Tó-retró

Így változott a keresztnevek divatja

2019. január 25. - drkardos

A szocializmusban még szigorúan szabályozták a névadást, így bármennyire is sokan álmodtak az Leia hercegnő vagy E.T. nevű csemetéről, ez mindvégig csak elérhetetlen vágy maradt.

 nevadas2.jpg

Fotó: Fortepan/ A. R. 

 

Ha egy kicsit beleássuk magunkat a mindenkori anyakönyvezési jegyzékekbe, akkor jól látható, hogy a névadást a legtöbbször társadalmi folyamatok befolyásolták. A XIX. században például a szülők keresztneveit örökölték a gyerekek tovább, több csemete esetén pedig a jól bevált, gyakori nevek közül válogattak. Így történhetett az, hogy az 1800-as évek elején a fiúk egyharmada János, László vagy Gergely volt, míg a kislányoknál az Erzsébet, Anna és Margit dominált. Nyelvújítóink és az irodalom jeles képviselői azonban ezen is változtattak és divatba hozták regényeikkel a különleges keresztneveket, így megindult ezen a téren is a fejlődés. A XX. század elején már nem volt ritka, hogy a hagyományok helyett a szülők már inkább kedvenc színészükről vagy egy-egy szuper filmből vett szereplőről nevezték el csemetéiket. A divat mindennél fontosabbá vált, már nem törekedtek rímelő vagy alliteráló nevek adására, inkább a különleges megoldásokat részesítették előnyben. Ennek a változatos névadási szokásoknak vetett véget a szocializmus, amelynek idején természetesen a puritán névadási szokások lettek az elvártak. A keresztelés helyett a tanácsi névadó ünnepséget részesítették előnyben, a névválasztásnál pedig csak a jól megszokott, alapvető keresztneveket fogadták el. Persze már akkor is léteztek olyan párthű katonák, akik a csemetéiket az éppen hatalmon lévő politikusokról nevezték el, így az 50-es évek elején születettek között gyakoribb név lett a Mátyás, Rákosi után, és később is kedvelt volt a János, Kádár után.

A névadás olyannyira foglalkoztatta a pártot is, hogy 1969-ben a televízió és a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet felhívást tett közzé, amelyben a közönségtől vártak keresztneveket. Erre a pályázatra 35 200 ritka, illetve kevésbé ismert keresztnevet küldtek be az emberek. Ebből a fantasztikus mennyiségű névből egy bizottság 1803 női és 1795 férfi-, összesen tehát először 3598, majd újraválogatva 1827 nevet választott ki, amelyek bekerültek az aktuálisan készülő névtárba. Ez a kis könyv hivatott ugyanis megkönnyíteni a tanácsi anyakönyvvezetők munkáját, akik sokszor nem tudták, hogy hogyan engedélyezzék a szülők ilyen-olyan névkívánságait. Alapvető szempont volt, hogy a neveket minden esetben magyarul kellett anyakönyvezni, így például az Elizabeth csak Erzsébet formában kerülhetett be az anyakönyvi kivonatra. A könyvben nem szereplő nevek anyakönyvezéséhez a Nyelvtudományi Intézet külön szakvéleménye volt szükséges. Ez a szigor később sem enyhült, még a 88-ban is 54 írásbeli kérelmet bíráltak el, amelyből tizenötöt elutasítottak. Ezek között volt a Kórház a város szélén televíziós sorozatból átvenni kívánt Elsbeta és egy olasz film, a Zöld szörnyeteg Ciabellita neve.

nevadas1.jpg

Fotó: Fortepan/ Semmelweis Egyetem Levéltára

 

Mindenesetre a magyarok már akkor is rendkívül találékonyak voltak, így a nyelvtudományi bizottság évről évre újabb és újabb nevek engedélyezésére kényszerült, így lassan olyan különleges nevek is megjelentek, mint a Málna vagy a Gyöngy. De nézzük csak a névdivatokat, hogy miként változtak az évtizedek alatt.  A 40-es évek végén a leggyakoribb fiúnév a László volt, ezt követte az István, József, János, Ferenc és György. Ez a sorrend az 50-es évekre nem sokat változott, de már a legnépszerűbb nevek között megjelent a Zoltán, Péter, Tibor. A 70-es évek elejére pedig a Zoltán, Gábor, Krisztián átvette a vezetést. Érdekes, hogy a manapság oly gyakori Márk, Máté, Barnabás szinte meg sem jelentek a kimutatásokban. Hasonló volt a helyzet a női neveknél is, ahol a divat még inkább érvényesült. A szocializmus hajnalán Mária, Éva, Zsuzsanna és Erzsébet, Margit neveket kaptak leginkább a kisleányok, míg később gyakoribbá vált a Katalin, Ildikó, Anna, a 70-es években pedig a Krisztina, Gyöngyvér, Szilvia is igen népszerű volt. A helyesírás azonban már nem volt ennyire kötött, így fordulhatott elő, hogy egy-egy keresztnevet többféleképpen anyakönyveztek: Szilviát Sylviának, Mariannát Marian-nak, Alice-nak az Alízt. A névadási szigornak a rendszerváltás vetett véget, ami után már általában teljesítették a szülők legblődebb kívánságait is, így válhatott több kisgyerek Izaurává vagy Han Szólóvá a népszerű filmsorozatok és produkciók nyomán. Azt pedig csak a szülők lelkiismeretére bízták, hogy mennyire adnak a gyermeküknek nevetséges elnevezést, ami esetleg  felnőtt korukban zavarhatja őket.

Kérlek töltsd ki a Tó-retró blog nagy retró-kutatását (itt), amelynek eredményeit természetesen közkinccsé tesszük is a blogon is. A kutatást hiánytalanul kitöltők között retró ajándékcsomagokat sorsolunk ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr3214568338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liping 2019.01.26. 06:08:47

Jelenleg is csak az MTA által összeállított utónévtárból lehet anyakönyvezni, az abban nem szereplő neveket pedig egyedileg elbíráltatni.

HgGina 2019.01.26. 06:08:58

Az első áldozata az MTA-féle írásmódnak egy lány volt, akinek a Jacqueline nevet kapta volna a szülők közös moziélménye után. Helyette magyar írásmóddal Zsáklin lett szegény. Zámoly Zsáklin.
Az emberi hülyeség határtalan. Az MTA és a szülők részéről egyaránt.

paráznabillegető 2019.01.26. 06:28:31

tényleg van han szóló???

Bandibacsi34 2019.01.26. 07:38:41

2018. A legújabb lánynevek
Andreina, Aviána, Elizabell, Halina, Lélia, Leticia, Lira, Madita, Medina, Meril, Minetta, Nea, Nissza, Szibell, Sztilla, Triszta, Zamíra, Zonera.

A legújabb fiúnevek

Árvin, Balla, Bertil, Björn, Bránkó, Csobánc, Daren, Derek, Donoven, Evron, Frej, Hakim, Kemecse, Kofi, Konor, Kornéliusz, Koron, Krizantusz, Lemmi, Liborius, Milen, Milován, Miska, Navid, Palkó, Rajka, Rami, Sobor, Szergej, Szoren, Szorin, Vetúriusz, Vladek, Zakari, Zeki

Bandibacsi34 2019.01.26. 07:38:49

@Liping: Ja de abba azota egy rakas ....-t is felvettek.
Az lenne normalis, ha az elso keresztnev egy szukitett listabol jonne, masodiknak meg adjanak azt, amit akarnak.

enipeni 2019.01.26. 08:00:04

teljes agyrem ez az a nevbizottsag. a magyar eredeti nevek kozt is van rengeteg viccesen hangzo amival lehet(ne) a gyereket szivatni ha akarna valaki. de azzal lehet. bezzeg a mai modern nyugati neveket nem lehet adni. Amugy a cikk irojanak, az Izaura portugal-spanyol nyelvteruleten teljesen normalis nev, egyik kollegam is igy nevezte el a lanyat, bar ritkanak tartjak, de nem nevetsegesnek. Raadasul egy csomo jelenleg hasznalt nev is irodalombol kerult be a nyelvbe (lasd Tunde). Mindenki a sajat elfogodottsaga miatt akarja korlatozni a szuloket, teljesen ertelmetlenul.

carrot cake 2019.01.26. 09:45:39

Lehet azért hozott anyagból is dolgozni hamár.... Vannak Alkony Hajnalkák.

bbalintus 2019.01.26. 09:50:43

Az egyre több külföldi eredetű névben akár az is benne lehet, hogy egyre több itt élő külföldinek születik itt gyereke, aki a saját nemzetének nevei közül szeretne választani, viszont csak magyarosítva teheti ezt meg.

Borogy 2019.01.26. 10:50:40

Ha jol tudom, csak Magyarorszagon van ennyire agyonkorlatozva es hulyen megoldva a nevrendszer. Nyugaton barmilyen nevet lehet adni a gyereknek, meg a csaladi/vezetek nev helyett is.

Ez a magyarositas meg egy nagy baromsag. Nem hogy par szot jol tudnanak az emberek es felismerne`k az adott orszagban ahol jarnak es tudnak mit jelent, erre at kell magyarositani....idi***tak...

ecoka 2019.01.26. 10:50:47

Nincs olyan magyar név, hogy Han Szóló, miről beszélsz?

darlacko 2019.01.26. 10:51:11

Teljes agyrém az, hogy az egyre nemzetközibbé váló kapcsolatok idején a magyar áltudományos akadémia beleugat abba, hogy egy gyereknek milyen nevet adhatnak a szülei.
Egy spanyol apától és magyar anyától született gyerekre olyan írásmódot kényszerítenek, ami abban a kultúrkörben, ahol fel fog nőni, teljesen nevetséges, hibás.
Nem ártana, ha tudomásul vennék a magyar áltudományos nyelvészek, hogy nem ők fingják a passzátszelet.

A Konor, Donoven, Zakari nevetséges írásmód. Ha egy sporthírben szerepel Conor McGregor neve, akkor se torzítják el a Konor alakra. Akkor miért akarnak kicseszni egy gyerekkel, aki nemzetközi közegben nevetség tárgya lesz, mert hülyén íratják vele a Conor nevet, Konor alakban, ahogy amúgy sehol máshol a világon.

_sélli 2019.01.26. 10:59:47

Ami nalam teljesen kiverte a biztositekot hogy a Maja-t nem engedtek y-nal anyakonyvezni. Miert? mert nem.
De az ididotabbnal idiotak nevek zold utat kapnak. Erthetelen.

csabakirályfi 2019.01.26. 11:35:56

@balfaszokkal sáncoló: Aztán ez a Kevin fiú vagy leány?
"Ennek a változatos névadási szokásoknak vetett véget a szocializmus, amelynek idején természetesen a puritán névadási szokások lettek az elvártak."
Ennek a szokásoknak? Már ez is divet? Csak zárójelben: mikor a bérmanevemet választották, kiderült, hogy a katolikus egyháznak is volt listája, nem csak a szocializmusnak. Meglepö, nem?!
"...és divatba hozták regényeikkel a különleges keresztneveket, így megindult ezen a téren is a fejlődés." Fejlödés? Merre fejlödés? A divat az mindig elöre, meg mindig fejlödés?

Bicepsz Elek77 2019.01.26. 11:36:12

@Borogy:
Rosszul tudod!
Across the world naming rules differ hugely, with some countries being firmer with their regulations than others. For instance, Denmark, Spain, Germany and Argentina all publish lists of ‘acceptable’ names that parents must choose from.
www.goodtoknow.co.uk/family/baby-naming-rules-105696

Emmett Brown 2019.01.26. 11:36:20

@_sélli: remélem a családnevetek Arany...

Emmett Brown 2019.01.26. 11:36:27

@_sélli: miért akarod determinálni hogy escort legyen a lányodból?

Bicepsz Elek77 2019.01.26. 11:36:50

Kulfoldiekre mas vonatkozik. Egyebkent aki kulfoldi nevet akar, mert kulfoldi allampolgar/a a parja stb. az anyakonyveztesse a gyereket az adott orszagban vagy annak a nagykovetsegen.
Sajnos inkabb rabiztak 1990 utan a szulokre az idiota nevvalasztast, es sok hul.e van, aki benabbnal benabb nevet ad a kolkenek. Itt van peldaul a Bence a Benedek helyett(ennek a becezese), es ez meg csak egy finomabb, majd lesz Kovacs Andzselo Hitlerke meg Szabo Sebastyiao Kisköcsög es egyeb variaciok ha allambacsi nem lepne kozbe.

pattantyúk 2019.01.26. 12:30:56

Az idióta Nyelvtudományi Intézetnél (akik engedélyezik az utónévtárban nem szereplő neveket) a következő lépés már csak az lesz, hogy ugyanazt a nevet lehessen adni fiú és lány újszülöttnek.
Mint pl. az angol Harper keresztnév esetében, amit mindkét nemű gyerek kaphat. Na, azok se normálisak!

Populista Pista 2019.01.26. 12:31:04

A keresztnév választás tipikusan olyan dolog, amikor a gyerek issza meg a szülő hülyeségének a levét. Egész életében végigkíséri ami adott pillanatban jó poénnak tűnhetett a bepityókázott szülők számára.

csabakirályfi 2019.01.26. 12:31:22

@Bicepsz Elek77: "A Bence[1] a latin Vincentius (Vince, jelentése: győztes) férfinév Bencenc formájú rövidüléséből származik.[2] A latin alakból való kialakulása a következőképpen ment végbe: Vincentius→Vincenc→ebből lett ikerítéssel (Vincenc-Bencenc) a Bencenc→Bence. A Bencenc alakot is használták egy ideig, de ahogy a Vincencből Vince lett, a Bencencből is Bence.[3]

A Bencét még a 18. században is – tévesen – a Benedek becéző alakjának tekintették, ezért van az, hogy a Magyarországon legrégebben működő Nursiai Szent Benedek által alapított szerzetesrend nevében, a bencésekében a Bence név bújik meg."

2019.01.26. 15:51:03

@ecoka: már hogyne lenne. Ez egy közép-kínai eredetű beszélő ember.

Segna 2019.01.26. 15:51:14

Aki részletesebben, de nem nyelvészi alaposságal érdekel a téma, annak ajánlom Kálmán Béla, a A nevek világa című olvasmányos könyvét. Abban például a görög vagy ép a római névadásról vagy a magyar kerezstnévadási szokások koronkénti változásáról is van szó. Pl. h a vallás mennyire befolyásoló tényező volt, a katolikusoknál és a reformátusoknál kétszáz évig más-más nevek voltak a kedveltek, és ezzel is jeleték a felekezeti hovatartozást. Pl. Orsolyának még véletlenül sem kereszteltek egy református gyereket, ugyanígy Sárát se nagyon találni a katolikusok között. A gyerek névválasztás mindig is egy önmeghatározás, egy magunkról kiállított bizonyítvány. Mennyire vagyunk öntörvényűek, mennyire az a fontos, h mindneki tudja, h milyen műveltek vagy épp divatmajmok vagyunk, vagy épp mennyire gondolunk a gyerekünkre, aki majd egy adott közegben fog ezzel a névvel élni.
A szigurú szabályok alól azért van felmentés is, 14 éves kora után az mebr kérheti a keresztnevének is a megváltoztatását, ha a szülei anno nagyon kitoltak vele.

Segna 2019.01.26. 15:51:26

@balfaszokkal sáncoló: talán azért ment ki a divatból a Béla, mert elhomályosult az eredeti jelentése, bél=szív vagyis "szivem" és manapság a bélre mint emésztőrendszerre asszociálunk róla. Kár, mert régi szép nevünk.

Segna 2019.01.26. 15:51:45

@Borogy: a magyarosításhoz csak annyit, hogy mi azt írjuk le amit mondunk. Miért jobb az e-mail, mint az ímél? A nylon mint a nejlon? A Dzsenifer ,int a Jennifer? Egyébként sok külföldi névnek van magyar megfelelője pl. Elizabeth, Erzsébet, Kathlin Katalin.
Szerintem kell egy minimális korlátozás, mert a szülők pillanatnyi hangulatuk, érettségük szerint akár a gyermekre később káros neveket is adhatnak. Persze a szülői önrendelkezés fontos, de legalább olyan fontos, h a gyermek érdekeit nézük, mert neki kell a Dagobert vagy. Zs. Ákos Frodó névvel felnőnie. A becenevek is arik és édibédik míg kicsi a gyerek, de mi van ha Napsugárkából mondjuk államtitkár lesz? Napsi néni? A kérvényezett név esetében a szülő kénytelen átgondolni, mérlegelni, h tényleg az a név kell-e ill. Hajlandó fizetni-e érte, mégha jelképes összeget is.
Ha külföldön is elfogadott nevet akarsz a gyereknek, akkor is találhatsz többszáz megfelelőt anélkül, h megbélyegeznéd a gyereked.

Segna 2019.01.26. 15:52:15

@bbalintus: rosszul tudod, mind a nem magyar állampolgárok, mind pedig a nemzetiségek szabadon adhatják saját neviket, pl. görög származású de magyar állampolgár ismerősünk Dimitriszt.
A cigányok megint egy kényes határterület, mert ők ugye nemzetiség, és ha annak vallja magát, nem lehet számonkérni rajta a magyar utónévkönyvet. Egységs cigány nyelv és névadási szokásjog pedig nem lévén, az anyakönyvvezető, a vitát vizsgálatot stb. elkerülendő beanyakönyvez bármit. Mivel azonban a magyar nyelvben az ejtés szerinti írás az alapszabály (lásd nylon=nejlon) magyarosan kell írni. Dzsenifer. Pl.
Nekem a személyes kedvencem a kora nyolcvanas évkből szegény Lakatos Odüsszeusz volt.
Most mindenki röhög az ehhez hasonló neveken, de tegyûk a szívünkre a kezünket, 15-16 évesen mi hogy neveztük volna el a gyerekünket. Na, ugye! ;-)

Venesz 2019.01.26. 19:24:56

@balfaszokkal sáncoló: "Vannak olyan nevek aztán, amiket meggyőződésem, hogy a magyar kabaré tett tönkre. pl. Béla, Ernő, Jenő. A kabarészerzők ugyanis tipikus unterman nevekként használták ezeket. De ilyen a Jolán is.."

Mintha magam mondtam volna, én is így látom. Meg még a Lujza is ide tartozik....

Venesz 2019.01.26. 19:25:00

@Segna: Fásy Zsüliett esetében érvényesült a kiejtés szerinti névadás.
De hogy lett Mága Jennifer? Ebben a formában ez is egy ősi cigány név?

várom a levelet 2019.01.26. 21:20:00

@csabakirályfi: az anyámnak sem akarta a pap a Jolán nevet adni,mert az pogány.l933-ban.

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 21:20:12

@Segna:" talán azért ment ki a divatból a Béla, mert elhomályosult az eredeti jelentése" Azért a Rátóti legényanya megjelenése után minden eredeti jelentés elhomályosodása nélkül is nehéz elképzelni, hogy valaki az egyszem fiát a Béláim közé akarta volna sorolni.

eßemfaßom meg áll 2019.01.26. 21:20:22

Manapság nem lehet egy köved bedobni az ovisok közé, hogy találjon fejbe legalább két Dominikot meg három Kirát

Azért a kedvencem még mindig az amikor az ikeában a hangosbemondó Cseresznye Virágot hívta az információhoz.

gigabursch 2019.01.27. 06:09:39

@csabakirályfi: S ez csak az egyik fele a Bencének.
Ahogy a Gergő sem Gergely

darlacko 2019.01.30. 14:18:31

@Segna: ne haragudja, de egy név nem nagyon lehet káros egy gyerekre. A szülő szabadon dönthet a gyereke vallási neveléséről is, az szerintem sokkal nagyobb (káros) hatással van a gyerekre, ha 18 éves koráig temploma járatják. Akkor miért pont a névadásnál kellene a szülő kezét megkötni?
Először mindenki furcsák nézne, hogy sok érdekes nevű gyerek született, aztán 10 év elteltével már senkit se lepődne meg azon, hogy mi a neve valakinek. Az emberekben elmúlik az idegenkedés 5-10 év alatt.
Amikor én születtem, rengeteg gyerek kapta az Attila, Krisztián, Gábor, Krisztina, Mónika, Zsuzsa, Judit neveket. Már akkor is sápítoztak az öregebbek, hogy miért nem János, György, Mihály, József, Mária, Margit, Erzsébet lett a gyerek. Aztán "durvult" a helyzet, Dominik, Márió, Dzsenifer és társai is népszerűek lettek. Először nevettem ezeken, de ha az illető nem a bűnügyi hírekben szerepel, akkor szerintem senki nem csatol negatív tapasztalatot a nevéhez ma már.

szombi 2019.01.30. 21:04:17

@darlacko: Ebben nagyon nincs igazad. Egy felelősen gondolkodó szülő nem taszítja orosz rulettbe a gyerekét mert "majd 10 év múlva úgyis megszokott lesz".
És mi lesz ha nem? Persze lehet fújolni az "intézetre" meg a szabályokra, de biztos nem örülnél ha egy Odüsszeusz vagy Izaura lenne a főnököd vagy a miniszterelnököd. Ebben az intoleráns hozzáállásban magyar kultúra is ludas.

Másik oldalról, lehet fújolni azt a nagy "liberális túlsúlyt", ami egyre kreatívabb a hülyenevek gyártásában. Egyet ne feledjetek el: egy kretén keresztnév az új jövevény szinte az összes emberi szabadságjogát megsért(het)i. Így, feltételesen.

Lucius Flavius Arrianus 2019.01.31. 11:20:35

- Szeretsz, Burdurgán?
- Szeretlek, Bungics!
süti beállítások módosítása