Tó-retró

SZOT vagy SZÉP-kártya – melyikkel volt olcsóbb a Balaton?

2021. május 31. - drkardos

A Kádár-korban a SZOT tízezreket utaztatott a Balatonhoz, ma úgy emlékszünk, hogy nagyon olcsón. De tényleg így volt?szepkartya2.jpg

Fotó: Fortepan/ Főfotó

 

A Tó-retró blog nemrégiben végzett kutatásának egyik fontos megállapítása az volt, hogy azok, akik már éltek az előző rendszerben, a leginkább a SZOT beutalókat (és valószínűleg az azzal járó kedvezményeket) hiányolják leginkább napjainkban. De vajon tényleg jobban megérte akkoriban a Szakszervezetek Országos Tanácsának (SZOT) kegyét lesni, mint ma a SZÉP-kártyá(ka)t használva nyaralást szervezni a magyar tenger partján? Vessük össze a számokat! A cikk elkészítését Nagy Tibor, a Wisen Hungary könyvelőiroda ügyvezetője segítette.

            Egy dolgot már a cikk elején érdemes leszögezni: mint minden esetben, itt is működik a múltat megszépítő emlékezet szűrőhatása, ugyanis a SZOT beutalókat az emberek többsége csak igen ritkán vehette a kezébe. Bár az ilyen nyaralás lehetősége már 1949-ben megnyílt, igazi fénykorát a hetvenes évek végén élte a rendszer. Míg az első évben kiadott 85 ezer beutaló száma dinamikusan növekedett, és 1978-ban már 381 ezren örülhettek SZOT nyaralásnak, ez a szám még mindig elenyésző volt a tanács 4 millió tagjához képest. Elegendő csak a korabeli újságokban panaszkodó emberek leveleit olvasni, akik közül volt olyan is, aki 16(!) éve várta a szerencséjét. Ráadásul aki kapott, az sem biztos, hogy a Balatonhoz, pláne nem a főszezonban. Ezzel szemben, aki jogosult a munkahelyén béren kívüli juttatásra, az éves szinten kaphat ma (a július 1 utáni állapotot figyelembe véve) 450 ezer forintot a SZÉP-kártyáján...

szepkartya1.jpg

Fotó: Fortepan/ Inkey Tibor

 

            Azt is érdemes felidézni, hogy a SZOT beutaló – noha igen nagy kedvezményt adott – nem nyújtott teljes költségtérítést. Ha példaként az 1970-es évet vesszük számításainknál, akkor egy fonyódi hotelben a SZOT beutaltaknak napi 27, felnőtt családtagjaiknak 37, míg gyermeküknek (12 éves korig) 16 forintot kellett fizetni. Ezért napi háromszori étkezést és ezekhez üdítőket kaptak (ma szoft all inclusive ellátásnak nevezzük ezt, mivel napközben nem jár ingyenes ital a nyaralóknak, mint a teljes all inclusive esetében). Ez összesen a család (két felnőtt és egy gyermek) részére 560 forintnyi plusz kiadást jelentett egy hétre.

Abban az évben az átlagkereset 2222 Ft volt és a két szülő elvben kétszer ennyit vitt haza havonta, tehát a szükséges fizetendőket 3-4 nap alatt megkeresték. Ha a hotelnek nem volt saját strandja, akkor ehhez még hozzájött napi 10 forint strandbelépő (1973-ig ennyi volt a kötött ára minden strandon), vagyis a végszámla 630 forintot mutatott. Aki akkoriban a luxust kereste, annak a kor legnívósabb szállodája, a siófoki Hotel Európa jöhetett csak szóba, ahol egy hét 1617 forintba került teljes ellátással, de ide SZOT beutalóval nem lehetett bejutni.

Aki ma figyelemmel kíséri a balatoni történéseket, az folyamatosan azt hallja, hogy a tó környékén brutális a drágaság, magán emberek számára ez ma már megfizethetetlen. A fenti árak esetében természetesen fő szezont vizsgáltunk, így a mai költségeket is júliusi tartózkodás esetén vizsgáljuk. Mivel a SZÉP-kártya használatával a teljes költség téríthető, így nem az a kérdés, hogy mennyit kell ráfizetni az ellátás igénybevételekor hanem, hogy két szülő éves, béren kívüli juttatása mire elegendő ma a Balaton partján.

Nos július 1-től a Széchenyi Pihenő Kártya vagy közismertebb nevén SZÉP-kártya három alszámlájára évente az alábbi összegek adhatók:

 

  • szálláshely alszámlánál legfeljebb évi 225 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlánál legfeljebb évi 150 ezer forint,
  • szabadidő alszámlánál legfeljebb évi 75 ezer forint

 

Ez két szülő esetében összesen 900 ezer forint évente, amiből azért akkor is kijön a nyaralás, ha nem gyűjtjük évekig a számlánkon ezt az összeget. De mit kapunk 2021 júliusában ezért a Balaton partján (a booking.com adatai szerint)?

            A már említett Hotel Európa mára nem a csúcsluxust képviseli, hanem a középmezőnyt erősíti, ráadásul itt csak félpanziós ellátást lehet igénybe venni. Ez utóbbi a háromtagú család esetében 311 500 Ft-ba kerül júliusban. Ez még úgy is könnyedén kijön a két szülő számláját vizsgálva, ha csak a szálláshely alszámlával kalkulálunk, míg a vendéglátás keretösszegéből kipótoljuk az elmaradt ebédet és italfogyasztást.

            Ha teljes gondtalanságról és luxusról szeretnék gondoskodni, akkor egy 5 csillagos, all inclusive szállodát kell megcéloznunk (csak hoteleket veszünk figyelembe, magánszállásokat nem!), ami ennek nagyjából a háromszorosába, 1 millió körüli összegbe kerül, de emellett már csak ajándékokra kell költeni. Ugyanakkor jó tudni azt is, hogy a SZÉP-kártya belföldi utazásokban játszott kiemelt szerepe miatt főszabályként a szállás- és fürdőszolgáltatásokért, strandbelépőkért mindhárom alszámláról indíthatunk fizetést, így még ez is belefér a keretbe, csak úgy mint a füredi Hotel Marinában egy hét all inclusive, ami a fenti összegnek kicsit több, mint a felébe kerül.  

 

További érdekességekért, nettó-retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1716578046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2021.06.01. 14:11:51

Spanyolországban tengerparton hasonló összegbõl kijön a hotel, 400-600 ezer egy 4 fõs családnak félpanzióval.
Persze oda is kell utazni, meg a hotelhez is, az plusz költség, de fapadosokkal megoldható, ha épp nincs vírus.
A Balaton szép, de azért a tengerhez képest nem ugyanaz a szint.

nyelv-ész 2021.06.01. 16:36:09

@VT Man: Még mindig lopnak a spanyolok? Anno a rendszerváltás utáni években az összes ismerősöm kifosztva tért haza. Volt, akinek csak feltörték a kocsiját, de volt, akinek el is lopták. Rosszabb volt, mint Bulgária, pedig ott sem volt semmi biztonságban, ami nem volt lebetonozva.

para_noir 2021.06.01. 16:36:25

Kicsit off, de szerintem ezt a szépkártyásosdit kéne kilőni az űrbe végre, az ember kapjon rendes pénzt, ne ilyen monopoly játékpénzt, majd én eldöntöm, mire akarom elkölteni, és mondjuk biztos hogy nem nyaralásra, főleg nem a hitvány Balatonon. Kényszerűségből mi is foglaltunk a feleségemmel egy augusztusi balatoni wellness víkendet erre a gagyi kártyára alapozva, de aztán most amnesztia van, és minden mindenre költhető, úgyhogy fénysebességgel mondtuk vissza, majd rendelek belőle ebédet inkább öt hónapig, több értelme van, mint valamelyik tóparti kotvány hotelban tespedni két és fél napot.

Medgar 2021.06.01. 16:36:30

@VT Man: A szépkártyát elfogadják a spanyolok? Mert a cikk erről szólt...

menkő 2021.06.01. 16:37:07

Ez az összehasonlítás így körtét naranccsal.
Korrekten úgy nézne ki, hogy:
1) Mekkora értéket képviselt a beutaló (azaz számoljuk ki, hogy mennyi a meg nem fizetett rész) és ez mekkora érték a mai juttatáshoz képest?
2) Mennyit kellett ráfizetni akkor a kor színvonalának megfelelő ellátásért és szórakozásért, és mennyit kell ma?

Néhány kérdés:
A strandbelépő 10 Ft-ja a két felnőtt + egy gyerek kombinációra volt fix ár?
A mai családoknak mekkora részében kap mindkét szülő 450000 Ft-ot SZÉP kártyára?
A Hotel Európa 1970-es ára szintén egy szobára vonatkozik, ami két felnőtt + egy gyerek kombinációra van optimalizálva? Ha igen, akkor ez nyilván szintén egy nyomott ár: két felnőtt átlagfizetése (4444 Ft) majdnem elegendő arra, hogy a család egész hónapban teljes ellátással luxusszállodában (4868 Ft) lakjon. Ha azt nézzük, hogy a mai középkategóriás ár 4 hétre 1246 eFt, két átlagkereset pedig 546 eFt, akkor ma két átlagkereset közelében nincs az 1970-es szintnek. Akkor teljes ellátás luxusban 90%-ig fizethethő a fizetésből, ma a középkategória félpanzióval 44%-ban.
Vagy másképp: a Hotel Marina egy hétre talán éppen kijön két fizetésből, régen a luxushoz egy fizetés háromnegyede is elég volt

balkon-úr 2021.06.01. 16:37:18

"Nos július 1-től a Széchenyi Pihenő Kártya vagy közismertebb nevén SZÉP-kártya három alszámlájára évente az alábbi összegek adhatók:"
Ugyanúgy mint a SZOT beutaló, adható nem jár, nem is kapja mindenki. Úgy írod mintha ezt minden dolgozó automatikusan kapná, sajnos ez egyáltalán nincs így.

vincent66 2021.06.01. 18:36:14

Július 1-ig, viszont pont a duplája az adható, ráadásul szocho mentesen. És nem kell időarányosan kiadni. Sok munkáltató él is a lehetőséggel.
(Nálunk például június 30-ig mindenkinek elutalja a munkáltató a teljes éves keretét. )

nyu 2021.06.01. 20:11:47

Strandbelépő 10Ft?
Járvány előtt Füreden már 2000 volt a felnőtt napijegy az Eszterházyn, 5600 a családos.

Putyur 2021.06.06. 17:13:55

@para_noir:
Örülünk, hogy érted a SZÉP-kártya lényegét.
Nem csak te kapsz ezen keresztül támogatást, hanem a vendéglátó-szektor - ez itt a lényeg. Megkaphatná a pénzt közvetlenül a szállásadó/étteremtulaj/stb. is, de akkor neked még ennyire SE lenne jó. Capisc?

Sommásan: ajándék lónak ne nézd a fogát.

Putyur 2021.06.06. 17:14:05

@nyu:
"... napi 10 forint strandbelépő (1973-ig ennyi volt a kötött ára minden strandon) ..."

Az olvasás képessége nagy hatalom. Élni kellene vele.

para_noir 2021.06.19. 15:20:38

@Putyur: hahaha, hát pont erről van szó, hogy ez nem ajándék, ez a fizetés része, amit játékpénzben osztanak ki, hogy célzottan költsem el, én pedig nem kívánom ott elkölteni, ahol más szeretné, hogy elköltsem, és szarok magasról a vendéglátó szektorra, majd megyek apartmanba, hotelbe, ha én akarok. Miért kapná meg közvetlenül a fizum egy részét a vendéglős, miről beszélsz egyáltalán? Amiért én dolgoztam meg, az az enyém - kéne hogy legyen. Szerintem te nem érted, hogy ezzel mi a baj.
süti beállítások módosítása