Tó-retró

Így kémkedett a Stasi a Balatonon

2019. november 08. - drkardos

Fülelhetett a madáretető vagy a szobaajtó, és ölhetett a rúzs. Félelmetesen találékony kémfelszerelések a hidegháborúból.

 stasi1.jpg

Női rúzs komoly tűzerővel 

 

A Balaton egészen különleges szerepet töltött be a kommunista blokkon belül a 60-as évektől egészen a rendszerváltásig. Ez volt az a hely, ahová a nyugat- és keletnémet turisták egyaránt eljöhettek, így a berlini fal felépítésekor szétszakított családok, baráti társaságok a magyar tenger mellett találkozhattak újra. Persze a keletnémet titkosszolgálat, a keleti blokkon belül is az egyik legkeményebbnek számító Stasi itt sem engedte, hogy a demokratikus köztársaság lakói elbizonytalanodjanak az ideológia kapcsán, így nyaralás közben is erőteljes megfigyelés alatt tartották az NDK állampolgárait.

            Ha a balatoni jelenlétükről beszélünk, akkor nem ötletszerű akciókra, hanem folyamatos ottlétre kell gondolni, melyet a Stasi által szervezett „Balaton-brigád” hajtott végre. Bár ez a szervezet nem csak képzett kémekből állt, mégis a teljes kommunista blokk egyik legaktívabb szervezete volt, hiszen csak 1970-ben több, mint 1500 turistát figyeltek meg. A heterogén ügynöki állományban a profi elhárító tisztek mellett nagy számban dolgoztak olyanok is, akik csak egyszerű jelentéseket írtak, és maguk csak elvhűségük vagy a retorziótól való félelmük kapcsán lettek a Stasi besúgói. Ennek megfelelően az ügynöki munka is vegyes képet mutatott a valódi titkos lehallgatásoktól, a megfigyelésen keresztül a baráti beszélgetésnek tűnő faggatózásig. Természetesen a figyelem elsősorban azokra a párbeszédekre irányult, melyeket kelet- és nyugatnémet turisták folytattak, hiszen a Stasi ezekben az esetekben tartott a leginkább attól, hogy a jó proletároknak „telebeszélik a fejét” a kommunizmushoz nem illő gondolatokkal, vagy éppen disszidálásra biztatják őket. Márpedig az ügynököknek egy sereg olyan eszköz állt a rendelkezésére, amivel ha le akartak hallgatni valakit, akkor le is tudtak.Bár az elektronika és a finommechanika területén a KGST országok nem teljesítettek túl jól, mindez nem volt igaz a titkosszolgálati eszközök területén. A kémfelszerelésekben már akkor is kiváló minőséget produkáltak a szovjet, az NDK-beli, de még a magyar cégek is. Az ötletesebbnél ötletesebb felvevőket, fényképezőgépeket, sőt fegyvereket számbavenni is nehéz lenne, így cikkünkben is csak néhány igen egyedit mutatunk be.

Kezdjük is rögtön a képrögzítésre alkalmas eszközökkel. Bár a szovjet KGB megbízásából készült, de valószínűleg a többi titkosszolgálatnál is használatban volt a cigarettás dobozba rejtett fényképezőgép.

stasi2.jpg

 

 

Itt magát a gépet a dobozba tették, melynek oldalán egy nyílás tette láthatóvá az objektív munkáját, alján pedig a beállításokhoz szükséges tekerők kaptak helyet. A doboz tetején álcigaretták sorakoztak, melyek közül – a valósághű megjelenés kedvvért – néhány száll jobban kilógott a többinél. Ezek közül a leghosszabb mozgatásával lehetett fényképezni és a filmet továbbítani. A beépített Kiev 30 típusú, 16 mm-es látószögű kamera 25 képet tudott a kis kazettában tárolt filmjére készíteni. Szintén előszeretettel használták a Tochka nevű minikamerát, melyet alig 8 centiméteres hossza folytán madáretetőbe, sőt nyakkendőbe(!) is beépítettek.

stasi3.jpg

 

Ez a kamera még csak nem is igényelt speciális filmet, 8x11 mm-es sztenderd Minox filmmel működött. 

Szintén feltűnhettek a Balaton körül is a speciális lehallgató berendezések. Az ún. poloskákból rendelkezésre álltak az ügynök által hordozható, hangrögzítőhöz is csatlakozó típusok és a filemkből ismert telepített verziók egyaránt. Előbbire jó példa a karórába vagy töltőtollba szerelt verzió, bár ezek kábeljeit, melyekkel a felvevőhöz csatlakoztak, ügyesen kellett elrejteni. Egyszerűbb volt az élet a telepített eszközökkel. Ezekből a Stasi és a többi titkosszolgálat is használta a kémfilmek kedvenceit, a telefonkagylóba, falba vagy éppen lámpába szerelt verziókat, de az egyik legötletesebb típust a szállodai szoba vagy a lakás ajtajába építették be. Ez a szerkezet a fába fúrt lyukak eltakarásához használt fatipliket imitálta, így ránézésre még akkor sem keltett gyanút, ha felfedezték. Erre azonban kicsi volt az esély, mivel felszereléséhez az ajtót kivették a helyéről és a felső élébe fúrtak egy 28 mm-es lyukat ott, ahol a felső ajtófélfával találkozott. A vakdugón pedig egy mindössze 1 mm átmérőjű lyukat alakítottak, hogy a mikrofon szabadon fogadhassa a hangokat.

Persze abban sem lehetett biztos az ember, hogy a kedvesnek tűnő turisták nem hordoznak maguknál fegyvert, hiszen a kémfilmekből ismert néhány rejtett eszköz a valóságban is létezett. Egyetlen lövésre alkalmas pisztolyokat szereltek esernyőbe, pipába, töltőtollba, sőt női rúzsba is, de létezett kesztyűre illesztett minifegyver is.

stasi4.jpg

A leghatásosabb és legfélelmetesebb ilyen felszerelés azonban minden bizonnyal az AKS-47U nevű géppisztoly volt, melyet egy aktatáskával álcáztak. A táska füle a fegyver fogója volt és egyetlen mozdulattal le lehetett dobni az álcát a tüzelésre kész puskáról. Az irodistának tűnő ügynökök így a nyakkendőjükkel fényképezhettek, majd a táskájukkal likvidáltak...         

stasi5.jpg

Ha retró mániásoknak, kvíz mágusoknak vagy csak saját magának keres karácsonyi ajándékot, vessen egy pillantást a Tó-retró blog 2020-as falinaptárára! 

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9815296700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.09. 15:05:08

Laikuskent ugy gondolom, hogy ezeket lehet, hogy a Stasi hasznalta, de az oroszok gyartottak (es hasznatak/nak) foleg ilyen es ehhez hasonlo eszkozoket. Lasd a kulfoldon meggyilkolt oroszok, kezdve Trockijtol napjainkig.
Nem "vedeni" akarom a stasit, de nehogy mar csak ok legyenek a bunosok.

midnight coder 2019.11.10. 07:41:15

@vanvelemenyem: Az oroszok szerintem a Balaton környékén kevésbé voltak érdekeltek mint a németek, bár nem kétlem hogy jártak ők is itt. Ahogy gyaníthatóan a nyugati országokból is jöttek ide kémek, szerintem ezeknél valószínűleg jobb felszereléssel...

lomposfarkas 2019.11.10. 07:41:24

A témához vágó nagyon jó riportfilm a "Kémek a porfészekben" amiben egy lebukott magyar kém meséli el a történetét, beszél az eszközökről is, hogyan kémkedett. A riport végén arcunkba röhög a mai magyar jogrendszer színjátéka, ahol is a rendszerváltás után évtizedekkel sem tudjuk, hogy most épp melyik döntéshozó milyen ügynök, szőval a pali érdemkeresztet kapott a kétezres években a kormánytól, de nem rehabilitálják, mert akkor vissza kéne adni az elkobzott javait.
A műfajban érdekesnek tűnt elsőre az "Az ügynök élete" c. állambiztonsági oktatófilm, de akkor vált gagyi bohózattá, mikor bemutatták, hogy milyen bonyolult konspirációval lehet megszerezni és lemásolni a megfigyelt személy lakáskulcsát. Ja, mikor a biztonsági zárakat is kb. a feltalálásuk óta nyitják nyom nélkül a lockpicking technikákkal. Ebből filmből is az jött le, ami a kémvilág más megjelenésében is látható: ami kicist is számít, azt 50 év múlva sem fogja senki sem elárulni, mert vissza lehet következteni a tevékenységre, megszerzett információkra.

consul 2019.11.10. 07:41:30

Vajon ezekről az akciókról a III. főcsop. tudott?

kugi · http://kugi.blog.hu 2019.11.10. 07:41:36

A miniatürizálásban mindig a kémszervezetek jártak élen. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.11.10. 07:41:44

Jót mosolyogtam a JPS cigisdobozon. Ez akkoriban egy piszok menő nyugati márka volt. A gép tulajdonosa nyilván gazdag nyugat-németként adta elő magát, magam előtt látom A veréb is madár tipikus figuráit.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.11.10. 07:42:23

Érdekes cikk, de azért a keleti titkosszolgálatoknak jóval nagyobb "eszközkészletük" volt. Sok leírás, beszámoló, film szól erről...

Pár nagyon, khm, téves fogalmazást javítanék a profibb tartalom érdekében. Szóval:

"Itt magát a gépet a dobozba tették, melynek oldalán egy nyílás tette láthatóvá az objektív munkáját, alján pedig a beállításokhoz szükséges tekerők kaptak helyet. "
Helyesen:
"Itt magát a gépet a dobozba tették, melynek oldalára került a képkereső, alján pedig az expozíció beállításához szükséges rekesz és záridő állító tárcsák kaptak helyet. "

"A beépített Kiev 30 típusú, 16 mm-es látószögű kamera..."
Helyesen:
"A beépített Kijev 30 típusú, 16 mm gyújtótávolságú objektívvel szerelt kamera..."

Egyébként ezt a Kijev 30 fényképezőgép 16 mm-es filmre dolgozott, az eredeti képtovábbító kialakítást át kellett építeni, hogy egy cigisdobozan is használható legyen.
Szép kis minigép volt a maga idejében, kb. mint ma egy kompakt gép: photo-analogue.blogspot.hu/2014/06/kiev-30m.html

gigabursch 2019.11.10. 08:46:18

Azért volt az ndk-sok közt népszerű a nudizmus, mert akkor látszott, hogy nincs a tag bepoloskázva.

Beer Monster 2019.11.10. 10:42:48

@Fotósképző: Kiev 30. Ezen nem volt képkereső.

kalaci 2019.11.10. 19:35:21

@Fotósképző:
A Kiev-30 objektívje f:3.5/23 mm-es, és a fényképezőgép gép kisebb, mint egy mai kompakt, bár mások az arányai.

@Beer Monster: Dehogynem, természetesen van keresője, de csak a kamera széthúzott, exponálásra kész állapotában lehet betekinteni. Átnézeti kereső, optika nélkül, de a célnak megfelel.

A filmje nem volt különleges: közönséges 15 mm-es mozifilm darabot kellett belefűzni, akár két-, akár egyoldalas perforációjút.
A szovjeteknek volt egy "komolyabb" kémfényképezőgépük, mai szemmel ugyan vicces, de az 1950-es, 60-as években működhetett. Kétszer nagyobb, mint a Kijev-30, úgy rejtették mondjuk télikabát alá, hogy csak a lencse volt szabadon, és gombnak álcázták. A gép rugómotoros, és távkioldóval lehet működtetni. Az objektívje igen jó minőségű, a film speciális méretű. A neve: F21, más néven Ajax. Többszáz dollárért szokott elkelni az Ebayen, mert időnként feltűnik.

Orszag 2019.11.10. 19:35:28

Kis javítás, AKSz-74U és nem 47.

fideSS a retardáltak gyűjtőhelye 2019.11.10. 19:35:39

Nem mérem le, de a 24 kockás kazettás gépem talán ha 2-3 centivel magasabb mint ez a "kémcsoda" és kereskedelmi forgalomban lehetett kapni. Ennek csak a burkolása a truváj.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.11.10. 19:35:52

@Beer Monster: Angolul Kiev, magyarul Kijev, oroszul Киев. Ezen a kém változaton valóban nincs kereső, de a normál változaton van egy átnézeti kereső. Ha széthúzza az ember fotózáshoz, akkor válik használhatóvá.

gigabursch 2019.11.13. 07:59:52

@Beer Monster: @kalaci:
Azért mert a cirill betűket már nem tudjátok olvasni és az angol átirat félrevezető, az attól még Kijev lesz.

Fredddy 2019.11.13. 08:00:18

@gigabursch: ez hülyeség, amekkora bozontok akkoriban voltak, abban nem csak a mikrofon, de a technikus is elrejtőzhetett :)

A kesztyűpisztoly viszont nem szovjet, hanem második vh-s amerikai technika, egy Sedgley-kesztyűpisztoly. A partraszálló hajókat megrohanó japánok ellen szánták, de nem vált be.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.11.13. 08:01:03

@kalaci: @Orszag: Sajnos, ahogy látom, ezen a blogon egyrészt teljes cenzúra működik, így a hsz-ok jó pár órás késéssel jelnnek meg (ha egyáltalán), másrészt a poszter nemhogy figyelembe sem veszi a hsz-okban leírt észrevételeket és javítja a cikkben található nyilvánvaló hülyeségeket, de még meg sem köszöni a baráti szándékú segítséget.
Így teljesen felesleges bármilyen "párbeszéd", segítség, javaslat is itt.

Ez a blog egy újabb próbálkozás, hogy a kommunista világ "szépségeit" reklámozva valaki valami pénzt csináljon.

Kíváncsi vagyok, hogy ez a hsz megjelenik-e, ha igen, mikor...
süti beállítások módosítása