Tó-retró

Nulladik típusú találkozások – Déri János para világa

2022. augusztus 08. - drkardos

A 90-es években a gömbvillámoktól rettegtünk, sokunkat elraboltak az UFO-k, de aki ezekben nem hitt, az is PI vizet ivott otthon.

nulladik3.jpg

Gömbvillám, UFO-észlelések, kanálhajlítás, PI víz és hipnózisban való gyógyítás – csak néhány fogalom, amely az 1990-es évek elején lázban tartotta az egész országot, a „Nulladik típusú találkozások” című műsornak köszönhetően. A Magyar Televízió, Déri János ismert riporter vezetésével 1990 tavaszán indította útjára a sci-fi magazint, amelyet csak a 2-es csatornán mertek műsorra tűzni, jóval este 10 után. A kedvezőtlen időpont persze nem akadályozta meg azt, hogy másfél millióan kövessék a paranormális jelenségekről szóló műsort. A Déri által felvetett témák pedig oly népszerűek lettek, hogy 1991 decemberétől már egy havi nyomtatott magazin, illetve ugyanabban az évben egy könyv is megjelent „Nulladik típusú találkozások” címmel. A műsornak még a legendás tv-s korai halála sem vetett véget, hiszen Déri Bárdos András személyében jelölte ki utódját a műsorvezetői és szerkesztői posztra, aki 1993 végéig, másfél évig volt látható a képernyőn Egeli György és Uri Geller társaságában.

nulladik2.jpg 

 

A műsort egyébként már az elejétől sci-fi magazinként határozták meg, és ezzel a jelzővel jelent meg a rádiós-tv-s újságokban is. A címét maga Déri adta, akit nagyon érdekeltek az USA-beli UFO-észlelések, amelyekről akkoriban első, második, harmadik és negyedik típusú találkozásként számoltak be a médiumok. Déri János 1990-ben nyilatkozva elmondta, hogy őt nem az érdekli, amikor az ember marslakókkal találkozik a Földön, az űrben, vagy a Marson, hanem az, amikor az ember a saját környezetével, saját képességeivel néz végre szembe. Ezért nevezte el a műsort Nulladik típusú találkozásoknak, ami tulajdonképpen semmi mást nem jelentett, mint az ember találkozását az emberrel. Bár Déri állította, hogy a műsora inkább science, mint fiction, az biztos, hogy a tv-showban korábban elképzelhetetlennek tűnő, hajmeresztő történeteket mutattak be. Amikor a tüdőrákkal küzdő tv-s végül elhunyt, a nagyközönség jó része is úgy vélte, hogy az UFO-k gyilkolták meg Dérit, mivel lerántotta a leplet a valóságról riportjaival.

279533428_10217537832477888_660965488105467466_n.jpg

 Ha szeretne további érdekes retró sztorikról és rejtélyekről olvasni, akkor olvasson bele a Tó-retró blog szerzőjének új könyvébe! Minden, amit nem tudott a magyar tengerről, de nem volt kitől megkérdezni. Lebilincselő olvasmány… Részletek, megrendelés 

 

Pedig Déri János soha nem hitt az UFO-kban, hiába alakultak országszerte az UFO-klubok és adtak ki a kiadók egyre több ilyen témájú magazint. Természetfeletti tapasztalatai elmondása szerint a hipnózisra korlátozódtak, egyszer élő adásban esett transzba és ebben az állapotában Sophia Lorennek képzelte magát, valamint képtelen volt fölemelni egy széket, amelyet mázsás súlyúnak érzett a hipnotizőr hatására. Déri haláláig hangsúlyozta, hogy a kanálhajlítás vagy az ufójelenségek, netán a gyógyítás energiaátvitellel, mind olyan folyamatok, amiket egyenlőre még nem tud a tudomány megmagyarázni, ugyanakkor nagyon gyakran pénzszerzés céljából űznek a sarlatánok.

 

A „Nulladik típusú találkozások” cím végül fogalommá vált a magyarok körében, a magazinban megjelenő interjúalanyok pedig sztárrá, például Dr. Egeli György is ennek a sorozatnak köszönhette országos ismertségét, bár korábban már Vitray Tamás is készített vele interjút kedvenc témájáról a gömbvillámokról.  A rossz nyelvek szerint a műsorban való rendszeres szereplésnek volt köszönhető az is, hogy dr. Egeli Györgyöt végül elbocsátották a Központi Fizikai Kutatóintézetből, ahol korábban atomfizikusként dolgozott. Sokan megkérdőjelezték gömbvillám teóriáit is, holott a sci-fi műsorsorozat előtt pár évvel, pontosabban már 1988-ban jelent meg erről egy tudományos könyve.  Később Egeli vákuumenergiával, nagy energiasűrűségű, szennyezésmentes energiaforrással, valamint a mágneses monopólussal is foglalkozott, de hírnevének végképp nem használt, hogy komolyan vette a gabonaköröket. De ez már egy másik történet. Egy biztos, hogy a Nulladik típusú találkozások egy teljesen új természetfeletti világot hozott be a tv-s műsorok körébe. Talán ennek volt köszönhető, hogy a paranormális jelenségek, az ezoterikus témák és az UFO-észlelések száma jelentősen megnövekedett a 90-es évek első felében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr4317903507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2022.08.09. 14:28:52

En rendszeresen neztem a musort. Nala objektivebben senki se kozelitette meg a temat. Az mar mas teszta,hogy a mai szelhamosok tobbsege is ebbol az idobol taplalkozik....
A musor vege utan az egesz elsekelyesedett, koklerek,szektavezerek terepeve valt. Az utobbi idoben lett ujra felkapott,ez egyebkent 30 evente ismetlodik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.09. 22:21:14

"A műsort egyébként már az elejétől sci-fi magazinként határozták meg, és ezzel a jelzővel jelent meg a rádiós-tv-s újságokban is."

Hát igen, én ezért néztem végig az első részt. Valóban volt benne egy kis sci, szintén volt egy kis fi, de a kettőből még nem lesz egy, főleg hogy elmentek para irányba, jó messzire. Műsornak esetleg jó volt, sajnos sci-finek egyáltalán nem. Pedig még a vitatott emlékű Trethon Judit is rendszeresen feltűnt benne, aki akkoriban a Galaktika magazin egyik szerkesztője volt, de nem segített. Déri okos fickó volt, de ez talán bulvárosabbá tette a hírét, mint amennyire vágyott rá.
süti beállítások módosítása