Tó-retró

Ilyen volt a gazdagok szilveszterje a Kádár-korban

2019. december 31. - drkardos

Magyarként is bulizhatott valaki a Sportuszoda leeresztett medencéjében, csak összeköttetések és sok pénz kellett hozzá.

szilveszter1.jpg

Ilyen volt a sportuszodai bál

 

Ha azt gondolnánk, hogy a fürdőkben rendezett szilveszteri partik napjaink divathóbortjai, akkor meglehetősen nagyot tévedünk. Ilyen jellegű rendezvényt ugyanis a Hajós Alfréd (akkor csak simán) Nemzeti Sportuszodában is celebráltak, 1967-ben és 68-ban. Igaz ezekre az eseményekre magyar emberek nem igen juthattak be, hiszen a jegyeket jó előre eladták a külföldi – elsősorban kapitalista – országokban. De hogyan is nézett ki egy ilyen medencés vígasság akkoriban?

            Az IBUSZ utazási iroda fennállása óta szervezett – elsősorban Budapesten – nemzetközi bálokat. Ez a kezdeményezés pedig akkora siker lett, hogy a hatvanas évek végére már tucatnyi étteremben és szállodában rendezték meg egyidőben az újév köszöntő eseményeket. Valószínűleg az utazási iroda egyik munkatársának a fejéből pattanhatott ki az ötlet, hogy kiváló egyedi, plusz program lehetne egy uszodai parti a szilveszteri program lezárásaként. Az uszodai mulatság nyitánya ugyanis már az új évben, hajnali fél háromkor volt. Erre az időpontra az összes – 1967-ben például 13 – helyszínről buszokkal szállították át a mulatozókat a Margit-szigeti uszodába. 

            A vendégek érkezésére a nagymedence vizét már leeresztették és egy színpadot építettek benne, a fennmaradó rész pedig táncparkettként funkcionált. A műugrótorony medencéjét ellenben eredeti állapotban tartották, hogy vizes mulatság is kerülhessen a programba. A színpadon zajló eseményeket a nézők az uszoda lelátóiról tekinthették meg, míg a zenés programok idején a parketten szórakozhattak. A showműsor tűzijátékkal kezdődött, majd reflektorok világították meg a színpadot és a matrózruhába öltözött zenekart. Ezek után artista, zsonglőr és bohócszámok következtek, zenekari blokkokkal megszakítva. Az est folyamán még vidám játékokat és szépségversenyt és természetesen táncmulatságot is élvezhettek a nézők.

            A vízzel telt műugró medencében mini gumicsónakokkal szerveztek versenyeket, általában egyszerre négy főnek. A győztes a dicsőség mellett egy felfújható, Palma fotellel lett gazdagabb. Emellett itt lehetett egész éjszaka fürdőzni is, melyhez az IBUSZ munkatársainál is lehetett fürdőruhát bérelni, ha valaki otthon felejtette volna a sajátját. Az esemény vonzerejét jól bizonyítja, hogy már az első, 1967-es partira is 3000 vendég jelentkezett be a világ különböző országaiból. Bár a nemzetközi bálok elvi szinten a magyar embereknek és a keleti blokkból érkezők számára is elérhetőek voltak, az uszodai partin mégis elsősorban osztrákok, olaszok, angolok, nyugat-németek és szovjetek vettek részt. Igaz az események ára is erősen leszűkítette azoknak a körét, akik hazánkból részt vehettek volna rajta, lévén a bálok belépőjegye (az uszodai parti nélkül) 480 forintot kóstált két személy számára akkor, amikor az átlagbér 1700 forint körül volt.

Ráadásul ebben az összegben csak a vacsora foglaltatott benne, az italfogyasztást külön számlázták ki az est végén. Ezért a borsos összegért viszont a mulatozni vágyók olyan helyeken várhatták az éjfélt, mint az Emke, a Royal szálló, a Hungária kávéház, a Béke hotel vagy éppen a Gundel. Persze voltak ennél elérhetőbb rendezvények is, ha valaki külföldiekkel akarta a szilvesztert ünnepelni. Ilyen volt például az akkoriban felújított Citadella bárja és étterme, ahol szintén rendeztek nemzetközi bált. Erre az eseményre viszont már meghívásos alapon szervezték a külföldieket és az invitációk elsősorban Csehszlovákiába, Jugoszláviába és az NDK-ba mentek. Ezen az eseményen már a magyarok is nagyobb számban képviseltették magukat, mint ahogy az Express rendezvényein is.

szilveszter2.jpg

Fotó: Fortepan/ Nagy Gyula

 

Az inkább fiatalokat célzó utazási iroda általában kevésbé színvonalas ünnepségeket szervezett, melyek inkább a táncmulatságra koncentráltak. A helyszínek között elsősorban a másodvonalbeli budapesti és vidéki éttermek és szállodák kaptak helyet. Az Express szilveszteri báljain leginkább a keleti blokk fiataljai várták együtt az éjfélt és ezeknek a belépőjegyei is diákok és a fiatal szakmunkások béréhez igazodtak.

 

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6115368736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.01.02. 05:33:12

Hehe, a romkocsma koncepcióját már akkor kitalálták? :-)))))

petimegmondja 2020.01.03. 08:21:51

1700 Ft inkább valamikor a '80 körül volt az átlagbér. '67-ben inkább olyan 6-800 Ft lehetett.
süti beállítások módosítása