Tó-retró

Ez volt a Balaton legkegyetlenebb gyilkossága

2019. július 30. - drkardos

Máig nem derült ki, hogy a morfinista orvos miért is ölte meg a Balaton partján imádott nevelt lányát, aki titkon a szeretője volt.

tothpal_jolika_gyilkossagi_szemle_1958.png

 Tótpál Jolán a Rendőrségi Szemle fotóján, 1958-ban

Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

 

A kettős halállal véget érő szerelmi történet valamikor az 50-es évek elején kezdődött, amikor Dr. Susszer Frigyes orvos megismerkedett második feleségével és annak nevelt lányával Jolikával. Utóbbi ekkor még kislány volt, és a súlyos kábítószerfüggő orvos nem igen sejtette, hogy pár év múlva szerelemre lobban az idegesítő csemete iránt. De teltek az évek, és a szőkés barna Jolika az általános iskola elvégzése után teltkarcsú, vonzó fiatal nővé cseperedett, akin megakadt nevelőapja szeme is. Persze a kétes kapcsolatot nem nézte jó szemmel a lány anyja, Susszer felesége sem. Ekkor döntött úgy az orvos, hogy eltávolítja feleségét az útból, hogy nyugodtan élhessen a szerelmét immár viszonzó Jolikával. Elkezdte hát az asszony módszeres mérgezését, akit végül az orvos anyósa mentett meg a haláltól. Történt ugyanis, hogy a feleség édesanyja váratlanul megérkezett Rudabányára, Susszerék otthonába, ahol a lányát az ágyban találta. Kihívta a körzeti mentőt, és kórházba szállították az asszonyt, ahol a mérgezés megszűnte után hamarosan jobban lett. Persze a feleségnek nem voltak illúziói, hogy ki is szerette volna eltenni őt láb alól, így azonnal beadta a válókeresetet Susszer ellen.

 

Az orvos örült is az új fejleménynek, Jolikával együtt elköltözött Nagykanizsára, hogy új praxist nyisson és nyugalmas életet alakítson ki fiatal szerelmével. Ezután Zala megyében és a Balaton partján több helyen is körzeti orvosként dolgozott, de a lány mindenhova lekísérte. Bár a morfiumról Susszer továbbra sem tudott lemondani, úgy tűnt, hogy jól megvannak szerelmével, a balatoniak pedig szerették az orvost. Tótpál Jolán az ismerősök elmondása szerint, nyugodt, vidám, mosolygós lány volt, aki élvezte a társaságot, és a finom ételeket. Erős testalkatával, törhetetlen egészségével ezért különös meghökkenést váltott ki a pacsaiak körében (itt éltek ugyanis a gyilkosság idején), amikor 1958-ban egyre többet lett beteg. Gyakran panaszkodott fejfájásra, étvágytalanságra és szédülésre. Vélhetően Susszer ekkor már a lányt is módszeresen mérgezte, bár azt nem tudni, hogy az érzelmei miért változtak meg irányába. Végül július 7-én a faluban elterjedt, hogy Jolika megunta az öreg orvost, és Budapestre költözött.

 

Itt véget is érhetett volna a különös családi történet, ha Balatonberénynél egy szép őszi napon nem megy le egy falubéli asszony ruhákat mosni a tóhoz. A dolgos fehérnép a nagy munka közepette egy elég szép bádogkannát pillantott meg a Balaton vizében, amit a fiával együtt rögtön ki is húzott. Mint kiderült a kannában hús volt, mégpedig egy fiatal nő törzsének darabjai. Ettől kezdve az események felgyorsultak. Budapesten, a Marx téren a Tejvendéglő előtti férfi W. C.- ben egy levágott női kézfejet találtak, ami a rendőrök szerint vélhetően a balatoni testhez tartozott. Ráadásul egy zalai taxisöfőr az országot izgalomban tartó gyilkosság hallatán az autójába ülő helyi rendőrnek elmesélte, hogy neki is volt egy különös utasa júliusban, aki a Bak község melletti sohollári erdőrészhez szállíttatta magát, hogy ott egy gyanús csomagot elhelyezzen. A rendőrség a taxisofőr vallomásából kiindulva átfésülte a környéket, és egy nagy bazaltkő alatt megtalálták egy szerencsétlen lány fejét. A koponyacsontváz pontosan olyan volt, mint az időközben eltűntnek nyilvánított Tótpál Jolika. Így végre a rendőrök rájöttek, hogy Dr. Susszer Frigyes leánya nem a fővárosba, hanem a másvilágra távozott, mégpedig szerelme keze által.

 

Az orvos bűnösségét több bizonyíték is alátámasztotta: a kannában talált holttesteket orvosi kötözővel, orvosi csomókkal illesztették össze, utolsó ismert, közös otthonukban véres nyomokat találtak a helyszínelők, és a megtalált lány feje a doktor egyik szekrényének fiókjában volt a földbe helyezve. Igen ám, de mielőtt minden részletet pontosan tisztáztak volna a rendőrök, Dr. Susszer kábítószerek túladagolásával öngyilkos lett. Bár búcsúleveleiben prosztatarákról írt indokként egykori feleségének és a rendőröknek, de az utólagos boncolás kiderítette, hogy a doktor semmilyen komoly betegségben nem szenvedett. Akkoriban meg voltak róla győződve a kanizsaiak és a Balaton partján élők, hogy rémes tettének gondolatát és a hozzá egyre közelebb jutó rendőröket nem bírta elviselni. Az biztos, hogy a lányt hetekig mérgezte, mielőtt feldarabolta volna az orvos, így nem lehet azt mondani, hogy hirtelen jött veszekedés miatt gyilkolta volna meg. Arra soha nem derült fény, hogy miért kellett szegény Jolikának meghalnia, mit tudhatott egykori szerelméről, a morfinista orvosról, aki nem engedte őt el magától, csakis a másvilágra.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

 

Kiegészítés egyik kedves olvasónktól: 

Dr. Susszer Frigyes Balaton-parti településen soha nem dolgozott annak ellenére, hogy ott rejtette el a holttest egyes darabjait, diplomájának megszerzése után Budapesten az egyetem stomatológiai klinikáján dolgozott, majd kórházi alorvos volt, és első házasságkötése után került Nógrádverőcére. Onnan 1948-ban Rudabányára, mert második felesége, Franyó Anna, Tótpál Jolán anyja odavalósi volt. 
A cikkben felmerül a kérdés, hogy nem tudni a gyilkosság indítékát. Nos, miután Susszer 1948-ban feleségül vette a tőle 20 évvel fiatalabb Franyó Annát (Susszer 1898-ban született), egy közös fiúgyermekük született 1950-ben. Miután Susszer a nevelt lánnyal (majd szeretővel) elköltözött, továbbra sem váltak el, de Susszer tartásdíjat fizetett. 1958 nyár elején Susszerné jelezte a férjének, hogy be fogja nyújtani a válókeresetet, egyben a tartásdíj duplájára emelését kéri a bíróságtól. A levelezésekből kiderült, hogy Susszer ekkor egy csapásra vissza akarta állítani feleségével az életközösséget, csakhogy ennek útjában állt Jolán. Nem véletlen, hogy a feleségével történt találkozás előtt néhány nappal végzett a lánnyal. Amikor az asszony megjelent Pacsán és a lányról érdeklődött, akkor azt mondta, hogy disszidált.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr8714981514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.07.31. 13:22:38

Itt egy őrült felcser él,
Házába nem ereszt be.
Végtagokat felcserél,
Lábakat varr keresztbe...

acycloren 2019.07.31. 13:22:41

Az orvosok ma is mesterei emberek eltüntetésének. Ha valakinek van egy terhessé váló beteg családtagja, mondjuk az elfekvőből (párdon: ápolási osztályról) nem akarja hazavinni, akkor egy pár gyógyszer túladagolásával vagy csak egy téli éjszakán nyitva hagyott ablakkal segíthet az orvos.

füredianna 2019.07.31. 13:29:52

@Torghelle AIR Sándor: Az eredeti nyomozásról szóló cikkeket olvasva kiderült, hogy a fejet egy fókba tette a gyilkos, majd azt elásta nem túl mélyre és rágörgetett egy nagy követ. Még fotót is közültek erről a korabeli újságok, de én nem szerettem volna ezt a morbid fotót betenni a blogra, manapság kegyeleti okokból biztosan senki nem közölne ilyen rémes illusztrációt.

Hegge Balázs 2019.07.31. 17:21:54

Herkásokkal csak a baj van. Kicsinálja őket az anyag testben és lélekben egyaránt.

Dikusz 2019.07.31. 17:22:33

@acycloren: Mi az, hogy "nem akarja hazavinni", és egy "terhessé váló, beteg családtagja"?

Dikusz 2019.07.31. 17:22:41

@füredianna: Elsőre én is úgy értelmeztem, ahogy @Torghelle AIR Sándor: .

2019.08.01. 12:50:53

@Torghelle AIR Sándor:
Nem értem hol az ellentmondás. A fiókba tette, és a fiókot ásta el.

fabatka2 2019.08.04. 06:52:31

@Dikusz: Így, szó szerint. Sajnos...
süti beállítások módosítása