Tó-retró

A régi karácsonyok főfogása, a borleves - recepttel

2019. december 20. - drkardos

Volt idő, amikor nem volt ünnep a borleves nélkül, ám jött a halászlé és a szőlő helyére ültetett narancsfák.

 borleves1.jpg

Fotó: Fortepan/ A R

 Tovább...

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1915359798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uni-cum-laude 2019.12.20. 13:04:19

Az elmúlt években egyszer-kétszer főztem (más arányokban) és "állítólag" jó volt.
Értem a fenti "egzotikus" jelzőt, de bátran ajánlom: nem idegenek tőlünk az ízei.
Köszi a recepteket!

Hórukk 2019.12.21. 04:36:43

Nagymamám időnként csinált valami habos cuccot, amit Ő borsodónak nevezett. Savanykás volt, gyerekként nem szerettem, nem tudom, hogy ugyanarról beszélek-e?

Kalle 2019.12.21. 04:36:59

Hasonlít a sabayonra ezek szerint.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.12.21. 04:37:35

Jelentem, magam vagyok az egzotikum, nálunk a felnőtteknek mindig is volt, és amióta mi, “fiatalok” (50+ :-) ) vettük át a szentesti vacsorát, még mindig van. A gyerekeknek alma-, vagy szőlőléből csinálom, illetve nekem is az van, mert én vagyok a nagyszülők vacsora utáni fuvarja. Én az Ínyesmester-féle receptet főzöm, de fele cukorral, mert még így is olyan édes, hogy össze ragad tőle a fenekünk is. Fejenként 2,5 deci száraz, fehérbor, víz “érzés szerint”, 1 tojás sárgája, 1 ek. cukor, fűszerek, citrom leve és héja.
Csinálok egy forralt bort, közben a tojást és a cukrot habosra keverem. A bort keverés közben rászűröm a cukros tojásra, majd az egészet nagyon rövid időre visszateszem a tűzre. (Egy rottyantás, nem főzöm, hogy ne ugorjon össze a tojás!) Ha mégis, no para, újra leszűröd, senki nem fog rájönni. :-)

soarvány 2019.12.21. 04:37:42

Ez hasonlít a borsodóhoz, amit a rizskoch mellé ma is fogyasztanak.

n3spr3ss0 2019.12.21. 07:41:30

@Hórukk: Nem. A borsodó az aranygaluska kisérője.
süti beállítások módosítása