Tó-retró

A legdurvább helyek a kádár-kori, pesti éjszakában

2021. november 27. - drkardos

Halló, Nirvána, Vígmatróz. Testisértés, robbantás, lövöldözés, emberrablás és a külföldiek lehúzása pikáns showműsorral.

legdurvabb_helyek2.jpg

A Nirvána beltere 

Fotó: Fortepan/ Bauer Sándor

 

A pesti éjszaka a Kádár-korban sem volt veszélytelenebb, mint az azóta eltelt időszakban. Az akkori sajtóban szerették azt a látszatot kelteni, hogy az országban szinte egyáltalán nem létezik bűnözés, ám ez messze állt a valóságtól. Az éjszakai élet hírhedt fellegváraiban akkor és később, a kilencvenes években is folyamatosak voltak a bűncselekmények. Cikkünkben most a három, talán legrosszabb hírnek örvendő szórakozó helyről, a Matrózbárról, A Halló bárról és a Nirvánáról emlékezünk meg részletesebben.

            A három helyet már az elején könnyű két csoportra osztani, hiszen a Halló és a Nirvána elsősorban a vastagpénztárcájú külföldiekre szakosodott, míg a Vígmatróz soha nem tört ilyen babérokra. Igaz éppen emiatt utóbbinak a problémái is mások voltak. A Vígmatróz 1969-ben nyitott meg egy nagy múlttal rendelkező helyiségben, a Vígszínház mellett. Korábban ugyanis a szolid és nyugalmas Club Kávéház, illetve közvetlenül a matróz előtt a Vígszínház büféje működött it. Az új hely azonban már a nyitásakor nyilvánvalóvá tette, hogy mostantól más időszámítás kezdődik: egy gyanús ügyletben ingyen jegyeket kínáltak a szomszédos színházba, bizonyos fogyasztás felett. A Vígszínház persze azonnal tiltakozott mondván, hogy náluk folyamatos a telt ház, és az új műintézmény csak ne akarjon ingyen vendégeket küldeni hozzájuk.

            Az akciónak így hamar vége lett, ám valószínűleg nem igazán a teátrum rosszallása kapcsán. A tulajdonosok mintha csak észbe kaptak volna, a matróz nevéhez jobban illő célközönséget kezdtek begyűjteni. A belépő nélküli discjockey estek és az olcsó alkohol csakhamar ide vonzotta a „kikötői” söpredéket Budapest utcáiról. A csodás – görög éttermekre hajazó – beltérben hamar megkezdődött a részeg rajcsúrozás. A romlást jelezte, hogy 1973-ban már egy olyan 26 éves szállítómunkást vettek fel „portásként”, aki kétszer ült börtönben garázdaságért és nemi erőszakért. A „szakember” pedig csakhamar be is mutatkozott!

legdurvabb_helyek1.jpg

Fotó: Fortepan/ Chuckyeager tumblr

 

Egy kapatos vendéget úgy dobott ki a matrózból, hogy túlzott buzgalmának köszönhetően a fiatal férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba. Amikor a nyolcvanas években már mindennaposak lettek a rendőrségi razziák és bent az asztalokra dőlve bejelentett lakcím nélkül (ma hajléktalannak mondanánk) emberek aludtak, látszott, hogy itt a vég. A Vígmatróz nem érte meg a rendszerváltást. 1989-ben teljesen lerobbant állapotban zárt be, és egy év múlva egy INTERAG üzletház nyitott meg a helyén. Egészen más pályát futott be a szintén 1969-ben megnyitott Halló bár a Körút és a Király utca (akkor Lenin körút és Majakovszkij utca sarkán.

            Ez a műintézmény egy önkiszolgáló étterem emeleti bárjaként kezdte a pályafutását, ám ennek ellenére I. osztályú üzemnek alakították ki. Ez egyben azt is jelentette, hogy a célzott közönség nem igazán a magyarokból állt. A bárban első pillanattól alig lehetett magyar szót hallani, ha mégis, akkor abban nem volt köszönet. Ide a magyarok közül többnyire azok jártak, akik kétes módon – akár itt helyben – szerzett pénzükből mulatoztak. Csalók, sikkasztók rablók vadásztak itt csinos, pénzcentrikus lányokra vagy éppen külföldi balekokra. 1985-ben Paudits Béla színművész vette át a hely üzemeltetését és Halló Orfeumra keresztelte át. Igyekezett frivol, de színvonalas műsorral idecsábítani az embereket (itt lépett fel először Zámbó Jimmy is többek között). A színművész a tulajdonos vendéglátó vállalattól 10 százalékot kapott fáradozásaiért cserében, ám két év múlva feladta a felesleges harcot.     

            1987-ben a bár újra Halló néven üzemelt és különleges újítást vezettek be. Az esti partikon „nyelvgyakorlás” címszó alatt csak olyanokat engedtek be, akik idegen nyelven beszéltek, így a magyarok szinte teljesen kiszorultak a falak közül (az orosz nyelv nem számított idegennek, és akkoriban jóformán csak azt oktattak Magyarországon). Még ebben az évben történt, hogy egy anyuka a babakocsiját az utcán hátrahagyva, fényes nappal bekéredzkedett WC-re a bárba, ám mire kijött már csak az üres kocsit találta. A kéthónapos Horváth Renátát egy zavarodott dunakeszii nő egyszerűen kikapta a kocsiból, és majd egy évig sajátjaként nevelte. Igen különös egybeesés, hogy az akkoriban óriási figyelmet kapott Farkas Helga elrablása 1991-ben szintén kapcsolódik a Halló bárhoz. A 18 éves lány apja, Farkas Imre volt akkor a hely tulajdonosa.

naptar_enterior2.jpg

Ezek a helyek nem csak balhékról voltak híresek, hanem a csodás belső tereikről is. A Tó-retró 2022-es, "Legszebb Kádár-kori enteriőrök" falinaptárában mindhárom beltér szerepel tovább rövid sztorikkal. Retrómániásoknak kiváló ajándék! További részletek, megrendelés ide kattintva.

 

A Halló mélyrepülése a kilencvenes évek második felében teljesedett ki, amikor a bár a török-szír ellentét közepében találta magát. Két éven belül egy majdnem halálos lövöldözést és egy életveszélyes verést jegyezhetett fel a Halló. A sértettek ráadásul mindkét esetben robbantással torolták meg a velük történteket (valószínűleg, hiszen ma sem világos, hogy mi történt abban az időszakban). Nem lehetett unalmas akkoriban a környék élete. A Halló étterem helyén 1991 óta az ország első Pizza Hutja működik, míg a bár ma más néven sztriptízbárként üzemel.       

            Két évvel az előző kettő után csatlakozott a felhozatalhoz a Berlin Étterem új bárja, a Nirvána az V. kerületi Szent István körút 13-ban (éppen szemben a Vígmatrózzal). A hely több dologról is nevezetes volt. Egyrészt egy csodás csillárról, mely tízhavi átlagbérbe került (mintha ma 4 milló forint körül lenne az ára), másrészt a hatvanas évek után újra feltámasztott sztriptíz műfajról. Igen, ez sem a magyar vendégeket célozta...

            Bár sokan nem így tippelnék, a hatvanas-hetvenes években (a prűd szocializmus idején) meghatározott keretek között nyugodtan lehetett sztriptízshowt tartani. Az egyetlen igazi kritérium az volt, hogy a hölgyeknek A kategóriás vagyis balett képzettségűnek kellett lennie. Ezt a feladatot a Nirvána Medveczky Ilonával oldotta meg, akit – ledér táncosnők kíséretében - fél év alatt több, mint tízezren csodálhattak meg. A helynek nem voltak igazán hangos botrányai, többnyire néhány kifosztás, túlszámlázás, rablás és egy-két verekedés szerepelt a bűnlajstromban. A Hallóhoz hasonlóan ez a hely is a kilencvenes évek közepén züllött le végképp, amikor a vadkelet ide is elért. A bandaháborúk ezt a helyet sem kímélték, így nem meglepő, hogy a portál üvegjeit idejekorán golyóállókra cserélték. Szükség is volt rá, hiszen 1997-ben itt is robbant egy jugoszláv kézigránát. Igaz abban az évben áprilisig 19 robbantás történt a fővárosban. A Nirvána helyén ma barbeque étterem működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr116766476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2021.11.29. 09:10:33

Azt hittem, olyan punktanyákról lesz szó, mint a Fekete Lyuk, ami a későkádári idők egyik legótvarabb helye volt.

drkardos 2021.11.29. 09:12:09

@nyelv-ész: Jól lelőtted a poént :) Már készül a második cikk, amiben a Lyuk is szerepel...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.11.29. 10:22:01

"akkoriban jóformán csak azt oktattak Magyarországon" - dehogyis, gimiben kötelező volt második nyelvet választani.
Bár nem tudom, hogy ez mikortól volt így: lehet, hogy a nyolcvanas években még csak a viszonylag fiatalabb, gimnáziumot járt emberek beszéltek az oroszon kívül más nyelvet.

Filippon 2021.11.29. 16:29:30

A Vígmatróz pontosan hol volt? (Utca,
házszám)

Leooo 2021.11.29. 16:29:36

@Fue: Dehogy. Voltak szép számmal - igaz viszonylag fiatalabb emberek - akik a németet, angolt nem (közép)iskolás fokon beszélték.

funfun 2021.11.29. 16:29:45

@Fue: Így igaz, az orosz mellett kellett másik nyelvet is tanulni, sőt, lehetett 2 nyelvből is érettségizni. Ráadásul már akkor voltak nyelvtagozatos általános iskolák is.

Ehetetlen Odó 2021.11.29. 16:29:52

@Fue: 68-ban kezdtem a gimit, akkor a kötelező orosz mellé szabadon választhattam némete vagy angolt második nyelvként.

pizo 2021.11.29. 16:29:57

@Fue: 1985-89 között jártam gimnáziumba, heti 9 angolórám volt, és heti 2 orosz.

Zoli

Bandibacsi34 2021.11.29. 16:30:13

Ez jo volt bar nemi tobb konkrétum jobb lett volna. Gondolom mar a '60-as evekben is ment a tulszamlazas, bar ugy olvastam mar az 1890-es evekben is volt hasonlo trükk, csak akkor a nők elmentek toilettre es nem tértek vissza....
Az Anna Presszo "hirhedtsegerol" is lehetne valami cikk..

murray 2021.11.29. 16:30:27

Arról írjatok amikor a Casablanca és a mellette lévő Fekete Lyuk törzsközönsége egymással az utcán miket művelt. Máig érzem a gázsprayt az orromban. :-)
Meg a High Life környéki bunyók? Ej, régi szép idők..

gigabursch 2021.11.29. 16:30:40

@nyelv-ész:
Lehet, hogy ótvar volt, de azért ismét sokan lennének fiatalok, hogy VHK, FO vagy PUF vagy Action ütemére rázzák...

László Szűcs Szümi 2021.11.29. 16:30:47

Én a Columbus utcai Omniába jártam rendszeresen - és ott is volt sztriptíz. A körúti Cola presszó pedig....simán befér negyediknek :D

BölcsÉsz 2021.11.29. 16:30:52

Én a gimiben latint tanultam. Ezzel vajon beengedtek volna?

Mikulás Anna 2021.11.29. 16:31:17

Apró kiegészítés: Zámbó Jimmy a budai Casanova bárban kezdett el énekelni. A szó szoros értelmében vett sztriptíz sehol nem volt. Medvezcky pedig azontúl, hogy kitűnő táncosnő volt, soha nem vetkőzött meztelenre - nyilvánosan. Az első sztriptíz Pécsen volt, a mai sétáló utcán lévő bárban a '70-es évek elején, az is rövid ideig.

2021.11.29. 21:31:03

@BölcsÉsz: a robban(t)ás/verekedés után biztosan, a szerveket és a sérüléseket azonosítani :)

Weißkopf 2021.11.29. 21:31:10

@Filippon: A Vígmatróz a Szent István körút páros oldalán volt a Ditrói Mór és a Hegedűs Gyula utca között.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.11.29. 21:31:28

@László Szűcs Szümi:
" A körúti Cola presszó pedig....simán befér negyediknek :D "

Egy haverom bement oda egy kólát meginni (már 90 után), mikor odament hozzá egy hölgy ismerkedni, aztán a végén vette észre, hogy nincs meg a pénztárcája. Hívta a rendőröket, de azok röhögőgörcsöt kaptak, mondván, hogy aki kurvázni megy a Cola bárba, az magára vessen. :-) A haverom váltig állította, hogy ő tényleg csak egy üdcsit akart bedobni. (Mondjuk nem szorult rá fizetős szexre szerintem.) Valahol a Rákóczi tér mellett volt. :-)

Filippon 2021.11.29. 21:31:39

Egy barátom járt a Fekete Lyukba és amikor kimentek az utcára cigizni a Casablanká-ba járók jól megverték őket. Persze ez fordítva is előfordult. A diszkóba járók is ugyanúgy balhéztak csak arról kevesebbet írnak.

Filippon 2021.11.29. 21:31:55

Szerintem a Nirvana az nem a 13-ban, hanem a 15-ös számú ház alagsorában volt.
A két épület között van egy szűk utcányi hely ami le van zárva és szemből nézve a bal oldalon volt egy kapu és ott lehetett bemenni kb 15 métert és balra lefele volt a bejárat.
De lehet, hogy tévedek.

Archie52 2021.11.29. 22:19:00

Bandibácsi!
„” Az Anna Presszo "hirhedtsegerol" is”„
Hogy voltak-e hírhedtségek nem tudom. Én régebben ('68>'73) megfordultam többször ott, nem a presszó részben, hanem beljebb a bárban. Nem emlékszem semmi rendkívülire, pedig a mixert Charlie-t, ismertük. Valószínű mesélt volna egy-két szaftos esetet.
Engem egyszer „megmentett”. Két éves sorkatonai kínszenvedésemet töltöttem, és ha néha kimenőhöz jutottam, volt amikor beültem az Anna bárba. Egy ilyen alkalommal civil ruhás nyomozók jöttek, sorra igazolták az embereket. Nekem bajom lett volna mert civilben voltam, persze csak katona könyvem volt. (a személyit bevonuláskor elvették) Na, abban az időben személyi nélkül nem volt ajánlatos az éjszakai életben részt venni. Mikor Én kerültem volna sorra, Charlie szólt a nyomozóknak, „hagyhatjátok, Őt régóta ismerem”. Szóval nem kellett igazolni magam. Az is igaz, aztán már csak a leszerelés után mentem néha az Anna bárba.
Bocs, a hossz léért.

Weißkopf 2021.11.30. 21:30:26

@fofilozofus: "Valahol a Rákóczi tér mellett volt": ha jól emlékszem, a József körút páros oldalán, a Rákóczi tér és a Bérkocsis utca között.
süti beállítások módosítása