Tó-retró

Ön fizetne melegített konzervért egy étteremben?

2020. március 07. - drkardos

Ez volt a tiszavirág életű Konzerv-Bisztrók alapötlete, de sem a proletárok, sem az NSZK turisták nem rajongtak értük.

kepernyofoto_2020-03-06_9_21_47.pngKonzerv-Bisztró Veszprém - forrás: Arcanum Digitális Tudománytár, Napló 1979

Bár már 1960-ban is megpróbálkoztak egyszer ezzel a formátummal, a Konzerv-Bisztró születése mégis az 1978-as őszi BNV-re datálható. Ez az időszak, amikor a konzervipar minden létező módon próbálta az embereket rávenni az előregyártott ételek nagyobb arányú fogyasztására. A már említett Nemzetközi Vásáron – reklámcéllal - egy csárdát állított fel a konzervipar, melyben bárki a helyszínen, éttermi körülmények között kóstolhatta meg bármelyik magyar ételkonzervet. Az akkori próbálkozás zajos sikernek bizonyult, és ez elegendőnek tűnt ahhoz, hogy a Belkereskedelmi Minisztérium - az ÁFÉSZ és a konzervgyárak segítségével - Konzerv-Bisztrókkal árassza el a Balaton környékét és az ország más területeit.

Az ötlet egyszerű volt: a konzervgyárak kiváló reklámot és értékesítőhelyeket kapnak (cserébe olcsóbban látják el a bisztrókat konzervvel), az emberek és a minisztérium pedig olcsó étkezési lehetőséghez jutnak az akkoriban ebből a szempontból már kezelhetetlenné váló tó környékén. Az ilyen jellegű együttműködések akkor már nem voltak ismeretlenek, hiszen a kiemelten sikeres tejcsárda-hálózat is hasonlóan épült fel, és a tejipar az eladásai több, mint 30 százalékát realizálta ezekben a csárdákban. A merjünk nagyot álmodni elvek mentén a belker. még hitelt is vett fel a 8 balatoni, 3 dunakanyarbeli, a veszprémi és a kiskunlacházai Konzerv-Bisztrók megépítésére. Kevesebb, mint egy évvel a vásár után már meg is nyílt az első, új építésű bisztró Lacházán, az Angyali-Sziget közelében, de ekkor már elkezdtek a sötét fellegek is gyülekezni...

Bár ez az első kioszk lényegesen különbözött a későbbi testvéreitől, azért az rögtön látszott, hogy az ilyen jellegű vendéglátással baj van. Ugyan a lacházi inkább hasonlított büfére, ahol alacsony kis ablakon kellett kikérni az ételt, majd álló asztaloknál lehetett (árnyék nélkül a tűző napon) elfogyasztani azokat, a gond mégsem ebből adódott. Valójában ez a kiépítés nem sokban különbözött egy lángososétól, azoknál mégis mindig kígyóztak a sorok. Az azonban már valóban problémát jelentett, hogy a Konzerv-Bisztró így kikerült a BNV zárt területéről, és ha volt más, nem túl drága alternatíva (Lacházán egy étterem és egy csárda is működött a közelben, pár lépésnyire), akkor a proletárok nem a konzervre szavaztak. A helyi pletykák szerint ez olyannyira igaz volt, hogy a bisztró személyzete, és a központból kiküldött ellenőrök is a már említett csárdába ültek be inkább ebédelni. Ezek ismeretében nem is csoda, hogy a következő idényben a fabódét már felszerelték konyhával is és hagyományos büféként üzemelt tovább. De ilyen apróságok nem állították meg a propaganda hevében lángoló konzervgyáriakat!

kepernyofoto_2020-03-07_8_09_37.pngItt még épül a veszprémi Konzerv-Bisztró, forrás: Arcanum Digitális Tudománytár, Napló 1979

 

A következő hely már igazi nagy dobás volt, hiszen még ennek a nyárnak a végén működni kezdett a veszprémi Cserhát lakótelepen a 300 négyzetméteres „Csarnok” névre keresztelt bisztró. A Balatonparti testvéreitől eltérően ennek volt fedett terasza, és az épületen belül is le lehetett ülni. Így ez a verzió egész évben üzemelhetett, míg a tó mentén csak az idényre terveztek a nyitott bisztrókkal. Az első hullámban egyébként három ilyen készült el Révfülöpön, Balatonfűzfőn, Balatonakarattyán, melyek éppen fel akkorák voltak, mint a Cserhát-telepi. Szintén közös volt a Konzerv-Bisztrókban, hogy a teljes bolti konzervpaletta szerepelt az étlapokon, melyet sörrel és üdítővel lehetett leöblíteni, és mindegyik önkiszolgáló jelleggel üzemelt. A városi verzió abban nyújtott többet (a téli üzemelés mellett), hogy a KÖZÉRT-ekben szinte ismeretlen birkaspecialitásokat is lehett itt kapni.

Az építkezések második hullámában még mindig kitarthatott a hurráoptimizmus, mivel mással nehéz lenne magyarázni egy 250 négyzetméteres fonyódi bisztró nyitását, pár hónappal az akarattyai bezárása és hagyományos étteremmé alakítása előtt. Mire ez megtörtént, 1982-re, már látszott, hogy az egész ordas nagy bukta lett. Az eredeti elv, hogy a kispénzű turisták (meg persze a még kisebb pénzű magyarok) melegített konzervvel jussanak minőségi ebéd- vagy éppen vacsoralehetőséghez a Balaton partján, elvileg jónak tűnt, ám a valóság gyorsan rácáfolt.

A kispénzű külföldiek még mindig inkább kispórolták a legolcsóbb cigányzenés éttermek árát, ha már nyaralni indultak, ráadásul őket talán nem annyira a magyar konyha, mint inkább a légkör érdekelte. A magyarok esetében a SZOT beutalóhoz általában étkezés is járt, aki pedig nem ilyen helyen nyaralt, annak volt pénze egy olcsóbb csárdára is. A fiataloknak, akiknek ez valóban jó alternatíva lehetett volna, pedig még erre sem futotta a szűkös zsebpénzből. A Konzerv-Bisztrók közül így a legidősebb is alig 3 idényt élhetett meg, és ezidő alatt is sikerült majd annyi veszteséget összehozni pluszban, mint az építés eredeti 3 milliós összege. Ráadásul ebben még nem volt benne az utólagos étteremmé alakítás ára, mely például a lacházi büfé esetében is 1,5 millióra rúgott.

Ha szeretne visszaemlékezni a régi ízekre vagy kíváncsi, hogy milyen kreatív recepteket lehetett konzervekből összeállítani, vessen egy pillantást a Tó-retró Kádár-kori receptkártya-gyűjteményére. Hogy a szájában érezze a nosztalgiát!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5915508806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lomposfarkas 2020.03.08. 08:03:02

Ááá, érdekes, erről nem is hallottam, mondjuk csak 68-as vagyok :)

"Az akkori próbálkozás zajos sikernek bizonyult, és ez elegendőnek tűnt "
Idióták kezében volt a gyeplő, mert ecceri fotelkommandósként is látom, hogy bármely nagyobb rendezvény tetszőlegesen ótvartos kajáldája is teli lesz. És ebből akkora következtetést levonni??

"ahol alacsony kis ablakon kellett kikérni az ételt"
És még mindig kísért, hogy a méltóságos ügyintézővel a kisablakon át kénytelen kiabálni a proletár, elég csak megnézni egy tetszőleges vasútállomást (ahol még nem szüntették be a jegykiadást, de apró kis morgásként beszúrom, hogy a szuper Máv appal egyébként nem tudok jegyet venni, mert csak...)
Városunkban a polg. hivatal adóosztályát pár éve felújították és ami eddig nem volt, most beépítették a k. nagy üveglapokat a kiba. kisablakokkal!! Ez valami korszakokon és rendszereken átívalő bürokrata idiotizmus...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.08. 08:03:19

Erről eddig nem is hallottam. Érdekes adalék a közelmúltunkról. Már mondjuk ha konzervre fanyalodnék vagy szorulnék rá bárhol is, lehet hogy inkább boltban megvettem volna és azt melegítettem volna meg, ha már tó-retró akkor a Balcsi partján akár csak napsütéssel is. :-)

Fiatal koromban sokat túráztunk és akkor a konzerv ételt előrelátóan már indulás előtt beszereztük és vagy megettük vagy nem. Mert ha találtunk pl. gombát, akkor inkább gombapaprikást ettünk nem konzervet. A konzerv meg elállt akár a következő túrázásig. :-)

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.03.08. 08:03:23

Érdekes koncepció volt, eddig még nem is hallottam róla!

Taurusz 2020.03.08. 08:25:15

"Ön fizetne melegített konzervért egy étteremben?" A mentalitás nem halt ki, csak átalakult. Egy elég normálisan kinéző étteremben felszolgálnak porból készült gombalevest kacifántos névvel? Hát persze... Egyszer.

Praetorian 2020.03.08. 08:28:47

Erről még én sem hallottam, szenzációs.
Révfülöpön vajon hol volt?

Rollende Landstrasse 2020.03.08. 17:25:21

Az épület komolynak tűnik. Vajon most mi üzemel benne?

AngeI 2020.03.08. 17:25:49

Vajon ha Szindbád betévedt volna ide, mit szólt volna?

"No akkor Vendelin fiam, lássuk azt a Globus töltött káposztát..Hát különleges vagdalthús van e konyhán? Magára valamit is adó vendéglős mindig tart különleges vagdalthúst."

AngeI 2020.03.08. 17:25:57

@lomposfarkas: "És még mindig kísért, hogy a méltóságos ügyintézővel a kisablakon át kénytelen kiabálni a proletár"

Vagy:a lakó..:)

Sir Gombóc 2020.03.08. 17:26:15

@lomposfarkas: nem, ennek a pénztárak esetében biztonsági, de egészségvédelmi oka is van.

Sir Gombóc 2020.03.08. 17:26:21

A mai napig van olyan büfé a Balaton környékén, ahol konzerv babgulyást kapsz.

sóhegy049 2020.03.08. 17:26:29

Erről nem hallottam soha. Minden korszaknak megvannak a maga félresikerült ötletei, nincs ebben semmi kivetnivaló. Azt tegyük hozzá, hogy az akkori készétel választék, konzervből nem összetévesztendő a maival!

user friendly 2020.03.08. 17:26:50

Sokszor nyaraltam akkoriban a Balatonon, de ez nekem is új.
De tényleg nagy ötlet felmelegített konzervekre étterem-hodályokat kialakítani :D
Látszik, hogy az elvtársak a valóságtól elzárt buborékban éltek (akkor is) és fogalmuk sem volt arról, hogy a bnv-n még a jéghideg konzerv paradicsomos káposztának is örült (volna) az egyszeri ember, annyira nem volt megoldva az étkezés.
Emlékszem, minket általánosban többször kivittek a vásárba és hiába volt mindenkinél tízórai, délutánra már halál éhesek, szomjasak voltunk, de még egy nyomorult, kiszáradt párizsis zsömléhez sem jutottunk hozzá. Napi több 10 ezer emberre alig volt pár büfé és azokban sem volt folyamatos az ellátás. Általában délre már kongtak az ürességtől, amelyik nem, ott meg annyian voltak, hogy reménytelennek látszott zárás előtt ételhez-italhoz jutni.
És ebből sikerült azt a következtetést levonni, hogy az emberek konzervet akarnak enni, ha étterembe mennek. Zseniális :D

pollucs 2020.03.08. 17:27:12

Boldogult kamaszkorom idusán még látogattam a veszprémi egységet (többek között Birka becenéven futott), de csak sört ittunk ott. Nem ittunk pohárból, mert nem kockáztattunk 2 hét vesztegzárat, valami ismeretlen fertőzést összeszedve. Iszonyú koszos hely volt, de legalább olcsó. Ha jól emlékszem, 20Ft körül volt egy Balatoni "Villámgyors", 1990-91 környékén. Viszont volt egy különleges attrakciója is az intézménynek, a pincérek, felszolgálók (fehér ing, fekete mellény, piros kalocsai mintás tulipánokkal díszítve) gyakran részegebbek voltak, mint a drága közönség. :) Szép idők voltak! :)

Aurevol 2020.03.08. 19:40:14

Volt ilyen Tapolcán és Zamárdiban is. Akarattyán bolt épült, ami terv szerint alkalmas lett volna konzerv bisztro szolgáltatásra is. Nekem ez inkább úgy tűnik, mint plusz szolgáltatásként konzerv melegítési lehetőség a boltban. Fűzfőn konzerv bisztróról nem tudok, de a '80-as évek elején egy ÁFÉSZ bolton belül nyílt egy főként konzerveket árusító üzlet, de meleg étel ott nem volt. Nyílt Fűzfőn 1977-ben és 1981-ben Panonker ABC, ahol szintén ingyenes szolgáltatásként voltak kávédarálók, és volt szó konzerv melegítőről is, de a végén még a kávé, mák, és diódarálók is leszerelésre kerültek.

Egyébként pár éve felkapott hír volt, hogy egy párizsi 3 Michelin csillagos éttermet fosztottak meg a csillagoktól, mert kiderült, hogy a friss tengeri kagyló konzerv volt, és más specialitás is bádogdobozos termékként állt a raktárban.

_Neville 2020.03.08. 23:00:29

Alighanem mai napig tartja ezt a hagyományt pár étterem, csak kevésbé becsületes módon. Azaz ők nem vallják be, hogy konzervet kapsz. :D

gigabursch 2020.03.10. 05:44:13

Világszerte megy a konzerv, min kell meglepődni?

Jóska Pista 2020.03.11. 08:36:17

Hát én hasonlóban voltam Villány egyik jónevű pincéjében. Igaz ott nem konzervet adtak, hanem fagyasztott bolti ételt.
Ráadásul előre kellett választani a négyféle ételből. Mikor kihozták akkor eset le hogyan készült a vacsora, akkor ismertem fel az általam megszokott izeket és állagot.
(Otthon tartottam belőlük a fagyasztóban, és ha gyorsan kellett valami, ahhoz nyúltam, így pontosan ismertem őket. Mind a négyfélét.)
süti beállítások módosítása