Tó-retró

A Balaton nem szerette a Pogány Madonnát

2018. október 12. - drkardos

A rossz idő és a költségmegtakarítás ellenére két hónap alatt forgatták le a rekorder vígjátékot. Jöjjön néhány kulisszatitok a filmmel kapcsolatban.

pogany_madonna1.jpg

 

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Bujtor István 1981-ben történelmet írt. Mészáros Gyula rendezővel és társforgatókönyvíróval közösen tető alá hozták az ország első krimi-vígjátékát a Pogány Madonnát. A filmet egy évvel korábban, 1980-ban forgatták az eredeti helyszínen, vagyis a Balatonon, ahol a történet is játszódik. A forgatás utolsó hete június végére esett (volna), ám az időjárás nem volt kegyes a stábhoz. Már csak a vitorlásverseny jeleneteit kellett volna rögzíteni, ám június utolsó vasárnapján és előtte-utána néhány nappal az idő meglepően cudarra fordult. Annyira hideg, szeles és esős napok voltak ezek, hogy a magyar tenger mellett nyaralók is pulóverben járkáltak a füredi sétányon. Ilyen időben lehetetlenség lett volna a csodaszép nyarat idéző képkockákat felvenni, melyek passzoltak volna a korábban rögzített napsütéses képekhez. A színészek és a stáb így napokig a Marina Hotellel szemben álló Baricska házakban várta a lehetőséget a folytatásra.

            Igaz a vitorlás jelenetekkel korábban is adódtak problémák, hiszen a forgatás idején valóban zajlott egy verseny a tavon és a filmesek által használt Prága rendőrségi hajó bizony elfogta a szelet a hajók ellen. A versenyzők ezért folyamatosan kiabálva próbálták megértetni Mészárosékkal, hogy a verseny is fontos nem csak a film. Ezen felül azonban maga a forgatás szinte teljesen zökkenőmentesen zajlott. A színészek valóban mindent megtettek a sikerért. Kern András például a felvételek közötti szünetben valóban megtanult motorcsónakot vezetni és így a filmben végig ő szerepel, egyszer sem helyettesíti dublőr. Még akkor is ő látható a képeken, amikor a menekülő - Kovács István - által alakított Soltész Gábor a csónakból a vízbe löki.

pogany_madonna2.jpg

 

Ezt nevezik színész alázatnak. A jelenetek leforgatásához a főszereplő, Bujtor István sem kért kaszkadőrt, így az emlékezetes, helikopteres üldözési jelenetben is ő lóg a kötélhágcsóról.

            Ha valaki, akkor éppen ő igazán magáénak érezhette ezt a filmet, hiszen a főszerep mellett az eredeti novellát és a forgatókönyvet (a rendezővel közösen) is Bujtor István írta. Ahogy egy nyilatkozatban elmondta, már régóta szeretett volna egy Piedonéhoz hasonló filmet készíteni és – bár Mészáros Gyula nem szerette ezt a párhuzamot – Bujtor egy pillanatig sem titkolta, hogy a filmben ő a magyar Piedone. A színész élőben is találkozott Bud Spencerrel, a Sándor Mátyás című film forgatásának idején és ez lett a végső csepp: Még ott a helyszínen el kezdett dolgozni a novellán. Mire a Sándor Mátyás minisorozat a Magyar televízió képernyőjére került (1980 december), addigra a Pogány Madonna pedig már dobozban volt és várta a bemutatót.

            A filmen nem csak a Balatonon, hanem a MAFILM budapesti stúdióiban is komoly munkálatok folytak. Az eredetileg rögzített 18 ezer méternyi filmszalagból, már a nyers vágás végére is csupán 2800 maradt és ezt még finomvágták a bemutató előtt. Mondhatnánk, hogy hihetetlen pazarlás, ám a Pogány Madonna akkori viszonylatban meglehetősen takarékos alkotásnak minősült. A végső elszámolásban szereplő 9 millió forintos összeg többek között Mészáros Gyula profizmusának is köszönhető volt, hiszen ő találta ki többek között, hogy az apátsági jeleneteket ne a forgatással egyidőben, hanem az előszezonban rögzítsék. Így a helyszínbérlet naponta mindössze 900 forintba került, míg ugyanez a főszezonban 3000 forint lett volna. A befektetett pénz pedig valószínűleg busásan megtérült lévén, hogy a az első magyar Piedone (szerű) alkotás azonnal megdöntötte az addigi mozi nézettségi rekordot már az 1981 májusi bemutatókor. A siker ráadásul sokáig fennmaradt és egy évvel később már 1,3 millió fizető nézőről szóltak a híradások. Ám a Pogány Madonna nem csak itthon lett sikeres, hiszen összesen 28(!) országban vetítették a mozik és a televízió csatornák. Ezt a sikert pedig a folytatásnak tekinthető epizódok már megközelíteni sem tudták.

            Már a következő Ötvös Csöpi mozi, a Csak semmi Pánik bemutatásakor (1982) is arról cikkeztek a lapok, hogy a film semmi újat sem hozott, igazából az első alkotás felhigított változatát kapták a nézők (Részünkről ezzel azért vitatkoznánk, de hát mi nem vagyunk nagytudású kritikusok). Azonban nem csak ők, hanem a nézők is kevésbé értékelték az új kalandokat, bár a 870 ezres nézettség azért még így is szép. A három évvel később a mozikba kerülő Elvarázsolt dollár újra feljebb tette egy kicsit a lécet, de a 940 ezer eladott jegy még mindig jócskán elmaradt a Pogány Madonna idevágó értékétől. A rendszerváltás azután nem tett jót az Ötvös Csöpi sorozatnak, mivel az 1991-ben bemutatott Hamis a baba már csak 270 ezer embert ültetett a székekbe.  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1814297071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.10.12. 10:42:23

Hiába régi film, és hiába látta az ember többször, minden megnézéskor szórakoztató, izgalmas, egyszóval időtálló alkotás.

bratya 2018.10.12. 12:17:02

Kedvenc filmjeim. A Hamis a baba sem rossz, érdekes visszanézni, így közel 3 évtized távlatából a rendszerváltás utáni éveket.

noauth 2018.10.12. 19:11:27

Egyetértek az előttem írókkal. Annyira jó mindig megnézni őket :-)
Én olyan boldog voltam, mikor egy négy éve rájuk akadtam, hogy léteznek! Imádom a Balatont és ezzel a helyszínnel Bujtor meg a történet is nagyon belopta magát a szívembe.

Bergyilkos Bohoc 2018.10.12. 21:55:45

Abban egyetértek, hogy a Csak semmi pánik kissé felejthető lett, szerintem a széria leggyengébbje. Ettől függetlenül szíves nézem bármelyiket a 4-ből.

Flankerr 2018.10.12. 22:04:11

Nekem pont a Hamis a Baba a legnagyobb kedvenc a tetralógiából, de a többi se rossz, sőt.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.10.12. 22:36:45

nekem meg inkabb Bud Spencer

bar azt el kell ismernem hogy a Bujtor filmek azon keves film koze tartoznak a gulyaskommunizmus idejebol, amitol nincs kedve a nezoknek azonnal felkotni magukat

Ad Dio 2018.10.12. 22:36:53

Bud Spencer sajnos csak eredetiben... Bujtor meg szinkronként... énkérekelnézést...

Rókakígyó 2018.10.13. 06:31:48

Vajh mi köze a címnek a tartalomhoz?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.13. 06:31:58

"az ország első krimi-vígjátékát"

Ez egészen biztos? Hét tonna dollár, Az aranyborjú, Az oroszlán ugrani készül, szerintem találnánk még, ha keresgélni kezdünk.

consul 2018.10.13. 06:32:03

Vajon Puskás/Albert/Hegedűs kaptak gázsit a szereplésért?

bioLarzen 2018.10.13. 06:32:14

Érdemes megjegyezni azt a - sokak által ismert - kulisszatitkot is, hogy a film vége felé látható üldözési jelentetben (ahol Bujtor üldözi Kaovács Istvánt) látható karambol telejsen valós, igazi karambol volt, a forgatókönyv szerint nem is kellett volna bekövetkeznie - csak épp a kaszkadőrök (állítólag a fél magyar rali-mezőny ott volt az üldözési jelentetekhez) kicsit túl merészen akarták megoldani a csikorgós-kanyarodós jelenetet. És, mivel nem sérült meg senki, ha már ott volt a felvételen a karambol, utólag beleírták a filmbe...

Örök nagy kedvencem a film egyébként.

gregaba 2018.10.13. 06:32:23

"az 1991-ben bemutatott Hamis a baba már csak 270 ezer embert ültetett a székekbe"

Persze hogy, mivel akkor már dömpingszerűen bejöttek a mozikba a hollywoodi filmek. Csak addig volt jó Ötvös Csöpi a magyar mozilátogatóknak, amíg nem volt helyette Eddie Murphy meg Bruce Willis. ;)

VideoDream 2018.10.13. 06:32:41

Az Ötvös Csöpi-sorozatból nekem is A Pogány Madonna a kedvencem. De hogy az első magyar krimi-vígjáték lett volna? Most hirtelen az ugyancsak Bujtor István főszereplésével készült Az oroszlán ugrani készül jut eszembe, ami 1969-es. James Bond-paródiaként is számontartják, de a krimi-vígjáték alapból illik rá... Amúgy mindkét film operatőre Hildebrand István volt (Az oroszlán...-t Illés Györggyel ketten filmezték).

A kaszkadőrök említésénél érdemes megjegyezni, hogy a Soltész menekülése közben látható autóbaleset valódi volt - a főpróbán történt. A stáb emiatt rögtönözni kényszerült, Soltész egy másik autóval folytatta a menekülést. Éles szemű nézők ki is szúrtak néhány hibát, mint pl.: két jelenet közt megváltozott a roncsok helyzete, a gumicsónakot szállító autó először a komp, majd Füred irányába haladt.

És még egy korábbi krimi-vígjáték: a Kojak Budapesten-t 1980-ban mutatták be.

Buncog 2018.10.13. 06:32:59

Mondjuk a valósághoz sok köze nem volt...

-Add má' kölcsön a Ladádat meg az Opeledet, hadd nyomjam ki a szemüket három perc alatt.

-Ó, persze, vigyed!

1980-ban...

octy 2018.10.13. 06:33:05

Szerintem az Elvarázsolt dollár a leggyengébb.
A Hamis a baba már jobb lett.

F.peti 2018.10.13. 09:03:26

Egy új, eddig még nem hallott információt szeretnék megosztani.
Bujtor István színészi nagyságában nem kételkedve a cikk nem mindenben a valós tényeket tartalmazza. Már többször olvastam, hogy Bujtor a helikopteres jeleneteknél nem használt kaszkadőrt. Ez finoman mondva, nem fedi a valóságot. Senkinek nem tűnt fel, hogy a helikopter alatt a létrán lógva a közeli képet róla vajon az akkori korban milyen technikai megoldással vehették volna fel? Bujtor egyáltalán nem lógott a helikopter alatt, sem az üldözéses jelenetben, sem amikor az autóból kihúzták, sem amikor rátették az autóra, sem amikor leugrott a létráról. A helikoptert egy stabilan álló daru helyettesítette. Érdekesség, hogy a kaszkadőre pont az a színész volt, aki az egész film alatt az ellen csapatnak a főnökét játszotta (nagy bajusz), akinek be volt gipszelve a keze. Ezt honnan tudom? Édesapám volt a pilóta. :-)

230e 2018.10.13. 09:03:31

@Buncog: Az Opel azt hiszem az egyik tihanyi autószerelő kocsija volt.

Mackósajt66 2018.10.13. 09:03:39

Nekem is a kedvenc filmjeim, mindig megnézem, ha újra adják.
A valósághoz valóban nem sok köze van, nekünk volt abban az időben egy rendőr ismerősünk, ő elemezgette sokat a filmet (pl. minek kell egy helyi rendőrnek - aki nyilván lakik valahol a környéken - hetekig egy akkor menőnek számító szállodában laknia), illetve, hogy egy ilyen beosztású rendőr a filmben bemutatott balatoni életmódot anyagilag sem engedhette meg magának (mint ahogy akkoriban a nép zöme sem, csak az akkori nagymenők - lsd. menő verdák, vitorlázás, tenisz, dobozos sör, éjszakai bár, szállodában lakás hetekig, stb.).
Bujtor inkább azt mutatta be, hogyan élhettek akkoriban a Balatonnál nyaranta a menő fővárosi színészek, pl. ő maga...:)

A színvonal szerintem is folyamatosan ment lefelé a négy részben, és a Hamis a babában sikerült bemutatni - többek véleménye szerint - minden idők legirritálóbb gyerekszereplőjét...:))

Enok mester 2018.10.13. 09:04:07

Az ország első krimi-vígjátéka szerintem Az oroszlán ugrani készül volt.

Szávin László 2018.10.13. 09:04:14

Árulkodó, hogy a rajongók Bujtorért lelkesednek, és nem Ötvösért.
Dokumentum ez, azokból az időkből, ehhez tapad a nosztalgia.
Filmként gyenge, ez van.

Rákász Béla 2018.10.13. 09:04:24

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
És ha Disc Jocky, akkor se? :-)
Mind a 43 filmnek meg van avarázsa: A MI MAGYAR TENGERÜNK, A BALATONUNK!

theman 2018.10.13. 09:04:31

A Hamis a baba gyerekszereplője kifejezetten ellenszenves volt.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2018.10.13. 09:04:41

azért amikor Csöpi a kötéllétrán lóg, azon látszik, hogy nem valós körülmények között lett felvéve. Nem lobog a haja :-).
Amúgy az ütközésen a laikusnak is látszik, hogy az tuti.
Én imádom ezeket a filmeket, egy kicsit visszarepít a gyerekkoromba.

theman 2018.10.13. 09:04:48

Bár szeretem ezeket a filmeket is, de Bud Spencer valóban más kategória.
Itt valahogy a gyerekszereplők nem voltak annyira megnyerőek, a Hamis a babában szereplő valahogy kifejezetten ellenszenves volt, akkor és most is.

bioLarzen 2018.10.13. 10:19:34

@F.peti: "Édesapám volt a pilóta. :-)"
A darué? :)

Amúgy kösz a háttérinfót! Mindig van mit megtudni...

Bicepsz Elek77 2018.10.13. 10:19:47

Mondjuk a 9 milliot at kene szamitani mai arra. A "Dögkeselyű" cimű film akciojelenetekkel került 11 millióba. A (jobb)melos átlagfizetés volt 2500 huf(ma 150 000 huf), egy budai(rozsadombi) villa 1-2 millio forintba(ma 100-150 millio huf).

Skywatcher 2018.10.13. 10:19:59

Nade melyikben volt a Bögyös Maca?? :)

C. Lee Boss 2018.10.13. 10:20:05

A Meztelen diplomata című 1963-ban bemutatott magyar fekete-fehér akció-vígjáték az első? Azért szeretjük Csöpit is!

drover(fanyul társa) 2018.10.13. 10:20:17

@wannabebiker:
Én is így vagyok valamelyest vele. Nekem még nagyon muris volt a rendőrautók - valamilyen homályos okból - szerintem játékautó által "szinkronizált" gyengécske
sziréna -selypegése. Valószínűleg a felvételeknél nem volt mikrofon, és utólag cincogták rá. DE rettentően röhejes volt mindengyik filmben a halk nyiányááányiánááá fájdalmas hangszerelésben előadott kóbor macska jajveszékelés.

Szabványok 2018.10.13. 10:20:25

@Buncog: Ennek a jelenetnek a forgatásán ott voltam! Balatonon nyaraltunk és fél napon át bámultam a forgatást Tihanyban.

drover(fanyul társa) 2018.10.13. 10:20:51

Akkori szemmel is a gagyi határán billegtek, de "elmentek szódával."
Arra jók voltak, hogy szemléltették a magyar filmgyártás rettenetes hiányosságait és amatőrségét. Az operatőri munka csapni való volt, a dramaturgia dettó. Ez lehetett esetleg azért is, mert Bujtor mint rendező túlságosan sok ambíciót táplált a saját tehetségével kapcsolatban, és abba is beleszólt, amihez nem értett különösebben.
Mindenhez azért senki sem ért. Ha rendezték volna a filmjeiben, színészként megmenthette volna a történeteket, mert színésznek kitűnő volt (Lásd a régebbi filmjeit, főleg a '60 -as években.). Ha megmondták mit csináljon, azt kifogástalanul és hitelesen eljátszotta.

bioLarzen 2018.10.13. 10:55:03

@Szávin László: "Árulkodó, hogy a rajongók Bujtorért lelkesednek, és nem Ötvösért."

Akkor én ezek szerint nem rajongó vagyok... mert én kifejezetten szerettem az első négy Ötvös-filmet (az uccsó hármat, amiket nem sokkal a halála előtt csináltak, már nagyon nem, azok oltári gagyik lettek...)

bioLarzen 2018.10.13. 10:55:09

@Buncog: "A valósághoz nem sok köze volt"

Persze - de nem is dokumentumfilmnek készült ;)

bioLarzen 2018.10.13. 10:55:27

@Skywatcher: A Hamis a babában.

Volt benne az a tankos jelenet - ahhoz a tatai laktanyából vitték a tankot, én pont ott és akkor voltam katona. A háromfős tankszemélyzet utána két hétig arról emsélt, hogy volt ott a forgatáson egy akkora mellű csaj, hogy amikor először meglátták, féltek, hogy nem fognak kiférni a tankból, mert megakadnak ott lent, ágyéknál :)
Csináltak egy olyan promófotót is, amiben a Bögyös Maca (Kopekin Györgyi) ül a tankban - állíólag percekig gyömöszolték, hogy mellben is beférjen a nyíláson...

C. Lee Boss 2018.10.13. 10:55:31

Az oroszlán ugrani készül című 1968-ban készült, 1969-ben bemutatott színes, szélesvásznú magyar akció-vígjáték. Ez se első?

bioLarzen 2018.10.13. 10:55:46

@Enok mester: Volt már azelőtt is, bőven. Elég csak pl. az 1963-as Könnyű kis gyilkosságra gondolni Darvas Iván főszereplésével, vagy ott van a James bond paródiának szánt Veszedelmes labdacsok Latinovitssal (akinek a Bond-hűség miatt Láng József volt a flmban a "magyar hangja") 1966-ból, az Özvegy menyasszonyok Garas Dezsővel 1964-ből, - de mindhármat megelőzi például a Micsoda Éjszaka című krimi-vígjáték Latabár Kálmánnal és Tolnay Klárival a főszerepben, 1958-ból.

Tycho.Brache 2018.10.13. 11:12:42

Nekem az a kedvenc részem, amikor a fürdőkádban demonstrációs céllal hajszárítózik, miközben a gyerek bent ül. Jó, hogy bele nem dobja a végén... :)

Skywatcher 2018.10.13. 11:12:57

@bioLarzen: Nemsemmi sztori, köszi! :) Pár évvel ezelőtt megjelent egy új kolleganő a szobánkban, bemutatkozni jött (más osztályra vették fel, csak körbevezették). Neki volt kb ekkora, mint BM-nek. Mikor kiment az ajtón, egy sokat tapasztalt, idősebb kollegám üveges szemekkel bámult utána, és azt rebegte: "ekkora mell nincs"... :D

KissGecihuszár 2018.10.13. 11:13:14

Mint azt már a múltban tán említettem -ezért előre elnézést is kérek azoktól, akik már olvaták egynémely korábbi Pista "bá" témájú kommentemet- róla, volt szerencsém '84-ben , azaz 12 éves koromban személyesen is megismerni,majd az elkövetkező 6 évben sok-sok együtt töltött napok, hetek során közeli baráti viszonyt ápolni Bujtor Istvánnal, azaz nekem csak Pista "bá"-val, akivel olyan '87 tájékán már tegeződőben voltunk, pedig én akkor még 15 voltam! Hol is történt mindez? Hát természetesen B.füreden, az egykori MTK vitorlástelepen, ahol '84-től kezdődően egészen '90-ig (ekkor zárták be, majd dózerolták le az MTK és a vele egy telken található KPVDSZ üdülőt, hogy helyet kapjon az MKB bank üdülő és tivornyázó paradicsoma, ahová onnantól kezdve "közönséges földi halandók" már nem tehették be a lábukat, tehát én sem!) , 1 nyár kivételével minden nyáron volt szerencsém több hetet pendingelni. Ahogy mondani szokás, Pista "bá" volt a társaság közepe, mely társaságnak tagja volt -többek közt- Németh Miki (igen, az ex miniszterelnök), vagy a Bartha Feri (ex MNB elnök) és még sokan mások az akkori "menők" közül. Én a Pistában egy végtelenül kedves, rokonszenves embert ismerhettem meg, aki megtette azt a szívességet, hogy épp Anyámmal álldogáltunk az 1-es busz megállójában, tán a Balaton galériánál, mikor is a másik irányból érkezett a fehér Ford sierrával, majd nyomott egy satuféket, kiszolt a kocsiból, hogy 5 perc és "semmi pánik, itt vagyok"! 5 perc múlva feltűnt a sierra és egy jókedvű, vidám ember invitált bennünket,majd fuvarozott el egészen a tihanyi apátságig, mert épp ada készültünk. Hát ez a nagyszerű , kedves ember volt a Bujtor Pista "bá"... Amikor 2009-ben jött a szomorú hír, nekem 3 napra volt szükségem, hogy feldolgozzam a túl korai ,tragikus halálát, mert egyrészt előttem volt a '80-as évekbeli magas, kisportolt ember, másrészt tudtam, hogy mennyi terve, projektje volt akkoriban, melyeket -hál istennek- felesége, Judit, fia Balázs sikerre vittek.
Nyugodj békében, drága Pista "bá", örülök, hogy személyesen ismerhettelek!

Behajtó70 2018.10.13. 11:13:45

Szeretem ezt a filmet, mert nagyon magyar. De Bujtor nem ezzel csinált történelmet, hanem azzal, hogy ilyen látványosan lopta el csapataval együtt a Piedone filmeket, Bud Spencrrel együtt. Sokadik megnézésre is kiveri a szemet a sok szánalmas, begyakorlás nélküli, verekedős jelenet, amit itt-ott próbáltak viccessé tenni, de inkább csak röhejes lett. A máz mögött a valóság sajnos csak annyi, hogy a vitorlázást imádó Bujtor kért és kapott egy szatyor pénzt a pártállamtól, és vitorlázás közben leforgatták ezt a fércmunkát a haverokkal, csináltak maguknak egy jó kis nyaralást és kerestek a kosár pénzt. De azért szeretjük, a hibáival együtt is. Csak ne ömlengjünk arról, hogy Bujtor milyen ügyes volt, mert tényleg csak ellopta A Piedone ötletet.

check 2018.10.13. 11:14:06

Lehet, hogy Piedone koppintás (az), de nekem abszolút alapmű. Akkoriban voltam kisfiú és a Balcsi melletti nyaralások nagyon visszajönnek. Nem nagyon érdekel, hogy hol milyen kamu van benne (nyilván ki is lehet szúrni), mert szórakoztat 35 év után is és 1xx alkalommal is nézhetőek. Egyébként szerintem a Hamis a baba azért sem lett olyan sikeres - a már említett konkurencia mellett - mert egyszerűen nem volt olyan jó, ez pl. nekem nagyon látszik a poénok minőségén ill. azon, hogy nagyon túlteng benne az aktuálpolitika. De azért mind a 4 megvan DVD-n is :)

bioLarzen 2018.10.13. 12:15:09

@Tycho.Brache: Egészen pontosan a gyereknek adja oda a hajszárítót a teli kád mellett, hogy fújogassa vele a makett-vitorlást :)

Ó, azok az ártatlan idők :D

gigabursch 2018.10.13. 19:26:35

Ennyi jó kommentet!
Köszi mindenkinek!

Fehérlapos 2018.10.13. 19:26:42

@bioLarzen: A kisvárosban, ahol gyermekkoromban éltem, egy kisfiú meghalt, amikor a hajszárítóval hajtotta a vitorlását. Azóta mindig beleborzongok, amikor a filmben Bujtor magára hagyja Pálok Gábort a fürdőszobában.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.13. 19:26:55

@Szávin László: "Árulkodó, hogy a rajongók Bujtorért lelkesednek, és nem Ötvösért."

Mert a két személy egy. Úgy is lehet mondani, ha akarod, hogy Bujtor kiválóan azonosult a szereppel. De úgy is, hogy a szerep kiválóan illett rá. És Bujtort más filmeiért és a szinkronjaiért is szerettük, ezért ebben a filmben is őt szerettük. Az öreg Matuska viszont Matuska marad, meg Matula bácsi, nyugodjon békében a vén csirkefogó is, és Bujtor is, persze.

@Behajtó70: "Sokadik megnézésre is kiveri a szemet a sok szánalmas, begyakorlás nélküli, verekedős jelenet"

A Különben dühbe jövünk verekedéseit láttad már? Ez egy ilyen műfaj. A cirkuszban sem hiszed, hogy az egyik bohóc tiszta izomból bemos a másiknak, de azért sokan nevetnek rajta jóízűen, nem igaz? A színházi előadásban sem kell életszerűen eljátszani egy vívást, hiszen ez az egész SZÍNJÁTÉK. És ezt élvezi benne a néző. Bujtor és Spencer pofonjaiban is a bohóctréfán mosolygok, a nosztalgia miatt is, a játékos kedv miatt is mulatok rajtuk, sokadszor is.

Az első két Csöpi-filmen sokadszor is jókat mosolygok, pedig ismerősként üdvözlöm már a statiszták látványát is. De a tréfák jók, a színészek jók, a figurák jók, a pofozkodásokon pedig a gyerekek kacagnak igazán, de ez is a mókához tartozik. A baráti körömben gyakran idézünk fordulatokat a filmekből élethelyzetekre, néha már elég az első szót is kimondani, és mindenki elmosolyodik. Mi kellhet még egy film örökéletűségéhez?

@drover(fanyul társa): "Nekem még nagyon muris volt a rendőrautók - valamilyen homályos okból - szerintem játékautó által »szinkronizált« gyengécske
sziréna -selypegése."

Tényleg béna volt. De MINDEN filmnek utólag csinálják meg a zajszinkronját, mind a mai napig, a legdrágább hollywoodi stúdiók is. A helyszíni felvételeket a zaj használhatatlanná teszi. Néhány kivétel akad, de az a ritkaság. A stúdiók abból a zajkészletből válogatnak, ami nekik van, és nekünk, úgy látszik, ez a nyervogás volt. A magyar zajszinkron mindig legendásan béna volt, pedig a hiányosságokat néha leleményességgel pótolták.

@F.peti: "Bujtor egyáltalán nem lógott a helikopter alatt"

Amikor a szélvédős vagy kimászásos jelenet volt, akkor nyilvánvaló, hogy ott csak daru van, a Csillagok háborújában sem szálltak le-fel az űrhajók igazából. De amikor Csöpi a nagytotálban a létrán lengedez, az ott az szerintem Bujtor volt.

gyben 2018.10.13. 19:27:46

Attól, hogy "retró" vagy valaki fiatalságát, személyes élményét köti azon időkhöz még nem feltétlen jó, vagy alapmű egyik rész sem. Még akkor sem ha Bujtor-Kern páros erőlködik benne.

regbor 2018.10.13. 19:27:56

Annyira bírom ezt a sok "vájtszemű" szakértőt. Azért szerintem ők is ugyanúgy x alkalommal megnézték, csak most divat fikázni mindent, ami akkor készült. Sokan azt hiszik, ha ők hülyék, akkor mindenki az. Annak idején sok mindent elmondtak már ezekről a filmekről. Például a Hamis a babában szereplő helikopteres "cselről". És? Kit zavart? Hogy hasonlít a Bud Spencer filmekre? És? Tagadta bárki is? Érdekes lenne tudni, milyen költségvetésből készültek azok a filmek? Valaki itt számonkéri a kidolgozatlan verekedős jelenetet. Mennyi pénzért? Töredékért!
Szerintem az beszéljen lekezelően Bujtor Istvánról, aki jobb filmet tud csinálni!

Alick 2018.10.13. 19:28:05

@Behajtó70: A Piedone filmek is éppen olyan naívak voltak, mint a magyar koppintás. A nagydarab pofozkodót egy képzettebb kungfus lezúzta volna Hong-Kong-ban, nemhogy ő vert volna meg többet.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.10.13. 19:28:17

Már 1963-ban is volt krimi vígjátékunk, a Meztelen diplomata, amit Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben c. regényéből forgattak:
hu.wikipedia.org/wiki/Meztelen_diplomata
Amúgy nagyon szerettem ezt a Bujtor-Kern féle sorozatot, szerintem zseniális! :)

lutria 2018.10.13. 19:28:30

@F.peti: Van is olyan werkfoto amin a Bujtor kapaszkodik a kotelhagcsoba es a kép felső szélen látszik a darukampo amin a hágcso lóg.Ugyhogy a ladabol a hágcsora kapaszkodaskor es leszálláskor-amikor közelről latszik a Bujtor-a darus kocsi párhuzamosan mehetett velük kiengedett gemmel rajta a hagcsoval.
Van egy olyan beállítás amin a helikopterről filmeznek lefelé es látszik hogy a hágcso mellett egy biztosító drótkötél is vezet a személyhez aki lóg róla -de az bárki lehet mert messzire van.Vegulis a két jelenet között használhattak volna egy bábut is rarogzitve a hágcsora.

Rémbódess 2018.10.13. 19:28:37

@Skywatcher: Bögyös Maca a Hamis a baba című filmben volt...

Muhammad Balfas 2018.10.13. 19:28:52

Bocsánat Ötvös, és nem Eötvös..

Muhammad Balfas 2018.10.13. 19:29:00

@C. Lee Boss: Az oroszlán ugrani készül.. Egyfajta proto Eötvös csöpi..:)

cselaxi 2018.10.13. 19:29:06

Hááát, mindenki a Piedone filmek előtt hajlong. Mert azok nem gagyik, azokban minden a helyükön van. Most nevetek.

Muhammad Balfas 2018.10.13. 19:29:13

@Ad Dio: Bujtor ezeken a csihipuhi filmeken kívül is értelmezhető volt mint színész, Bud Spencer nem.

dukeekud 2018.10.13. 19:29:23

Kedves szeretheto filmek, es egyuttal kor domentumok. Hitelesen mutatjak be a gulyas kommunizmust, a legvidamabb barak erzest. A filmekben van egy kis szeretheto amatorizmus, nem probaltak eroltetten profinak latszani. Az egeszbol visszakoszon a hires mondat, "kicsit sarga, kicsit savanyu, de a mienk"

KékFény6 2018.10.14. 21:43:57

@Rókakígyó: "A forgatás utolsó hete június végére esett (volna), ám az időjárás nem volt kegyes a stábhoz." - Feltételezem, erre gondolt a szerző.

Kalmár K. 2018.10.23. 05:52:00

@F.peti: Köszönöm a kiegészítést, ez mind igaz. Még annyit, hogy a kaszkadőrt Kalmár Lajosnak hívták, a filmben Bajusz néven volt pár jelenete. Sajnos már nincs közöttünk, hogy reagálni tudjon a cikkre.

Kalmár K. 2018.10.23. 05:52:07

A helikopteres jelenetben Kalmár Lajos kaszkadőr helyettesítette Bujtor Istvánt. A filmben egy-két jelenetben szerepel is, Bajusz néven.

sóskatáska 2018.10.31. 06:19:46

@Enok mester: Veled nem futhattam össze Zámbó Jimbó halála utáni találgatós fórumon? Mármint kitalálóson ,hogy mi történt.Volt két jó vers is.

vg123 2019.08.18. 06:45:08

@Behajtó70: Bujtor nem ellopta a Piedone ötletet, hanem zseniálisan átültette magyar történetté. Mert ez magyar sztori. Minden ízében magyar. Az ügyeskedő-valutázó Matuska, vagy a magyar rendőr lópatkóval, vagy a telefonban nagyhatalmú ország. Vagy Kardos dr. Ilyen alapon mindenki lopna, aki mostanában csinálna filmet, szerezne zenét. Semmi sem teljesen új. Vagy ha az, akkor már nem lenne életszerű.
süti beállítások módosítása