Tó-retró

A balatoni (le)építőtáborok világa

2018. szeptember 14. - drkardos

Tíz napig folyamatosan részeg táborvezetők és kocsmából begyűjtött fiatalok. Ilyenek voltak az építőtáborok a nyolcvanas években. Pedig eleinte jó ötletnek látszott a rendszer.

 epito1.jpg

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

 

Az ötvenes évek végén született meg – szovjet mintára - az építőtáborok ötlete, és mint sok minden abban az időszakban az elképzelés ragyogó is volt. Az ilyen táboroknak kettős feladata volt (lett volna): egyrészt a nagy mennyiségű segédmunkát igénylő feladatokban segített volna az állami cégeknek, másrészt ideológiailag képezte volna az itt dolgozó diákokat.

A táborokat a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) szervezte, ahová az állami vállalatok benyújthatták az igényüket a plusz munkaerőre. Az elvégzett munka ellenértékét a Szövetség kapta meg, melyből – elvben – fenn tudták volna tartani ezeket a telepeket. Szintén a KISZ dolga volt a diákok toborzása és elosztása is. De nem csak a cégek számára volt kiváló lehetőség az építőtábor, az itt dolgozók is – részben – ingyenes nyaraláshoz jutottak. Bár napközben dolgozniuk kellett, a napi hatórás penzum után fennmaradó idővel és a hétvégéjükkel szabadon rendelkezhettek. Eleinte a fiatalok lelkesedésével nem is volt semmi baj.

            Az első években – amikor még az új rendszer iránti lelkesedés is csúcson járt – gyakran lehetett olyat hallani, hogy a táborosok ráhúztak a munkára vagy éppen előbb indultak el reggelente. Akadt olyan eset, hogy az ellenőrzésre érkező felügyelők reggel hatkor már nem találták a lányoknak szervezett tábor lakóit, mert már régen a cseresznyét szedték a TSZ-ben, míg a táborügyeletesek éppen az épületeket csinosítgatták. Persze az akkori szervezési problémák és a fejetlenség már ebben az időszakban is felütötte a fejét. Nem ritkán fordult elő, hogy az első turnusok érkezéséig nem futottak be a szerszámok vagy éppen olyan silány minőségűek érkeztek, amit a fiatalok mellé beosztott munkások maguk hajítottak a szemétre. Ennek ellenére ebben az időszakban a táborok hatékonysága gyakran elérte vagy meg is haladta az előírt normát.

Még a hetvenes évek elején is több volt a jelentkező, mint a tábori hely annak ellenére is, hogy akkoriban csak 16 éven felüliek jelentkezhettek ilyen munkára. Igaz ekkor már kezdett körvonalazódni az a tény, hogy a diákok a szocializmus építése helyett inkább egy kedvező árú vagy esetleg ingyenes nyaralási lehetőséget látnak az építőtáborokban. Jól mutatta ezt, hogy a főszezoni turnusokra háromszoros túljelentkezést regisztráltak, míg a szezonon kívüli heteket alig lehetett feltölteni. A helyzet azonban hamar sokkal rosszabbá vált.

epito2.jpg

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

 

A nyolcvanas évek legelején már az a szemlélet uralkodott, hogy az építőtábor egy egyhetes nonstop buli, amiben valamennyi munkát el kell végezni, de ebbe senki sem fog belehalni. Míg tíz évvel korábban a táborozók alig két ezrelékével adódtak magatartásbeli problémák, addig a nyolcvanas évek elején gyakran teljes turnusokat kellett hazazavarni rendbontás vagy a munka hanyagolása miatt. Az egyik konkrét esetben a szóban forgó brigád az előzetesen előírt norma 23 százalékát teljesítette, és munkájukat sem noszogatásra sem pedig büntetések nyomán nem voltak hajlandóak intenzívebbé tenni. Mivel az eset elég nagy port kavart, így belső vizsgálat is indult az ügyben, ami kiderítette, hogy nem kizárólag a gyerekek voltak a felelősek. Először a szóban forgó vállalat illetékesei próbálták a táborvezetőt kérdőre vonni, de a látogatásukkor annyira részeg volt, hogy egyetlen értelmes mondatot sem sikerült kiszedni belőle. A további kutatás nyomán kiderült, hogy bizony ez az állapot már legalább tíz napja fennállt, és a hazaküldött brigád szobájának megtekintésekor szembesültek vele, hogy ők is legalább annyi alkoholt fogyasztottak, mint a vezető. Persze az iskolában őket is a szőnyeg szélére állították, és elmondásaik alapján bizonyos fokig egyet kellett érteni velük. Ők úgy indultak neki a táborozásnak, hogy munkájukért cserében egy elfogadható táborban tölthetnek egy kellemes hetet a Balatonnál. A valóság azonban egészen másképpen nézett ki. A táborban két épület állt, egy istálló és egy munkásszálló, de az utóbbiban tehenek laktak. Az istállóban rozsdás rogyadozó ágyak, csótányok és a földön heverő ételmaradékok biztosították az előre beígért kényelmet.

Az építőtáborokkal kapcsolatos helyzet a továbbiakban sem sokat változott, így egyre több turnus végződött botránnyal vagy olyan alulteljesítéssel, ami erősen megkérdőjelezte a rendszer értelmét. Gyakran fordult elő, hogy az egész napos munka után leadott gyümölcsös ládák több földet tartalmaztak, mint gyümölcsöt vagy, hogy a tábor napközben kiürült és a közeli kocsmából kellett összeszedni a fiatalokat. Az is előfordult, hogy a kapálásra kivezényelt brigádot karatézáson vagy birkózáson kapták. Mindezek ellenére az építőtáborok kisebb változtatásokkal egészen a rendszerváltásig fennmaradtak. Bár több dologban nem valósították meg a várt eredményeket (nemzetgazdasági haszon, az értelmiségiek munkára szoktatása), a csapatépítés terén komoly eredményeket tudtak felmutatni. Emellett sok olyan fiatal juthatott így el a Balatonhoz, akiknek másképpen nem lett volna rá módjuk. Ráadásul aki valaha járt ilyen helyen, még ma is kifogyhatatlan az építőtáboros történetekből...  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr3014234251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.09.14. 16:34:45

Én a hetvenes évek végén és a nyolcvanasok elején minden gólyatáborban és építőtáborban ott voltan. Az tíz. Ilyet nem tapasztaltam.

am22 2018.09.14. 16:36:25

Nagyon felületes. 73-ban és 74-ben voltam építőtáborban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.09.14. 16:39:13

Táborban az Elek, a Pál,
Meg a Lujza szőlőt kapál.
Munka után előbb esznek
Oszt' nekilátnak a szesznek.
:)

jandera 2018.09.14. 17:04:15

@Frady Endre:
"Táborban az Elek, a Pál,
Meg a Lujza szőlőt kapál.
Munka után előbb esznek
Oszt' nekilátnak a szexnek.
:)"

Zacskóstej 2018.09.14. 17:19:30

"Az is előfordult, hogy a kapálásra kivezényelt brigádot karatézáson vagy birkózáson kapták. " - Őrület.

A mostani közmunkások dettó ugyanez, csak nem a Balaton mellett vannak (mind).

Girhes 2018.09.14. 17:22:59

Nekünk - úgy látszik - piszok szerencsénk volt mind a négy alkalommal, amikor építőtáborban voltunk. Igaz, egyik sem a Balatonnál, hanem az Alföldön erre-arra volt, de dolgoztunk mindig rendesen, héttől kettőig. Voltunk olyan helyen, ahol a fiúk sátorban, a lányok épületben laktak, volt csak sátortábor (egyszer), de mindenhol rendes ellátást és lakhatást biztosítottak. A mi időnkben nem 10, hanem 14 napos turnusváltással működtek a táborok (78-81 között).

CSOKKI MÁLNA 2018.09.14. 18:40:21

@jandera: Munka után nem is esznek
Gyorsan nekilátnak a szesznek
(Aztán a szexnek..:)

nyerafidesz 2018.09.14. 18:41:30

71-ben kukoricát címereztünk valahol Baja környékén. 15 éves voltam. A középiskolába főleg fiúk jártak, ezért az egyik egészségügyi szakközép lányai is jöttek a táborba. Jó páran ott vesztették el, jómagam is begyűjtöttem a kötelezőt.
Hajnalban meló, utána koedukált bulizás éjfélig. Természetesen sok-sok fröccsel.
Leszartuk a KISZ-t, és a tanárok egy része is velünk piált. Kurva jó időszak volt.
Fehér tornacipő, trapéz farmer, katonai gyakorló ing, szimatszatyor volt a "menő". Ezzel felvértezve garantált volt a siker.

Szabványok 2018.09.14. 18:41:38

Én a 60-s évek végén voltam Balatonon építőtáborban. Reggel hatkor ébresztő, kettőig dolgoztunk, utána fürödtünk.

öreg baka nem rakéta 2018.09.14. 19:12:37

Már beindult a hamisítás. Nem hangzik jól, de nem is ilyen volt. Persze, voltak renitensek, de aránylag hamar pofára lettek ejtve. Majd jönnek a kurvázós cikkek, már a piálás itt van. Mibű kérdezem én? Anno az építőtáborba nem "úri gyerekek" mentek, mert dolgozni kellett a drága gyereknek.

6. Ienin 2018.09.14. 19:12:49

Én imádtam. A középiskola mind a négy évében ott voltam, első évben Balatonszéplakon szőlőt kapáltunk(előttünk a csajok bikiniben lehajolva, mi mögöttük) közben páleszt szopogatva.Utána 3 évben a Békéscsabai konzervgyárban volt a meló, dobozokat pakoltunk, csomagoltunk. Kurvára élveztem, mert ment a folyamatos buli, ivászat, csajozás, közben meg azon versenyeztünk ki tudja a legtöbb munkát elvégezni. Az összes haverom ott volt a suliból, mindenkinek lett valami bombázó gimnazista egri csaja a végére. Programok is voltak szervezve, zenekarok jöttek-mentek, focibajnokságok és egyéb nyalánkságok és mivel én is zenéltem mi is felléptünk. Nagyon jól szervezett volt az egész, ott ismertem meg a portorico rum ízét. Rumoztunk éjt nappallá téve, mint feketeszakáll szelleme. Életem legjobb kalandja volt a négyszer 2 hét, soha nem felejtem el.

medium size devil 2018.09.14. 19:13:02

3x voltam. Kokemeny mennyisegi norma volt amit be is vasaltak rajtunk. Volt, hogy egyutt dolgoztunk a szovetkezet alkalmazottaival, semmivel se lemaradva. Ugy ereztem ez lehuzasrol szol ahogy pl. a katonak " bevetese" is a mg-i munkaknal. Kihasznalt munkaerok voltunk, alkalmi szezonmunkasok, es ez a velemenyem azota se valtozott.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.09.14. 19:13:12

@Zacskóstej: Ezek hülyék lehettek. Ki a franc karatézott 30 fokban, amikor a tőkék árnyékaban lehetett aludni? (Ha a munkaidő 25%-át ledolgoztad, már megvolt a norma.)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.09.14. 19:13:22

83-ban már büntetlenül lehetett sztrájkolni is. Bolhásak voltak az ágyak, és a társaság fele gyengélkedőn volt az elfertőződött csípések miatt. Már ettől sem voltunk nagyon boldogok, de erre rájött, amikor a hat órai reggeli egy kocka hideg, főtt, sós szalonna volt (nem a füstölt, hanem amiből a csécsit csinálják, csak itt nem scináltak vele semmit, csak megfőzték vízban, majd hagyták kihűlni) lila hagymával és napközis teával. Erre mondták a tökösebbek, hogy akkor sztrájk, majd ha lesz kaja, lesz munka is. A magamféle töketlenek meg szépen csatlakoztak, mert hát szolidaritás is van a világon. (Sőt, akkor Szolidaritás is volt. :-) ) A vége az lett, hogy aki két hetet dolgozott, az kevesebbet keresett, mint aki az első hét után gyengélkedőn volt, mert tőlünk levonták az ellátás költségét, de a második öt napban annyit sem kerestünk, ami arra elég lett volna.

6. Ienin 2018.09.14. 19:28:27

@medium size devil: Mi pont annyi portorico rumot ittunk a munka előtt, hogy megdöntsük az addigi rekordot a munkában, és még ne legyünk bebaszva és a farkunk is felálljon ha szükség lenne rá. Irtó jó móka volt, heverészésre nem is gondoltunk, inkább a versenyre a másik brigáddal. Akkor nem nagyon gondoltunk ilyenre, hogy rabszolgaként dolgozunk, az ital kellőképpen eltompította az agyunk. Fiatalok voltunk, életerősek, még a rozsdás vasszöget is megettük volna reggelire, a farkunk pedig dárdaként meredt előre.

Host 2018.09.14. 19:56:42

Párat lenyomtam én is, de már a módszerváltás után a 90-es években.
Címerezés, teljesítmény alapú bérezés, bónusz, vasárnapi dupla bér, bulik.
Egyszer két turnust csináltunk egymás után. Egy hónap alatt többet kerestem mint édesanyám.

Audianer 2018.09.15. 04:15:55

"(nemzetgazdasági haszon, az értelmiségiek munkára szoktatása)"
Katonai középiskolásként és azt követően értelemszerűen én katonákkal voltam mezőgazdasági munkán. Egy alkalommal a 80-as évek elején almaszedésre összeraktak bennünket az ELTE bölcsészkarának hallgatóival- egy ilyen "építőtáboros" társasággal. Amíg a katonák rendesen tették amit kell addig a leendő értelmiség azon versenyzett, hogy ki tudja úgy meghámozni a fán lógó almát, hogy az ne essen le. Na kb. ez a generáció adja azóta az elmúlt 20 év politikusait/képviselőit (pártállástól függetlenül...).

Pierr Kardán 2018.09.15. 04:16:24

Aki egyetemre akart menni, annak a 70-es években kötelező volt legalább egyszer építőtáborba menni. Nekem különösen kellett ez a hátszél, mert apám kisiparos volt, ez a 70-es években egy tekintet alá esett azzal, mint aki ma egy szíriai migráns gyereke :-((

Így aztán háromszor voltam építőtáborban. Először Polgárdi, M7 építés. Rettenetes volt, követ törtünk, mint az elítélt légionáriusok Rejtő regényeiben (egyébként azóta is félve autózok az M7 jobb pályájának 87-88 km szelvényénél, közelről láttam, hogy épült :-)) Szabadidős program a sebek ellátásából állt.

Másodszor Budapest, Rákospatak mederépítés. A több mázsányi döglött kutya, macska, disznó, birka tetem kitermelésétől eltekintve teljesen korrekt volt. Nagyon jó programok voltak esténként, vittek minket az Ifiparkba, sőt még a Kisstadionban is voltunk koncerten.

A harmadik pedig Lengyeltóti volt. Itt a táborozók 99 %-a lány volt, itt tényleg olyan volt, mint baknyúlnak lenni a TSZ nyúltenyészetében :-))) A szabadidős programokra ebből kifolyólag nem emlékszem...

midnightcoder2 2018.09.16. 19:21:03

Egyszer voltam ilyenben, egy konzervgyárban melóztunk anno azt hiszem Békéscsabán. Utána nagyon sokáig nem ettem konzervet. Ettől eltekintve nem volt rossz, a melót mi sem toltuk túl, a buli jó volt.

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2018.09.16. 19:21:19

A balatoni táborokat nem ismerem, de nekem megvolt Kistelek, Dánszentmiklós és Erfurt. Ez utóbbi kvázi jutalomként az előző kettőben nyújtott teljesítményért és balhémentességért. Amikor, már erősen harmincasként olvastam Esterházyt, egyszer, szabályosan elgyengültem a nosztalgiától: "A közép-európai férfi a német egyesülés igazi vesztese. Mert nincsen többé, nincsen a teremtésben többé az, amit úgy hívtunk: az endékás csajok."

murray 2018.09.16. 19:21:26

85-86ból vannak emlékeim. micsoda csajok voltak! :-)

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2018.09.16. 19:21:40

Nem kispályás, nem szívesen laknék ilyen táborban épült hotelben:)

curio 2018.09.16. 19:21:54

táborban csak egyszer voltam mert kinőttem időközben, de aktuális barátnőim minden éveben táboroztak.
Lehet, hogy nagyon nyuszik voltak, de a cikkben említett táborvezetésről senki nem számolt be azt hiszem itt a cikkíró már a hamis hírek utcájába tévedt.
Ha dolgoztunk már pedig egész délelött kellett akkor nem sok energia maradt piálásra (pénz se volt sok) meg csajozásra. Persze maradt de nem ebből állt a tábor.
Ngayon rossz cikk

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.16. 19:22:05

@Pierr Kardán:

Ezt mondták a KISZ-re is, oszt van diplomám annak ellenére, hogy nem voltam KISZ tag. Az osztályban egyedüliként, de a későbbi érettségi találkozókon ez a szám minden alkalommal egyre magasabb lett, szerintem a következőn már az egész osztály azt vallja majd, hogy nem volt KISZ tag.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.09.16. 19:22:24

Aranyom, látszik, hogy életedben nem jártál építőnek még a közelében sem.

Amúgy kocsmába a buták jártak, mi a kerítés mellett elásott 20 literes kannához jártunk amit valaki utánunk hozott, miután megadtuk a címet.
Csak szólok, a "keményebb" korszak bőven a 80-as évek előtt elindult, volt szerencsém az összes építős táboromat úgy eltölteni, hogy mindig abban az egy csoportban voltam ahonnan az első hét végén hazazavartak valakit.

ötköb 2018.09.16. 19:22:31

Többször is voltam, klassz volt. Italozás még véletlenül sem volt. Egy kis munka és délutánonként sok sok móka. Ez Helvécián volt, de sajnos már nagyon nagyon régen.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.09.16. 19:22:47

A kényszerből, hozzáértés nélkül és megfizetetlenül végzett munka sem valós értéket nem termel, sem nem segíti a munka megkedvelését. Sőt: erőforrásokat pazarol el és megutáltatja magát.

Jellemző a diktatúrákra az efféle kollektív-extenzív "megoldások" erőltetése. A Szovjetuniótól a fasiszta Olaszországon és a náci Németországon át a kommunista Kínáig mindig és mindenütt virult ezek kultusza.

staropramen 2018.09.16. 19:22:57

@Audianer:
Az őszi mg munka nem építőtábor volt!

2018.09.26. 12:39:36

@medium size devil: tulajdonképpen ideiglenes rabszolgák. Mi is így voltunk. Ötödikes korunktól minden iskolai év 2-4 hét krumpliszedéssel kezdődött, nemcsak, hogy a munkáért semmit nem fizettek, de az iskolábajáráshoz képesti többletköltség (ruha, több tízórai stb) a szüleinket terhelte.

Navarone 2018.10.13. 09:03:01

Egyébként a Hanságot pont az ilyen építőtáborok tették tönkre. Azóta is küzdenek a környezetmérnökök, hogy rendbetegyék.
süti beállítások módosítása