Tó-retró

Ilyen volt az élet a legkeményebb kommunista országban

2022. január 24. - drkardos

Az NDK a berlini fal előtt sem volt szívderítő hely. Drága, gagyi termékek, ételhiány és háztömbkommandók mindenütt.

ndk_a_fal_elott1.png

Egy fontos dátum: 1961. augusztus 13-án építeni kezdték a Németország fővárosát kettészelő berlini falat, azonban ez a momentum nem a kezdete volt sanyarú életnek, hanem éppen a következménye. Maga a fal a történelem talán első olyan építménye volt, mely nem a lakók védelmét volt hivatott szolgálni, sokkal inkább őket akarta a keleti oldalon tartani. A folyamatok, melyek a fal építéséhez vezettek, a korabeli magyar sajtóban nem jelenhettek meg. Nem mutattak volna jól a címlapon a minden rendszernél jobbnak lefestett kommunizmus elől menekülő kelet-németek. Az oda látogató turistákat, dolgozókat cserediákokat pedig szigorúan ellenőrzött helyekre vitték csak el, egy hamis világot mutatva be számukra. Így az olyan dolgok, mint a Balaton-brigád (az NDK titkosszolgálat kihelyezett egysége) csak a rendszerváltás után kerültek nyilvánosságra. Azonban a külföldi lapok nagyon is szemléletes riportokban mutatták be a Stasi által sanyargatott ország mindennapjait, a helyzetet a legkeményebb barakkban.  

            Éppen a fal építése előtt, 1961 késő tavaszán rendelt el különleges intézkedéseket az NDK akkori vezetője Walter Ulbricht. A teljes kelet-német hadsereget (100 ezer fő) „bármilyen eszköz” használatára feljogosította a tömeges méreteket öltő Nyugat-Németországba irányuló szökéshullám megállítására. Azt, hogy mi okozta a menekülés iránti vágy ilyen mértékű felerősödését, a vezető is jól tudta. Egy 1500 fős konferenciát hívott össze, hogy ismertesse a helyzetet. Itt világossá tette, hogy azok az emberek, akik a boltokban nem tudják még a legalapvetőbb élelmiszereket sem megvásárolni, nyilván elégedetlenkedni fognak (a boltokban gyakran a kenyér is ehetetlen volt, míg a vaj vagy a tojás szinte folyamatosan hiánycikknek számított).

Csalódnia kell azonban annak, aki azt gondolja, hogy ezen az eszmecserén megoldást kerestek a hiányok enyhítésére! Ulbricht azt a feladatot adta a hű pártkatonáknak, hogy értessék meg a lakossággal: az olyan élelmiszerekért, melyeket külföldről kell behozni, kemény valutával vagy drága termékekkel kell fizetni. Ezért csak a létminimumhoz szükség ételmennyiséget hozhatják be az országba. Mindeközben az NDK-ban megtermelt búza, tej, stb. vonatokra került és a Szovjetunióba vagy nyugatra (más termékek fejében) vándorolt.

 

2064401_mnm_mnmmuseum685629.png

Német nyelvű kulturális-politikai plakát az NDK-ból

Magyar Nemzeti Múzeum/ Europeana

 

 Ráadásul a nehézipar feleslegesen erőltetett túlfejlesztése szintén nem a mezőgazdaság malmára hajtotta a vizet. Ráadásul a nemtörődömség és a hozzá nem értő pártkatonák is hozzátették a magukét a folyamathoz. Akkoriban született a vicc, hogy „Mi a különbség egy atombomba és egy kollektív farm (nálunk MgTsz) között? Semmi. Mind a kettő teljesen elpusztítja a földet.”

Pár a pártpropaganda nem győzte eleget hangsúlyozni, hogy a szocializmus hamarosan győzedelmeskedni fog, ezt egyre kevesebben hitték el. Az országban napról-napra keservesebbé vált az élet. Az élelmiszerek mellett szinte mindenből folyamatos volt a hiány. Egy hűtőgépre a vásárlástól számítva 1, egy mosógépre 2 évet kellett várni. A helyben gyártott Wartburgok várólistája több évre nyúlt, ráadásul 1961-ben Kelet-Németországban (átszámítva) közel 4000 dollárt kellett érte fizetni, miközben nyugaton 1200 márka körül árulták. Bár a lakásellátás nem volt rossz (ekkor nőttek ki a földből a tipikus betondzsungelek) maguk a lakóegységek meglehetősen szegényesek voltak. A kis konyhában nem volt hely főzéshez és a legtöbb egységben nem volt fürdőkád sem.  Ráadásul ha lehetett is kapni valamit a boltokban, többnyire az is csapnivaló minőségű volt. (A szocialista selejtgyártásról itt írtunk korábban).

Egy külföldi tudósító megdöbbenve tapasztalta, hogy az éttermek meglepő módon folyamatosan dugig vannak. Meglepett kérdésére az egyik vendég kifejtette, hogy a takarékoskodásnak semmi értelme. Az ember sohasem tudhatja, mikor kényszerítik a bankbetétek tulajdonosait értéktelen állami kötvények vásárlására. Rendes bútort, vagy ruhaneműt nem lehet kapni, így a legokosabb, ha megeszi a pénzét és nem gondol többet rá. A férfi – mint szinte minden társa kardigánt és felhajtás nélküli gyapotnadrágot viselt, mivel a keletnémet konfekcióáruk rosszak és drágák voltak. Nem nagyon lehetett válogatni. Ilyen körülmények között érthető, ha az embereket csak terrorral lehetett távoltartani az utca túloldalán hívogató, gazdag Nyugat-Berlintől...

            A hatóságok a szökések megállításához az emberek kontrolljának addig soha nem látott szintjét vezették be. Figyelték a bankszámlákat és mindenkit ellenőriztek, aki jelentősebb mennyiségű készpénzt vett fel, emellett létrehozták a háztömbkommandókat is. Az ő feladatuk az volt, hogy késő éjszaka az épület valamennyi lakásában ellenőrizzék a létszámot.

ndk_a_fal_elott3.jpg

Lebukott embercsempész a kelet-német határon

 

Ha a családból valaki nem tartózkodott a lakásban, arra azonnal elfogatóparancsot adtak ki. A vasúti szerelvényeket intenzíven ellenőrizték és ezt a baráti országoktól is kérték. Nem volt ritka, hogy a magyar hatóságoknak NDK állampolgárokat kellett leszállítania a tőlünk Jugoszláviába tartó vonatokról, ha a papírjaik nem voltak rendben (onnan szöktek a legtöbben nyugatra). Az NDK-ban azonban még ennél is intenzívebb volt a felügyelet. Nem volt ritka, hogy egy Drezdából Kelet- majd Nyugat-Berlinbe tartó vonaton 6-8 ellenőrzés is lezajlott, a 200 kilométeres út alatt. Ilyenkor a szerelvényt akár 20-30 határőr és titkosrendőr szállta meg, és azonnal leszállították, akinél csak gyanították a szökés esélyét. Bár a fal felépülése után valamelyest könnyebbé vált a hatóságok „munkája”, a szökések 1961 után sem értek véget. Történészek úgy kalkulálnak, hogy a falon (felette, alatta) összesen mintegy 3500 embernek sikerült Nyugat-Németországba szökni. Ez a szégyenteljes építmény 28 éves fennállásával számolva évente alig 125 embert jelent. Ráadásul a hátramaradt családtagok ilyenkor hosszú időre börtönbe kerültek. Ám valószínűleg így is örültek, hogy valakinek mégis sikerült...

kutat_banner.jpg 

 

Mondja el véleményét a Balatonról és nyerjen értékes ajándékokat! Segítse munkánkat és töltse ki a Tó-retró Nagy Balaton Kutatását!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2716823186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvp 2022.01.25. 10:42:02

Az egyetlen meglepo dolog, hogy ezt fent tudtak tartani, tehat volt hozza eleg a rendszert tamogato ember. Az 1956-os magyarorszagi forradalomtol azert ilyedtek meg Moszkvaban is, mert alapvetoen a diakok, a munkasok es a parasztok lazadtak fel. Tehat pont azok akik normal esetben a rendszer tarsadalmi bazisat jelentettek volna. Ugyanez a nemet helyzet igaz a szovjetuniora is, de ott tenyleg volt egy eleg jelentos reteg akinek meg a sztalini kommunizmus is eletminoseg javultast hozott a korabbi helyzetukhoz kepest.

tükörfúró 2022.01.25. 13:31:46

Németek hitler alól jöttek, gyakorlatilag egy összeomlott agymosott tehetetlen ország romjain csináltak a kommunisták egy másik előjelű, de egyebekben hasonlatos terror-rendszert.
Egyébként kelet németben a pártállami megfigyelési ideológiai szigor elképesztő volt a másik jóléti nyugati testvérállam közelsége miatt, de az életszínvonal azért a "rettenetes nyomortól" egészen távoli képest mutatott.
A legrettenetesebb az románia volt a béketáborban mindvégig.
Meglehet a mostani borzalmas észak korea egy kis jólét sziget ahhoz, ahogy románia még a 80as években is kinézett.

Opi87 2022.01.25. 13:31:58

@kvp: Na de az NDK-ban pont hogy előbb volt felkelés, mint nálunk, csak ott a rendszer időben lépett, és még kéznél voltak a tankok, tehát nem lett igazi forradalom 1953-ban. Utána meg Stasi elintézte, hogy minden házban legyen legalább egy besúgó.

rbsat1 2022.01.25. 13:32:46

" alapvetoen a diakok, a munkasok es a parasztok lazadtak fel." -Ezt azért kissé pontosítani kellene. A kisebb-nagyobb városokon kívül a lakosság jó része nem, vagy késve értesült, hogy mi folyik az országban. Szóval, hogy kik "lázadtak" fel az igenis jól definiálható volt, de a felsorolásból kihagynám a parasztságot. (helyette egyébként vidéki lakosságot mondanék!) A meglepö dolog, ti. a támogatók nagy száma nem egy újdonság, Kádár 800 ezer párttagja pontosan olyan támogatottsági tévhitet és hivatkozási alapot adott MO-on, mint az NDK-ban.
Az a tény, hogy a 800 ezer párttag 90 %-a semmilyen támogatást nem jelentett a valóságban jól mutatja a földindulás szerű bukását a rendszernek.
A mai viszonyokra vetítve, kb. ennyi a jelentősége a hirtelen kereszténnyé vált halmaznak a mai társadalomban. Ha fordulna a szél, rögtön érdekmúlás tanúi lehetnénk.

bordon 2022.01.25. 13:33:17

@kvp: "azert ilyedtek meg Moszkvaban"? Talán ijedtek...
Kelet-Németországnál azért Észak-Korea, Kuba, Kambodzsa, Románia, Albánia is rosszabb volt szerintem. Csak a németeknél az fokozhatta az elégedetlenséget, hogy ott volt a fal túloldalán az ugyanazt a nyelvet beszélő másik német nemzet, akik egyre jobban éltek. És ellentétben az észak-koreaiakkal a déli viszonyokkal kapcsolatos tájékozatlanságával, a kelet-németek elég jól informáltak voltak a nyugati körülményekkel kapcsolatban.
És ugye a német nép elég jól élt már egy ideig a 19. századtól kezdve, nem egy elmaradott népet tartottak sötétségben és viszonylagos szocialista jólétben, hanem egy korábban normális körülmények közt élő népet süllyesztettek le szovjet tervgazdálkodással egy alacsonyabb életszínvonalra. A háborútól eltekintve a németek egész jó éltek korábban, volt viszonyítási alapjuk, hogy hova juttatta őket a szocializmus.

PanelProli 2022.01.25. 13:33:55

"Figyelték a bankszámlákat "

Mit figyeltek? A bankszámlákat?? 1961 körül?!?!

Na, most vagy a T. posztíró téved, vagy az NDK már 1961-ben olyan fejlett volt, hogy az embereknek bankszámlájuk volt (kb. 25 évvel megelőzve a magyar helyzetet :-))

Kedélyes Paraszt 2022.01.25. 13:34:11

@kvp: ez talán a német mentalitásból eredetethető. Már sokhelyen lehetett ezt olvasni, hogy ha nekik egyszer megmondták, hogy ezt kell csinálni, akkor "buta" módon követték. És ott volt a megfélemlítés is, ami nem a háború után kezdődött, hanem már a század elején. Ez a besúgó rendszer és a félelemre alapozott irányítás oda datálódik. Épp a minap olvastam valami blogon erről egy összefoglalót.
Én amúgy kétszer is voltam az NDK-ban a 80-as évek elején mint gimnazista 2x2 hetet. Az egyik egy építőtábor volt, ahol nem csak a keleti blokk diákjaival találkoztunk, de voltak ott holland osztályok is. Padaricsom kapálás, eperszüret. Életem egyik legjobb (építő)táborozása volt, nagy kalandokkal. Később néhány osztálytársammal Berlin külvárosában kempingeltünk olyan helyen, ami akkoriban Mo-on talán nem is létezett. Berlin környékét beutaztuk keresztül-kasul vonattal, S-U-bahnnal, villamossal, busszal. Semmi jelét nem tapasztaltuk semmilyen ellenőrzésnek. Berlin belvárosában (Alex. platz) olyan kajakat ettünk, amikkel akkoriban itthon nem találkoztam. Akár az utcán, akár önkiszolgáló éttermekben. Boltok választékát nem néztük, minket az akkoriban nem érdekelt. Szórakozni szerettünk volna, így a hétköznapi életből nyilván nem sok jött át. Ezért csak részben értek egyet a cikk írójával. A kempingben a két hét alatt volt cseh és NDK-s barátnőm is. Mindkettő a szüleivel nyaralt, a szülők is nagyon kedvesek voltak. Utána évekig leveleztünk.

Pierr Kardán 2022.01.25. 13:34:38

"drága, gagyi termékek"

Na, ez annyira nem igaz, hogy az 1983-ban vett NDK robotgép a mai napig tökéletesen működik!

Mellette már kipurcant egy Moulinex meg egy Bosch, az NDK-s gép viszont kever, habver, aprít rendületlenül :-)

Arról pedig külön érdemes megemlékezni, hogy ha egy magyar ember konzerv olajbogyót, kaviárt, füstölt lazacot, ringlit, vagy pestót akart volna venni, akkor ezeket a legközelebb az NDK-ban tudta megvenni.

Nyilván, ha akart volna ilyesmit venni a magyar, mert ezekről a dolgokról egy átlagmagyar nem is hallott, nem tudta, hogy léteznek ezek a dolgok, tehát nyilván venni se akart.

Amikor középiskolásként először az NDK-ban jártam, akkor egyszerűen nem tudtam, hogy létezik olyan hal, hogy lazac, meg azt se, hogy azt meg lehet füstölni. Amikor először láttam füstölt lazacot, akkor meg voltam győződve, hogy az sárgarépa :-))

De akkor az NDK-ban láttam először hidegen is kenhető vajat (nem margarint), le is voltam döbbenve, hogy ezt hogy :-)

Weißkopf 2022.01.25. 13:35:02

Volt (talán még ma is megvan) egy keletnémet hőmérő a családban. Ezen 18 (!) Celsius foknál húzódott egy vonal, ráírva pedig ez: Zimmerwärme (= szobahőmérséklet).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.25. 13:35:29

1988 nyarán egyetemistaként voltam Novoszibirszkben egy építőtáborban, ahol a szocialista országok diákjai vettek részt. Csak a kelet-németekkel nem tudtunk barátkozni. Ők mindig zárt csoportban közlekedtek. Mindegyiküknek naplót kellett írniuk, hogy ne tűnjön fel, ki a besúgó a csoportban, aki nem az élményeit írja, hanem a többiekről jelent. A tábor végén 2-2 napra elmentünk Alma-Atába, Taskentbe, Szamarkandba és Buharába. A nagy hőségben mindenki a szálláson, árnyékban próbált hűsölni, míg az NDK-sok együtt vonultak várost nézni. Az utolsó nap a repülőtéren ott feküdt az egész csapatuk napszúrás okozta nyavalyákkal...
Más: a Budapesten tanuló egyetemistáiknak még a rendszerváltást közvetlenül megelőző években is havonta össze kellett jönniük, hogy tájékoztassák őket a magyarországi elhajlás politikai veszélyeiről. Nem lehetett jó akkoriban kelet-németnek lenni...

dezsoke007 2022.01.25. 17:10:32

1982-ben költöztünk a vadiúj rákoskeresztúri (=Rákosborzasztó) lakótelepre. Az pont így nézett ki néhány évig, mint a nyitókép. Gyorsan összedobták a házakat, az utakkal még vártak egy kicsit. Mondjuk volt fürdőkád, távfűtés és egy minikonyha.

dezsoke007 2022.01.25. 17:10:36

@Pierr Kardán: a kivehető ajtós robotgépetek van?

clemens 2022.01.25. 17:10:49

Elhiszem hogy németként rossz volt élni az NDK-ban, de a 70-es évek végefelé, a 80-as évek elején magyarként nagyon jó hely volt.
Olcsó, jó minőségű -bár szűk választékú- termékek voltak, nekem is van még több működő elektromos cuccom onnan. Első osztályú étteremben fillérekért kajáltunk, belevaló csajok voltak, a tengerparti nudista strand élményeit máig emlegetem. Az ország, bár kelet, de mégiscsak németország volt, meg lehetett tapasztalni egy magasabb viselkedési kultúrát.

Motorogre 2022.01.25. 17:11:08

A világ nem fekete-fehér, pl. amikor Mo-on kórházi ágytermek voltak, az NDK-ban általános volt a kétágyas kórházi szoba. De a benzinárat is irigyeltük , nemcsak az eü ellátást. Hiába: sok támogatást kaptak mint kirakat-ország, hogy az NSZK-t legalább követni tudják. Ahogy PierrKardán is írja: az iparcikkek jó minőségüek, sok még ma is működik.
És a korabeli szoci autók között a Wartburg volt az egyetlen ami tisztes minőségben készült (mégha elavult konstrukció is).

Kedélyes Paraszt 2022.01.25. 17:11:23

@Kedélyes Paraszt: illetve még egy dolog. Elvileg ugye egy kirakatországot szerettek volna csinálni az NDK-ból, hogy lássák egyrészt nyugaton is, illetve az NDK lakosok is, hogy azért ha nem is fenékig, de azért valamennyire tejfölből van a cucializmus. A kempingben például egész jó söröző üzemelt. A belvárosba jövet-menet a bahn-ról leszállva a külvárosi megállóban (vö zugló, kőbánya, külső rákosborzasztó), igazi hamisítatlan klasszikus német kisvárosi hangulat fogadott. A környéken beültönk egy klasszikus német kerthelyiséges sörözőbe, ittunk 1-1 korsó sört, majd mentün k tovább villamossal a kemping felé, ami után még busszal is kellett utazni vagy 2-3 megállót. Reggelente a bérelt bringával kibringáztunk az első városon kívüli legközelebbi faluba a boltba. Ott volt minden, ami kellett nekünk alap élelmiszer. Néha még főztünk is. Sört vásároltunk, ezt-azt, amit mondjuk a kempingben nem lehetett megkapni a kajához. Berliner, Wernesgrüner mindig volt. 1-2 alkalommal vettünk egy üveg Debrői hárslevelűt, amit ott ittunk meg a bolt előtt, és senki nem szólt ránk. Pedig pont 16 évesek voltunk. Van egy emlékezetes esetem. A kempingben véletlenül összefutottunk a gimiből egy másik társasággal is, így már vagy 8-10-en lehettünk. Lecsót főztünk a konyhában. Terjengtek az illatok. Mellettünk egy fiatal házaspár valami tésztába csomagolt nemtudommit főzhetett, gondolom genralszószt csináltak hozzá. Na, ők aztán folyamatosan szimatolták a lecsónkat :)
Visszatérve, hogy a túritáknak miket mutogattak. Az építőtáborból voltunk többfelé is kirándulni. Spreewald, Weimar és környéke (icluding Buchenwald). Mindkettő gyönyörű. Persze, hogy ilyeneket mutogatnak. Ha jönnek túristák Mo-ra, őket sem feltétlen Ózd-Farkaslyukra viszik el városnézésre, de ez mindenhol így van. Visszatérve, nekem pozitív élményeim vannak onnan, habár jól tudjuk, hogy mi zajlott ott akkoriban. Lehet, hogy nekem is van egy aktám a Stasi akták között.

midnight coder 2022.01.25. 18:38:56

@Motorogre: Na ja, anno Pl. a Simson volt 50 köbcentis kismotorban kb. a csúcs a szocializmus idején, az egyéb márkák, különösen a szovjet Riga, Verhovina, stb. max. messzirõl ugatták azt a színvonalat. Talán még a csehszlovák Jawa tudott értékelhetõ minõségû motorokat csinálni, de a Simsonnak azért nemigne jöhettek a közelébe.

midnight coder 2022.01.25. 18:39:32

@tükörfúró: Abban egyetértek, hogy messze nem az NDK volt a legkeményebb kommunista állam, de azt sem hiszem, hogy a román. Az albánok sem voltak piskóták az atombunkereikkel, de szerintem a legszarabb jó eséllyel a volt SZU egyes tagállamai, illetve a Távol-Kelet voltak. Pl. amikor a kicsi kínaiaknál élve elásatták az apával a fiát mert lopott egy marék rizst, és más hasonlók. Ezeken a területeken vagy 100 millió polgárt gyilkoltak le így vagy úgy a jóelvtársak, +/- egy Holocaust.

ledo76 2022.01.25. 19:59:35

@Motorogre: A Wartburg azért minden volt csak jó nem. A Skoda se volt rosszabb, ha a cseh mérnököket jobban hagyják kibontakozni és több pénzt kapnak, a Wartburg fasorban se lett volna. Igaz az NDK-ban is voltak fiókba tett fejlesztések. A 311-es, 313-as ettől függetlenül gyönyörű autók, de azok is korszerűtlen (DKW) gépek voltak a maguk idejében is.

bordon 2022.01.25. 19:59:48

@Pierr Kardán: Műszaki cikkeket, többek közt fotós cuccokat, vegyszereket is olcsón, remek minőségben lehetett kapni ott, fateromnak sok NDK-s fotós cucca, vegyszere volt. Turistaként, vendégmunkásként jó volt ott az élet. A helyiek persze máshogy éltek, de akik magyarként ott vendégmunkáskodtak, máig emlegetik azokat az időket. Szexuálisan sokkal szabadosabbak voltak az NDK-s csajok, mint a többi keleti blokk országának lányai. Ez pedig elég vonzó perspektívákat nyitott meg...

Azért az NDK-ban nem öltek halomra milliónyi embert, mint Kambodzsában, nem volt tényleg toprongyos nincstelenség, mint Kubában (ahol egy darab szappanért prostituálódtak a nők), Kínában egy szellős tavaszi délutánon több ember halt éhhalált vagy végezték ki őket, mint az NDK-ban évtizedek alatt. Észak-Korea hasonló szinten pörgette a saját polgárai megsemmisítését elhibázott tervgazdálkodással, meg politikai és paranoid alapon elítélt emberek kivégzésével.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.25. 19:59:57

@Pierr Kardán: Állítólag törvény volt rá, hogy min. 25 évig kell szolgálni egy gépnek az NDK polgárait. Egy ‘81 körül vásárolt kávédaráló nekem még a kétezres évek közepén tényleg működött

Commandante Jayasuriya 2022.01.25. 20:00:14

@Kedélyes Paraszt:
Azt azért első látásra nehezen vette be a gyomrom, amikor az áruházi büfében az előttem sorra kerülő polgártárs kérésére a pultos kisasszony bedugta a korsó sörbe a merülőforralót, hogy felmelegítse vele a sört, majd beleöntött egy kupica snapszot. Ahogyan az is érdekes látvány volt, amint Karl Marx Stadt - ban, ahogy az egész NDK - ban is, a németek nagy majálisokkal, igen lelkesen ünnepelték május 9 - t, a győzelem azaz a legyőzésük napját, és az ennek örömére bepityókázott kamerádok ugyancsak lelkesen ölelgetté az ünnepségeken jelen levő, az országukban megszállóként tartózkodó szovjet katonákat.

Commandante Jayasuriya 2022.01.25. 20:00:33

Aki többször járt az NDK - ban, az tudja, hogy az itt leírtak nem mindenben felelnek meg a valóságnak. Csak egy példa a Salamander cipő, ami azért nem tartozott akkor sem a gagyi termékek közé, és a Kern András által megénekelt levehető ajtós turmixgép is azért volt a humor tárgya, mert az NDK gyártmányú termékek jó minőségűek voltak, ezért elkapkodták a vevők, és gyakran hiánycikknek számítanak. Modern konyhám van, korszerű gépekkel felszerelve, de egy fiók mélyén még mindig lapul egy - két abszolút működőképes NDK - s csodagép. Valamiért nincs szívem kidobni ezeket a régi időkre emlékeztető tárgyakat. Sőt a gyermekruhák is kiváló minőségűek voltak. Olyannyira, hogy az egyik akkori barátom, aki egy ideig az NDK - ban dolgozott, az onnan "importált" feleségével mindig visszajárt a gyereküknek ruhát vásárolni az ottani CENTRUM nevű áruházba. Szóval a divatos cipőket az NDK - ból hoztuk, igaz, hogy hazafelé vezető út előtt fel kellett vennünk az ott vásárolt cipőket, és be kellett egy kicsit "járatni", mert a határon kifelé néha még azt is megnézték a buzgó határőrök, hogy milyen cipő van az ember lábán. Egyébként pedig valóban szigor volt, mert a amikor kiértünk Karl Marx Stadt-ba, mivel mi a párommal nem voltunk rokonok, nem aludhattunk a német lány szüleinél, mert azt szigorúan ellenőrizték, ezért a város főterén álló sokemeletes Congress nevezetű modern szállodába kellett szállást keresnünk. Ahol nagy nehézségek árán tudtunk szobát kapni, mert akkoriban az NDK - ban csak házastársak kaphattak kétágyas szobát, és mi nem voltunk összeházasodva. Végül nagy nehezen kiadtak nekünk egy a nászutasoknak fenntartott szobát, de azt is csak szigorúan 14 óra után foglalhattuk el. Tudtuk, hogy ez a rend, de mi egy egész éjszakás autókázás után délelőtt érkeztünk meg a városba, hiába mondtuk, hogy szeretnénk tisztálkodni, és lepihenni, szívesen kifizetjük az előző napra is a szoba árát, szóba sem jöhetett semmilyen rugalmas megoldás. Egyedüli könnyítésként a szálloda recepcióján megvárhattuk a szoba elfoglalásának az időpontját. Egyébként az állam által fenntartott valutáért árusító INTERSHOP boltokban bármilyen nyugati terméket meg lehetett vásárolni nyugatnémet márkáért, vagy dollárért. Igaz ott is alaposan megnézték a vevőt, ha véletlenül 10 dollárosnál nagyobb címletű bankjeggyel akart vásárolni. Az NDK - ban uralkodó vaskalaposságról, és merevségről vannak történeteim, de nem akarom tovább szaporítani a szót.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.01.25. 20:00:56

@PanelProli: nekem 1978-80 környékén már volt bankszámlám. Volt rajta 5-600Ft... A bankot úgy hívták, hogy OTP. Csak nem volt nevesítve, hogy bankszámla, hanem takarékbetétkönyv volt az álneve. De valójában ez is bankszámla volt.

ja... cenzúra... és még ti komcsiztok...

Che21 2022.01.25. 20:56:02

@rbsat1: Volt is egy vicc a nyolcvanas a évek végén:

Elvtársak!
Aki beszervez egy új tagot az mszmp-be, az pénzjutalmat kap.
Aki beszervez két új tagot az mszmp-be, az kiléphet.
Aki beszervez három új tagot az mszmp-be, az kiléphet, és kap egy írásos igazolást, hogy soha semmilyen kapcsolata a magyar szocialista munkáspárttal.

Karolac 2022.01.25. 20:56:22

@PanelProli: "Figyelték a bankszámlákat " Igen, figyelték, csak nem úgy hívták, hogy bankszámla. Sparkassenbuch (még most is megvan, benne néhány DDM-val) volt a tisztességes neve, csak a cikkíró eltévesztette...

nyelv-ész 2022.01.25. 21:50:02

Szövegértés? A cikk az 1961 körüli évekről ír, amikor a berlini fal épült. A 80-as években persze, hogy nem volt már nyomor meg éhezés.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.25. 22:39:35

@clemens:

Karinthy Ferenc naplójában olvastam, hogy szte az NDK-ban jobb volt az életszínvonal, itthon viszont nagyobb volt a szabadság.
Cini még egy vastag poént is megengedett magának, amikor az idegenvezető hölgy a szovjet-német barátság házára utalt.

-Még Molotov-Ribbentrop idejéből?-kérdezte az író.

A hölgy természetesen nem vette a poént.:)

octy 2022.01.26. 09:11:16

@ledo76: Akkor most képzeld el, hogy a Wartburg és a Skoda dolgoztak közös prototípuson is! :)
A mladá boleslavi Skoda Múzeumban megtekinthető, de neten is megtalálod.

Motorogre 2022.01.26. 09:11:29

És az Adu Ász a keletnémetek mellett - ilyen nálunk de máshol se volt: Freikörperkultur !
A fiatalok (fiuk és lányok is) imádták - még ha hideg is volt a tenger.

NL 2022.01.26. 09:11:55

Uraim!
Élmény olvasni a beszámolóitokat, köszönöm szépen!

kewcheg 2022.01.26. 09:12:24

Gyerekként voltam ott.Amire emlékszem: vendéglátóim négyszobás társasházi lakásban ( "bérházban") éltek, aminek nem volt padlóburkolata,csak cementpadló, rajta szőnyegek.A fűtés cserépkályhával ment.(A ház nem panel volt,kb. 60-as években épülhetett.)
Remekül jöttek a ny.német tv adók.( Lipcse környéke)
Valami rém borzalom limonádékat lehetett kapni ilyen kis formás, háromdecis üvegekben.
A vendéglátóim Tobleronét, Maoam cukorkát vettek nekünk a dollárosboltban.
Én kb. egy porcica áráért vettem magamnak egy "Richter" körzőkészletet, ami még megvan. Valszeg a gyár kb.a 30-as évektől ugyanilyen minőségben és csomagolásban gyártotta a termékeit, csakúgy mint a Carl Zeiss Jena.
TT és Piko vonatok szerelmeseinek az ország maga volt a kánaán.Tesóm vett egy Praktica (vagy Praktika) fényképezőt, ami kb. negyede volt az itthoni árnak, és halál minőséginek számított.
Még annyit a 4000 dolláros Wartburghoz, hogy ugyanekkor az USA-ban egy "pony car" /amilyen a Mustang is volt/ kb. 5000 dollárba fájt, és az utcán hitelbe utána hajították, aki már kb. heti 200 dodót meg bírt keresni....dehát ezt ismerjük....

lutria 2022.01.26. 09:12:32

A ~40éves NDK Party Grill melegszendvics sütőnk még mindig működik és van belőle még egy tartalékban ha nem húzná még 10-20évig...:)

.Gordon Gekko. 2022.01.26. 09:12:37

most pontosan ugyanez megy egesz nemetorszagban a jarvanyhiszti miatt

Karolac 2022.01.26. 18:47:37

@Commandante Jayasuriya: Hehe! Én is így voltam vele.
Meghozták a korsó söröket egy merülőforralóval. Én meg néztem, hogy mi a fenét akarnak vele. Aztán felvilágosítottak, hogy a segítségével állíthatom be a sör hőfokát... A "tokosok" praktikussága :) szerint az asztalok alá felszereltek egy aljzatot, ami addig fel se tűnt és többek közt erre a célra szolgált.
Salamander cipők, italok, ruházati termékek, Praktica tartozékok, robotgépek, Piko modellek onnan kerültek beszerzésre. A 70-es években, és a 80-as évek közepéig magyarként (kint dolgozva) jó hely (Weißwasser, Cottbus, Boxberg) volt.

metalex 2022.01.26. 18:47:52

@dezsoke007: Az a turmix-gép volt :-)

Tomi1973Wien 2022.01.26. 18:48:07

a cikkben emlitett iroszakot nem eltem at, de kevessel a valtas elott volt szerencsem tobb alkalommal is kilatogatni. hatartalanul elveztem, jo buli es szorakozas volt, belevalo csajokkal (a keletnemet csajok a mai napig belevalok,jobban, mint a nyugatnemetek :-D ) ettermi kaja fullos volt, a szallasaink is rendben voltak, semmi negativum. sörözesunket az "zavarta" csak meg, hogy a pincer visszavaltotta a felgyult korsokat, mert nem volt nekik több :-P

Hatja2 2022.02.17. 17:44:51

Azért itt a kommentek is jól mutatják miért tudott nálunk is virágzani a gulyás kommunizmus. A szerző próbál társadalmi problémákról, a több százezer fős besúgó rendszerről, koncepciós perekről beszélni erre a kommentelők neki esnek, hogy “Jajj de hat én voltam ott három hétig és könnyű volt dugni a lányokkal meg jó minőségű volt az Orwo fotófilm, nem is volt ez rossz hely”.

Lámai Dala 2022.03.04. 12:05:45

Hatja2-nek. Soha nem voltam az NDK-ban, mert mire mentünk volna a gimiből +szűnt létezni. De az összes ismerős, kolléga, volt kolléga hasonló módon áradozott róla, mint a korábbi hozzászólók. Egyébként az NDK-ban volt anno az 1ik legnagyobb életszínvonal a volt KGST országok között.
süti beállítások módosítása