Tó-retró

Így lett semmivé az arácsi pártüdülő

2019. április 30. - drkardos

Egykoron Brázay Villaként, majd az MSZMP legnevesebb vezetőinek titkos búvóhelyeként ismerték Grósz Károly üdülőjét, ami idén semmivé lett.

brazay1.jpg

Fotó: Füredi História/ Zoltai Péter

 

Köztudott, hogy a Kádár-érában a párt tagjai igencsak kedvelték a Balatont. Nemcsak a nagyhírű Aligán, de Balatonföldváron, Tihanyban, Balatonőszödön és Balatonfüred arácsi részén is voltak üdülőegységei a Magyar Szocialista Munkás Pártnak. Bár kétségtelen, hogy a legjobban a Budapesthez közeli, jól védett, mindenféle luxussal ellátott aligai központot látogatták a legtöbben, de a többi komplexum sem kongott soha az ürességtől. Új cikksorozatunkban a volt pártüdülők egykori és mai történetét szeretnénk elmesélni. Aligáról és a Kádár-villáról már több posztunk is született, most az idén lebontott Grósz üdülő sztoriját kutattuk fel. Idén márciusban több online portál is foglalkozott azzal, hogy a füredi Brázay Villát – amely az előző rendszerben MSZMP üdülő volt-  egyszerűen lebontották, holott pár éve még nagyszabású hasznosítási tervek készültek az ingatlanra, és maga az épület is védettnek volt nyilvánítva a körülötte lévő kerttel együtt. De kezdjük csak az elején!

 

Az arácsi villa eredeti névadója Brázay Zoltán a híres sósborszesz-gyáros Brázay Kálmán fia volt. Köztudott, hogy a kozmetikai cikkekről és Kossuth-tal való szoros barátságáról híres öreg Brázay rendkívül komoly vagyont halmozott fel. Halála után azonban az örökségen jól összevesztek a gyermekei: az első házasságából született két fia és a második frigyből származó két lánya. A perpatvar odáig fajult, hogy a család két ágának leszármazottai máig nem beszélnek egymással. Végül a szóban forgó Brázay Zoltán megunta a csatározásokat, és az elveszett családi ingatlanok helyett Balatonfüredre, azaz annak akkor még igencsak különálló falunak számító Arácsra helyezte át a székhelyét. 1938-ban vette meg Baradlai Jenőtől a Balaton-gyöngye néven ismert nyaralót és az azt körülvevő területet, hogy azonnal nagyszabású kert és villaépítésbe kezdjen. Először is lebontotta a régi épületet és kései Bauhaus-stílusban új villát építtetett. Az új épület már a modern kor igényeinek megfelelően víz- és villanyvezetékkel, központifűtés-rendszerrel volt felszerelve, ráadásul a tulajdonos a saját költségén Füredtől a villáig széles utat kövezett ki, de a villa miatt hozták el a faluba Füredről a vezetékes vizet és csatornahálózatot is 1940-ben.

 

A villát a Balaton felől az óriási terasz uralta, bent a lakószobák, konyha és fürdők mellett ebédlő, óriási hall, dolgozószoba és télikert is helyet kapott. Még ma is megcsodálhatjuk egykori pompáját a Fény és árnyék című filmben, amelyet 1943-ban itt forgattak. A szerepeket többek között Bulla Elma, Ajtay Andor játszotta, de szerepelt benne a tulajdonos, Brázay Zoltán egyik lánya, Doris is. Sajnos azonban a család nem sokáig élvezhette a növényritkaságokkal teli gyönyörű kertet és kényelmes üdülőt, mivel 1949-ben el kellett hagyniuk az országot a bekövetkezett politikai változások miatt.

brazay2.jpg

A Brázay-Villa a Fény és árnyék című filmben 

 

Ezután az épületet államosították és egészen a 80-as évekig az MSZMP kiemelt villájának számított. Sajnos az eredeti épületet már az 50-es években sem kímélték, a falakról eltüntették a díszítéseket és a freskókat, mivel a proletárokhoz méltatlanul túl hivalkodónak találták őket. Később a pártvezetés újabb igényeinek megfelelően több részt toldottak az eredeti villához. Kádár János maga állítólag nem is járt itt személyesen, mivel ő jobban szeretett az aligai üdülőben elbújni a nép elől, Aczél György, Maróthy László, Grósz Károly viszont szívesen élvezte a villa és a kert szépségét, csendjét. A 90-es években végül többszöri tulajdonoscsere után úgy tűnt, hogy értő kezekbe kerül a villa, amelynek hasznosításáról többféle terv is készült. A füredi önkormányzat szerette volna megőrizni a műemlékvédelem alatt álló, de az elmúlt 30 évben romossá váló épületet, és a körülötte lévő kertet. De az új tulajdonosok másképpen dönthettek, ugyanis idén márciusban ledózerolták a Brázay Villát és az ide tervezett új beruházásnak kitisztították a gazos kertet. Én személy szerint sajnálom, hogy a villából és annak történetéből nem marad semmi meg az utókornak, talán az új létesítmény megpróbálja felidézni a hely legendáit.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr7014794546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2019.05.01. 09:16:05

A rombolás idiotizmusa.

gigabursch 2019.05.02. 04:07:53

Ezek után jobb is, hogy dózer lett a sorsa.

Zajza · http://szellemvarosok.blog.hu/ 2019.05.02. 12:35:49

Jó cikk! Rengeteg belső anyagom van róla, és egy interjúm is egy a rendszerváltás előtt ott dolgozó emberrel.
süti beállítások módosítása