Tó-retró

Lépj be a legkeményebb pártüdülő kapuján!

2019. június 18. - drkardos

Egy valutaüzérkedési botrányból született a balatonföldvári pártüdülő, ahol a Kádár kormányőrségének tagjai mulattak zárt kerítések mögött.

foldvar1.jpg

Az akkor még Sellő szállónak nevezett épület 1942-ben

Fotó: Fortepan/ Széman György

 

A balatonföldvári pártüdülő igencsak különleges történetet tudhat maga mögött, amiben nem is a Kádár-korszak pártelitje játszotta a legpikánsabb szerepet. A sztori az 1930-as évek végén kezdődött, amikor egy Fenyő János nevű szélhámos – úgy látszik ezzel névvel mindig is könnyű volt a sajtóba bekerülni – eldöntötte, hogy szállodát épít a csodás Balatonföldváron, nem mellesleg pedig tetemes vagyonra tesz szert egy kis valutázó bűnszövetkezettel. Be is állított az akkori Nemzeti Bankhoz, hogy nem létező abbáziai szállodájára és a szintén nem létező milliós Olaszországban lévő vagyonára való tekintettel komoly hitelt vegyen föl, pontosabban 750 ezer pengőt. Az akkori hivatalnokon szívesen kölcsönöztek az úriembernek, akiért Hofbauer Miklós magántisztviselő, Fekete József és Farkas József ismert tőzsdések is jótálltak. Ráadásul a tervezett szálloda már önmagában elegendő volt az összeg ellentételezésének. Igen ám, de 1937-ben, a Sellő szállónak keresztelt épület építése folyamán kibukott, hogy a pénzt a tulajok nem a földvári létesítménybe forgatták, hanem valutaüzérkedésre fordították. Meg is lett a nagy kalamajka rögtön, lefoglalta az ügyészség a szállót, a bűnösöket pedig perbe fogták. Az ítéletre nem is kellett sokat várni, hiszen a bizonyítékok perdöntőek voltak.

foldvar2.jpg

Egy korabeli újsághír illusztrációja az Arcanaum adatbázisából 

 

A Sellő szálló viszont félkészen ott árválkodott a Balaton partján, Földvár egyik legjobb elhelyezkedésű telkén. A Nemzeti Bank pedig tulajdonképpen arra várt, hogy elárverezzék a félig kész építményt. Érdeklődő híján viszont csak az államkincstár vásárolta meg az épületet, akik 1938 nyarán itt nyitották meg a Balaton legmodernebb szállodáját. A balatonföldvári üdülő tulajdonképpen a kormány tisztviselői szociális és jóléti akciójának része volt, ugyanis ide jártak a kormányhivatalnokok nyaralni családostól. Népszerű is volt a létesítmény, amelynek 60 szobája fürdőszobás, zuhanyozós volt, modern bútorzattal, hideg-meleg vízzel és fűtéssel. A 100 személy befogadására alkalmas Sellő szállót hatalmas park vette körül, ahol közvetlenül lehetett megközelíteni a saját strandot. A tetőteraszról pedig gyönyörű kilátás nyílt az egész Balatonra. Telente még sportrendezvényeket is tartottak a szálloda területén és a Balatonon, ugyanis ez a szálloda alkalmas volt a téli elszállásolásra is.

 

 Bár a 40-es években a szálloda, az étterem és a kávéház is nyilvános volt, az új rendszer beköszöntével ez megszűnt, és a II. Világháború után a Sellő a kommunista párt elzárt üdülője lett. Magas drótkerítést húztak fel a park és a strand határaira, a szobákat pedig csak a legegyenlőbb elvtársak vehették ki. Főként a katonasághoz és a kormányőrséghez tartozó rendszerhű emberek élvezhették itt a Balatont. Állítólag itt volt a legkeményebb az őrség Aliga mellett és itt történtek a legnagyobb titkos bulik is, ahol az elvtársak bátran hódolhattak szenvedélyeiknek. A Kádár-éra alatt maga a főtitkár is szívesen ruccant át Balatonföldvárra hajóval Aligáról, hogy belekóstoljon a kormányőrség vezetőjének saját készítésű halászléjébe és túrós csuszájába és együtt mulasson az őt védő elvtársakkal. Teltek-múltak az évek, és a 30-as években épült Sellő lassacskán szűknek bizonyult a párt igényeihez, mivel már nemcsak a kormányőrség tagjai szerettek volna itt nyaralni. Ezért 1979-ben lebontották a háború előtt épült Sellő szállót és helyére egy hétszintes 316 fő befogadó képességű épületet építettek Kerekes István tervei alapján, amely jóval nagyobb kapacitással bírt. Ezt a pártüdülőt a rendszerváltás után privatizálták, és még ma is működik Riviéra Park Hotel néven.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5614899498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.06.18. 18:54:13

A Zemplén-hegységi László-tanyáról írjatok valamit, ha kérhetném.

Digitális Dzsihád 2019.06.19. 13:03:24

@Dikusz: A Nagy-Milic oldalán található a gróf Károlyi-család egykori tulajdonát képező vadászkastély a "László-tanya", melynek névadója gróf Károlyi László volt. Az 1945-46-os inflációs időszakban e kastélyban készítették elő a forint kibocsátását. A kastélyt szép arborétum övezi, melynek ékei az évszázados luc- és vörösfenyők, bükkök, tölgyek. A romantikus üdülőkastélytól gyalogút vezet a Nagy-Milicre, az ország legészakibb pontjára. A "László-tanya" - vadászkastély - korábban szállodaként működött, ma magánkézben van, ezért sajnos nem látogatható...

Én még kiskölökként nyaraltam ott, amikor még szálloda volt.

konrada 2019.06.19. 13:03:36

@Dikusz: Az a tó melyik részén van?
;))

PiBá 2019.06.19. 13:03:54

Kár, hogy elbontották, én nagyon bírom a régi balatoni építési stílust. Van egy hangulatuk ezeknek az épületeknek.

gigantikus kertitörpe 2019.06.19. 13:04:01

@Dikusz: az hogyan kapcsolódik a Balatonhoz?

gigabursch 2019.06.19. 13:04:17

Innen kellett vinni repi vitorlásozásra a fontos elvtársakat és sleppjüket (értsd: q..vák) a balatonföldvári vitorlázóknak.
Apu erről sokszor mesélt...

Karipapa01 2019.06.19. 13:04:30

Balatongyőrőkön pedig a szénbányák dolgozóinak volt szakszervezeti üdülő. Most akkor mi van?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.19. 14:44:29

@Karipapa01: Ha már szakszervezet: Siófokon a SZOT üdülő mellett volt az OVH (nem ÁVH!) üdülője, ahová gyerekkoromban jártunk. Kíváncsi lennék, megvan-e még és ki a tulaja?

Dikusz 2019.06.23. 05:21:05

@konrada: @gigantikus kertitörpe: tulajdonképpen a déli részén, csak pár kilométerrel arrébb... .:)
Egyébként nem a Balaton-közelsége, hanem a jellege miatt kérdeztem. Pártüdülő, méghozzá a poszt szerinti fogalmazást használva a "legkeményebb pártüdülő" volt László-tanya is, bár kétségtelen szebb környezetben. 1993-ban már bemehettünk, egyébként nem volt látogatható. Az igaz, hogy most még annyira sem. Valami szállítmányozó cég nagykutyi tulajdonában lehet.
süti beállítások módosítása