Tó-retró

Így rettegték az ÁVO-sokat Révfülöpön

2019. szeptember 24. - drkardos

Az ÁVO-sok, majd az ÁVH tagjai is Révfülöpön nyaraltak, ahol tejet sem mertek venni a helyiek vagy az odatévedt turisták.

 revfulop1.jpg

Révfülöp 1959-ben. A Fortepan gyűjteményében sincsen kép a településről 1942-59 közöttről...

Fotó: Fortepan

 

Csupán külföldi lapokból derült ki, hogy a II. Világháború után Révfülöp lett a „belügyi dolgozók”, azaz az állambiztonsági munkatársak kedvenc üdülőhelye. A helyiek rettegték az ÁVO-sokat, a mezei turisták pedig messze elkerülték a balatoni települést. Állítólag az 50-es években, amikor megérkezett Révfülöpre a hajó Boglárról, a parton játszó gyerekek suttogva adták le a drótot szüleiknek, megérkeztek az ÁVO-sok. A hétköznapokon, éjszakánként fekete autóval suhanó belbiztonságiak a Balaton partján nem a „csengőfrászt” hozták a falusiakra, hanem egyszerűen kifosztották a boltjaikat. Általában különálló üdülőházakban voltak elszállásolva, úgy tűnik, hogy még egymástól is meglehetősen féltek, és természetesen a nagyközönségtől szigorúan elzárt partszakaszon strandoltak. A politikai vezetés mindent megtett, hogy az ÁVH-tagok ne is találkozzanak a közönséges halandókkal. Mivel a belbiztonsági munkakör igen jól fizetett, és munka közben nem kevés törvénytelen túlkapás is történt saját gazdagodásuk érdekében, a révfülöpi nyaralók igencsak tömött bukszával érkeztek a Balatonra. Az öregek elmesélése szerint turnusváltáskor rögtön elfogyott a falu boltjaiban minden: a hús, a tej, a vaj és hordószámra folyt a híres csopaki bor a nyaralók poharaiba. A 50-es évekre még egy új tejcsarnokot is építeni kellett Révfülöpre, hogy a helyiek ne maradjanak teljesen tejtermék nélkül egész nyárra.

 

Az ÁVO-sok üdülőinek biztonsági intézkedései állítólag még Aligán is túltettek, ami így utólag érthető a szerepüket ismerve. Az ÁVO ugyanis, illetve közvetlenül a háború végén megalakított elődszervezete, a PRO, majd az 1948-ban létrejövő utód, az ÁVH igencsak rettegett intézmény volt a maga idejében. Elsősorban a pátvezetők akaratát teljesítették az itt dolgozó belügyesek, és legfőbb feladatuk a pártrendszer belső ellenségeinek kiiktatása volt. Az „ügyek” zömét besúgások, vallatások, kínzások és kreált bűnök útján oldották meg éppen az aktuális politikai vezetés igényei szerint. A több néven is futó, többször is átszervezett intézmény egyik legfőbb vezetője Péter Gábor volt egészen a kezdetektől. A Politikai Rendészeti Osztály, a PRO szovjet mintára alakult még 1945-ben, és legfontosabb tevékenysége a kommunista párt hatalomra juttatása volt az első „szabad választásokon”. Tagjait igen vegyes társaság alkotta: a háborúban sokat szenvedett és bosszúra éhező zsidók és a kegyetlen módszereket igencsak megkedvelő egykori kisnyilasok, idealista tudatlan parasztok és munkások egyaránt megtalálhatóak voltak közöttük.

 revfulop2.jpg

A révfülöpi kikötő

Fotó: Fortepan/ Gyöngyi

 

Ezt a főként a fővárosra koncentráló hatalmi egységet szervezték újjá 1946-ban, így született meg az országos ÁVO, azaz a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztálya. Ezt két évre megalakulása után Kádár János - akkori belügyminiszterként - beolvasztotta a minisztériumba, a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatósága néven. Az ÁVH-hoz tartozó belbiztonságiak általában fekete Pobjeda autóval érkeztek éjszakánként a „rendszer ellenségeinek” lakásához, hogy ott egy éles csengővel felverjék az alvó családot. Ezt nevezték akkoriban csengőfrásznak. Valós indok nem is igen kellett egy-egy kihallgatáshoz vagy egy súlyosabb vallatáshoz, elég volt egy rossz indulatú szomszéd vagy ismerős bejelentése. Ha valakinek szebb lakása, értéktárgyai vagy pénze volt, biztosan számíthatott arra, hogy előbb-utóbb „elviszik”, ugyanis az AVH tagjai előszeretettel gyarapították vagyonukat lelkes munkára hivatkozva. Pont emiatt senki nem érezhette magát biztonságban, még a legmagasabb pártfunkciókat betöltők is féltek az ÁVH-tól, hiszen, ha Rákosinak vagy néhány közeli munkatársának nem tetszett valami, könnyen a az Andrássy út 60-as számú házának pincéjében találhatták magukat, amely a belbiztonsági szervek fő bázisának számított hosszú-hosszú éveken keresztül.

 

Az ÁVH hírhedt volt kegyetlenségéről és különösen durva módszereiről, így nem csoda, hogy az 56-os forradalom után ők látták el a megtorlás nemes feladatát is. Az ÁVH-sok a kihallgatások során a legembertelenebb fizikai, lelki kényszert alkalmazták a letartóztatottakkal szemben: az alvásmegvonás, a verés, az éheztetés és az egyéb embertelen módszerek miatt sokan meghaltak az ÁVH börtöneiben. A kádári konszolidáció részeként 1962 augusztusában a rettegett szervezet legkegyetlenebb tisztjeit leváltották, magát a szervezetet megszüntették és funkciójának további ellátására létrehozták a III/III. Csoportfőnökséget, amely továbbra is a belső elhárítással foglalkozott, de némileg finomabb módszerekkel dolgozva. A révfülöpi ÁVH nyaralókat pedig felváltották a III/III. ügyosztály  kollégái és más belügyminisztériumi dolgozók, akik már nem keltettek olyan nagy riadalmat a helyiek között, illetve a parkolókból is eltűntek a rettegett fekete autók, hogy helyet adjanak a belügyesek színes KGST autócsodáinak.

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr4415162072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karpati Zoltan 2019.09.24. 13:36:37

Az ÁVH 1956 végén megszűnt. Az alkalmazottak és tisztek közül természetesen sokan felbukkantak az utód szervezetek tagjai között is, de a leggyűlöltebbeket általában félretették, más polgári állásokat kaptak. 1962-ben többet elítéltek, akkor hozták létre a Belügyminisztérium III Föcsoportfőnökségét.

Hegge Balázs 2019.09.24. 16:18:39

A legszomorúbb az , hogy egy se lett felelősségre vonva semmiért a mai napig. Mintha az általuk elkövetett bűnök meg se történtek volna. Halálukig élvezhették az extra nyugdíjukat a megnyomorítottak, és a többiek adóforintjaiból, a jól megérdemelt passzentos kötél helyett.
Tudom. "tetszettünk volna forradalmat csinálni"

Bafana 2019.09.24. 16:18:50

Amikor a bosszú népe törvényesen tombolhatott...

Gevlekte Salamander 2019.09.24. 16:19:12

Feloszlatnék egy tévhitet. Az ávósok leginkább elkobzott (néha vásárolt) amerikai vagy brit "fekete autókat" használt, pl: Buick, Hudson, Chevrolet és Cadillac, Vauxhall Velox, Austin, stb... Pobjedákat ritkábban.

pizo 2019.09.24. 20:35:44

@Gevlekte Salamander: Fekete Pobjeda nem nagyon volt. Zöld, barna/bézs, egérszürke volt a gyakori.
A ZISZ111, a Csajka és a Volga M21 többsége volt fekete.

Zoli

citrix 2019.09.25. 09:18:50

A Rákosi-korszak furcsa fintoraként a legtöbb begyűjtőautó bizony az ellenséges kapitalista világból, azon belül is Nagy-Britanniából (Vauxhall, Humber, Austin) és Amerikából (Buick, Hudson, Chevrolet, Cadillac stb.) érkezett. (Origo).

gigabursch 2019.09.26. 06:16:58

A kirándulások java kàpó volt a gettóban.
Aztán ugyanabba az épületbe jártak az új parancsért.

gigabursch 2019.09.27. 09:25:54

@gigabursch:
Kirándulások => kisnyilasok

Weißkopf 2019.09.30. 06:03:54

@gigabursch: "... kàpó volt a gettóban": a gettóban nem voltak kápók. Ők a náci koncentrációs táborokban működtek.

Weißkopf 2019.09.30. 06:04:02

@pizo: "ZISZ111"? Nem inkább ZIL111? Gyermekkorom Autókvartettjében (1964) ez utóbbi szerepel közel 6 literes hengerűrtartalommal, 20-23 l-es benzinfogyasztással 100 km-enként.

Weißkopf 2019.09.30. 06:04:12

@Karpati Zoltan: "más polgári állásokat kaptak": pl. Décsi Gyula is, aki Mindszenty József egyik kihallgatója/vallatója volt. Ő az Akadémiai Kiadó szótárszerkesztőségének vezetője lett, onnan ment nyugdíjba.

Dikusz 2019.09.30. 06:05:50

@Karpati Zoltan: 1972-ben léptem be egy kereskedelmi vállalat pénzügyi osztályára. A kolléganő, aki betanított(volna), azzal dicsekedett (képet is mutatott, ahol egy német juhászkutyával volt), hogy ávósként dolgozott. Ritka rosszindulatú némber volt egyébként, semmit nem mutatott meg...

gigabursch 2019.10.01. 12:55:09

@Weißkopf:
Meg a gettókban.
Gondoskodtak a német precizitás teljesítéséről.
süti beállítások módosítása