Tó-retró

Ön is rosszul emlékszik az első kereskedelmi TV-re!

2023. szeptember 05. - füredianna

Nem, nem a mosóporos (csiga) TV2 volt az. Egy német nyelvű adó utcahosszal előzte a két nagyot.

 televizio.jpgForrás: Fortepan/Tóth József Füles

1989 nyarán a Balatonon valószínűleg egyetlen német turista sem hitt a szemének és a fülének, amikor bekapcsolták a televíziót. Ekkor indult el ugyanis az első magyar kereskedelmi televíziónak tartott balatoni tv, amely német nyelvű és német feliratos adásokkal is erősítette a Willkommen kultúrt a magyar tenger partján. A csatornát Dr. Kovács Péter, Pintér Miklós magánszemélyek, a Filmpremier szövetkezet és a korábban napi egy órában működő Sió TV mögött álló Siófoki Városi Tanács alapította közösen. A Balaton Channel Kft-vel Kovács Péter régi álma vált valóra, hiszen a környék rádiós tudósítójaként már évek óta szeretett volna egy igazi balatoni tv-adót összehozni. A műsorok szerkesztését, összeállítását Budapesten, a Filmpremier Kisszövetkezetben végezték, illetve a szerkesztéshez a Magyar Televízó fővárosi stábjából igazoltak neves szakembereket. A tv-állomás célja természetesen a szórakoztatás volt, pop- és rockzenei műsorokkal, aktuális városi hírekkel, de tájékoztattak a környező három megye az idegenforgalmi, vendéglátási és szórakoztatási lehetőségekről is. Az első évben június 1-jétől augusztus 4-ig mindennap hat órában működött a balatoni televízió német és magyar nyelven. A később az adásidő tovább bővült annak köszönhetően, hogy naponta kétszer vetítettek filmet is a nézőknek.

 siotvlogo.jpgA SiófokTV eredeti logója - Forrás: Siófok Gyöngyszemei

A balatoni csatornának az egész világ a csodájára járt, hiszen a nyugati sajtótermékek – így például a francia Le Monde és a Reuters is - a szocialista országok első kereskedelmi tv-jének titulálta a Sió TV-t és hosszas cikkekben ecsetelték műsorkínálatát. Az élő műsorokban a korabeli politikai és gazdasági élet ismert figurái, illetve a szórakoztatóipar apraja-nagyja is szerepelt: Zorán, Katona Klári, Demjén Ferenc, a Bikini együttes és az EDDA többek között. A beszélgetéseket pedig olyan ma már ismert személyiségek vezették, mint például Máté Kriszta vagy Bochkor Gábor. A kis magáncsatorna munkahelyként is igen népszerű volt a korabeli újságírók között, bár csak 50 személyt foglalkoztattak ideiglenesen a rövid szezonban, időnként még Fodor János, Bayer Ilona és mások is megfordultak a Sió TV-nél. A korabeli híradások szerint szerettek ott lenni, mivel a hangulat kissé eltért a Szabadság téren megszokottól. (A rendszerváltás előtt a Magyar Televízió stúdiói és szerkesztőségei a Szabadság téri székházban működtek.) A helyiek igényeire szabva, regionális adásokat is készítettek a második évtől, így például a Helybéliek Fóruma című napi adást.

 uj_kcs_hirdetes.jpg

HA SZERETNE MÉG IZGALMASABB SZTORIKAT OLVASNI A BALATONRÓL ÉS A KÁDÁR-KORRÓL, AKKOR ISMERJE MEG KÖNYVEINKET!

A Sió TV néven befutott csatorna ötlete kiválónak bizonyult, hiszen akkoriban több, mint évente egymillió német nyaralt a Balatonnál. A kétnyelvű adás révén cigaretta és alkoholreklámok is futhattak a képernyőn. A profitábilis vállalkozásról az alapítók közé tartozó Pintér Miklós ügyvezető úgy nyilatkozott, hogy már egy évvel az indulás után több, mint 30 milliós bevételt könyvelhettek el a szezonális adással. Az első két évben a Balaton keleti medencéjét sugározták be, és három hónap alatt elértek hatmillió nézőt. A kilencvenes években a német nyaralók lassan eltűntek a tó partjáról, hiszen az NSZK és NDK egyesülése után már nem volt szükség egy olyan helyre, ahol a nyugat- és kelet németek zavartalanul találkozhattak. Ebből adódóan a német adások sugárzása is okafogyottá vált, ráadásul a médiatörvény megalkotásával és az országos tv-sugárzási frekvenciák kiosztásával létrejöttek az országos kereskedelmi csatornák, amelyek kiütötték a kis balatoni tv-t a nyeregből. De ez a színes epizód érdekes része maradt a magyar médiatörténelemnek, hiszen a teljes szocialista blokkban mégis csak nálunk indult el az első kereskedelmi tv.

siofoktv_csapat.jpgA SiófokTv csapata az 1990-es években - Forrás: Siófok Retro Fotók Facebook 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5118207871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása