Tó-retró

Boldog születésnapot Kockásfülű nyúl!

2020. szeptember 23. - drkardos

1977-ben a mai napon szállt fel először a figura, Magyaroroszág mellett például Amerikában is, végül 90 országig repült!

 kockasfulu2.jpg

 

1977. szeptember 23-án mutatták be Kockásfülű nyúl mesesorozat első epizódját a Magyar Televízióban, és a füleivel szállni is tudó nyuszi rögtön meghódította a gyerekek szívét. Megjegyzem nemcsak a magyarokét, de az amerikai, kanadai és finn gyerekekét is, hiszen a hazai bemutatóval egy időben a tengerentúlon(!) és Finnországban is elindult a széria vetítése. A történet első 13 része ugyanis 1974-76-ban készült a Pannónia Filmstúdióban Richly Zsolt ügyes rajzaival, és a Hungarofilm vezetősége már a magyar ősbemutató előtt eladta a vetítési jogokat jó pár külföldi országba. Végül óriási siker lett Kriszta, Kistöfi, Mozdony, Menyus és persze a mindent megoldó nyuszi története: a világon több, mint 90 országban vetítették az elmúlt évtizedekben, például eljutott Japánba is. Pedig az írónő, Marék Veronika egy korábbi meséjének – A csúnya kislánynak – sikertelensége miatt már azon gondolkodott, hogy végleg feladja a meseírást. De a hétköznapi helyzetekből magát kivágó ügyes nyuszi alakja nem hagyta nyugodni, ráadásul a füleit kockásra álmodta meg, ami a 70-es években igencsak divatos volt.

 

A hazai közönség figyelmét egyébként képregényekkel próbálták felkelteni a bemutató előtt, hiszen a Tükör újságban már 1975-ben megjelent nyomtatásban Kriszta születésnapi meséje, amely egyben a sorozat első epizódját adta.

kockasfulu1.jpg

Végül a televízióban 1977-ben mutatták be egy őszi szombat estén, és ekkor elindult a kockásfülű őrület. Minden kisgyerek szeretett volna magának egy ilyen nagy fülű nyulat: lehetőleg plüssben, amihez hozzá lehet bújni, aminek a fülei alá mindenféle kincset el lehet rejteni. Ez az egyik legsikeresebb rajzfilmfigura azóta is a retró szériák közül, amit még ma is lehet kapni a játékboltokban, és a televíziók újra és újra műsorra tűzi. Az első 13 rajzfilmet a 70-es évek végén egy folytatás-sorozat követte, hiszen a gyerekek ki voltak éhezve az újabb és újabb mesékre.

 

De vajon miben rejlett a nyuszi varázsa? Az írónő, Marék Veronika szerint nem abban, hogy a nyuszinak valódi varázsereje lett volna, hiszen a repülésen kívül semmi különösre nem volt képes. A nyuszi inkább emberként viselkedett, aki minden bajból jól ki tudta vágni magát, és ezzel azt üzente a gyerekeknek, hogy mindent rendbe lehet hozni, minden problémát, konfliktust valóságosan meg lehet oldani.  Ráadásul ez volt az első olyan rajzfilm, ahol a színek is nagyon fontos szerepet játszottak! A film iparművész alkotója, Richly Zsolt szerint külön színjelentése volt még a nyuszifül kockáinak is, és a színes rajzok elvarázsolták a fekete-fehér bábfilmekhez szokott közönséget. Igaz azért el kellett telni jó pár évnek, hogy a magyar szocialista háztartásokban is színes tv-n nézhessék a nebulók a Kockásfülűt. A nyuszi nem csak a készítőket, de más művészeket is megihletett, Kolodkó Mihály jó pár évtizeddel később egy igazi kis aranyszobrot mintázott róla, amely ma is látható a fővárosban a Sikló melletti téren. Mi pedig nosztalgikus érzésekkel nézzük újra és újra gyermekeinkkel, unokáinkkal a Kockásfülű nyúl meséjét...

További érdekes sztorikért, nettó-retró életérzésért látogassa meg facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr7216211556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papierusz 2020.10.09. 12:43:08

Elképesztően depresszív-agresszív mese volt. Rémálom.
süti beállítások módosítása