Tó-retró

A Balatonon is akciózhattak a Stasi selyemfiúi

2021. augusztus 20. - drkardos

Az NDK titkosszolgálat sorozatban gyártotta a „Romeo-ügynököket” akik szingli nőkből szedték ki az információkat...

romeo_ugynokok2.jpg

Romeok kiképzésen. Részlet a német közszolgálti TV adója, a ZDF Ugyanaz az ég című minisorozatából

 

Ha a titkosszolgálatokról és általában a kémkedésről van szó, akkor az etika többnyire másod vagy éppen sokad rendű szempontként jelenik meg egy listán, ahol az első helyen mindig a hatékonyság áll. Az országok kémszervezetei szentül hisznek a „cél szentesíti az eszközt” mondásban, így valóban minden bevethető, ami a vágyott titkos információk megszerzését lehetővé teszi. Igaz ez a szex használatára olyannyira, hogy még külön elnevezést is kreáltak az ellenkező nem információgyűjtésre történő felhasználására. Ez a sex és a espoinage (kémkedés) kifejezések összevonása nyomán létrejött sexpionage (szexpionázs). Azonban, ha azt gondoljuk, hogy az ügynökök ebben az esetben csupán csodaszép nők lehetnek, akkor nagyot tévedünk. Ismerkedjünk meg a volt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi „Romeo osztagával”!

            A Stasi korabeli vezetője, Markus Wolf valószínűleg igen jól ismerte a nőket, és tudását kegyetlenül ki is használta céljai eléréséhez. A Németországban született, majd a kémkedést a Szovjetunióban kitanult Wolf ötlete volt ugyanis a Romeo-kémek kiképzése. Az elképzelés abból a meglátásból született, hogy egy megfelelően motivált (szerelmes) nő jóval nagyobb hasznot tud hajtani, mint egy olyan, akit más módon (erőszakkal, megvesztegetéssel) vesznek rá az információk szivárogtatásra. Az ideális célpont egy megfelelő helyen (katonaság, minisztérium, stb.) dolgozó magányos nő volt, aki alacsony bizalmi posztot (pl. titkárnő) töltött be. Külön hab volt a tortán, ha a célpont barátnői, testvérei kiegyensúlyozott párkapcsolatban, pláne kisgyermekes családban éltek. A vágy ilyenkor egy pár megtalálására ugyanis még égetőbb...

            Természetesen a rómeók esetében a kiképzés ugyanolyan komolyan folyt, mint bármelyik ügynök esetében. A kiválogatás annyira szigorúan folyt, hogy azon a lehetséges jelöltek 99 százaléka elbukott. Aki végül bevetésre került az 25-35 közötti, kiváló modorú, nyelveket beszélő, a másik nem számára igen vonzó és... közelharcban, fegyverhasználatban, kémfelszerelések használatában magasan képzett volt. Ezeket a rómeókat általában hamis álampolgársággal küldték át Nyugat-Németországba vagy bárhová, ahol szükség volt rájuk. Érkezésük után az ügynökök azonnal figyelni kezdték a lehetséges hölgyeket, akiket behálózhattak...

            Amikor már megvolt az áldozat – és kiismerték a szokásait is – akkor igyekeztek egy szórakozóhelyen a közelébe férkőzni, majd elcsavarni a fejét. A kapcsolat fejlődésének része volt a bizalom elnyerése is, amikor a nőnek azt hazudták, hogy ők egy baráti (semmiképpen sem szocialista) országnak kémkednek, és ebben csak szívük párja segíthet nekik, különben hazarendelik őket és a románcnak vége.

romeo_ugynokok1.jpg

Romeo akcióban

Fotó: ZDF

 

Mivel a házasodni kívánó bevándorlókat a hidegháború idején kiemelten ellenőrizték (különösen, ha egy biztonsági rizikót jelentő nővel kívánt frigyre lépni), a rómeóknak elemi érdekük volt, hogy a házasságkötést messzire elkerüljék. Persze ha nem sikerült, akkor ezt is meg lehetett oldani...

            Történtek olyan esetek, amikor az álca fenntartásához más kémeket is be kellett vonni, akik például esketőpapnak adták ki magukat, és így biztonságossá vált a „házasságkötés” mely valójában csak színjáték volt. A feljegyzések között olyan történet is szerepelt, amikor a nő erős katolikus neveltetése tört felszínre és a kapcsolatot, a kémkedést és minden egyebet meg kívánt gyónni. Persze a Stasi ebben az esetben sem bízott meg a gyónási titokban és a papot itt is egy ügynök játszotta el. Ő azután felmentette a hölgyet a bűnök alól és a kémkedés folytatására sarkalta.

            Arra vonatkozólag nem találtunk információt, hogy hazánkban kerültek-e bevetésre rómeók, ám nem vállalunk nagy kockázatot, ha úgy tippeljük, hogy igen. Ez több okból is valószínű ugyanis. Először is az osztagot kitaláló Wolf szeretett a Balatonnál nyaralni, így ismerte az itteni viszonyokat. Ő szorgalmazta a kelet-németek megfigyelését végző „Balaton brigád” felállítását is. Ez utóbbira is éppen azért volt szükség, mert a teljes keleti blokkban a tó mellett találkozhattak legkönnyebben a nyugat- és kelet-németek, itt beszélhettek, esetleg tervezhettek nem kívánatos dolgokat. Kár lett volna egy ilyen környezetben rejlő lehetőségeket nem kihasználni. Ráadásul a tó környékének szórakozóhelyei legendásan szűrték a magyar turistákat, így jóval könnyebb volt a kiszemelt külföldi hölgyek közelébe kerülni egy idegen nyelven beszélő, keményvalutával fizető sármőrnek...  

 

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1416661080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.08.20. 16:08:30

Ha a képen látható 15 rómeó hallgató a jelentkezettek 1%-a (felvettek), akkor levonhatjuk a következtetést, a stázi ügynökökből legalább másfél ezren munkaidőben szerettek volna, ... csajozni. :-) Mivel csak a 25-35 éves korosztály jelentkezett, ebből a korfa alapján ki is számolhatjuk a férfi stázi ügynökök számát. :-) Nem lennék most az azóta már megszűnt stasi helyében. :-)

Komolyra fordítva. Éppen mostanában aktuális. A tálibok nem "használják" a nőket (tévé bemondót hazaküldik, miazmás). :-( A sztázi meg kihasználta a nőket. :-( Döntse el mindenki magában melyik a rosszabb. :-(

chepunk2 2021.08.21. 11:50:54

@rdos: " A tálibok nem "használják" a nőket" DE! Épphogy ők csak használják a nőket, vagy inkább csak elhasználják...

CSOKKI MÁLNA 2021.08.21. 15:06:44

@chepunk2: Háztartási robotnak és szaporodási kapacitásnak tekintik őket, akiket időnként nem árt elverni. Már a tíz éves vallásos szunnita fiúk sem sokra tartják az anyjukat és a lánytestvéreiket.

vuvuvu2 2021.08.21. 15:07:04

A sorozatot, amire a szerző hivatkozik a magyar tv is vetítette, azonban a címe: Berlin ege alatt. Szerintem ezen a címen is érdemes keresni ha valaki online meg akarja nézni a 6 részt. Jó kis sorozat, kár hogy az 1. évad után nem készült 2. évad. Pedig érdekes lenne a folytatás, mert több szálat nyitva hagytak. A szóban forgó jelenet az 1. részből van, ahol a balról második fiatalember (aki a következő képen is szerepel) már túl van a kiválasztási procedúrán. A következő képen már azzal a nővel van akit be kellett cserkésznie. Azonban a poszttól eltérően a becserkészés úgy történt, hogy amikor a főhőst átdobták Nyugat-Berlinbe, akkor ott már várta egy másik ügynök, aki később kvázi a főnöke lett, akinek jelentett és akitől a feladatait kapta, akitől iratokat, lakáskulcsot, eszközöket kapott. Tehát az hogy az ügynök egyedül választott célpontot nem állja meg szerintem a helyét, csak akkor, ha már valaki régi motoros az adott helyszínen vagy közegben, nem új ejtőernyős. A sorozat, miközben több sorsot is bemutat drámai módon, érdekes tabló a kettéosztott Berlinről, és részletesen követhető nyomon, hogy milyen eszközökkel dolgozik a főhős Rómeó, ahhoz, hogy becserkéssze a kiszemelt hölgyet, aki egyébként egy kritikus pozícióban dolgozó hölgy, nem egy titkárnőcske. Akit érdekel a téma, ne hagyja ki.

Örömhernyó 2021.08.21. 15:07:39

@rdos: Az afgán tévébemondónők már tüntikéztek, hogy veszélyben az életük, holott annyi történt, hogy a munkahelyükre nem engedtékbe őket reggeli munkakezdéskor.
Hiszti a köbön. Magyarországon elég gyakori, hogy valaki úgy tudja meg, hogy kirúgták, hogy a belépőkátyája nem működik.

A poszthoz:

A keletnémet férfiakat ismerve, nem lehetett nagy sikere ezeknek a Rómeóknak. A keletnémet ipart erősítő magyar vendégmunkások annyi muffot kaptak, amennyit akartak, a halvérű, mamlasz keletnémet férfiak orra elől halászták el a nőiket. Egy nyírségi tirpák is jobb pasinak számított, mint a keletnémet férfiak legtöbbje.

Balatonon is inkább a magyar faszik nyúlták le az NDK-s csajokat.

Németországban esetleg lehetett sikerük az NDK-s ügynököknek.

csker 2021.08.21. 18:39:10

Csak akkor nem "szingliknek" hívták őket.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.21. 18:39:35

@Örömhernyó: Gondolom elsősorban NSZK-s vénlányokra specializálódtak a Stasi Romeo-k. Ami az NDK-s csajok balatoni "működését" illet, abban azért igen sok kocsmalegendárium is van. Nem állítom persze, hogy nem lettek volna ilyen esetek. Hasonló legendák gyártódtak a hazánkban állomásozó könnyen kapható kubai szövőnők kapcsán is.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.08.27. 15:56:28

@Örömhernyó: @CSOKKI MÁLNA: szerintem a külföldi lét és a külföldiekkel való kötetlen szexuális aktus izgalma fiatalon mindenkit motivál valamennyire, ha csak nincs ott valami erős kulturális megvetés. Pl manapság a cserediákok élnek át hasonlót, tök máshogy viselkednek az egyes nemzetek fiai-jányai idegenben, mint otthon. Lásd még yellow cab, Erasmus partik, stb.
süti beállítások módosítása