Tó-retró

Ezért volt szörnyű íze a Kajla nugátnak gyerekkorunkban

2021. június 25. - drkardos

Vajon mit takartak a naponta használt nugát, citrompótló, Dejó vagy éppen kommersz ital kifejezések? Utánajártunk!

nugat_citrompotlo1.jpg

Fotó: Mandadb.hu

A kommunizmus hazai évei alatt a valutaínség megszokott dolognak számított. Az ország – ahogy a keleti blokk többi állama – alig jutott „keményvalutához”, dollárhoz, márkához, schillinghez. Ezekből a pénzekből így folyamatos volt a hiány a költségvetésben, ami egyben azt is jelentette, hogy erősen meg kellett nézni, milyen termékeket és milyen mennyiségben vásárolnak olyan országokból, melyekkel akkor valutaelszámolásban voltunk.  Bár a két háborúban, majd a hatvanas években szerte a világban népszerűek voltak az eredetiek pótlására kitalált, olcsóbban vagy könnyebben gyártható élelmiszerek, nálunk inkább a fentiek hívták életre a „pótvilágot”. Nézzük hát, hogy miket pótoltunk gyermek/fiatal korunkban, és miből is készültek ezek a termékek!

                      Ha tartanánk egy villámkutatást, valószínűleg sokan mondanák azt, hogy az előző rendszerben a nugátkrémet és a belőle készült édességeket a csoki pótlására találták ki. Ebben van is némi igazság, de a nugát sokkal régebben született meg, mint a hazai proletárdiktatúra. A Közel-Keleten már a 10-ik században is ismerték a nugát különböző fajtáit, de Európában többnyire valóban a háborúk okozta kakaóbab hiány fokozta a népszerűségét. Valójában a kakaóvaj alapú nugát inkább állt párhuzamosan a csokoládéval, mintsem helyettesítette azt. Csakhogy gyermekkorunk búzaízú szeletei nem nugátból voltak, hanem az éppen annak pótlására kitalált nugátszerű krémből! Ez utóbbi 1956 után jelent meg hazánkban, és összetétele teljesen eltért a nugátokétól.

                      A kettő közötti különbséget jól szemlélteti a Magyar Szabvány 1981-es két rendelkezése (MSZ—08 1192 Nugátok, valamint az MSZ—08 1184 Nugát­szerű édesipari termékek címmel), melyek az alábbiakat mondták ki:

  • Nugát: Pörkölt vagy pörköletlen mogyoró, dió vagy mandula, valamint cukor és kakaóvaj felhasználásával előállított anyag, mely természetes zamatosítókat tartalmaz.
  • Nugátszerű termék: Pörkölt vagy pörköletlen barackmag, napraforgómag szójabab, földimogyoró, kesu vagy egyéb olajmagféleség, valamint cukor és keményített zsiradék felhasználásával készült termék. Mesterséges zamatosiókat tartalmazhat.

Vagyis az utóbbiban nem volt sem kakaóvaj, sem pedig dió vagy mandula (többnyire mogyóró is csak egyben, töltelékként). Nem csoda, ha a zsírban oldott barackmag nem emlékeztetett az igazi nugátokra...

                      Szintén mindenki emlékszik felnőtt(nek tűnő) életünk első fekete cseppjeire, a Maci Kávé főzetéből. Valójában a pótkávé szintén nem kommunista találmány, hiszen már hazánkban is gyártottak ilyet az 1800-as évek közepétől. Akkoriban az ilyen kávék inkább répából és árpából voltak, és az akkor még nehezebben hozzáférhető cikóriát csak ízesítőként keverték hozzá. A cikória, vagy más néven katáng, a szántóföldi ipari növények közé tartozik és a hazánkban is vadontermő cikória műveléssel nemesitett változata. A hatvanas évek hazai pótkávé forradalma annak köszönhető, hogy hazánkban is termeszteni kezdték cikóriát. A Zamat Kávészer és ÉdesipariTermékek Gyárában ebből állították elő szárítással, darabolással és pörköléssel a pótkávét, melyet később már szinte minden kávéhoz kevertek kisebb-nagyobb mértékben. A pótkávé egyébként ma reneszánszát éli világszerte.

                      Szintén hazai alapanyagból és szintén a Zamat gyárában készült hazai teaízesítő, a citrompótló por és tabletta. Bár ezt többnyire összerágós vagy orrba-felszívós kihívásokhoz  használtuk gyerekkorunkban, valójában arra volt hivatott, hogy a teának citromízt adjon.

nugat_citrompotlo2.jpg

Fotó: galeriasavaria.hu

 

Nem adott! De mivel citromhoz ritkán jutottunk hozzá, így a különbség csak korlátozottan tűnt fel. A citrompótló alapanyaga egyébként a borkősav, mely többek között a borok egyik sava. Ezt is bizonyítja, hogy a boroshordókon és borosdugókon gyakran válik ki, főként kálium-hidrogén-tartarát kristályokból álló képződmény vagyis borkő.

                      Nem is nagyon kellett háború ahhoz, hogy a többnyire méregdrága diót pótolni kezdjék, már az 1920-as évek elején. Az általunk is ismert Dejó elnevezés azonban csak 1958-ban tűnt fel először egy röpke időre. Az akkori termékkel ugyanis volt egy kis probléma. A napraforgómagból, dióaromával készült keveréktől ugyanis elzöldültek az édességek. Mint kiderült. a sütemények készítéséhez akkoriban szalalkálit használtak, s ez megoldotta a rejtélyt. A napraforgómag ugyanis aránylag nagy mennyiségben tartalmaz klorogénsavat, s ez a szalalkáliból fejlődő ammónia, illetve általában lúgos anyagok hatására zöld színt eredményez. Az 1986-ban újra piacra kerülő készítmény ennek ellenére szintén tartalmazott napraforgómagot, búzakorpa mellett. Talán addigra már nem használtak szalalkálit a sütéshez...

                      Szintén igazi pótlékként emlékszünk a kommersz italokra, noha a szó korábban teljesen mást jelentett. Az alkoholos italok megkülönböztetésére már a II. világháború előtt is használták ezt a kategóriát (ellentéte akkoriban a „minőségi” ital volt).

kommersz1_1.jpg

Fotó: Fortepan/ Magyar Rendőr

 

A kommersz kifejezés azonban abban az időben nem jelentett gyengét, sokkal inkább átlagos minőséget, ami semmilyen kiugró jellemzővel sem rendelkezik. A kommunizmusban az Angyalföldi Likőrgyár és a Budapesti Szesz-, Élesztő- és Likőrgyár készítette a kommersz italokat, melyek már az ún. hidegeljárással készült szeszeket jelentették. Mivel gyümölcs helyett inkább csak cukorrépa és krumpli állt a szeszipar rendelkezésére, így abból tisztaszeszt állítottak elő, melyet cukoroldattal, és aromákkal (a hatvanas évektől többnyire már mesterségesekkel) ízesítettek, majd vízzel a megfelelő alkoholtartalmúra higítottak és Voilá!  kész is volt a kommersz ital.

 

További érdekességekért, nettó-retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr7316604502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

72es évjárat 2021.06.26. 22:30:09

Nagyon érdekes cikk volt, gyerekkorom néhány rejtélyéről fellebbent a fátyol, köszönöm!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2021.06.26. 22:30:14

Kemény világ volt az...
Megváltás volt amikor megérkeztek az első Mars csokik, pedig azok is mekkora kommersz cuccok.
Furcsa dolog a kamunosztalgia...

Kopasz Szuzukis 2021.06.26. 22:30:29

A barackmaggal voltak gondok. Egyrészt a kemény héj miatt nehezen volt feltörhető, Mésrészt egyes fajták magas amigdalin tartalma miatt alkalmatlan volt étkezési célra. Még a "kommenyizmusban" is.
Az alkohol kinyerése burgonya-, cukorrépa-, vagy melasz cefréből kizárólag desztillálással, azaz meleg eljárással volt lehetséges. A hideg eljárás a tisztaszesz és az aromaanyagok keverésére vonatkozhatott csak.

Bérgyilkos Bohóc 2021.06.26. 22:30:37

Ezek a régi édességek úgy en bloc szörnyűek voltak. Hiába mondják, hogy pl. a rég Boci csoki milyen finom volt, arra azért tisztán emlékszem, hogy amikor a 80-as években eljutottam Ausztriába, meg az NSZK-ba, az ott kapható Milka, Duplo meg Mars csoki után a Boci és a többi magyar csoki egy kommersz hulladéknak tűnt.

arncht 2021.06.26. 22:30:41

A jo nugat az egyik legfinomabb edesseg, csak szarul keszitve nem az.

Leooo 2021.06.26. 22:31:38

Nagyon zavaros dolog, hogy lépten-nyomon a "kommunizmusban" kifejezést használjátok(-ják sokan) az 1989 előtti Magyarországi államberendezkedésre. Ez valódi oximoron, ugyanis soha senki nem hivatkozott erre az időkre így, ez egy újmódi 'ferdítés' , ami egyeseknek népszerűnek tűnik...
A Magyar Népköztársaságban a szocializmus felépítése volt a kitűzött közvetlen cél! A kommunizmusról a Szovjetunióban sem volt közvetlenül szó, az csak az ideológusok által nagyon távlati - esetleges - célként került elméletben meghatározásra.

Egyébként citrompótló ma is van, sőt a bizonyos "nagyhírű" lélötty gyártó cégek hoznak forgalomba 5% -os citromlevet, amelynek a többi része mesterséges borkősav és -citromsav sok-sok vízzel, meg némi fehér színezékkel. Szóval annyira sok minden nem változott az élelmiszeriparban...sőt!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2021.06.26. 22:31:50

A vodka 32 forint.
S Mambó magnón szólt a dal.
Mélyvízi életforma volt,
új kultúrának tűnt pedig,
De felszáradt, mint egy vodkafolt,
S eltűnt, mint a rakkendrollmjuzik.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2021.06.29. 10:16:14

@Leooo: vaze, hány éves vagy te?
Sosem éltél akkor.
Ezt hívták úgy hogy a "működő kommunizmus".
Nem volt kérdés hogy miben élsz.

RTB 2021.09.09. 15:24:36

Ezt a nugátos sztorit nem tudtam. Barackmag darálva+növényi zsír?? Jézusom, a Kajlát mindig is utáltam, ezekszerint nem véletlenül.
A másik, ami egy utálatos édesség volt, az az Africana "csoki" volt, amire az volt írva, hogy kókuszos tejtábla. Tejtábla. Nem akarom tudni, hogy miből készült. És volt a citromos ostya is, amiben a nyelvem végén éreztem a borkősav ízét.

scot 2021.12.05. 22:52:47

Mondhattok bármit..Nekem ezek voltak a kedvenceim gyerekkoromba! És sajnálom hogy most nincs!!
süti beállítások módosítása