Tó-retró

Amikor tornádó pusztított Balatonfüreden

2018. július 07. - drkardos

Letépett háztetők és romba döntött nyaralók kísérték minden idők legnagyobb balatoni viharát, melynek a Tagore sétány platánfáit is köszönhetjük.

 20120516204917_0.jpg

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

Az idősebbek közül sokan ma is esküsznek rá, hogy az 1972. május 19-ei viharnál nagyobbat sem korábban, sem az azóta eltelt időben nem láttak a Balaton környékén és a hivatalos feljegyzések sem tudnak nagyobb viharról a térségben. Az ország első, fotókon is megörökített tornádója elsősorban Balatonfüredet találta telibe, ahol 150 épületet ért komolyabb viharkár. A település üdülőövezetét gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a 140 km/órás szél és a hatalmas szemekben hulló jég. A korabeli szemtanúk állítása szerint a tihanyi rév környékén emelkedett ki a vízből egy több, mint 100 méteres, sötét tölcsér, mely forogni kezdett és olyan tempóval haladt a város felé, hogy volt aki előbb veszítette el a háza tetejét, mint hogy be tudott volna lépni az erkélyről, a biztonságosnak hitt lakásba vagy nyaralóba. Az Olaszország felől közelítő vihar kitörését kékesfekete felhők jelezték, melyek előbb közel éjszakai sötétséget okoztak, majd szórni kezdték a jeget.

            A hivatalos beszámolók dió nagyságú szemeket említenek, de a szemtanúk szerint eleinte tyúktojás, majd alma méretű jég hullott az égből. A szél kutyaólakat és hatalmas fákat is a levegőbe emelt, de volt olyan gazda, aki a kombájnját 30 méterrel távolabb találta meg a vihar után. Szintén az esetet átélő helyiek elmondásából tudjuk azt is, hogy a tornádó zaja fülsiketítő volt és szinte ugyanolyan gyorsan tűnt el, mint ahogy lecsapott. Ám ezzel még nem volt vége az ítéletidőnek, hiszen a vihar távozása után még két órán keresztül szakadt az eső és a megrongált tetejű házak belsejét szinte medencévé változtatta. Ezalatt a rövid idő alatt az átlagos, éves csapadékmennyiség fele hullott le, alig 120 perc alatt.

20120516204917_1.jpg           

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

A helyi tanács már az esőzés közben megkezdte a felkészülést a károk helyreállítására. Azonnali hatállyal a helyszínre rendelték a környékről a kárfelmérőket, mérnököket és építőbrigádokat, sőt még Budapestről is hívtak segítséget. Az előkészületeket persze nagyban lassította, hogy a vihar a szezon előtt, pénteken csapott le a városra, így a legtöbb nyaralótulajdonos csak másnap vagy vasárnap tudott a helyszínre érni. Ráadásul a vihar a város nagy részét rombadöntötte, így a kárbecslőknek éjt nappallá téve kellett a háború sújtotta övezetkehez hasonló terepen dolgoznia. Az előzetes szemle végül azt állapította meg, hogy összesen 150 ház sérült meg a jégverésben, a tornádóban és az azt követő özönvízszerű esőzésben. Az épületekben átlagosan 25-50 ezer forintnyi kár keletkezett akkor, amikor egy átlagos nyaraló 300 ezer forintért talált gazdára. Bár a leginkább az üdülőterület sínylette meg az ítéletidőt, a Balaton egyik ikonikus helye, a füredi Tagore sétány is siralmas állapotba került.

            A tanács szintén első intézkedési között rendelkezett a Tüzép környék Tüzéptelepein található tetőfedőanyagok azonnali zárlatáról, de mint kiderült ez nem volt elegendő a helyreállításhoz. Később Veszprémből, sőt Székesfehérvárról is cseréppel, palával megrakott vonatok hozták a segítséget a megszorult városba. Néhány hónappal később pedig földlabdás fák érkeztek Mohácsról, mivel a Tagore sétányt szinte teljesen át kellett alakítani.  

            Bár az első szemle is megállapította, hogy a part menti sétaúton komolyak a károk, később kiderült, hogy a baj még a becsültnél is nagyobb. Már a szemtanúk is beszámoltak róla, hogy a sétányon sok fát csavart ki és emelt a levegőbe a tornádó, de a pontos szám letaglózó volt. Összesen 86 darab nyárfa dőlt ki vagy tört derékba és a későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az 1865-ben ültetett fasor minden állva maradt tagjának meglazult a gyökere. Érdekes epizód, hogy a sétányon álló Széchenyi szobor sértetlenül vészelte át az égszakadást, miközben a köré ültetett nyárfacsoport mind a 15 tagját gyökerestől tépte ki a földből a forgószél.

            A pusztítás végül is bizonyos szintig segített a tanácsnak egy régóta húzódó vita lezárásában, ugyanis évek óta nem tudtak döntést hozni a Tagore sétány fáinak ügyében. Annak idején sokan érveltek amellett, hogy a több, mint százéves fák kivágása bűn és csupán a veszélyessé vált egyedeket kellene újratelepíteni, ám a tornádó után ez az érvelés végképp okafogyottá vált. Mint kiderült a nyárfák sokkal nehezebben viselik az ilyen szélsőséges időjárást, mint más fajok, így végül az összes megmaradt példányt eltávolították a partról. Ma már elképzelhetetlennek tűnő módon azonban csupán néhány hónapig állt siváran a Tagore sétány, mivel Mohácsról már a következő év tavaszán megérkeztek az előnevelt platánfák. A 8-10 éves példányokat többmázsás földlabdával együtt szállították Balatonfüredre, ahol daru segítségével állították őket végleges helyükre. 1973 júniusában pedig az ide érkező nyaralók a korábbinál is szebb állapotában találták a sétányt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5514078147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mark Bolt 2018.07.09. 08:38:00

Az 1996 nyarán a Balatonon tomboló két viharra emlékszik valaki? Tornádó nem volt, de óriási vihar és nagyszemű jég az igen. Talán 1 hét különbséggel csapott le a két vihar, én azóta olyat nem láttam, a vitorlásokat kiemelte a vízből, és rácsapta a mólóra, irgalmatlan szélvihar, tehát mozogni nem lehetett, pingpong asztalok alá menekültek a nyaralók a jég meg a szél meg az eső elől, elképesztő élmény volt.

dr. mesterséges színezék 2018.07.09. 08:38:18

A komonisták képesek voltak azon vitázni, hogy fákat kivágjanak-e, vagy sem... bolsevik tempó. A fákat ki köll vágni, és kész!

moonshadow 2018.07.09. 08:38:37

"de volt olyan gazda, aki a kombájnját 30 méterrel távolabb találta meg a vihar után"
A hetvenes években nem lehetett magánkézben kombájn, csak termelőszövetkezeti tulajdonban.

icipici lencsilány 2018.07.09. 08:38:45

Újabb adalék arra, hogy a nyárfa az égvilágon semmire nem jó, viszont állandóan hullik róla valami a mindent beborító szösztől kezdve a combvastagságú ágakig bezárólag.

Beer Monster 2018.07.09. 08:38:48

A nyárfák védhették meg valószínűleg a várost. Kiszámíthatatlan, hogy a parti nyárfasor nélkül mekkora lett volna a kár.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.07.10. 05:51:50

Édesanyámat, mióta az eszemet tudom, nem lehetett rávenni, hogy akár csak Tihanyig átjöjjön hajóval. Mesélte, hogy még nem voltam meg, jöttek hajóval Tihanyból, és kitört a vihar, emiatt nem tudtak hosszú ideig kikötni, és mindenki hányt a hajón.

Nem tartom kizártnak, hogy ez a vihar volt az.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.07.10. 05:51:58

@icipici lencsilány: Tűzifának azért elmegy. :)
De faipari alapanyagnak se rossz, és a játszótéri fajátékok nagy része is nyárfából készül, mert viszonylag könnyű és nem szálkásodik, ezért nem veszélyes a gyerekekre.

DAnna 2018.07.10. 05:52:10

Három éves voltam akkor, de vannak emlékeim arról a viharról. Viszont 1999 nyarán átéltem egy hasonlóan nagy vihart a Balatonparton. Akkor a déli parton voltunk. A vihar vasárnapról hétfőre virradó éjjel csapott le, és elég rendesen letarolta a partot, meg az országot is. Egy ideig nem volt vasúti közlekedés, ahol nyaraltunk, négy napig nem volt áram, annyi helyen kellett helyreállítani, oda csak akkorra jutottak. Láttunk olyan nyaralót, melyre két fa dőlt rá. Még napok múlva is karnál vastagabb ágak voltak az utakon.

Ernst Aléna 2018.07.10. 05:52:20

@Mark Bolt: Azon a nyáron pont a siófoki mólón dolgoztam, de erre az élményre nem emlékszem. :) Melyik hónapban volt? Vagy hol volt a legdurvább? Töröm a fejem, de semmi (és tök idegesít:)).

Cpt. Flint 2018.07.25. 13:44:05

@icipici lencsilány: A fehér nyár, fekete nyár és a rezgő nyár őshonos fafajok Magyarországon. Mi a tököm ez a duma, hogy a "a nyárfa az égvilágon semmire nem jó"??? Ez finoman szólva is antropocentrikus hozzáállás... Egy nyárfa valszleg sokkal többet ér a földi bioszféra szempontjából, mint te.
Betonozzunk le mindent, akkor tisztaság lesz és rend... ja, nem.

FF 2018.08.08. 15:50:39

@Cpt. Flint: Nézd, akármilyen természetes kis hazánkban a nyárfa, te sem lelkesednél, ha évente egy-két hétig nem látnál attól, hogy taknyod-nyálad egybefolyik nyárfapelyhezéskor az allergiától.

Cpt. Flint 2018.08.10. 07:30:33

@FF: Közkeletű baromság ez is. A nyárfapihe nem allergén. Fizikailag nyilván szar dolog beszippantani mondjuk biciklizés közben, meg elég nagy szemét is pár napig és a traktor hűtőjét is eltömi az ártéri munkánál, de semmi egyéb hatása nincs. A pihe ugyanolyan repítőkészüléke a nyár magjainak, mint a pitypang "ejtőernyője". Pitypangpihére is allergiás vagy? (A pollenek az allergének, de a nyáré pl. pont nem túlzottan az, tudomásom szerint.)

Macropus Rufus 2018.08.22. 13:53:07

@FF: együtt érzek veled, de az nem megoldás, hogy kivágom az alegriát kiváltó növényt. De játszunk el a gondolattal egy picit. Nyráfa megy a levesbe. A parlagfű megy a levesbe. Ennek már komoly hatása lehet az élővilágra, de folytassuk: a világ lakosságának nagyon nagy része alergiás pl. a macska szőrre. ERgo: macskák likvidálása vagy csak és kizárlóag szfinx típusú macsek jöhet szóba. Ue. vonatkozik a kutyákra is. Aztán jönn a következi alergén cuc: a lakásban található por. A lakásban taláható por 70-90%-a elhalt hámsejtekből ál. Megoldás: meg kell nyúzni az embereket. Ha belegondolsz akkor az nem megoldás, hogy kiiktatom az összes olyan anyagot ami alergiát vált ki. Attól még az illető alergiás marad. Max tünet mentes, addíg amíg nem kap egy adag pollent valahonna. (mert semmit nem lehett 100%-ban kiiktatni) és ott fog meghlani azonnal a súlyos tünetekben.
Ez nem megoldás. Arra kellene rájönni, hogy mi a megoldás.

Macropus Rufus 2018.08.22. 13:53:28

@moonshadow: részben igaz. Ua. a tsz-ek leselejtezett szarjait az élelmesebje megvette, rendbehozta és maszekban szántot. Ez volt a trakeszokkal is és a többi vassal. Ennek lett az eredménye az, hogy a tsz-ek kezdék leépíteni a gépparkjukat hiszen megbiznak egy külsőst. Am ez a Magyar retroban is benne van. Ott meg is jegyzik, hogy ha a maszek nem szent, akkor nem szánt senki. Ez a 70-es évek től kezdve erősödött.
süti beállítások módosítása