Tó-retró

Kvarcóra, játékkonzol – ennyit vártunk rájuk a Kádár-korban

2022. március 30. - drkardos

Nehezen engedte át a technológiát a vasfüggöny. De vajon hány évet késett nálunk az első viedómagnó vagy kvarcjáték?

szorakoztato_elektronika1.jpg

 

Korábban már két cikkemben is megemlékeztem arról a tényről, hogy a KGST piac viszonyai és a nyugattal folytatott kereskedelem vékonyan csordogáló folyama nem kedvezett a világújdonságok gyors bevezetésének Magyarországon. Az ételek, háztartási berendezések, de még a nyugati mozifilmek is komoly késéssel jelentek meg nálunk a Kádár-korban. A mai anyagban a szórakoztató elektronika néhány nagy újításának külföldi és hazai elérhetősége közötti pauzát veszem górcső alá.

            Aki a nyolcvanas években gyermek vagy fiatal volt, szinte biztosan emlékszik az alma-sötétzöld színekben pompázó Videoton Elektronikus TV játék, vagy leánykori nevén tv-foci nevű csodára.

img_0824.JPG

 

Ez a játék – legalább is a szemkápráztató színű dobozon belüli része – eredetileg Atari Home Pong néven hódította meg az amerikai szíveket. A pong elsőként 1972-ben jelent meg, akkor még játéktermi, pénzbedobós formában. Egy hirtelen jött ötlet nyomán 3 évvel később már elkészült az otthoni, TV-re kapcsolható verzió, mely a már említett Home Pong nevet viselte. Az amerikai Sears hipermarket lánc rendelt belőle 150 ezer darabot az első aranyvasárnapi időszakra, és Sears Tele-Games néven el is adták az utolsó darabig.

            A Videoton a hetvenes évek végén vásárolta meg az akkor már bőven lerágott csontnak számító hardver és szoftver használati jogait és (a közhiedelemmel ellentétben) 1980 októberében, az őszi BNV-n tartották meg a bemutatóját a jól ismert kivitelben. Érdekes módon a hardver képességeit nem használták ki teljesen, hiszen az akkor már színes képet és több játékmenetet is tudott volna. Nekünk meg kellett elégedni a monokróm képpel és a tenisz, jégkorong faltenisz I-II négyessel. A játék különböző nehézségek folytán csak egy évvel később került a boltokba (miután a 81-es BNV-t is megjárta), így a játéktermi ponghoz képest 9, az otthoni verzióhoz mérten 6 évet késett.  Ráadásul  nem is aratott elsöprő sikert. A Ravill még 1983-ban rendelt a boltjai számára egy 300 darabos szállítmányt, ám a Videoton már ezt is vonakodva szállította le. A következő évet már a cserélhető kazettás konzolok uralták, így a magyar pong összesen 3 évet élt.     

            Hasonló késéssel rajtolt itthon kedvenc időmérőnk, a kvarcóra. Ezt az időmérőt a Seiko dobta először „Seiko Quartz-Astron 35SQ” néven Japánban, 1969 karácsonyán.

szorakoztato_elektronika3.jpg

A világelső még mutatós volt. Nálunk a "pálcikásak" voltak menők...

 

Ebben az esetben a hazai gyártás soha nem valósult meg, így csupán azt a dátumot jegyezhetjük fel, amikor az első hivatalos import megindult. Az első – svájci – quartz csuklóórák 1977-ben, vagyis röpke 8 év késéssel kerültek  az Óra és Ékszerkereskedelmi Vállalat boltjaiba. Mint hamar kiderült, nem is lett volna értelme az eszeveszett kapkodásnak, hiszen a javítóipart így is hidegzuhanyként érte az „új” technológia. A kvarcórák vizsgálata és javítása olyan műszerezettséget igényelt, amellyel nem számoltak, és ilyen műszerekkel nem rendelkeztek. Ezért nyomban intézkedtek, hogy az órákon kívül műszereket is importáljanak. Ezekből a műszerekből azonban nagyon kevés érkezett. Ezért csak a központi javítóműhelyt tudták ellátni. Elég kínos blama egy 4000 forintos terméknél (abban az évben az átlagbér 3400 Ft volt).

            Még ennél is nagyobb izgalmat keltett 1983-ban a hír, hogy a Skála karácsonykor videómagnókat fog árusítani! Az áruházlánc akkor már régóta ügyködött a legális import kivitelezésén, de folyton zátonyra futott a törekvésük. Abban az évben végre sikerült 2400 készüléket a polcokra tenniük, 60 ezer forintos áron. Ez utóbbi tény még nagyobb vihart kavart, hiszen az országba így-úgy (többnyire csempészés útján) bekerült készülékeket még használtan is 150-200 ezerért árulták a bizományi üzletek. Az akkor senkit sem érdekelt, hogy az első VHS rendszerű képmagnó, a JVC HR-3300 gyártása eddigre már be is fejeződött.

szorakoztato_elektronika4.jpg

 

 

Mi az 1976-os bemutatás után 7 évvel is boldogok voltunk a „Az üdvözlet a bőrgatyából – tiroli szex”, a „Terminator” és a „Tökéletes katona” filmeket a robbanó Color Star tv képernyőjére varázsoló csodadoboz érkezésétől.

             Ám ez az év nem csak a monoton hangú film-alábeszéléstől volt hangos. Szintén 1983 karácsonyán futott be az első elektronikus LCD kézijáték, melyet Árpád országában kvarcjáték titkos kóddal ismertünk meg. Az LCD képernyő következtében csodás képpel futó kézi konzolban különösen szerettem, hogy induláskor az előre rögzített figurák minden mozdulata egyszerre látszott. Az iskolákban ez a gép óriási botrányokat okozott, hiszen a tanerő nem volt felkészülve a gyakran órán is felhangzó csipogásokra és egyéb fura hangokra. Meglepő módon ez a készülékcsoport alig három éves volt, mire mi is a kezünkbe vehettük, hiszen a Nintendo Game & Watch sorozat „Ball” nevű gépe 1980. április 28-án mutatkozott be. Noha a készülékek 1000 forintos áráért 1983-ban 1 hetet kellett dolgozni, mégis sok karácsonyfa alá került belőlük. Az igazi terjedés azonban a szovjet „Elektronika” koppintások megérkezésével vette kezdetét.

 

Amennyiben érdekli a panelépítészet és a Balatoni szállodák születése, többet tudhat meg Tó-retró blog szerzőjének első könyvéből. A  "Hotelek futószalagon" ezeket a témákat járja körbe. További részletek és megrendelés itt.   

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9517792909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheRminator 2022.03.30. 20:30:11

A Skála a Panasonic NV-333 videomagnót árusította 1983 karácsonyára, pécsett a Konzumban 69900 Ft volt

kewcheg 2022.03.30. 22:15:29

@TheRminator: talán az utolsók egyikeként a miskolci Cora- ban kb.2005 körul vettem egy kiárusitáson egy hifi sztereó LG VHS- t valami 15 ezerért....azota se láttam többé VHS-t.

midnight coder 2022.03.31. 08:18:34

Ezeknél már csak a számítógépek története volt izgalmasabb. A ZX-81-ek, Spectrumok, Commodore 64-ek, és a magyar gyártású gépek - a magyar Híradástechnika Szövetkezet HT-1080Z-je, ami az ázsiai VideoGenie-1 klónja volt, ami az amcsi TRS80 Model-1 klónja volt, és a benne lévő nyugati alkatrészek árából Commodore 64-et lehetett volna venni, aztán a Primo aminek a basic-je szintén a HT1080Z-s hazai módosítása volt, de a hardver magyar, aztán a Videoton TVC ami ha jól tudom az Enterprise 128 egy korai verziójának a tervei alapján készült (mindkettő volt a magyar piacon, ahogy talán Commodore Plus4 is). De még hazai gyártású PC komplatibilis gép is volt - Proper16 néven. És különféle CP/M rendszerek. De voltak nagyszámítógépek is: az orosz ESZR gépek az IBM-es cuccok klónjai voltak, míg a TPA sorozat magyar fejlesztés volt, a DEC PDP-11 másolata. A Proper16-hoz anno magyarított MS-DOS is járt.

TheSaurus 2022.03.31. 08:18:42

1980-81-ben a MOM battonyai üzemegysége "Momba" néven számológépes kvarcórákat is gyártott.
Nem tudom, mennyi készült belőlük, és milyenek lettek.

Mérnork 2022.03.31. 08:18:51

Volt Videoton TV játékunk anno, '82-ben kaphattuk karácsonyra tesómmal. Iszonyat nagyokat meccseltünk rajta. '83-ban kaptam egy noname Goal Keeper kvarcjátékot (handheldempire.com/game.jsp?game=2134), 184-ben már Nintendo Mario Bros.-t (www.youtube.com/watch?v=J3QKdt1Lvn4). Nagy kedvencem volt még a szines! kijelzős Pac Man (www.youtube.com/watch?v=ipy-zy3RiSE)

WildBear 2022.03.31. 14:31:24

A kavarcjátékok... Color Invaders, Western Bar, Fighting Rabbit...

Golyós 2022.03.31. 14:31:30

@kewcheg: Nekem van egy elrakva, JVS Hifi stereo, (6 fejes talán) . Működött amikor elraktam, még a leirását is elraktam.

Gyingizik 2022.03.31. 14:31:46

80-as években ha nem is mindenkinek, de a haveri körben több személyi számítógép volt: a csúcs a Commodore, de volt a gyengébb ZX Spectrum az iszonyatos műanyag fóliás billentyűzettel, és - csodák csodája - magyar PC a Videoton egy csúnya szürkésbarna borítással, viszont : beépített joystickkal!!! Jó persze tudjuk licensz alapján, pár éves lemaradással a többihez... De sztem a ZX-nél még így is jobb volt.

kewcheg 2022.03.31. 18:32:15

@Golyós: Nekem is el van szépen rakva távirányitójaval...:)

Fandor 2022.03.31. 21:40:58

szomszédunknak kb 1983-ban lett egy felültöltős Panasonic képmagnója. sokmindent rögzítettek a TV-ből, nemrég átnéztem a maradék kazetta gyűjteményt és közzétettem pár korabeli felvétel töredéket. itt a legrégebbi 1984 januárból:
www.youtube.com/watch?v=s-kLDnqLmV0

MaCS_70 2022.04.04. 12:53:46

@TheRminator: Aztán az Orion is gyártott Panasonic NV-430 videomagnót. 1988-ban az alsóörsi hangárban vettünk egyet 50e Ft-ért.

MaCS

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2022.04.04. 13:52:20

@midnight coder: Magyarított dos? Mik nem vannak. Most az ubuntu linuxom magyarul beszél velem parancssorban. Mint a magyarított dos-od. :-)

Pár éve néztem a gúgli trenszlétet (fordító programot), a 11. leggyakoribb nyelv a magyar volt, ha magyarról más nyelvre, ha fordítva ment a kérés a trenszlétnek akkor is. :-) Trianoni fagyi visszanyal. 8 egymással szomszédos országban vagyunk otthon. :-)

Az egyik minket előző nyelv a latin volt, tehát ha az élő nyelveket nézem, akkor tizedikek vagyunk. :-)

Verszájban sikít a mádám a padon, de tűr. :-) Ja? És teledemizson. :-) Úgy egyébként hogy az etikettőt is betartsam (magyarul csókolnám a krisztihangyát hölgyek felé ejrópéer köszönés vagy mi?).

Sziruplé. :-)
süti beállítások módosítása