Tó-retró

Ha emlékszel az Internettora, te sem mai gyerek vagy

2022. május 11. - drkardos

HIX, Altavizsla, Iwiw – elfeledett nevek a magyar internet őskorából, ilyen volt a kezdetekkor a hazai világháló.

internetoskor1.jpg

Fotó: Fortepan/ MHSZ

 

Az egyik első magyar sajtócikk az internetről 1989-ben jelent meg az Élet és tudomány című folyóiratban, ahol azon szörnyülködtek, hogy az Amerikai Egyesült Államokban több ezer komputert fertőzött meg egy számítógépes vírus, mert azok hálózatba voltak kötve. A kezdeti negatív megítélést hamarosan felváltotta az internet és az adatok megtalálását segítő World Wide Web (www) csodálata a magyar médiában is. A rendszerváltás után közvetlenül sorra jelentek meg a hazai egyetemek híradásai a saját hálózatok kialakításáról, amelyeket a nemzetközi digitális katalógusokhoz kívántak csatolni. Az MTA Sztaki például már 1991-ben elektronikusan levelezett a nagyvilággal, és 1990 őszén a „.hu névszerver” is elkezdett üzemelni, eleinte Amszterdamban.  Pár évvel később a hazai tudósítások már több, mint 15 millió nemzetközi felhasználóról beszéltek, bennünket is beleértve, akiknek a száma havonta 20-30%-kal bővült. Egy oktatással foglalkozó magyar cég, a CoDe el is indította tanfolyamait „Mi az Internet?” címmel a laikus érdeklődőknek, és 1994-ben megjelent az első magyar nyelvű tankönyv is a témában.

 

Bár eleinte főként az oktatási intézmények csatlakoztak a világhálóhoz, nyugaton és a tengerentúlon már a magánemberek számára is elérhetővé vált az internet világa. New Yorkban, a Photo Perspectives nevű számítógépes fotómúzeum megrendezte az első kibernetikai kiállítást is, amely pont az akkoriban szomszédunkban zajló Jugoszláv háborúról szólt. 1995 áprilisában nem volt olyan magyar napilap, amely ne foglalkozott volna az ötven felvételt és negyvenöt kísérő szöveget tartalmazó digitális képtárral. A horvátországi és boszniai etnikai tisztogatást bemutató felvételeket tizennégy ország harmincöt fotóriporterének alkotásaiból válogatták. Ezt a képtárat persze még csak azon szerencsések láthatták a monitoron, akik valamilyen egyetemhez tartoztak, vagy a munkahelyük csatlakozott a világhálóra. Magyarországon a magánembereknek először az Eunet Kft., a Datanet Kft. és az Odin Kft. biztosított csatlakozási lehetőséget és virtuális postafiókot a világhálóra, természetesen csak akkor, ha volt megfelelő telefonvonaluk. Szintén ebben az időben nyílt meg a fővárosban az első internetes bázis, akkori nevén Internext Stúdió (digitális olvasóterem), ahol húsz számítógépen óránként négyszáz forintért lehetett barangolni teljes Internet-hozzáféréssel az információs szupersztrádán.

279533428_10217537832477888_660965488105467466_n.jpg

Ha szívesen olvasna meglepő tényeket, izgalmas, rejtélyes sztorikat a Balatonról is, nézze meg a Tó-retró blog szerzőjének új könyvét! Lebilincselő olvasmány... Részletek, megrendelés

 

Mindezzel egyidőben, a 90-es évek elejétől egy Amerikában élő hazánkfiának, Hollósi Józsefnek köszönhetően már magyar tartalmat is olvashattunk a neten. A Hollósi Information Exchange (röviden: HIX) számítógépes levelező hálózata ugyanis a világ több mint 40 országában élő magyarnak adott anyanyelvi információkat és kommentárt különböző témákról. A HIX-en képújság információk, napilapok kivonatai és mindenféle beküldött magyar nyelvű iromány megtalálható volt a lelkes önkéntes tartalomszolgáltatóknak köszönhetően. A World Wide Weben az első igazi magyar híroldal, az Internetto (a mai Index.hu őse) 1995. október 3-án indult az IDG Kiadó jóvoltából, a Datanet Kft. szerverén. Akkoriban nem egyszerű híroldalként, hanem összetett információszolgáltatásként definiálták, hiszen nem csak híreket, cikkeket, de tanácsokat, webcímeket és segédprogramokat is biztosított az olvasóknak. A portált Nyírő András vezette, aki a kiadóval történt összetűzése után az Internetto szerkesztőségi csapatával együtt megalapította az Index.hu-t 1999-ben.

internetoskor2.jpg

 

Az Internetto egyébként nem maradt meg végül önálló márkaként, hanem hamarosan az index tulajdonába került és megszűnt. Még Internetto néven az index.hu csapata az ezredforduló előtti évben komoly piaci kihívót kapott a Magyar Távközlési Vállalat, a MATÁV jóvoltából, amely az origo.hu-val kívánta internetes előfizetőit magyar tartalommal és napi frissítésű hírekkel szórakoztatni. Az index.hu és az origo.hu megalakulása után számtalan weboldal és szolgáltatás látott napvilágot a 90-es évek végén: a ma már talán ismeretlen extra.hu vagy a netlap.hu, amelyek ott voltak a 10 leglátogatottabb magyar weboldal között a ma is létező HVG Online és Prím Online mellett.

 

A magyar internet őskorát bemutató retró cikkünket néhány olyan név felidézésével zárjuk, mint a 90-es évek böngésző slágerének számító Netscape, az eleinte igen népszerű, szintén a Matávnak köszönhető kereső program, az Altavizsla, amely a Google előtti világ egyik egyeduralkodóját, a nemzetközi Altavistát koppintotta. A 2000-es évek elején indult a saját közösségi hálónk, az iwiw, amely végül a Facebook térnyerésével kiszorult a piacról, holott virágkorában sok-sok tagja volt.

 

internetoskor3.jpg

A cikk az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr4117829263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2022.05.13. 12:42:06

Extra.hu ra, IRC szerverekre, kesobb a chat.gyaloglo.hu ra, TTC (tetova teve club)ra en is emlekszem meg.
Felesegemet is a gyalin ismertem meg anno.

andz 2022.05.13. 12:42:20

Sőt, az iwiw először wiw volt, (Who Is Who), utána lett International Who Is Who, iwiw.

Fishtax 2022.05.13. 12:42:25

A nicknevem még az Internetto fórumáról származik, és még internettós pólóm is van. Öreg vagyok? :-)

midnight coder 2022.05.13. 12:42:31

Nekem is datanet.hu-s netem volt az elején, és betárcsázós internetem. Emlékszem, vidékrõl anno este 6 után lehetett kedvezményesen telefonálni. Persze olyan dolgokról mint hogy egy CD letöltése nemigen álmodtam eleinte, de kisebb dolgokat, Pl. a linuxos KDE 1.0-t, Qt forráskódját le tudtam vele tölteni. És igen, nézhettem az internettót, használhattam az altavistát, volt e-mail címem - más kérdés, hogy akkortájt a cégekkel csak faxon lehetett kommunikálni - sebaj, a jó kis 28.8-as modememmel faxot is külthettem/fogadhattam :-)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.05.13. 12:43:10

HIX - elvileg ma is működik. Igaz, pl a Guru 2020-ig van csak az archivumban.

Az AltaVista nem volt egyeduralkodó, csak volt. Létezett pár keresőnek csúfolt más oldal is az altavista fénykorában, ha jól rémlik, a yahoo is akkortájt indult, az altavista meg azt hiszem, egy amolyan demo/reklám projekt volt a néhai DEC (Digital) részéről, hogy mire képesek az ő gépeik.
Viszont az volt az utolsó, ami még a keresést volt hivatott segíteni, nem a hirdetőket.
Az altavizsla egy nulla volt mellette, inkább csak egy poén a hasonló névvel.

Az illusztráció a nénivel és a terminállal, azt hiszem, egy Videoton VT20/IV számítógép (négy munkaállomás+egy szerver(?) Z80 alapont, mint a ZX Spectrum)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.05.13. 12:43:34

Haha, internettó és a magyar net hőskora.
1996-tól már otthon tudtam netezni, mert olyan helyen dolgoztam, ahol.A baráti, rokoni körben szinte senkinek nem volt még otthoni nettye.Nem sokkal később indult a Fatávnak az éjszakai ingyenes betárcsázós szolgáltatása, itt csak a percdíjat kellett fizetni, de asszem arra is volt elég nagy kedvezmény.
de még azok a tetű letöltési sebességek.A mai ember a haját tépné, hogy sokszor egyetlen kép több percig jött lefelé, pedig nem száz megapixeles méretű volt...
Szép volt, jó volt, de az is nagyon jó, hogy meghaladtuk azt a korszakot.

Borzi Bobó 2022.05.13. 12:43:40

Nagyon kellemes emlékek. Az iwiw szerintem bizonyos tekintetben jobb is volt mint a facebook, konkrét személyre én sokkal könnyebben tudtam benne rákeresni, persze lehet, hogy csak én vagyok a facebookkal balfasz.

Alick 2022.05.13. 12:43:44

Anno a CompuServe-nek elég jó netes szolgáltatása plusz saját tematikus hálózata volt.

PanelProli 2022.05.13. 12:43:55

Hát ja, az IWIW-re csak egy már egy stabil tag által küldött meghívóval lehetett regisztrálni, szóval nem volt olyan káosz ott, mint a mai oldalakon.

Illetve, ha már a régi klasszikus oldalakról ejtünk szót, akkor ne hagyjuk ki a terminal.hu oldalt, amely nem volt más, mint a hwsw.hu és a prohardver.hu oldalak elődje.

antisocialnetwork 2022.05.13. 12:44:09

Az iwiw az jó volt, nem úgy mint amerikai testvére. Do de hát bánja kánya .Úgy is itt a Világvége :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.05.14. 09:51:50

@geegee: " indult a Fatávnak az éjszakai ingyenes betárcsázós szolgáltatása, itt csak a percdíjat kellett fizetni, de asszem arra is volt elég nagy kedvezmény..."

Valamikor már 2000 után volt egy akciója a Matávnak, éjjel a betárcsázós internetkapcsolat hívásdíjának számlálója megállt 150 forintnál. Onnantól ingyenes. Mindaddig, amíg ki nem lépsz. Ez a 150 forint akkor 47 percig volt elég. Mit ad Isten, 47 percenként rendre megszakadt a kapcsolat, véletlenül. A tetvek. Egyszer ezt felróttam egy technikusuknak telefonon, a fickó hirtelenjében lenyelte a nyelvét, ezek szerint azt hitte, hogy ezt a disznóságot senki nem veszi észre.

Az egyébként már önmagában is baj volt, hogy néha megszakadt a kapcsolat. Mert a folyamatban levő letöltést újra kellett kezdeni. És a kiváló Matáv éveken át 1,2 kilobyte per szekundum sávszélességű kapcsolatot adott nekem, pedig maga a telefonvonal ennek a hatszorosát is elbírta volna, csak valami kütyüvel leszűkítették, így volt nekik gazdaságos. Életveszélyes fenyegetések kellettek hozzá, hogy egy szaki kijöjjön és levegye a kábelről a kütyüt. Ennyi volt. Majdnem felrobbantam a dühtől. Én mindig a kanapén aludtam, hogy a szétkapcsolódás koppanására felébredjek, és újraindítsam a töltést. Merthogy néhány programot szerettem volna - legálisan! - letölteni magamnak valami gyűjteményből. Nem gigabyte-osakat ám, az akkor még nem létezett, még hosszú videók sem. Pár megabyte-ot. Akkorákat, mint egy mai fénykép. Az Index mai kezdőoldala vagy a Youtube nyitóoldala fél napon át töltődött volna. Igaz, akkor még animált reklámok sem mocskolták össze a képet. Ma nyifogni szokás, ha nem indul minden egyetlen pöttyintésre, megnézném kapkodóskámékat egy betárcsázós modemmel, 1,2 kBps sávszéllel.

Akkor sikerült találnom egy programot - GetRight, a Mennyei Titok áldja meg érte a készítőit -, amely folytatni tudta a megszakadt letöltést. Sőt, valahogy meg lehetett bütykölni, hogy a megszakadás után automatikusan újra betárcsázzon. Onnantól ismét ágyban alhattam.

Nem mondom, hogy a régi szép idők. Nem volt szép. Örültünk, hogy van, de szemétségekkel kellett küzdenünk érte.

Aztán jött valaki, aki ISDN telefonvonalat ajánlott kipróbálásra, kb. 12 kBps sávszélességgel. Töltöttem lefelé, mint állat, majd a próbahónap után megköszöntem. Pár hónap múlva jött valaki, aki kábeles internetet ajánlott, kipróbálásra. Annyi filmet és zenét töltöttem le a DirectConnect megosztóról, amennyit csak bírtam egy próbahónapon át. De végül is fél év múlva lement annyira az ára, hogy befizettünk rá, onnantól már tényleg elmondhattam, hogy VAN internetem. Megszűnt az őrület. Ha kellett egy segédprogram, letöltöttem magamnak. Aztán szépen kipróbáltam, elmentettem, még megvan az összes ilyen program pár DVD-n, néhányat máig használok.

Függővé váltunk, ezt nem szabad nem észrevennünk. Sajnos a szolgáltatók és fejlesztők erősítik is ezt a függőséget, hiszen vannak dolgok, amiket internet nélkül használni, megcsinálni sem lehet. Akik rendszeresen játszanak, tudják, hogy ma már gyakran a játékra való belépéshez is kell internet, még akkor is, ha megvettem, feltelepítettem és én egyedül szeretném használni. Ha egyszer beüt a ménkű és internet nélkül marad a világ egy része pár napra, hát abból nagy gubanc lesz.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2022.05.17. 09:22:49

Éjszakai olcsó betárcsázásos időszak? Felhasználó név matav, jelszó matav. :-)

Lehet hogy ma is megvan még?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.05.17. 09:22:55

@Androsz: az ISDN az 64/128kbps volt. És azon már tudtam otthonról dolgozni terminálos programokkal
süti beállítások módosítása