Tó-retró

Balatoni nyaralók egyszervolt tárgyai

2018. augusztus 21. - Lynxa

Műanyag tejtartó, tantusz és centri – csak néhány olyan tárgy, ami nem hiányozhatott egyetlen szocialista magyar otthonból vagy balatoni nyaralóból sem. Hétköznapi holmik, amelyek mára kikoptak a köztudatból. Ha ma mutatjuk meg ezeket egy tinédzsernek, alapesetben fogalma sincs, hogy mire használhattuk őket.

kikopott_mont.jpg

Fotók: galeriasavaria.hu, muszakizalog.hu 

 

A csomagolástechnika fejlődésével és a Tetra Pak térhódítását követően a 90-es években teljesen kikoptak a tejeszacskók a boltok polcairól, ma már a hűtendő – nem tartós – tejet is többnyire papaírdobozba vagy műanyag palackban árulják. Csak néhány elvetemült vásárló keresi legalább a kakaót zacskós kivitelben.

kikopott7.jpg

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

 

Ha pedig valaki mégis zacskós tejet árul, az vadonatúj légpárnás, önmagában is megálló változatban teszi, mint például az Aldi. Ennek okán a konyhákból eltűnt a jó öreg tejtartó doboz, ami igen praktikus volt a szocializmus éveiben. Kétféle oldalsó méretmagassága révén az egyliteres és félliteres zacskókhoz egyaránt használhattuk, csak a megfelelő csücsköt kellett levágni. Ha pedig nem fogyott el a tej, akkor bátran betehettük a tartóval együtt a hűtőbe, biztos nem borult fel a zacskó. Igazi praktikus eszköz volt, amelynek funkciójáról a mai gyerekeknek már fogalmuk sincs.

 

„Leesett a tantusz” – szokták mondani, amikor valamire hirtelen rájövünk, valamit megértünk. De vajon mi is volt ez a tantusz? Ma már a mobiltelefónia korában nehéz elképzelni, hogy 1946-69 között több százezer tantusz volt forgalomban, amelyekkel a nyilvános telefonfülkékből lehetett telefonálni. A Magyar Posta üzemeltette a telefonfülkéket országszerte, amelyek egy éremmel, Boldogfai Farkas Sándor szobrász- és éremművész alkotásával működtek. A tantuszokat a trafikokban lehetett megvásárolni és egyetlen nadrágzsebből sem hiányozhattak évtizedekig. A tantusz egyébként nem a kommunizmus találmánya volt, mert ilyen érméket a 30-as években már a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság is használt jegy helyett. A 6 fillérért megvásárolt tantuszok 1 kilométernyi szakaszra volt érvényes a villamoson, és a vezető melletti perselybe kellett bedobni őket. Ha hihetünk a nyelvészeknek a szólásunk is ebből az időből származott, amikor a tantusz igen népszerű volt a budapestiek körében.

 

Bár a Fémfeldolgozó Szövetkezet Omnia kávéfőző-család elektromos gépei már 1978-ban bemutatkoztak a Hoventa szakkiállításon, ennek ellenére a rendes proletár otthonokban és nyaralókban ritkaságnak számítottak ezek a gépek, helyettük a rezsón melegíthető csőrös és kotyogós kávéfőzőket használta mindenki. Ez utóbbiak jórészt a Szarvasi Vas-, Fémipari Szövetkezetből származtak, amelynek 32 élbrigádja igazi kotyogókészítő nagyhatalomnak számított: gyártottak itt sima kotyogóst, többféle méretben csőrös kávéfőzőt, prémium hollóházi porcelán tetejű kotyogóst és a 70-es évek közepétől elektromos kávéfőzőgépet is, ez utóbbiak modernebb változatai még ma is kaphatóak. Sok kávéimádó ismerősöm még ma is a jó öreg kotyogóra esküszik, amellyel tényleg bivalyerős kávét lehetett főzni. De a legtöbb otthonból az idők folyamán kikoptak az egyre kényelmesebb automata vagy kapszulás kávéfőzőknek köszönhetően.

 

A piacgazdaságon szocializálódott fiatalok manapság maximum az emojis kitűzőket ismerik és a nagyszülők érdemrend-gyűjteményét vizslatva el sem tudják képzelni, hogy ezért valakik régen sokat dolgoztak, ma pedig néhányan sokat is fizetnek értük. Egy valamirevaló munkáscsalád fiókja több ilyen kitüntetést, érdemrendet is őrizhetett egykoron, ezekből pedig az utódok is profitálhatnak: a Rákosi korszakból maradt Szocialista Munkáért érdemrend akár több tízezer forintot is érhet, de a jóval gyakoribb Kádár-féle már csak pár ezret kóstál.

kikopott6.jpg

Fotó: Fortepan/ Magyar Rendőr

 

Az egykori motivációs eszközöket a különböző állami ünnepségeken és gyűléseken viselték, és vörös bársonydobozokban őrizték, kevésbé rendszerhű családokban a gyerekek játékaivá váltak.

 

Ha manapság centriről beszélünk, akkor biztosan nem az egykori mosógéptestvérre, a centrifugára gondolunk. Pedig a Hajdúsági Iparművek keverőtárcsás mosógépe és mellette a centrifugája nagyon sok háziasszony dolgát könnyítette az 50-es évektől. A mai automaták különálló ősei egészen a 70-es évekig egyeduralkodóak volt a piacon, amikor is a Hajdú kombinált mosógépe lassan kiszorította. Természetesen, akiknek volt ismerőse a Kreavill üzleteknél – az hozzájuthatott német vagy lengyel kombinált mosógépekhez, porcelán keverőtárcsásokhoz és centrikhez is, de a jellemző márka végig a Hajdú maradt. Fiatalabbak kedvéért felidézzük a használati utasítást is: körülbelül másfél kilogramm ruhát moshatunk mosóporral együtt a keverőtárcsás gépben, majd kiemelve onnan a ruhát kézzel kiöblítjük, a csavarást pedig a centrifugával végeztetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9414192783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.08.21. 20:29:52

Javaslom a"bura" formájú, NDK-s hajszárító (amit rátettél a fejedre mint egy sapkát) bemutatását.

(Meg amúgy a Szexmisszió c film megnézését, asszem abban volt az, hogy "ezzel kínozták a férfiak a nőket a régi időkben", majd a hölgy elővett egy horgászbotot, és demonstratíve elkezdte tekerni rajta az orsót. Majd közölte, hogy "erre már ne is mondjunk semmit", és elővette a karos dugóhúzót, és le-fel húzogatta)

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2018.08.21. 20:30:04

Pár évvel ezelőtt a nyaralónkban még használtunk egy legalább 40 éves keverőtárcsás gépet. Vizet melegíteni, beletölteni, jöhet a ruha, a mosópor 6-8 percnyi "üzem", utána ruhát ki, újat be, és ismét. Ha mindennel végeztünk vagy elkoszolódott a víz, akkor jött a leeresztés persze szigorúan a "dugókihúzós" verzióban ha már nem volt benne szivattyú. A tárcsás gép bár még üzemképes de a kis automatával már nem vehette fel a versenyt. A centrifuga ellenben örök kellék a kézi mosásnál, már kettőt javíthatatlanná "evett" a háztartás az évtizedek alatt, de mindig pótoltuk...

Zacskóstejtartónk még mindig van, a klasszikus citromsárga színben, a merevebb anyagú generációból (az is van vagy 35-40 éves). Nagyanyéméknak Lengyelországból volt egy piszkosfehér példánya is ami elveszett, illetve egy világosabb sárga sokkal puhább anyagú is, de az puhasága ellenére elhasadt középen, így nyilván kidobtuk. Kisebb boltokban amúgy még simán bele lehet futni a fél literes zacskós kakaóba és literes kiszerelésű tej társába, úgyhogy nem árt még ha kéznél van valami ilyesmi...

lutria 2018.08.21. 20:31:45

Kisebb boltokban még ma is árulnak hagyományos zacskós tejet.

Alexease 2018.08.21. 22:02:59

A masodik kep azert is erdekes, mert regen hajnalban kitettek a boltok ele a tejet, kenyeret, kiflit stb., aztan amikor nyitott a bolt, bevittek. Addig kint allt "egyedul" az utcan. Ma 1-2 percet adnek neki, nyitasra nem maradna semmi:DDD

A törökszultán · http://lama.blogsite.org 2018.08.21. 22:03:24

Én pedíg néhány hete vásároltam egy Autopress /fenti fotón látható/ kávéfőzőt. Elég volt a "sokezerértegykétév" modern kotlákból.

Kopasz Szuzukis 2018.08.21. 22:03:34

Aprócska tévedés a kávéfőzőkkel kapcsolatban. Az elektromos kávéfőzők hamarabb voltak, mint a "kotyogók". Aztán, ha kiégett a fűtőbetét, a leleményes magyar leszerelte a fűtőbetétet, levágta a tartócsavat az aljáról, és mehetett a rezsóra.

Void Bunkoid 2018.08.21. 23:05:21

Ja, ha vki túrókészítésre adja a fejét, a melegítés után visszamaradó tejsavót se pocsékolja el, nagyszerű fehérjeforrás, pont belőle készülnek a mindenféle gyúrós fehérjeporok is.

Void Bunkoid 2018.08.21. 23:05:30

Zacskós tej nemhogy kisebb boltokban, szinte mindenhol van még. És máig a legfinomabb, ugyanis a zacskós tej csak pasztőrözve van, azaz minden gyárilag kezelt tejek közül ez van a legalacsonyabb hőmérsékleten és a legrövidebb ideig hevítve, ergo ennek van a leginkább "tejíze", és nem "forralt tej-íze". Cserébe igen, ezt ha nem fogyasztod el egy napon belül, akkor megsavanyodik, teljesebb (2,8%-3,5%) tejek még meg is alszanak.

Az aludttej meg amúgy finom, de ha valaki magában nem szereti, akkor szedje le a tetejét (ez a TEJFÖL), a maradékot meg lassan melegítse föl, és csináljon finom házi TÚRÓt. Ennyi.

UHT tejekből ilyet nem lehet otthon csinálni.

öreg baka nem rakéta 2018.08.22. 00:11:46

Az lett volna az igazi, ha a tejesüveget, szódáspatront, stb is hozzátok.

öreg baka nem rakéta 2018.08.22. 00:12:12

Nagyon sok, akkori dolog még ma is hasznos szerepet tölt be a háztartásban. Nekünk is van egy ezeréves villanyos kávéfőzőnk, ami tökéletesen működik. A Hajdú mosógép és a centrifuga sajnos a modernizálás áldozata lett, annak ellenére, hogy az élettartama tíz-húszszorosa volt a mai csili-vili, elsején kölcsönadok típusnak. Hátránya,hogy nem lehetett otthagyni... A zaskóstej tartók meg a noszatlgia csúcsa.
De sokat szrakoztunk azzal, hogy a tejet zacsiból fogyasztónak felajánlottuk a csücsök levágását. Természetesen a másik oldalon:) Az akkori kor színvonalára jellemző dolgok voltak. A mai fiatalok tágra nyitott szemmel néznek rá.... Ebből,ezzel, nagypapa? Igen, unokám és még elfogadtuk, boldogan éltünk vele....

lobster thermidor 2018.08.22. 07:16:55

A "kotyogó" kávéfőző még csak véletlenül sem ment ki a divatból, hiszen Olaszországtól kezdve bárhol a világon a mai napig kapható. Az igazi kávéfogyasztók pedig tudják, hogy nem csak körbyezetbarát, szemben a sok millió kidobott kapszulát "előállíto" trendi gépekkel, hanem a benne főtt kávé az igazi.

Venesz 2018.08.22. 07:36:48

A tantusz akkor esett le telefonáláskor, ha a készülék kapcsolt. Talán innen ered a mondás, pláne ha valaki sokáig gondolkodott, míg megértett valamit. Na, leesett a tantusz? Mert néha telefonáláskor is sokáig kellett várni a kapcsolásra. Meg előtte a telefonfülkére......

Plumper_ 2018.08.22. 09:45:11

A mai mosógépek december 20-án, augusztus 18-án és egyéb nagy ünnepek előtt szeretnek elromlani.

cirrmurr 2018.08.22. 09:55:50

Zacskós tej, Centrifuga, Kotyogós Kv főző a mai napig kapható....

Tom Bradley 2018.08.22. 10:12:26

Nem centrifuga vagy centri, hanem CSAVARÓ, ahogy nagyanyám nevezte MAGYARUL!

CSOKKI MÁLNA 2018.08.22. 13:51:22

Zacskós tej ma is kapható, és finomabb, mint az UHT tejek, amelyből mindent kiöltek már. Persze nem áll el a végtelenségig..

citrix 2018.08.22. 13:51:30

A zacskós tej és kakaó, sose felejthető. Kék műanyag ládákban hozta a tejeskocsi, a boltban a hűtőpultból árulták. A zacskók egy része csepegett, összetejezve a többi zacsit is. Egy kétes állagú vizes, furcsa színű mosogatórongy volt ezért a pult szélén amivel a kiválasztott zacsit le lehetett törölni. Előtte volt kannás kimérés valamint tejesüvegben is árulták a finomságot.

Billy Hill 2018.08.22. 17:07:10

Lehet még valahol kapni (most már nyilván nem NDK-s gyártmányú) tubus-kipréselő, csavarható fémapplikációt?

Void Bunkoid 2018.08.22. 17:07:19

@citrix: azaz, a rongy!!!! és milyen mennyei illata volt ám már ilyen délután négy tájban! :)

TheSaurus 2018.08.23. 06:31:57

"Kétféle oldalsó méretmagassága révén az egyliteres és félliteres zacskókhoz egyaránt használhattuk, csak a megfelelő csücsköt kellett levágni."
Pontosabban: a megfelelő oldalra tenni a levágott csücsköt. (Lehetőség szerint felülre ;) )

Pic 2018.08.29. 19:27:02

@Void Bunkoid: Ó istenem a ronygyi.... Fúúúú, hogy utáltam. Délutáni bevásárlásnál nagyon mocskos tudott lenni.
süti beállítások módosítása