Tó-retró

Az NDK-s lányok hajlandósága, avagy Balatoni erotika

2018. október 05. - drkardos

Egykoron a Balatonra érkező NDK-s lányok „hajlandóságáról” beszélt az ország férfitársadalma, az ügyeskedők pedig a „Zimmer Frei” mozgalomban utaztak. De miért is lett a Balaton a kelet-németek kedvelt nyaralóhelye és mit köszönhet nekik a Balaton?

 ndk1_1.jpg

Fotó: Fortepan/ MHSZ

 

Kislánykorom egyik meghatározó élménye volt a Balaton parton az NDK-s turistákkal való vegyülés. A nagymamámnak Balatonfűzfő határában, Tobrukon volt egy kis telke és faháza, amit a család apraja-nagyja szívesen felkeresett nyáron. Nem volt ritka eset, hogy a strandon egyszerűen leszólítottak bennünket az NDK-s családok, fiatalok, hogy adjunk helyet a sátraiknak. Végül évek múlva is visszajáró sátorozós társaság alakult ki, aminek én igen örültem, mert mindig hoztak nekem valamilyen játékot, ajándékot. Gyerekként még nem igen foglalkoztam ezzel a jelenséggel, csak évekkel később, felnőttként hallottam hihetetlen sztorikat az NDK-s lányok „könnyen kaphatóságáról” az akkoriban huszonéves éveit élő nagybátyámtól. De vajon, hogy kerültek ide a kelet-németek a Balatonra, miért kerestek ad-hoc szállást a strandokon, és honnan eredt ez a híresen laza erkölcs? Ennek próbáltam utánajárni!

 

Német családegyesítés a magyar tenger partján

Köztudott, hogy a magyar kommunista vezetés a Balatont állította turisztikai céljai középpontjába. Ez nemcsak hazai SZOT-üdültetést jelentett, de azt is, hogy szerették volna itt vendégül látni a keleti-blokk lakóit csakúgy, mint a kapitalista fertőből érkezőket. Így fordulhatott elő, hogy egyazon szállodában egyszerre nyaralhatott egy NSZK-s nyugat-német turista egy lengyel vagy szlovák utazóval. Ez a kettősség különleges lehetőséget adott a Németország kettészakadása miatt kényszerűségből kettévált németeknek a találkozásra. Egy sajtóhír még arról is beszámolt a 60-as években, hogy egy német orvos házaspár nálunk találkozott ismét. Történt ugyanis, hogy 1961-ben, amikor a berlini falat emelték a férj a városban volt egy kongresszuson, viszont a feleség Halléban rekedt. Négy évvel később találkoztak újra, Siófokon, addig csak leveleztek, titkos kódokat alkalmazva. Berlini fedőnéven nyitottak dossziét a férfi és a nő megfigyelésére a somogyi rendőr-főkapitányságon, amiből kiderült, hogy a párocska végül elhidegült egymástól, így nem kellett tartani az illegális disszidálástól. A Balaton tehát nagyon jól járt azzal az NDK-s rendelkezéssel, mely szerint az 1960-as évektől kezdve a helyi rendőrőrsökön megigényelhető betétlapokkal szabadon utazhattak a kelet-németek a szocialista országokba, így Magyarországra is.

ndk2.jpg

Fotó: Fortepan/ Kováts Lajos

 

Megnyílik Casanova STASI- ügynök aktája

A KGST-turizmust pedig még a pártok is támogatták: Az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda ( a Kommunista Ifjúsági Szövetség központi bizottságának utazási szervezete) a 70-es évek végén 8 vonatnyi NDK-s fiatalt utaztatott be az országba, főként a Balatonra nyaralni. De nemcsak hivatalosan jöttek a turisták, hanem magánszervezésben vonattal, busszal és kocsival, stoppal egyaránt. Egyrészt az NDK-s családok itt szabadon találkozhattak NSZK-ban élő rokonaikkal, másrészt a fiatalok innen esélyt láttak a nyugatra szökésre, mindemellett pedig imádták a magyar tenger hangulatát. Ezt azonban a STASI, a Német Demokratikus Köztársaság állambiztonságért felelős központi államigazgatási szerve sem nézte jó szemmel. Külön alegységet hoztak létre a balatoni turisták megfigyelésére, és megpróbálták a magyar kollégákat is bevonni a munkába. A magyarok azonban nem szívesen vegzálták az itt tartózkodó nyaralókat, egyedül a tiltott határátlépéseket akadályozták meg. A STASI ezért saját ügynököket küldött a Balatonra, természetesen feleségestől, így például Siófokon egy Casanova fedőnevű szolgált, akinek az volt a feladata, hogy megfigyelje a kelet-németek mennyit olvasnak nyugati lapokat és kikkel érintkeznek. Azt nem tudni, hogy Casanova miről kapta a nevét, talán szívesen vegyült laza erkölcsű honfitársaival, összekötve a szolgálatot a kellemes időtöltéssel. Természetesen az NDK-s honpolgárok mindig ügyeskedtek, hogy elkerüljék a STASI ügynökök látókörét. Soha nem a lefoglalt szálláson laktak, hanem ad hoc választották ki a nyaralóhelyüket (így virágozhatott a Zimmer Frei „iparág” a balatoni nyaralókban és otthonokban) vagy nyugat-német rokonaik foglalták le saját néven a szállást, ahol a család találkozhatott. A biztonság kedvéért a megérkezésüket követően autóikról még a rendszámtáblát és az országjelzést is leszerelték, majd kocsijukkal garázsban, hátsó udvarokban, vagy bokrok közé tolatva parkoltak.

 

A Balaton volt a fő célpontja a német disszidenseknek

A magyarok nem is bánták a német turisztikai csodát, amit az NDK-NSZK találkozások magukkal hoztak, hiszen ez jelentős bevétellel járt a régió számára. 1965-ben 125 ezer kelet-német tette tiszteletét a Balatonnál, és ez a szám a későbbi években is csak növekedett. Persze azt már nem kockáztattuk meg, hogy a szovjet nagytestvér ránkpirítson, hogy nálunk ki lehet szökni a szocialista blokkból. A magyar rendőrség és határvédelem ezért nagyon komolyan őrizte az osztrák határvonalat, és a ki-be utazgató nyugatiak autóit is árgus szemmel átkutatták. Hiába volt szerelmes egy kelet-német lány egy nyugati fiúba, hiába próbálták a kapcsolatot hivatalos papírokkal igazolni, a határt jogosulatlanul senki nem léphette át. Mások a zöld határon és nyugati autók csomagtartójába bújva próbáltak szerencsét, de egy részüket a magyar határőrök lefülelték. Több tucat olyan NDK-s turistát adtak át szezon végén a STASI-nak, akik tiltott határátlépést próbáltak megvalósítani, de minden igyekezetük ellenére is legalább 5-6-szor annyian sikeresen disszidáltak: 1966-ban például 67 főt fogtak el és 437-et viszont nem tudtak sikeresen feltartóztatni.

 

Azok a híres NDK-s lányok!

A magyarok nagyon szerették az NDK-s nyaralókat a Balatonon, egyrészt virágzott a magánszállás kiadás, másrészt a fiatalok bátran vegyülhettek a laza erkölcseikről híres kelet-német fiatalokkal. Az akkori fiatal fiúk szívesen utaztak a Balaton partjára az NDK-s lányok kedvéért, ugyanis ők sokkal könnyebben befűzhetőek voltak egy kis etyepetyére, mint a magyar társaik.

ndk3.jpg

Fotó: Fortepan/ MHSZ

 

De vajon honnan jött ez a laza közerkölcs? Általánosságban elmondható, hogy a fogamzásgátló tabletták megjelenésével Magyarországon és a teljes keleti-blokkban sokkal szabadabb lett a szexuális élet. Mivel a kommunista éra nem igen támogatta a vallási szabályokat, így a gyakori párcserék, a házasság előtti szexuális kapcsolatok világa beköszöntött a szocialista országokba is. Laza életmódjukról különösen híresek voltak a kelet-németek, akiknél történelmi hagyományai voltak a lazább felfogásnak. Egyrészt Berlin és környéke volt a II. Világháború előtt Európa lecsapodárabb városa, ahol a tivornyák, a prostitúció és a drogkereskedelem is virágzott. S bár a kommunista vezetés nem engedte a „kapitalista fertő” továbbélését hivatalosan, ez a hangulat később is rányomta a bélyegét az emberek mindennapi életére: sokan éltek nyílt házasságban, a fiatalok könnyen ismerkedtek és minden európai ország közül nálunk virágzott a legjobban a nudizmus. A közerkölcsöt még a párt sem kívánta ennél jobban megzabolázni, hiszen pont elég tiltástól szenvedtek nap mint nap az emberek, a szex terén viszont szabad utat kaptak. Az NDK- ban 1956 májusától hivatalos rendelet engedte, sőt biztosította a meztelen fürdőzést, még naturista szakszervezeti üdülők is voltak. S a németek hozták be ezt a kultúrát a Balaton partjára is. Bár szakavatott nudisták szerint a meztelen napozásnak több köze van az alkohol-, dohány- és húsmentes értelmiségi életmódhoz, mint a csapodár szexhez, egy biztos, hogy sokan közülük nem vetették meg az alkalmi erotikus élményeket sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1914282599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2018.10.05. 14:06:12

Mi is levarrtunk néhányat a Balatonnál, de már csak a rendszerváltás után.
Mi nem beszéltünk németül, ők magyarul, de megoldottuk. Valami nem változik :D

lako84 2018.10.05. 14:06:59

Az egyik legjobb blog, mindig szívesen olvasom, csak így tovább!

tamask 2018.10.05. 15:51:18

A kelet-németeknél a szexuális szabadosság töltötte be a szelep szerepét a rendszeren. Magyarországon meg az irányított humor, rendszerhű, de kicsit szabadabbra engedett humoristák voltak a szelepek. Hofi Géza például. Így lett az NDK-ból egy kőkeményen elnyomó, de szexuálisan szabadosabb egypárti diktatúra, Magyarország pedig a legvidámabb barakk elnevezést vívta ki.

tamask 2018.10.05. 15:51:28

Eleve az FKK, a Freikörperkultur is német földről származott még a 19. század és 20. század fordulójáról. Sose állt tölük távol a pucérkodás.

Brix 2018.10.05. 15:51:41

Az NDK ès Magyarország is szocialista társadalmak , diktatórikus rendszerek voltak, mègis, sok szempontból szabadabbak , mint a mostani , társadalmilag erősen hierarchizált kapitalista rendszerek. Az NDK- s lányok, a rock- ès diszkókultúra , a hippi èletèrzès, az akkori korszellem , nagy nyomot hagyott az emberekben ...Nem csoda, hogy sokan nosztalgiával gondolnak erre az időszakra..

RTB 2018.10.05. 15:51:59

1980-as évek végén részt vettem egy több hónapos NDK-s gyógykezelésen a keleti tenger partján.
VEgyesen voltunk magyarok és németek és mivel a felügyelőink németek voltak, ezért kötelező (!) volt a meztelen fürdőzés. 12-13-14 éves fiúk és lányok voltak ott és el lehet képzelni, hogy félszeg magyar serdülőknek mekkora sokk volt ez. Nem arrol volt szó, hogy kettesben vagyunk meztelenek, hane,m 30-40 fő, vegyesen fiúk és lányok, a nevelők szeme láttára. A németeknek nem volt ez probléma, de én majdnem bőgtem, mert annyira nem akartam... Pedig kötelező volt. A végén mégis levetkőztem és irány a 15 fokos tenger. És
Szóval ez a meztelenkedés meg a szex annyira bennük van, mint minden más északi népnél. Állítólag a finnek, svédek ugyanilyenek.

Piri és Barkas 2018.10.05. 16:13:59

Úgy ismerkedtünk velük NDK-ban, hogy meghívtuk őket egy grillcsirkére. Annak persze csak a combját ettük meg, a többit eldobtuk. Volt vagy 40 Ft. Aztán irány a kapualj. Hihetetlen idők voltak.

Muhammad Balfas 2018.10.05. 16:38:01

A faternak megvolt bogláron Merkel csaxólok..;)

Szarazinda 2018.10.05. 16:49:26

@Ches Desmond: lehet, h csak ezért nem b*tak még ki minket az uióból. Apád egy nemzeti hős :-)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.10.05. 16:55:36

Egyszer egy osztráknak meséltem, hogy az Ndk-sok meg az nszk-sok itt találkoztaka balcsinál. Nem értette miért nemaz Nszk-s látogatta meg az Ndk-st a hazájában? Vagy miért nem Lengyelországban vagy Csehszlovákiában találkoztak?

Nem tudtam rá mit mondani.

Muhammad Balfas 2018.10.05. 17:01:15

@flash.gordon: Mert Balaton..A legdélebbi szovjet-blokk tagállam "tengere"..Ha mehettek volna az ossik jugóba akkor ott találkoztak volna..

Muhammad Balfas 2018.10.05. 17:01:21

@Szarazinda: Sztem már nem tartják a kapcsolatot..:)

Klemmy 2018.10.05. 19:12:05

Meg az is sokat számított, hogy az endékában a háború után sokkal kevesebb volt a férfi, mint a nő.

blexpress 2018.10.05. 19:12:11

Hát igen azok voltak a szép idők akkoriban ott játszottam különböző zenekarokban a Balatonon. Isteni volt......
Sajnos elmúltak azok az idők... Nagy kár....

Pistikus 2018.10.05. 19:12:17

@flash.gordon: Azért nem találkoztak az általad említett országokban mert sokkal konzervatívak voltak nálunk.Nálunk csak a laktanyák körül kellet a nyugati rendszámokat írni de az is a kukába végezte.A turistákkal a kutya nem foglalkozott de Csehszlovákiába ,Lengyelbe meg felnyomták őket és továbbították az NDK-ba.NDK-ba meg eleve nem mertek menni mert retorzió lett volna belőle.Lakás kiutalás,előmenetel,stb.

Weißkopf 2018.10.05. 19:12:26

"Berlin és környéke volt a II. Világháború előtt Európa legcsapodárabb városa, ahol a tivornyák, a prostitúció és a drogkereskedelem is virágzott." Úgy hallottam, a Honecker előtti pártfőtitkár (Walter Ulbricht) bordélyház-tulajdonos volt azelőtt.

Szarazinda 2018.10.05. 19:12:32

@Ches Desmond: na de az édes emlékek, ugye

Projektmenedzser 2018.10.05. 20:17:23

A német országokban, Németországban, Ausztriában és Svájcban ma is legális a prostitúció, híres szexklubok és FKK saunaclubok vannak mindenfelé. Bécsben a Maxim Wien az egyik legismertebb szexklub, a Goldentime pedig az egyik legismertebb saunaclub. A fő különbség köztük, hogy a szexklubokban nincs kaja, alkoholt és pezsgőt lehet venni, a csajokat pedig szobára lehet vinni. A saunaclubban pedig belépődíj után mindenki kap egy törülközőt és fürdőköpenyt, ingyen van a kaja, s lehet lazítani is, a csajok szobára vitele mellett.

Ez a három ország a magyar lányok elsődleges desztinációja is, ha szexmunkáról van szó. Híresek még az olaszok is, de ez az államilag szabályozott és ellenőrzőtt szexipar a német országokra jellemző. Ez olyan jól meg van oldva, hogy a szexmunkásokat a rendőrség licenceli a zöld és kék kártya megszerzése után, s az olyan szexklub, amely nem rendszeresen orvosilag ellenőrzött lányt foglalkoztat, rettenetesen nagy büntetést kap és be is zárhatják.

A lányok átlagosan havi 1 milliót még Bécsben is megkeresnek, de Németország még jobb, Svájc pedig az istenkirály hely a keresetet tekintve. Ausztria viszont a legbiztonságosabb, a főváros normális kerülteiben szinte nincs is jelen a lányokat futtató maffia, ami svájcnál például nem igaz.

Cymantrene 2018.10.05. 20:46:15

Az fkk-nak volt praktikus oka: kijővén a hideg Balti-tengerből a mindig fújó szélbe a vizes fürdőruha nem tűnik nagy ötletnek. Még a mai gyorsan száradó fecske vagy bikini sem, nem hogy régen a nagy pamutcuccok. Akkor inkább frei körper :-)

gigabursch 2018.10.05. 21:42:04

No, ez érdekes volt.
Köszi a kommenteket is.

2018.10.05. 21:42:13

Van egy sokkal egyszerűbb (és sokkal szomorúbb) oka is, hogy miért voltak könnyebben kaphatók a német lányok a hatvanas években: annyi német férfi halt meg a háborúban, hogy egyszerűen nem maradtak elegen, kénytelenek voltak a csajok importból gazdálkodni :(

nick papagiorgo 2018.10.05. 21:42:31

@Ches Desmond: A mostani (de akár a fiatal) Merkelt elnézve, a fater igazi áldozatot hozott a hazáért :)
Ebből is látni, hogy milyen nehéz idők is voltak azok. Az emberek még az ilyen medve (pardon Merkel) szerű nőkre is rákúsztak, az Éva vermut hatására, meg ezek :)

Muhammad Balfas 2018.10.05. 21:42:43

@Szarazinda: Állandóan ezzel jön az öreg, ha meglátja a tévében..hogy ő ezt a némbert már látta a másik végin is textil nélkül bogláron. (Sztem csak kitalálja, vagy valami delíriumos lázálom ez nála..:)

kewcheg 2018.10.05. 21:54:51

A legateistább nép Európában. Azért.

morph on deer 2018.10.05. 22:23:24

@Ches Desmond:
“A faternak megvolt bogláron Merkel”

Hát nem irigylem..!
Bár Angi akkor még nem volt ennyire egybeszabott, deakkor is...

Nem tudom, hogy ki, hogy de nekrm eldő kézből (is) származó tapasztalataim bizonyították, hogy az NDK-s csajok azért nem igazán voltak oda a higiéniáért, én meg az olyanokért, akik ilyenek.

Viszont egészen csinos - és nem halvérű - brit, vagány NSZK-s és gyönyörű szlovák lányt sikerült egészen közelről megismernem, mármint a magyarokon kívül..
Az utóbbi még meg is látogatott párszor, ami nem múlt el nyomtalanul ;)
Képzelj el egy - eredeti, istenbizony! - rövid vörös hajú, zöld szemű, lebarnult, közel 1,80 sportos csajt, egyszál levágott szárú farmer shortban és T-shirtben, (ez volt minden!) akivel egy parkban arra ébredsz, hogy a tőled pár méterre levő padon nyugdíjasok várják a napkeltét - mindez a földvári kilátón, ‘72-ben.
Aztán felálltunk a nászágyról, és akkor derült ki, hogy a “fenyőerdő” ahova leheveredtünk valójában még csak alig másfél méter magas.:)

Amúgy az volt az a nyár, amikor a Bergendy játszott a koktélhajón, (diszkóhajó lett később) a Rózsi akkor jött haza és szállt be hoztájuk.

Még egy sztori:
Egy Bergendy buli után a kikötőben épp a legújabb szerzeménnyel gyötörtük egymást egy padon ülve, - akkor ment el az utolsó komp - mikor egy harmincas faszi beszólt “Na mi van gyerekek, nincs fedél?”
Naná, hát honnan lett volna? :))
- Tudjátok mit? Eljöhettek hozzám, az anyóst pont most kisértem ki a hajóhoz, egyedül vagyok otthon, van egy szabad szoba, de legkésőbb nyolckor el kell tűnni, rendben?
- !!!
Másnap reggel fél nyolckor jön egy tálcával, kávé, szendvics.
- Na, ezt bekapni, aztán tünés..!

Mekkora, mi?

Mit mondjak, ennek emlékére aztán már nem egy esetben adtam még évtizedek múlva is kulcsot kissé “kimelegedett” fiatalok kezébe nagyobb családi összejövetelek alkalmával, amikor még volt egy tartalék lakásom, mert jótett helyébe jót várj..!

Na ennyit a Balatonról.

morph on deer 2018.10.05. 23:19:48

Közben kiderült, hogy nem mondtam igazat, - és mivel nem vagyok miniszterelnök, ezt be is ismerem, - mert mindez 1970-es történet, és nem ‘72-es!
Sorry folks, ez nem szándékos, ez vagy a szenilitás vagy nem iszom eleget :(

ROTFL Manó 2018.10.06. 07:04:51

A nyitókép az ivócsappal, meg a lánnyal az véletlenül nem a Palatinus nagymedencéje mellett készült?

VogelZsigmond 2018.10.06. 07:05:04

@Ches Desmond: De Merkel meg lehet emlekszik. Tenyleg azert elnezo a Zorbannal! :)
Ez jo pone volt Szarazindatol! :)

GépBalta 2018.10.06. 15:29:27

@croc: Azért a 60-as évekre a háborús "férfihiányos" generáció fiatalabbjai is már inkább középkorúak vagy még idősebbek voltak. A nagyszüleim is abba az egyébként nálunk is komoly veszteséget szenvedett generációba tartoztak, annak is a végébe, mert nagyjából mindegyikük a háború végére érte el a felnőtt kort. Viszont a 60-as évekre ők már így vagy úgy, de családot alapítottak és gyereket neveltek. Persze itt sem ment egyszerűen a dolog. Az egyik ági nagyszüleim rettentő romantikus története az, hogy nagyapám halálos beteg volt, dédnagyapám meg azt mondta, hogy kifizeti a gyógyszert, ha hozzámegy a lányához, aztán megköttetett az üzlet. Nem az a Hollywoodi szerelmi történet, de '45 tájékán ilyeneket írt a történelem.

protézisesh 2018.10.06. 15:29:34

@flash.gordon: mert az NSZK-s (vagy rokona) esetleg korabban disszidalt es a hazamenessel a letartoztatast kockaztatta volna.

MaCS_70 2018.10.07. 04:14:48

Nekem 1989-ben jött össze a nagy kaland egy NDK-s lánnyal. Nagy szabadoság ugyan nem volt, de nagyon kellemes pár hetet töltöttünk együtt.

Számtalan gyönyörű emlékkel tett gazdagabbá, ami viszont felejthetetlen, az az egyik mondata volt a búcsúzáskor, 89 augusztus elején: "Irigyellek titeket a forradalmatokért, nálunk Honecker még húsz év múlva is uralkodni fog."

MaCS

UI:
Ezt a mondatot viszont javítani kéne:
"...minden európai ország közül nálunk virágzott a legjobban a nudizmus..."
Nem nálunk, náluk...

Hát, a húsz évből alig két hónap lett...

Balt 2018.10.13. 06:33:14

@Brix: Ja. Annyira szabad társadalmak, h '89-ben még volt halálos áldozat a határon:
m.mult-kor.hu/20090802_a_vasfuggony_utolso_magyarorszagi_aldozata

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.11.24. 22:12:34

aZ IS OKA LEHET A SZEXUÁLIS KÜLÖNBSÉGNEK, hogy Németország, főleg a keleti fele protestáns vallású volt. Itt most nem arról beszélek, hogy jártak-e templomba, hanem a kultúrába az épült be. A katolikus világ sokkal tartózkodóbb volt ezen a téren. hogy mekkora kulturális különbséget jelent a vallás, arra jó példa, hogy 33-ban a választásokon a katolikus vidékeken pár százalékot kapott Hitler, a többin meg volt olyan hogy 80% körül. (Erről egy elég jó tudományos igényességű dolgozatot láttam a neten, de sajnos már nem találom sehol.)
süti beállítások módosítása