Tó-retró

Az Ötvös Csöpi filmek legcsodásabb női

2019. május 17. - drkardos

Bár általában csak néhány másodperc jutott nekik, mégis a sorozat elmaradhatatlan szereplői voltak, többnyire lenge ruhában.

otvos1.jpg

Varga Katalin a Pogány Madonnában 

 

Az Ötvös Csöpi filmek elmaradhatatlan kellékei voltak – a Balaton, a pofonok, a bénázó társ mellett - a csodás, többnyire fürdőruhában vagy egyéb lenge öltözetben feltűnő nők. Ők többnyire rövidke szerepet kaptak, de természetesen ez is elegendő volt hozzá, hogy egy kis flörttel próbálkozzanak a – szinte mindig – rendíthetetlen nyomozónál. Aki akkoriban volt fiatal (vagy kicsit idősebb), biztosan legalább egy ilyen jelenetet fejből is fel tud idézni, hiszen a fiatalkori fantáziák közé könnyedén lopóztak be ezek a hölgyek. Cikkünkben egy csokorra valót gyűjtöttünk össze a „magyar Bond-lányokból”.

 

Hernádi Judit, Pogány Madonna: Bár csak a forgatás megkezdése előtt két évvel, 1978-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, Hernádi Judit 5 filmmel a háta mögött vállalta el a meggyilkolt Vályi Zoltán özvegyének szerepét.

otvos2.jpg

Hernádi Judit

 

Bár játékidőben sajna kevés jutott neki, a film vizuális élményéhez nagyban hozzá járult. A flegma karakter egész estét betöltő dekoltázsa minden férfiembernek örökre a retinájába égett. A filmben éppen a lakásán keresi fel a két rendőr, hogy férje után érdeklődjenek és Kardos Doktornak kocsányon lógó szemek, míg Csöpinek egy kis flört is jut, amikor engedélyt kér arra, hogy körülnézhessenek a lakásban. A válasz: „Hát persze, csináljanak, amit akarnak. Velem is!”

 

Varga Katalin, Pogány Madonna: Az Ötvös univerzum első bikinis nője a vitorlásverseny zsűrihajóján tűnik fel. Ebben a jelentben Csöpi már tudja, hogy a tettes egy olyan hajóval közlekedik, melynek vitorláján egy vörös csillag található. A zsűrihajó nevezési listáját pedig a mézédes hangú, huncut Varga Katalin kezeli. Filmtörténeti mérföldkő Kern András vagyis Kardos Doktor minimum levesestányér méretűre kerekedő szeme, amikor a fürdőruhás lány keresztül mászik a lábain. Neki újra csak ennyi jut, míg Csöpinek egy kis flört is, bár a kőkemény zsarut sokkal jobban érdeklik a vitorlacsúcson látható vörös csillagok, mint a lőtávolban található gömbölydedségek. Varga Katalin egy közgazdász diplomával és egy vadonatúj színészi végzettséggel került a Balaton vizére. A forgatás évében elnyerte a Legjobb női alakítás díját, igaz ezt nem a Pogány Madonnának köszönhette.

 

Tóth Enikő, Csak semmi pánik: Több okból is rendhagyó jelentben tűnik fel a barna, göndörfrizurás naíva a sorozat második részében. Egyrészt nem róla marad emlékezetes a jelenet, másrészt úgy látható a vásznon egy csinos hölgy, hogy nem Csöpi körül legyeskedik.

otvos3.jpg

Tóth Enikő

 

Ő ugyanis Márta, aki a nyitójelentben igyekszik Kardos Doktornak a pritaminrejtély megfejtésében segédkezni. A jó doktor gyakorlatilag a teljes játékidőben a feleségétől kapott bevásárlólistán szereplő pritaminnak próbál a nyomára bukkanni, és végül Csöpi segítségével jár sikerrel. Tóth Enikő 1977-ben indult a Ki mit tud-on, de sikereit nem ez alapozta meg. Bár a Filmművészeti Főiskolát csak egy évvel korábban végezte el, a Csak semmi pánik már a második filmje volt. Ezen kívül számtalan filmben tűnt fel, melyek között szerepelt az István, a király (Koppány egyik ágyasa), a Linda sorozat, míg legutóbb a Mi kis falunkban láthattuk.   

 

Medveczky Ilona, Csak semmi pánik: A felsorolt hölgyek közül messze ő kapta a leghosszabb szerepet az Ötvös filmekben, hiszen több-kevesebb ruhában több ízben is feltűnik a cselekményben, mint bérgyilkos és befutott revütáncos.

otvos4.jpg

Medveczky Ilona

 

Ez egyébként érthető, hiszen az ország akkori talán legismertebb és külföldön is befutott dívájának nem lehetett két mondattal kiszúrni a szemét. A kiváló táncos ekkorra már bejárta fél Európát és Amerikában is több fellépést tudhatott maga mögött, ráadásul 8 filmben is feltűnt korábban (ha csak a magyar alkotásokat számoljuk). A filmben szinte vibrál körülötte a levegő, ráadásul a szövege is telitalálat. Neki köszönhetjük a magyar filmgyártás egyik legjobb lekoptató szövegét, amikor Bodrogi Gyula (a viccesen béna nyomozó) megkérdezi, hogy később felkeresheti e az otthonában. Medveczky flegmán csak ennyit válaszol: „Mint rendőr? Mert, mint férfi ne fáradjon!”

 

Frajt Edit, Az elvarázsolt dollár: Egészen a filmsorozat harmadik részéig kellett várni, hogy kiderüljön: Csöpi nem csak vasöklű hekus, hanem igazi férfi is, aki bizony el tud gyengülni egy formás női sziluett látványától. A dolog szépséghibája csupán annyi, hogy a hölgyről, aki elcsavarja a fejét, kiderül, hogy a főgonosz felesége.

otvos5.jpg

Frajt Edit

 

A jelenteben Csöpi egy fontos találkozóra indul, ám ekkor egy bajbajutott szörfös szépség kér tőle segítséget. Frajt Edit hibátlan bikinialakja és egy üveg Boglári Olaszrizling segítségével kevesebb, mint 1 perc alatt leveszi Csöpit a lábáról. Persze később kiderül, hogy a nő csak távol akarta tartani a rendőrt a találkozó helyszínétől, hogy a terhelő tanút nyugodtan vonhassák ki a forgalomból a társai. Minden esetre megnyugtató, hogy Csöpit csak egyszer tudták csőbehúzni és ehhez is egy a sopoti filmfesztiválon 1982-ben Legjobb női alakítás díját nyert színésznő kellett. Ja, így könnyű...

 

Kopekin Györgyi, Hamis a baba: Nem, nem felejtettük ki Bögyös Macát sem! Hogy Kopekin Györgyi bekerülhetett egy Ötvös Csöpi filmbe, annak a film készítésének a dátuma az oka.

otvos6.jpg

 

1991-ben már tombolt Magyarországon a szexuális forradalom, ráadásul a begyűrűző külföldi filmek látványtechnikájával is fel kellett venni a versenyt. A stáb úgy döntött, hogy hamis filmtrükkök helyett eredeti mellekkel szállnak ringbe, ráadásul rögtön egy 124 G méretűvel. Györgyi, akinek a filmben minden lépését hangeffektusok kísérték,  ekkorra már befutott pornószínésznő volt, Georgina Lempkin néven. Igaz adottságaira hamar felfigyeltek, hiszen 1983-ban, 16 évesen már aktképeken szerepelt a Duci magazinban, igaz ehhez még szülői engedély kellett.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2314829852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2019.05.17. 17:03:20

A Hernádis jelenet lezárása elég furcsa. A házkutatás után az utcán búcsúzkodnak, Hernádi más ruhában, Csöpi beöltözve, fúj a szél, hideg van, ordít róla, hogy teljesen máskor vették fel, mint azt, amikor megérkeztek.

lutria 2019.05.17. 17:03:36

Nemrég egy fórumon előkerült egy felvétel amin Kopekin Györgyit meghívták Vámos Miklós műsorába (valszeg promózni a filmet)utólag kielemezve kiderül hogy végigkamuzta a riportot kezdve ott hogy 1992-ben 19 évesnek mondta magát miközben 25 éves volt,pornózásról szó sem volt csak hogy fotómodellként dolgozik + még pár apróság ami valszeg ferdítés volt...
Kíváncsi lennék hogy a Vámos tudott-e róla vagy őt is átverte...

balfa 2019.05.17. 17:04:02

csöpi nem a vörös csillagokat nézte a versenyen, mert a star (magyarul: csillaghajó) osztályban minden vitorlán vörös csillag van

Fandor 2019.05.17. 18:19:27

A Hamis a babában megjelenik Könyves Zsuzsa is, akinek bájai maximum Bögyös Maca paraméterei mellett törpültek el, önmagában extraklasszis!

pallee 2019.05.17. 18:19:35

@balfa: De a csillagokat nézte, ugyanis az volt a lényeg, hogy hol van a csillag. Azokra a hajókra koncentrált, ahol az árbóchoz közel (a szemtanú ugyanis a nád fölött látta a vitorla hegyét).

butyko 2019.05.17. 18:19:41

Nagyon kimaradt Rák Kati színésznő ,a Djoko Rosic alakította szereplő barátnője!

gigabursch 2019.05.17. 20:21:00

@balfa: @pallee:
Mindkettőtöknek igaza van.
A csillaghajó is, a csillag helyzete a dakronon szintúgy.

inteligencs elenzeki 2019.05.17. 20:21:18

Hát, én nem tudom.
Sajnálom, biztos bennem van a hiba, de még egyik részét sem tudtam végignézni ezeknek.
Már az alap történetek gyengék voltak, erre épült egy gyenge forgatókönyv, és helyenként gyenge rendezés. Néha erőltetett párbeszédek szituk, szóval egyszerűen nem tudtam végignézni.
Így vagyok egyébként a többi hasonló témájú magyar filmmel, egyszerűen nem tudtam végignézni őket, ahogy a magyar bajnoki meccseket sem.

Valószínű ha nem láttam volna előtte egyetlen színvonalasabb hollywoodi produkciót sem, akkor fogyaszthatónak érezném ezeket, de mondjuk a Colombo sorozat után ezek olyan pffff :( kategóriába tartoznak nálam.

L.Cz. 2019.05.17. 20:21:25

Bár nem hazai versenyzőről van szó, mindenképpen megemlíteném a Csak semmi pánikból Petra Hinzét (Sybille Gudrat). Számomra ő is szép emlékként maradt meg a sorozatból.

bioLarzen 2019.05.17. 20:21:32

@balfa: Pontosabban, azt nézte, hogy a csillag hol van a vitorlán - mert a horgász szemtanú annyit látott, hogy a csillag fent van a vitorla tetején.

enrikokaruszo 2019.05.17. 21:04:01

gagyi filmek, szent tehenek

csorsza 2019.05.17. 22:49:36

@Comte de Gippaud: Nem a filmmművészet utánozhatatlan remekei ezek, de mégis örök darabok.
Mondjuk a Columbo-filmeknél unalmasabb, kiszáníthatóbb detektívfilmet nem tudok elképzelni.

HgGina 2019.05.18. 05:17:54

@csorsza: Nem sok kiszámíthatatlan bűnügyi filmet tudnék megemlíteni. Talán Roald Dahl Meghökkentő meséi egyik-másik darabját.

Az Ötvös Csöpi-filmek mind egy szálig irtózatosan gyenge Piedone-utánzatok. Kellett az olcsó, gagyi másolat a magasabb jogdíjú eredetik pótlására. Színésznek Bujtor nem volt rossz, de rendezőnek, forgatókönyv-írónak egyszerűen nulla.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.18. 05:18:23

Loller, azonnal a BM-re gondoltam a posztot megnyitva...
:D
"-Ugye, magát küldte a Purczi úr?
-Igen, de hogy találta ki?
-Megérzés..."
Vagy valami ilyesmi volt a párbeszéd.
:-))))))))))))

Kukubenko 2019.05.18. 08:18:11

@Comte de Gippaud:

"Valószínű ha nem láttam volna előtte egyetlen színvonalasabb hollywoodi produkciót sem...."
Azt baz+ hollywood-it, te isten barma.

So No 2019.05.18. 09:18:09

Apro pontositas. Nem kellett a sorozat harmadik reszeig varni, hogy Csopi "elgyenguljon". A pogany madonna DISCO jeleneteben, miutan vegogpofozta a helyi vaganyokat, egy "csokolom" kisereteben kezd lassuzni Pelikan Jozsef gator tarsasagaban levo holgyemennyel.

paráznabillegető 2019.05.18. 09:18:18

@Kukubenko: milyen érdekes, hogy nem a vessző hiányába kötöttél bele... :p

árpika 2019.05.18. 09:23:23

Akarom mondani, Csak semmi pánik.

árpika 2019.05.18. 09:23:30

Rák Kati a Csak egy kis pánikban az összes felsorolt művésznőt messze űbereli...

gigabursch 2019.05.18. 09:59:10

@Kukubenko:
Javaslom a legutóbbi helyesírás szabályzat értő olvasását.

nyelv-ész 2019.05.18. 10:16:06

@Comte de Gippaud: A 80-as években ezek a filmek arra voltak jók, hogy az ember beüljön a moziba egy órára röhögni. Olykor a poénokon, olykor a bénázáson. Ennyi. Megjegyzem, némely Piedone-film története kb. ugyanilyen blődli, legfeljebb ott a kivitelezés profibb.

péti 2019.05.18. 11:13:28

A Pogány Madonna zenéje is nagyon hangulatosra sikeredett.

pepin_nymburk 2019.05.18. 22:39:02

@Comte de Gippaud: szerintem te biztos nem jártál a 80-as években moziba. Ezek szuperfilmek voltak, többszázezres nézettséggel. Szerintem keress rá archívumokban akkori moziműsorra, és megérted, miért...csupa szovjet, NDK, lengyel, csehszlovák, olasz, francia film ment, néha amcsi is

Lali Lila 2019.05.18. 22:39:11

íme az a bizonyos Medveczky-féle lekoptatás mozgóképen: coub.com/view/1h5w7n

Drago Brutic1 2019.05.18. 22:39:26

A kritikusoknak: még jóformán forgatókönyvírás sem létezett Magyarországon. Bujtorék innen-onnan loptak zsánerelemeket. Krimi-vígjáték akció és erotikus elemekkel - ha ezt egy amerikai producer hallaná, hátast dobna. Ez igazi hungarikum volt. Talán nem is érdemes összevetni egy professzionális amerikai zsánerfilmmel. Valahogy, de működött.

2019.05.18. 22:40:01

Úgy bírom, hogy egyes filmkritikusok előadják magukat, mert próbálnak szabatos megfogalmazással negatív kritikát írni egy olyan filmről, amely a közönség nagy többségének kedves és klasszikus darab.
Hollywoodi filmet felhozni nem szerencsés, egyrészről azért mert az Hollywood. USA, nagy költségvetés, nagy színészek és ennek ellenére alig van olyan film, ami nézhető. Hollywood csak a pénzről szól, semmi másról.

Az ötágú vörös csillaghoz pedig, az egy dolog, hogy csillaghajós. A szovjetek szinkronizálták a Pogány Madonnát, de az jelenet csak félig van benne, amikor Ötvös Csöpi a horgásszal a stégen van és kéri, hogy jelenjenek meg a vitorlások. Az nincs benne, ahogy az öreg horgász mondja, hogy egy ötágú piros csillag.
Magyarországon benne maradhatott, mert az ötágú vörös csillagot vissza tudták vezetni a csillaghajóra, de szovjeteknél kivágták belőle.

Európai téridő 2019.05.19. 05:12:57

Köllő Babett, a nyurga rendőrlány a "Zsaruvér és csigavér"-ben? Rémlik?

Dikusz 2019.05.22. 08:40:48

@Comte de Gippaud: Ordított róla, hogy a méltán népszerű Piedone-sorozatot másolták le.

Cpt. Flint 2019.05.31. 10:19:20

Hát so... a fanyalgóknak: nyugodtan lehet fikázni, és sorolni azt is, hogy a Tisza cipő mennyivel szarabb volt, mint az Adidas, meg a Trapper farmer milyen gagyi volt a Levi's-hez képest... csak ugye elég idősnek kellene lenni ahhoz, hogy ezeket kontextusba tudja az ember helyezni. Az akkori világ, tetszik, nem tetszik, hiszi valaki, vagy sem, teljesen más volt, mint a mai. Ahogy itt írta is valaki fentebb: akkor ez volt az elérhető. Ez volt a "rothadó nyugati kapitalizmus" többség számára elérhetetlen termékeinek pótléka.
Nyilvánvaló, hogy mai szemmel nézve kínosan gagyi. De bizony akkor ez teljesen új dolog volt, és a kínosan mű akciójeleneteket és hangeffekteket kellemesen feledtette a jellegzetes, blődli magyar humor. (Amúgy egy kortárs Benny Hill Show számomra sokkal nézhetetlenebb manapság, pedig akkoriban azt is szerettük.)
A késői ("Zsaruvér...") epizódok egyébként már számomra is teljesen nézhetetlenek, azért a 2000-es évekre már jócskán kaptunk ízelítőt jó filmekből és minőségi humorból is.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy létezik a nosztalgia nevű izé (az emberek egy jó része erre a blogra is emiatt látogat), ami miatt a fiatalságunkban látott/megélt dolgok akkor is kellemes érzést válthatnak ki, ha amúgy tudjuk, hogy valójában nem is voltak olyan jók. Ezekkel az érzelmekkel pedig nemigen lehet észérveket szembeszegezni.
Szerintem egyébként a Piedone-filmek sem voltak izgalmasabbak vagy viccesebbek, bár nyilván látszott, hogy sokkal profibb csapat és jóval több pénzből rakta össze azokat.

Pierr Kardán 2019.05.31. 20:15:41

Bögyös Macáról azért van ennél a képnél sokkal izgalmasabb felvétel is a filmben :-)

Egy Hun Hunniából 2019.06.05. 14:18:37

A 33/34 éves Sunyovszky Szilvia a Csak semmi pánikból. Vagy ugyanabból a boltoslány akinél a kardos a "pritamint" keresi

Dömötör Lóránd 2020.03.15. 06:49:11

@Comte de Gippaud: Gyerekként csak a felvillanó női mellek miatt néztem meg, de azoktól eltekintve már akkor sem tetszett. Olyanok ezek a filmek, mintha műkedvelő színkör készítette volna őket.
süti beállítások módosítása