Tó-retró

Ilyen lett volna a Balaton közepén épülő hévízi medence

2020. június 05. - drkardos

Forró vízben fürödni egy átlátszó medencében, a Balaton közepén, hegyszigeteket csodálva, azért elég menő lett volna.

 goczan1.jpg

A kép csak a fantázia szüleménye, de akár ilyen is lehetett volna...

 

Egy korábbi cikkünkben már mi is megemlékeztünk arról az 1969-ben napvilágot látott elképzelésről, melyben a meder kikotrásával újra vízzel árasztották volna el a tapolcai-öblöt. A török hódoltság idején kialakult partszakasz visszaállításával egy egyedi panorámával (szigethegyek) és 50 kilométer új partszakasszal rendelkező öböl jött volna létre Szigliget környékén. Bár az, hogy a magyar tengerhez utólag két Velencei-tónyi új felületet csapjanak hozzá, önmagában is elég grandiózus terv, ám tudós körökben még ezt is sikerült felülmúlni!

            Dr. Góczán László, a földrajztudomány kandidátusa nem is titkolta, hogy a Debreczy Zsolt nagyívű ötlete ihlette meg és úgy érezte, ő is hozzá tudna tenni valamit, amitől valóban világhírűvé válhatna a környék. Dr. Góczán éppen a környék földrajzi-földtani kutatásaival foglalkozott a hatvanas évek eleje óta, így elmondható, hogy ötlete nem nélkülözte a tudományos (persze nem közgazdaságtudományos) megalapozottságot. A tudós ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy Szigliget környékén egy jól tájolt fúrással bárhol lehetne hévizet találni, akár a tó fenekén is.

            Az elmélet abból a feltevésből táplálkozott, hogy az ún. töréses szerkezetű medencékben (ilyen a keszthelyi hegység peremeinek környezete is) a hévizek elérhető mélységben találhatóak, és egy 5-600 méteres mélyfúrással felszínre hozhatóak. Valójában a tudós még egy szóbeszédnek is utánajárt ennek kapcsán. Tapolcán ugyanis jóval korábban történt egy ilyen mélyfúrás. Dr. Góczán megkereste azokat az embereket, akik jelen voltak a fúráskor és ők megerősítették a hitben, hogy a kútból hévíz tört a felszínre (a másik mondát, hogy a lyukat a hévízi fürdőháza monopóliumáért aggódó Festetics herceg tömette volna be, nem talált bizonyítékot). Ez a tény pedig fényesen igazolta a töréses medencére vonatkozó elméletet. Ez vezetett a valóban lenyűgöző ötlethez. Dr. Góczán ugyanis a mesterséges öböl ötletét kiegészítette egy hévízi fürdő tervével, mely a Balaton medrében lett volna(!)

            A tudós úgy gondolta, hogy még a tapolcai-öböl kialakítását megelőzően próbafúrásokat kellene végezni a környéken, a meleg víz után kutatva. Elmélete szerint a keresésnek hamar eredményre kellett volna vezetnie, és így létrejöhetett volna egy nagyhozamú hévizes forrás. Dr. Góczán a forrás fölé a hévízihez hasonló fürdőházat épített volna. Ez alatt készült volna több rétegű (hőszigetelő) plexiből vagy más átlátszó anyagból a medence, melybe a forrás vizét vezették volna. Amikor a munkálatok befejezésre kerülnek, akkor pedig meg lehetett volna kezdeni a mesterséges öböl elárasztását. Próbáljunk csak belegondolni, hogy mennyire látványos és világraszólóan egyedi lehetett volna a szigethegyekkel ékesített panoráma, előterében egy olyan fürdővel, mely a Balaton közepén létesített, melegvizes medencéből áll.   

            Ha most rálegyintünk erre a merész elképzelésre, akkor vegyük figyelembe, hogy az elképzelés nagyon hasonló formában megvalósult a 80-as években, a Hévízi-tavon. Akkorra ugyanis a nyírádi és a többi környékbeli bauxitbánya annyira lecsökkentette a melegvízű tó vízhozamát, hogy mesterségesen kellett annak elosztásáról gondoskodni. Ott a tó fenekén lévő források meleg vizét hosszú csövekkel vezették fel közvetlenül a fürdőház alá és szétterjedésüket műanyag függönnyel akadályozták meg, mely egyben hőszigetelőként funkcionálva elválasztotta a mesterséges medencét a tó többi részének hidegebb vizétől. Bár nem teljesen azonos megoldás, de jól látható, hogy igen hasonló a gondolatmenet és maga a kivitelezés sem lehetetlen.

            Persze hiába a remek ötlet és a valóban világraszóló szenzáció okozta turista invázió, ha maga a megvalósíthatóság a lehetetlen és a bitangnehéz határán billegett. Nem is magának a Balatonba épített medencének a kivitelezése okozott volna komoly gondot, hanem önmagában a Tapolcai-öböl létrehozása.

tapolca2.jpg

A tapolcai-öböl látványterve

 

Ennek kivitelezése ugyanis az ország teljes földmozgatásra alkalmas gépparkjának bevetésével is mintegy hét évet vett volna igénybe. Önmagában pedig egy hévízi forrás kiaknázása nem messze Hévíztől koránt sem tűnt olyan vonzó lehetőségnek... 

További érdekességekért látogasson el weboldalunkra

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1115742750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.06.06. 09:21:50

Minden korban voltak, akik mertek nagyot álmodni. Ez viszi előre a világot.

Maradt erről fenn valamilyen tudományos dokumentáció vagy csak bulváros újságcikkek?

drkardos 2020.06.06. 09:25:02

Kedves Kugi! A "bulváros" újságcikk jelen esetben (többek között) Természet Világa című lapot jelentette.

Kelemanus 2020.06.06. 11:36:09

Bezzeg ha lett volna egy rendes megalomán diktátorunk csak megkérdezte volna: Értem én, hogy lehetetlen, de mennyi idő alatt lesz kész?

Maga az ötlet zseinális, dubaiban lehetne ilyet csinalni, már kész lenne.

steery 2020.06.06. 13:15:05

Ennél már csak egy dolog lenne jobb. Ha a Badacsony hegy tetején hoznánk létre egy hévízes fürdőt, a Balaton fölött 333 méterrel. A hegytető több, mint 1 négyzetkilométer, bőven elférne rajta egy nagy fürdő komplexum, több különféle méretű és alakú látványmedencével, ahonnét alá lehetne tekinteni a környező tájra (beleértve a később elkészülő Tapolcai-öbölt is). Még éttermeknek, szállodáknak, parkolóknak, helikopter leszállópályáknak is jutna hely, ha jól beosztjuk a területet. Olyan lenne az egész, mintha egy felhőkarcoló tetején lennénk. Ezzel új értelmet nyerne az a fogalom, hogy a Badacsony egy tanúhegy.

zenbubu 2020.06.06. 13:15:13

Szerintem a kép egyáltalán nem fantázia, ez az északi part hegyeinek látványa kb. Balatonfenyvesről.

nyomdász 2020.06.07. 07:05:57

Az osztrákok építettek hasonlót – ehhez képest – kicsiben Bad Gasteinben, Salzburg tartományban, a Hohe Tauern Nemzeti Park északi peremén. Az egyik tóban kialakítottak egy medencét, melyben termálvízben áztathatják magukat a fáradt sízők.

Kacag óra 2020.06.07. 15:39:22

Szerintem ez egy nagyon jo otlet, es a 7 ev kivitelezes sem tunik olyan borzalmasnak, ha azt vesszuk, hogy a del-budai metronak kb. 30 ev kellett. A magyarok mindig mertek nagyot almodni, de kivitelezesben egyszeruen csapnivalok vagyunk. Ha ez az otlet pl. Hollandiaban erik meg mar regen kesz es vagyonokat szedtek volna be belole. Milyen kar!

löwrabbi 2021.01.09. 11:10:25

A lehetőségekkel való gazdálkodással hadilábon állunk. A Balaton-környéken kb. 500-600 ezer szálláshely üres télen. Ez az óriási lehetőség csak az év 2,5 - 3,0 hónapjában van kihasználva.(!!) kilenc hónapig holt vagyon. Ez pazarlás. A hévíz/melegvíz irányában komoly tennivalóink lennének
Elég ( persze,járványmentes időben ) a kis melegvíz-medencés wellness-hotelek vendégnapjait megszámolni... a nép, hűvösebb időkben már odatart, és amellett már lehet botúra, kerékpártúra, stb, de melegvíz nélkül szinte semmi.- ha az van, minden lehet. Sokan látjuk így, de a honi turisztika fő és balatoni istenei még mindig a több évtizedes álmukat alusszák. Azt kell mondjam, - sajnos - még csipogónak sem lennének jók egy slusszkulcs-tartón. (Elnézést, de bármerre fordulunk a környezetünkben, általában jobb, vagy sokkal jobb a lehetőségekkel való élés.)

marosila 2021.01.18. 06:49:52

@nyomdász:

Thermal Lakes at Alpentherme Gastein?:)
süti beállítások módosítása