Tó-retró

Így került turista szalámi Fidel Castro asztalára

2021. szeptember 03. - drkardos

Sok mindennel támogattuk a „vörös Kubát”, ők cserébe az NDK-s lányoknál is népszerűbb diákjaikat küldték.

kuba1.jpg

Komoly minőségellenőrzésen estek át a kubai importtermékek...

Fotó: Fortepan/ Mészáros Zoltán

Gyermekkorom egyik meghatározó élménye volt a mellettünk lakó Julioval beszélgetni, aki Magyarországon tanuló kubai egyetemistaként beleszeretett a szomszéd lányba, és elvette őt feleségül. Tört magyarsággal rengeteget mesélt a fehér homokos partok díszítette Kubáról, ahol banán és narancs csüngött a fán, és ahol fodrozódó, langyos tengerben fürödhettek az ottani gyerekek.

kuba2.jpg

Fotó: Fortepan/ Mészáros László

 

Kuba gyerekfejjel valódi csodaországnak tűnt, ahol még télen is meleg volt, és pálmafák szegélyezték a tengerparti sétányokat. Mit tudtam én akkor arról, hogy a kubai nép tulajdonképpen nyomorgott, és Julio is csak azért érkezett a mi országunkba, hogy kényszerűségből tanuljon. Az amerikaiak „távozása” után ugyanis egyszerűen nem maradt lokális értelmiség, komolyabb mérnök vagy mezőgazdasági szakember a szigetországban, mivel ők jobbnak látták az USA-ban újrakezdeni az életüket, mint Fidel Castro álomállamát építeni. Nem volt mit tenni, a szocialista országoknak össze kellett fogniuk Kuba megsegítése érdekében. Ennek egyik fontos része volt a tengerentúli diákok fogadása szocialista egyetemeken. 1975-ben több, mint 8500 kubai diák tanult a keleti blokk felsőoktatásában, közül jó pár száz nálunk, Magyarországon. Orvosokat, mérnököket, agrárközgazdászokat képeztünk, akik képesekké váltak használni a hozzájuk telepített szocialista technikát, hazatérésük után. Természetesen sokan inkább a magyar gulyáskommunizmus viszonylagos jólétét választották a kellemes éghajlaton való nyomorgás helyett, mint ahogyan Julio is.

 

A tudásexport a diákprogramban nem merült ki, hanem rengeteg magyar értelmiségi és gyakorló szakember repülte át ténylegesen is az óceánt a 60-as évek elejétől kezdve, hogy a helyszínen segítse a kubai szocializmus építését.

kuba3.jpg

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

 

Kit a párt utasított erre, ki kalandvágyból indult, ki busás haszonra számított, egy biztos, a szovjet nagytestvér el is várta a magyarok személyes hozzájárulását a kubai szocializmus építéséhez, hiszen a szigetország földrajzi elhelyezkedése (Amerikához való közelsége) miatt politikailag kiemelt régiónak számított.

kuba4.jpg

Fotó: Fortepan/ Mészáros Zoltán

 

Több száz magyar dolgozott és élt kint családjaikkal együtt, még egy magyar nyelvű lapot is kiadtak, amelyben Kuba ügyes-bajos dolgairól tudósítottak. Havannában valódi magyar receptre készült a turistaszalámi, a párizsi és a gépsonka, hiszen az ország legkorszerűbb vágóhídjának és húsüzemének tervezését és létrehozását magyar szakemberek végezték. Mi építettük az új fővárosi telefonközpontot, Ganz daruk működtek a népes havannai kikötő hajói felett, és magyar dízel mozdony robogott az ország vasúti sínpárjain. A hetvenes évek közepén egy kimutatás szerint Havannában évente 14 millió üvegpohár, több, mint százmillió gyógyszeres ampulla készült a Magyar-Kubai Barátság elnevezésű üveggyárban. A kint élő magyarok nemzeti napot tartottak minden évben, április 4-én, amikor a kubai éttermekben töltött káposzta és halászlé főzésre tanították a helyi séfeket hazánk idegenbe szakadt háziasszonyai.

 

De vajon megérte ez a segítség? Az áruk és a szakemberek szállítása, a kinti életük támogatása nem kis költséget jelenthetett a magyar népköztársaság kasszájának. Mi elsősorban egzotikus gyümölcsöket, banánt, ananászt és főként rengeteg cukornádból készített cukrot kaptunk mindezért cserébe, de olykor-olykor akadt némi kubai szivar és igazi rum is a konténerekben, a pártelvtársak krémjének legnagyobb örömére. A banánt – többnyire - csak hírből ismerő, szivarfüstöt pedig csak filmen látó mezei proletárt vigasztalhatta az a tudat, hogy szocialista piros útlevele bizony érvényes volt Kubába is. Az érdeklődők és a szerencsések akár még egy egzotikus utazást is tehettek az IBUSZ égisze alatt a fehér homokos paradicsomba. Az út viszont hosszú volt és oly nagyon drága, hogy a szomszédban lakó Julio orvosi fizetéséből 10 év alatt csupán egyszer utazott haza a családjához, mivel nem tudta kigazdálkodni a repülőjegyet.

 

Mindenesetre a politikusaink igencsak megértették egymást, és nem féltek a repüléstől sem. Fidel Castro többször is járt Magyarországon, sőt 1972 júniusában egy teljes hetet töltött itt, többek között a híres-hírhedt balatoni Aligában, a szocialista párt elit üdülőjében. Ezen kívül a népes kubai csapat ellátogatott az ország számos vidékére, megnézték az egyetemeinket és főiskoláinkat, beszéltek a nálunk tanuló kubai diákokkal és részt vettek néhány kiemelt Termelő Szövetkezet (TSZ) szezonális munkájában. Kádár János annak ellenére, hogy igencsak utálta a repülést, szintén több alkalommal viszonozta ezeket a látogatásokat a messzi szigetországba. A 70-es években gyakran megfordult a ferihegyi repülőtéren, hogy elinduljon egy-egy kubai utazásra. A kapcsolatai olyan kiválóak voltak, hogy a nyugalmazott politikusról 1989-ben még az a pletyka járta, hogy Kubában gyógykezelik, az addigra igencsak kikupálódott tengerentúli orvosok. Ebből semmi sem volt igaz, maximum csak annyi, hogy a kubaiak és a magyarok tényleg mindig jól megértették egymást....

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5516678904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.09.07. 10:01:07

Túrista szalámi Fidel asztalán? Kicsit off, de annyira talán mégsem. A nyolcvanas évek elején volt alkalmam diákként nyáron 2 hetet Moszkvában 1-et meg a Kaukázusban eltölteni. A Kaukázus jobban tetszett, de ez most moszkvai történet lesz.

Az idegenvezetőnk (Moszkvában tanuló magyar diák) mondta, ha hazai ízekre vágyunk, akkor menjünk a moszkvai magyar diplomata ellátó élelmiszer üzletbe vásárolni. Rúbelért (persze hogy transzferábilisan).

Mi volt a (diplomata) útlevelünk? A nyelvünk. :-) Kezeit csókolom (csókolnám ha olyan bátor lennék, kis kacagás, ezért élünk hogy jól érezzük magunkat a magyar szavak rakázása, a szó rakázás közben). Marha májkrém konzervet szeretnék vásárolni. 5 db-ot. :-) Az eladók meg ékes magyarsággal válaszoltak, már csak sertés májkrém konzerv van, abból is 5 db-ot kérek?

Velem lehet alkudni, a sertés is jó lesz, ezen ne legyen sertődés. :-) Mondtam. Elfogadtak magyar mata diplomatának, pedig csak bevodkázott magyari diák voltam Moszkvában. :-)

Aztán voltunk a Peking étteremben is, na, az hosszabb lesz. Nem volt vicces. Röviden, nem tudtuk mit eszünk. :-(

On és jöhet a kubai szivarka. :-)

csker 2021.09.07. 10:01:09

... és jöttek a kubai szövőnők is. Ittlétükből lett az utolsó politikai per Magyarországon, lásd: www.archivnet.hu/ussetek-oket-rohadekok-avagy-hogyan-lett-egy-verekedesbol-az-utolso-politikai-a-kadar-korban

kroll 2021.10.19. 09:06:22

@csker: Erre emlékszem, azért is volt érdekes, mert korábban nem kötöttek bele a kubaiakba. Viszont volt egy érdekes előzmény. 1985-ben a kistexben kubai vendékmunkások szüreti multaságot rendeztek, majd összeverekedtek és a kiérkező rendőröket is megverték. Ennek elég nagy sajtónyilvánossága lett, s lehet, hogy skinheadek ezen szívták fel magukat.

kroll 2021.10.19. 09:06:33

A 80-as évek közepén főleg kubai kubai grapefruittal törlesztettek a kubaik, amit itthon valamiféle narancs pótlékként próbáltak meg népszerűsíteni. Ez eléggé sikertelen volt mert egy rész borzalmasan keserű volt, másrész nehéz volt lepucolni a héját. Nem véletlenül volt az a sok grapefruit reklám a 80-as évek közepén. De -emlékszem egyszer cukornádat is árultak dobozba. magyar.film.hu/filmhu/hir/harom-no-aki-kubaira-cserelte-a-magyar-szocializmust-havanna-csak-oda-online

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2021.10.26. 15:06:56

Emlékszem, anno IL 62-esek jártak Kubába, prágai átszállással
süti beállítások módosítása