Tó-retró

Karácsonyi teszt – villanyborotva retrórajongóknak!

2021. november 17. - drkardos

Úgy néz ki, mintha Al Capone használta volna, de valóban így volt? Egy borotva, ami úgy modern, hogy 80 éves múltja van.

borotva1.jpg

Szesztilalom, kőkemény gengszterek és zsaruk, búgóhangú dívák, dobtáras „tommy gun”-ok és öngyilkos ajtóval szerelt Cadillacek. Ezek ugrottak be először, amikor a kezembe vettem a Remington Heritage HF9000 rezgőkéses villanyborotvát.

borotva3.jpg

 

A képzettársítást valószínűleg az ízléses csíkozás és a masszív krómház okozta, nem is beszélve a felirat mellé gravírozott 1937 évszámról. Vajon Al Capone kedvenc borotvája is így nézhetett ki? Nos a helyzet ennél bonyolultabb.

            A Tó-retró szerkesztőségébe nem régen érkezett ez az igazi múltidéző készülék. Mivel engem mindig jobban érdekelnek az érdekes sztorik, mint a száraz adatok, így az ismerkedést azonnal egy kis nyomozással kezdtem, melyben két kérdésre kerestem a választ:

  • Miért éppen 1937 szerepel a borításon?
  • Valóban szépülhettek-e a Chichagói gengszterek és zsaruk ilyen borotva készülékkel annak idején?

 

Az első kérdést hamar sikerült megválaszolnom: az 1937-es év a gyártó Remingtonnál igen fontos volt, legalábbis borotvagyártás és sztrájktörés szempontjából biztosan. Abban az esztendőben ugyanis két nagyon fontos dolog történt. Először vége lett a céget egy éve sújtó sztrájknak, majd piacra dobtak egy kiemelkedő és ma is használt újítással ellátott villanyborotvát.

            Az első ember, aki szabadalmat kapott az elektromos meghajtású borotvára, John Francis O'Rourke New York-i építőmérnök volt, 1898-ban benyújtott szabadalmával. Az első működő elektromos borotvát 1915-ben Johann Bruecker német mérnök alkotta meg. Jacob Schick ezredes, 1930-ban szabadalmaztatta első elektromos borotváját, igaz ez még egy kisebb dinnye nagyságú külső motorral működött. Schick egy ideig még fejlesztgette találmányát (már képes volt marékban elférő, konnektoros készüléket is gyártani) ám rájött, hogy a férfitársadalomnak szüksége van más gyártók innovációira is, így szabadalmát több cégnek is eladta. Ezek egyike a Remington Rand Corporation volt, mely csakhamar tovább fejlesztette az újonnan megszerzett elektromos borotvát. Hatalmas újításuk a mikrofólia használata volt, mely elzárta a késeket a borotválkozó bőrétől és csupán a lyukakon áttörő szőrszálakat vágta le.

borotva4.jpg

A mikrofólia napjainkban

 

A nálunk rezgőkésesként ismert borotvát ugyan némileg továbbfejlesztették az elmúlt nyolcvan évben, de alapelve ugyanez maradt 1937 óta (angol nyelvterületen ma is fóliaborotvának hívják az ilyen készülékeket). Érdekes módon a Remington egyszer már lemondott a borotvagyártás lehetőségéről, mely végül egy vargabetűvel mégis visszakerült a céghez.

            A Remington márkájú borotvát eredetileg a Remington Rand egy részlege gyártotta, 1937-től kezdve. A Remington Rand-ot 1955- ben vásárolta fel a Sperry Corporation , hogy létrehozzon egy akkor Sperry Rand néven ismert társaságot (később Sperry-re rövidítve). A „Remington Rand” márkanév így sok éven át alegységként maradt fenn. A Sperry Corporation 1979-ben eladta a részleget Victor Kiamnek , aki az új Remington Products Company szóvivője lett . Az ő mondata: "Nagyon tetszett a borotva, megvettem a céget" az 1980-as évek elejének egyik legemlékezetesebb reklámszlogenje lett Amerikában.

Persze még így is megválaszolatlan maradt a második kérdés: Capone borotválkozhatott-e ilyen kinézetű készülékkel (hiszen a beltartalom természetesen teljesen mai). A válasz pedig, hogy semmiképpen sem!

            Capone ugyanis 1931-ben börtönbe került, ahonnan 1938-ban félholtan szabadult, így valószínűleg egyedül már csak ritkán borotválkozott. Ráadásul hiába az akkori divatöltönyökre hajazó csíkok a készüléken, a formája egyáltalán nem a szesztilalom időszakára utal. A dizájn bizony a hetvenes évek Remington borotváit idézi meg, mint az XLR vagy még inkább a Remington Black Man’s.

borotva2b.jpg

A Black Man's hirdetése 1978-ból

 

Az utóbbi készülékre utal a kipattintható pajeszvágó alakja, ugyanis az említett modellhez járt egy ugyanilyen eszköz, igaz külön kellett használni, nem volt a gépre szerelve.

borotva5.jpg

A pajeszvágó és a kedvencem, a bekapcsolókar

 

A típus neve abból származott, hogy ez volt az első borotvakészülék, melyet külön afro-amerikai igényekre fejlesztettek, és a pajeszvágó bizony akkor igen fontos volt a körükben, lévén ez az időszak a formáranyírt barkók aranykora volt. Így sikerült minden – sztori szempontból – fontos kérdést megválaszolni, hát nézzük meg magát a Remington Heritage HF9000 rezgőkéses villanyborotvát!

            A készülék kialakítása és a doboza abszolút hozza a prémium nívót, az igen magas retrófaktor mellett. Utóbbit úgy is érthetjük, hogy ilyen masszív dolgokat talán a hetvenes években gyártottak utoljára, amikor azok még nem „garancia vége +1 napra” készültek. Külön kedvencem a karos bekapcsológomb, ami a mai érintőképernyős korszakban maga a megtestesült időutazás. A borotvakészülékekhez képest is tetemes súly – a minőségi összetevők mellett – a beépített Li-Ion akkumulátornak is köszönhető, mely 60 perc üzemidőt tesz lehetővé (persze hálózatra csatlakoztatva is működtethető). Mivel a készülék teljesen vízálló, így géllel vagy habbal is használható, csap alatt mosható. A fólia (rezgőkéses) borotvák nagy előnye a körkésesekkel szemben, hogy a szőrszállakat nem tépik ki, a bőrt nem csípik össze, így érzékenyebb bőrre ezek sokkal jobban ajánlottak, pontosabb és aprólékosabb borotválkozást tesznek lehetővé.

            A borotva és a család másik tagja, a szakálnyíró engem teljesen levett a lábamról, mert egy igazán retró küllemű és érzetre az unokáim idejében is működő dolgot kaptam, amivel karácsonyi ajándékként sem vall szégyent senki.

borotva6.jpg

A testvér, a szakállvágó

 

Az egyetlen hibájaként a többi elektromos borotvához képest borsosabb ár róható fel, de a stílusos és minőségi dolgok soha nem voltak olcsók.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1116757832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása