jovan.
Csak azt nem veszik figyelembe, hogy az egesz szerelveny pottal egyutt kanyarban athuz a tuloldalra, meg ezeken a hulye kamionokon vannak ilyen kinovesek, mint pl a visszapillanto, meg egyeb hulyesegek, igy aztan 2 szembejovo kamion eseten a tukor fogyoeszkoz. Ugyanez Olaszorszagban.

JokeB80 2021.05.06. 19:29:05

@kugi: Ez manapság bármikor elfordul, nem kell visszamenni 50 évet.

trabant24 2021.05.06. 19:29:14

@Lobo Marunga: Nagybátyám a haverjával simán megittak egy ládával, nyáron, építkezés közben. Úgy, hogy semmi bajuk nem lett. Gondolom kiizzadták, vagy az edzettség:) :P

Buncog 2021.05.06. 21:10:55

Tíz (10!) éve átadott iroda-raktár-szervizépület: az esővetők (ablakpárkányok) negatívban vannak, vagyis a víz megáll az ablakok tövében. A szagelszívó ventillátor a tetőn szembeállítva az uralkodó széliránnyal. Kazánkémény magassága kevés, begyújtáskor az ablakokon ömlik be a füst az irodákba. Minden vizesblokkban csatornaszag, mert egy WC lehúzás kiszippantja a vizet az összefolyókból. A szennyvízcsatorna szellőztetője nem a tetőre van kivezetve, hanem a tető alá, ahol emberek dolgoznak.
Rendszeresen kilyukadó főnyomóvezetékek. Rendszeresen elromló szennyvízátemelő szivattyú. Sokadosztályú felhasznált építőanyagok. Mindez egy házszám alatt...

RHalacska 2021.05.06. 22:14:55

Na akkor el kell menni az új veresegyházi gimnáziumba és szétnézni. hidegvíz mellett vezetett melegvíz, meg fűtés, kihagyott szellőzés, az átadás után még volt javítandó gazdagon. De doha nem lesz jó, mert amire rákötött a beton, azt már csak robbantással lehet szétszedni

scsaba1 2021.05.07. 10:11:07

@Lobo Marunga:

Mert az is volt. Pl. a teraszokon, erkélyeken legtöbbször azzal jelölték ki a majdani vasoszlopok helyét, úgy hogy nemes egyszerűséggel az üres sörösüveget belecuppantották a friss betonba.

Ggábor 2021.05.07. 10:11:24

Budapest, hipermodern Infopark, 2000-es évek.
Hatalmas, NÍVÓDÍJAS irodaház.

Télen lefagy az ember fal felőli oldala, mert acél vázba vannak betéve üveg panelek. Az üveg hagyján, arról is csorog le a hideg, de az acél belül is pont annyi fokos, mint amennyi kinn van.

Állítás: "Ez az épület TERVEZETTEN hőhidas". ????
Néhány, az üvegen átlátszó hungarocell táblával kicsit a helyzet javítható.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2021.05.07. 16:12:51

@Lobo Marunga: A sörösüveg sugara megegyezett a fal és a mennyezet közötti holker sugarával. És ezt rendesen tanították is az oskolában. (BME, Építőmérnöki Kar)

rednek 2021.05.07. 16:13:26

A 60-70-es években még sok olyan művezető dolgozott az építőiparban, aki a régi rendszerben pallér volt. Ezek közül egyikre-másikra akár egy parlament építését is rá lehetett volna bízni. Volt olyan aki rászánta magát a tanulásra és egy akkoriban számokkal jelölt állami ép.ip. váll. igazgatója lett.
Viszont nagyon sok közép káderre is szükség volt, akiket gyorstalpaló tanfolyamokon képeztek ki, ahol még a tervolvasást sem tanulták meg rendesen.
Egy ilyen szakember annak idején megcsinálta azt, hogy az építész alaprajzon lévő észak-jelnek megépítette az alapozását. A hetenkénti rendszeres bejáráson a tervezők megdöbbenve kérdezték, hogy ezt mégis hogy gondolta, az a rajzon be sincs kottázva, tehát az nem épületrész. Mire: „nem probléma, lemértem a rajzon collstokkal”.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2021.05.07. 16:13:32

@Kombiné Ferdehátú Mercédesz: A környékünkön egymás hegyén-hátán épülnek a lakóparkok, és az új tulajok horrorisztikus dolgokról mesélnek...

bontottcsirke 2021.05.07. 16:13:40

@Kombiné Ferdehátú Mercédesz: csak nem a túlárazott gipkartonrengetegre gondolsz? Amiben másfeles vezetékekben viszik a beépített sütőhöz az áramot?

Bambano 2021.05.08. 08:44:42

Négy sztori, abból az első kettőnek tudom a forrását.
1. Miskolc Avasi lakótelep. Az építőmérnöknek fordítva tették a zsebébe a terveket, így fordítva építette meg a házat (nagy panel). Úgy értem, az észak fel volt cserélve a déllel. A kisebbik baj volt az, hogy az összes közmű a másik oldalon akart bejönni a házba, mint ahol bent fogadták volna, a nagyobb baj az volt, hogy az összes garázs a szakadéktól 60 centire nyílt...

2. Szintén Miskolc, lakótelep. A proletár elfelejtette kivenni az összes dugót a csövekből, amiket szállítási alatti védelem céljára raktak bele. A szennyvíz strangnál. Így amit az első emelet fölött raktak a klotyóba, az megjelent a lakásban.

3. Építettek egy szép társasházat, nagy kocka, belül szép belső udvar. Csak a toronydarut nem tudták már hol kivinni az udvarról, helikopterezés lett a vége.

4. Építettek szép társasházat. Az átadáskor derült ki, hogy nincsenek függőleges folyosók, lépcsőházak. Az építés alatt mindenki tök nyugisan elrohangált az állványzaton meg a teherlifteken, csak mikor ezt lebontották, akkor jött a fejvakarás.

Lobo Marunga 2021.05.08. 08:45:02

@Csokis: Ó! És mi történt, mikor jöttek a karcsúbb sörösüvegek?

Lobo Marunga 2021.05.08. 08:45:09

@scsaba1: Igen, igen, ez ismerős. És volt, hogy a korlátra már nem volt pénz, és évekig ott állt az üveg... :)

várom a levelet 2021.05.08. 08:45:21

@RHalacska: legalább abból nem lopták ki az anyagot

várom a levelet 2021.05.08. 08:45:26

két két után a szolgálati lakásban leszakadt a plafon.1980.

marék lepke 2021.05.08. 10:10:49

Egy ismerős kőműves arra volt büszke,hogy vízimérték nélkül építette fel egy házat. A parkettázásnál derült ki, hogy nincs egy szabályos szoba. Egész parkettával kezdtek, a végére kb 5 cm-s darab lett.

Luighi 2021.05.09. 20:06:56

@marék lepke: az egész parketta illetve 5cm -es darab a szoba másik sarkában problémára a vízmérték nem ad megoldást! A mérőszalaggal sarokátlók mérése hatásosabb (lett volna).

RTB 2021.09.09. 15:25:20

@Bambano:
ez az utolsó eset nem Szerencsen volt véletlenül?:)
süti beállítások módosítása