Tó-retró

A szépség sötét útja – a balatoni szépségkirálynők

2018. december 14. - drkardos

A két leghíresebb magyar szépségkirálynő a Balaton mellől származott. Nem csak ez volt bennük közös hanem, hogy túl ártatlanok voltak a szépségipar furmányos iparágához.

szepseg1.jpg

Molnár Csilla Andrea

 

 

1928-ban a párizsi Le Journal magazin a Miss Amerika mintájára európai szépségversenyt szervezett és ehhez minden államban szerződést kötöttek az egyik legnépszerűbb helyi magazinnal, Magyarországon a Színházi Élettel. A népszerű kiadvány meg is hirdette a feddhetetlen előéletű, 16 évnél idősebb honleányok számára a versenyt, amelyet egy keszthelyi 19 éves szépség nyert meg, Simon Böske. De az igazi szenzáció nem is ez volt, hanem az, hogy az ártatlan, szerény lány még Párizsban is a legszebbnek bizonyult az európai finálén, az akkori divatipar legnagyobb szalonjai öltöztették, hercegek és grófok versenyeztek kegyeiért, magát a fődíjat pedig az akkori francia miniszterelnök adta át számára. Innen egyenes út vezetett az amerikai világszépe választásra, Texasba, ahol az USA szépével együtt megválasztották holtversenyben a legszebb nőnek a világon. Számtalan filmstúdió és produkciós cég bombázta ajánlataival a lányt, aki végül édesanyjával közösen visszatért Magyarországra és Keszthelyre, mind a busás munkaajánlatokat, mind pedig a házassági szerződéseket elutasította, mert mint ahogy mondta, csak boldog akar lenni. Simon Böske neve így el is tűnt a süllyesztőben, ma már nem igen emlékeznek az első magyar szépségkirálynőre, aki a világversenyt is megnyerte.

simonboske_szinhazi_elet_forras.jpg

 

 

Jóval többen ismerik Molnár Csillát, a tragikus sorsú fonyódi gimnazistát, akit a Kádár-rendszer idején, 1985-ben - több mint 50 év kihagyás után - Magyarország Szépének választottak. A verseny szervezője a Magyar Média nevű cég volt, amely osztrák licenc alapján írt ki egy versenyt 16-26 év közötti hajadonok számára, akik legalább 160cm magasak voltak. Végül több mint 2000 induló közül Molnár Csilla Andrea fonyódi gimnazista nyerte el a koronát az 1985. október 5-én a Budapesti Kongresszusi Központban rendezett döntőn. De hogy mi vezethetett a fiatal lány öngyilkosságához ilyen siker után? Arról talán édesanyja megemlékezéseiből tudhatunk meg a legtöbbet. Elmesélése szerint a lányokat már az elejétől tárgyként kezelték a szervezők, komoly gondot okozott az is, hogy az anyuka nem kívánta aláírni a kizárólagos reklámszerződéseket a szervezővel. A lányokat semmilyen gondoskodásban nem részesítették, jól példázza ezt a döntő estéje, amikor a győzelem után Csilla egy könyörületes néző jóvoltából jutott haza pesti szállodájába, mivel a szervezők egyszerűen ottfelejtették a kongresszusi központban. Pedig Csilla tényleg szép volt, megnyerte az osztrák-magyar versenyt is, Máltán az Európa-bajnokságon pedig harmadik helyezést ért el.

Molnár Csilla a címmel járó örökös elfoglaltság miatt kimaradt az iskolából, a szervezők és a szponzorok viszont dróton rángatták a kislányt. Édesapja bele is betegedett az állandó negatív sajtócikkek özönébe, és ágyban lábadozva élte meg kislánya utolsó évét. Az okokról és a körülményekről rengeteg cikk és egyéb publikáció született. 1986-ban készült el Dér András és Hartai László Szépleányok című dokumentumfilmje, amit a nyolcvanas évek szocialista rendszerének korhű lenyomataként is nézhetünk. Szintén ebben az évben jelent meg Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós könyve Szépséghibák címmel, amely a korabeli szépségipar korrupt viszonyairól rántotta le a leplet és megpróbálták felgöngyölíteni Csilla történetét is. Rá egy évvel Friderikusz Sándor jelentetett meg egy riportgyűjteményt, az Isten óvd a királynőt!, amely szintén a kulisszatitkokkal foglalkozott, amik a tragikus véghez vezettek.

S vajon mi történt ezután? A szervezők továbbra is folytathatták a tevékenységüket, bár egyes korabeli nyilatkozatok szerint az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztálya közvetlen nyomást gyakorolt a szervezőkre, például a tekintetben, hogy a verseny elnevezése ne Miss Magyarország, hanem „Magyarország Szépe” legyen és felemeljék a jelentkezési korhatárt. Egy biztos, hogy még az ott dolgozók is úgy látták, hogy a lányokat maguk alá gyűrte a mindenhol uralkodó káosz és szervezetlenség, a gátlástalanság pedig hihetetlen volt. Egy mottót is megfogalmaztak: „Mindenki fogja be a száját, és kussoljon!”

 

Ha retró mániásoknak, kvíz mágusoknak vagy csak saját magának keres karácsonyi ajándékot, vessen egy pillantást a blogunk 2019-es falinaptárára!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2514481908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[megmondoember] 2018.12.15. 15:04:21

Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy lehet hogy a szervezők is rátettek egy lapáttal, de az biztos, hogy az alapprobléma azzal a lánnyal, illetve a neveltetésével vagy annak hiányával van, aki egyáltalán elindul egy szépségversenyen. Mert hogy aki ezt teszi, az saját maga tárgyiasítja le. A versenyen a zsűri és a közönség pedig legfeljebb csak megerősíti ebbéli döntésében.

Egy egészséges lélek egyszerűen nem olyan sajátosságaival akar versenyezni, amiket nagyrészt készen kapott, illetve az ilyesmi a hagyományos értelemben nem is nevezhető versenynek, és nincs is valós teljesítmény mögötte. Egy szépségverseny annyira verseny, mint egy örökölt vagyon verseny, vagy a világban hová születtem verseny.

És aki ilyesmikben versenyez (beleértve a készen kapott szépségét is), az gyakorlatilag azt ismeri el, hogy egész addigi életében semmit nem ért el, amit tényleg magának, a befektetett szorgalmának, munkájának, kitartásának, leleményességének, köszönhetne. Tehát, hogy nem ért el semmit.

Na, ez a lelki és teljesítménybeli deficit az, ami - egyébként érhetően - öngyilkosságra hajlamosítja az illetőket. Nem az, hogy a versenyen "csúnyán" bánnak velük a szervezők.

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 15:45:52

@[megmondoember]: Naa!Ez butaság.Egy sportolónak is általában van alap tehetsége,adottsága.
A szépségért is meg kell dolgozni,megtartani,életvitelt folytatni.

finisz 2018.12.15. 16:37:40

@[megmondoember]: Hát ja, igazad van, az a sok festő, zenész, szobrász és egyéb művész, aki az adottságával született, ment volna el szénbányásznak inkább, hogy ne a készen kapott sajátosságaival foglalkozzon.

Levi999 2018.12.16. 04:24:01

@[megmondoember]: Jézus Máriám! Hogy lehet ilyen baromságot leírni?! A proletárdiktatúra idején egy átlagpolgárnak fogalma sem volt a szépségiparról és annak visszásságairól. Szegény Csillának csak egy játék volt az egész!

Liesz 2018.12.16. 04:24:12

Sajnálom ami Csillával történt, de én is egyetértek azzal, hogy szépségversenyen elindulni nem jó dolog. Az apja ellenezte is nagyon - ezt Friderikusz könyvében (nagyon jo könyv!!) olvastam. Aki úgy szép, hogy közben tisztában van magával, az szépsége mellett az egyéb értékeivel, annak nem kell egy ilyen hülye verseny, anélkül is boldog!!!!!

M1nd3gy 2018.12.16. 04:24:36

Szerintem nem kéne összekeverni azt ha valaki testi adottsággal rendelkezik, vagy valamihez tehetséges. Nem ugyanaz ha valaki festő, vagy zenész, vagy szép, vagy törpe...

rozsomák 2018.12.16. 04:24:53

A Simon Böske sztoriról eléggé másokat lehet olvasni több helyen is - nem Texasban volt a világszépe döntő, hanem Deauville-ben, és csak két szereplő volt, Miss America és Miss Europe.

Ja és hogy szokás szerint nálunk itthon, kis hazájában alapvetően politikai céllal kezelték a sikerét- pl. Trianon revíziójához egy adu..

Aztán meg csak simán lezsidózták..

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2018.12.16. 04:25:24

Molnár Csillával kicsit más volt a helyzet mint amit itt leírtok. Borzasztó család voltak.
Az anyja panaszkodik hogy otthagyták Csillát a szervezők a verseny után? 17 éves volt, egy ilyen döntőre miért nem kísérték el a szülei? Mert kb. sz*rtak rá. Ahogyan öccsére is, akivel együtt jártam középiskolába. Neki is mindene megvolt, csak szeretetet nem kaptak. Egyikük sem. Attila gyilkos lett, jelenleg is börtönben van, elméje is megbomlott.
Csillát pedig ráadásul behálózta egy HMCS "hozzá képest vén fószer" balatoni vállalkozó, a lány nem tudott megbirkózni az otthoni problémákkal, a híressé válással járó terhekkel, plusz a nyomuló pénzes "melegítős vállalkozó" palikkal.

HgGina 2018.12.16. 04:25:38

A leghíresebb, világszerte híres magyar szépségkirálynő Gábor Zsazsa volt (1936).
Simon Böske mondjuk itthon és rövid ideig Amerikában is viszonylag ismert volt.
De ezt a szerencsétlen Molnár Csillát a tragikus végkifejleten kívül Magyarországon kívül a kutya se ismerte. Erős lenne a leghíresebbek közé tenni.

[megmondoember] 2018.12.16. 04:25:56

@kifordított nagyanyó: Ahhoz, hogy a sportoló tehetségéből érem legyen, a sportolónak rengeteget kell dolgoznia. Ha nem teszi, még amatőrök között sem fog tudni eredményeket elérni.

Ezzel szemben ahhoz, hogy egy szépnek született ember szépnek nézzen ki, semmit nem kell tennie. Aki pedig nem született annak, bármit tehet, nem lesz szebb tőle.

Sikerült meglátni, megérteni a különbséget a két dolog között? Vagy még mindig nem?

Che21 2018.12.16. 04:26:03

@[megmondoember]: És mi van, ha a szorgalom, a kitartás, és a leleményesség is velünk született tulajdonság?

[megmondoember] 2018.12.16. 13:25:44

@Che21: Egy eredmény elérésébe ölt idő és energia nem veled született tulajdonság (hiába van meg a hajlamod arra, hog hajlandó legyél erre). Az eredmények elérése ezeken keresztül rengeteg áldozatot és lemondást igényel - és ez az amit tisztelünk abban, aki kész erre.

Ezzel szemben az arcod formája, arányai, a szemed színe, alakja, a hajad dússága, stb. veled született tulajdonságok. Ezek elérésébe az úgymond szép emberek semmi energiát nem fektettek, emiatt semmiről nem kellett lemondaniuk (sőt!). Ennél fogva pusztán az, hogy úgymond szépek, értelmes emberek elismerését semmilyen szinten nem vívja ki.

Mit nem lehet ezen megérteni?

korxi 2018.12.16. 13:25:53

@Che21: Azt hiszem te sem érted amit megmondoember írt. Lehet hogy a szorgalom, a kitartás, és a leleményesség velünk született tulajdonság, de annak meg kell nyilvánulna valmilyen kézzel fogható vagy szemmel látható teljesítményben, amit az illető a benne rejlő és akár vele született szorgalom, kitartás, vagy leleményesség által produkál.
Ha csak ott van az emberben vele születve (mint pl. a szépség) de amúgy csak néz a szobában és nem produkál semmit, akkor a vele született szorgalom, a kitartás, és leleményesség szhart sem ér.

Kedélyes Paraszt 2018.12.16. 21:06:17

@korxi: egyikőtök sem érti a lényeget. Nem arról szól a fenti dolog, hogy szép vagy vagy sem, teszel érte vagy sem, érdekel vagy sem. Egyszer beleesett, és attól fogva nem Ő diktált, hanem a sok éhes ember. Vadkapitslizmus volt még akkoriban, médiahercegek diktáltak. Szegény lány azt sem tudta, hogy hol van. Ha nem hiszed, nézd meg ma mi zajlik a szutykos tévétekben. Ugyan Jtomnak igaza van, de nagyon summázta a dolgokat. Egyik könyvet sem olvastam. Számomra egyértelmű, hogy az akkori megmondóemberek (média, vagy bármi) áldozata lett.

ttomi85 2018.12.22. 13:53:12

@[megmondoember]: Akik azt írják, hogy a szépségversenyre az megy, aki semmit sem ért el az életben, meg semmirekellő, stb. , azok valószínűleg irigyek és/vagy csúnya emberek, akiknek annyi esélye lenne győzni, mint vizilónak az Epsomi derbin. Mint minden, ez is egy verseny. Ha nap mint nap azt hallod sorozatosan az emberektől, hogy de gyönyörű vagy, az emberek egy részében felmerül a kérdés, hogy ténylegesen így van-e és szeretné azt kideríteni. Másként nem tudod megtenni, mint egy versennyel, lásd a Miss Hungary szépségversenyt. Szeretem a magyarokban ezt a sok jóindulatot...

arncht 2018.12.28. 01:40:13

Az eszbeli adottsag is ugyanolyan, mint ha vki szep, vagy izmos, stb... en nem iteltem sose el, aki ezt hasznalja. Miert ne tenne? Mindenki ugy boldogul, ahogy tud.

gigabursch 2019.01.03. 06:21:39

Az előbbiről még nem hallottam, az utóbbiról viszont több sláger is született
Álmodj Királylány
Szépek Szépe

kroky61 2020.07.15. 11:09:02

Az azért sokat elmond erről a szerencsétlen sorsú kislányról, hogy 1985-ben nem tudott a Kongresszusiból a hotelig elmenni például taxival...
süti beállítások módosítása