Tó-retró

Iskolakezdés – négyszínű toll és kisdobos nyakkendő

2021. augusztus 31. - füredianna

Beszerezhetetlen iskolai és kisdobos kellékek, menő diplomata táska. Így kezdtük az iskolát az előző rendszerben.

 iskolataska_tartalma.jpgIskolatáska és tartalma a 70-es években - Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

Vegyük először is sorra a szocialista iskolarendszer egyik fő kellékét, az iskolaköpenyt. Ennek az egyszerű kék, főként nejlonból készült ruhadarabnak igencsak nagy jelentőséget tulajdonítottak az előző rendszerben. Egyrészt kötelező volt hordani már kisiskolás kortól fogva, másrészt ebben látták az iskolarend megszilárdításának egyik fő módját. Az 1960-as, 70-es években többoldalas tanulmányok foglalkoztak az iskolaköpeny szerepével, több ezres kutatások zajlottak annak elfogadottságáról és gyakorlati használatáról. Abban mindenki egyetértett - diák, tanár, szülő egyaránt - hogy az iskolaköpeny segített megszüntetni a gyerekek családi és társadalmi státusza közötti különbségeket. Hiszen a köpeny eltakarta a legmodernebb, legmenőbb farmernadrágot csakúgy, mint a rongyos, kinőtt melegítőt. Mások a szexuális kihívó viselkedés gátját látták benne, hiszen iskolaköpenyben a nagyobbacska lányok nem mutogathatták bájaikat. A kompetensebb pedagógusok az együvé tartozás, a diák közösség szimbólumaként kezelték ezt a kötelező ruhadarabot, mások egyszerű védőruhaként, amely megakadályozta, hogy technika vagy rajzórán megsérüljön a gyerek ruházata. Egy biztos, a nyolcvanas évek közepéig nem volt olyan iskola, ahol ne követelték volna meg az iskolaköpenyt.

Ha már beszéltünk a hétköznapi ruházatról, akkor meg kell említenünk az ünnepi viseletet is, ami nem lehetett más, mint a hivatalos kisdobos és úttörő egyenruha. A 70-es évektől kezdve bizony nagy bajban voltak azok a szülők, akiknek a csemetéje kinőtte a hivatalos inget, vagy elveszítette a sípját, nyakkendőjét. Ugyanis a hivatalos úttörő és kisdobos ruházatot nagyon nehéz volt beszerezni, szinte állandó hiánycikknek számított. Sokan a kellékeket és az ingeket használtan egy-egy ismerőstől vették át jó pénzért cserébe vagy órákat álltak sorban az Úttörő Áruház vagy az Ezermester és Úttörő Bolt Vállalat üzletei előtt. Az egyenruhához passzoló fekete nadrágokat és kisszoknyákat gyártó vidéki varrónők forgalma ugyancsak megnövekedhetett az évnyitó előtt, hiszen ezeket otthon is el lehetett készíteni. Az ingek a Férfi Fehérneműgyárban készültek, állítólag évente mintegy félmillió darabra érkezett rendelés hasonlóan a Debreceni Műanyag KTSZ-hez, ahol a sípokat és csatokat, kitűzőket gyártották. A kisdiákoknak egészen a 60-as évek végétől kötelező volt nyakkendőben és teljes egyenruhában megjelenni az évnyitón, és ez nem kevés álmatlan éjszakát okozott a szülőknek, hogy honnan fogják beszerezni a szükséges ruházatot.

 Cikkünk az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készült.

Egy kis nosztalgia a galériában....

A kötelező elemek mellett természetesen szükség volt még fehér vagy kék tornacipőre, a lányoknak fekete vagy sötétkék tornadresszre, a fiúknak fekete sortra és fehér pólóra a testnevelés órákhoz. S bár ezek típusa nem volt megadva pontosan, ha végignéztünk volna egy kádár-kori tornaórát, biztosan teljesen egyforma ruhában futottak volna a gyerekek. A Skála és az ÁFÉSZ boltjai jórészt ugyanis hasonló dresszeket kínáltak a szülőknek: fekete kötött vagy sötétkék tornaruhát szélein fehér csíkkal díszítve, hasonló kék-feket sortot és egyszerű pólót. A sztreccses változatok csak a nyolcvanas évek végén érkeztek meg az üzletekbe, amikor már Adidas tornacipőt is lehetett kapni. De korábban a cipőkérdés kicsit bonyolultabb volt, a 70-es évek elejétől kezdve ugyanis rendre arra panaszkodtak a szülők a sajtó hasábjain, hogy hol fehér, hol pedig kér tornacipőt nem lehetett kapni, és természetesen mindig az ellenkezőjét írta elő az iskola. A gumitalpú csodák minőségét, tartósságát és az szagát szintén gyakran kifogásolták.

Ha már beszerezték a ruházatot a kis nebulónak, akkor nem volt más hátra, mint kiválasztani az iskolatáskát, megvenni a füzeteket, ceruzákat és tollakat. Természetesen a 70-es évek napilapjai rendre felhívták a szülők figyelmét arra, hogy már időben, júliusban gondoskodjanak a patronos tollakról, füzetborítókról, csónakhegyezőkről és egyéb ikonikus kádár-kori iskolai kellékekről, hiszen ezek száma véges volt, és bizony augusztus közepére rendre el is fogytak az írószer és papírboltokból. Ebből adódhatott, hogy akinek sikerült nyithatós, csatos fekete műbőr diplomata táskával megjelenni a suliban, vagy éppen egy négyszínű tollal írni az első dolgozatot, az igencsak menőnek számított. Minden korszaknak megvolt a maga slágerterméke: 1971-ben például a hagyományos fa tolltartók mellett megjelentek a bőrből és műanyagból készült modernebb változatok, a 80-as években pedig szagos radírtól kezdve az első rotring és töltő ceruzákon keresztül a patronos tollakon át egészen a vetkőzős, design írószerszámokig sokféle eszközre ácsingóztak a diákok. Természetesen ezeket a különleges tárgyakat csak hosszú sorbanállás vagy protekció révén szerezhették be a szülők csemetéiknek, ami ma már a hipermarketek roskadozó polcait áttekintve szinte hihetetlennek tűnik. Még szerencse, hogy legalább a könyveket mindenki megkapta az iskolában, néha hónapokkal szeptember elseje után és néha nem is az osztálylétszámnak megfelelően....

 További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!  

A bejegyzés trackback címe:

https://toretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2416675612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaszáspók 2021.08.31. 20:09:49

Füredi Anna ugye te a 80-as évek végén, vagy inkább a 90-es években születtél?

Sunny Days 2021.09.01. 06:26:13

Én még voltam kisdobos is és úttörő is, de nem emlékszem rá, hogy bármi problémát jelentett volna beszerezni az egyenruha kellékeit. Nekem anno tetszett az a sok miegymás, magamra aggattam mindent, sípot, jelvényeket, övet, de volt aki egy akármilyen fehér felsőhöz kötött egy nyakkendőt, és az is rendben volt, nem különösebben foglalkoztak vele, hogy nincs sípja vagy 'rendes' úttörő inge. Mifelénk biztos hogy senki nem adott pénzt azért, hogy használtan megvegyen ilyesmit.

A könyvek meg mindig időben érkeztek. Az, hogy már rég elindult a tanév de tankönyv még nincs, az a mai kor találmánya. Anno ezzel nem volt probléma, de még a gyerekem idejében sem.

KissGecihuszár 2021.09.01. 06:27:09

50 évesként , tehát a suit '78-ban kezdőként volt szerencsém az átkozott habselyem , illetve a "diolen" köpenyekhez is. Rühelltem mindet, ugyanis tavasszal, illetve júniusban már belerohadt az ember, de a fűtési szezon kezdetekor is számosan izzadtak és mert akkoriban sokan nem használtak semmiféle deo-t, ezért sertéseket megszégyenítően bűzlöttek is már a déli órákban eme ótvar köpenyektől. Jómagam rendszeresen dobáltam le magamról, illetve "felejtettem otthon", ezzel jónéhány beírást, intőt kiérdemelve. A '80-as évek elején az egész Bartók Béla Angol tagozatos ált. isk-ben erős izgalmi állapotban 5 felsős tanulónak volt Amcsi fehér farmerje, ezekből egyik szerénységem volt, melyet ugye nem tudott eltakarni az akkorra már igen szélesre nyílt jövedelmi ollót , így javarészt kigombolt ,sőt az első adandó alkalommal a szék támlájára elhelyezett köpenyek nem takarták a Lee, illetve Wrangler , stb márkajelzéseket. Az első Rotring Tikky-t olyan '81 tájékán kaptam, menő neonzöld színben és a legutolsó, tehát '86-ban kapott sötétkék Rotringom mindmáig kifogástalanul üzemelő hű társam, mint ahogy a Sharp logarizálni is képes számológép is.

morph on deer 2021.09.01. 06:27:54

@Kaszáspók:
Ugyanez a benyomásom…

A kisdobos- és úttörő ingekhez NEM fekete, hanem sötétkék szoknya/nadrág járt, - a fenti képnek teljesen torzak a színei, lásd a kék nyakkendőket, pl.
Az övcsat NEM műanyag volt, hanem alumínium, műanyag a síp meg a jelvények voltak.
Apropó: műanyag meg bőr tolltartók már a hatvanas évek közepétől voltak, amúgy az egyéb taneszközök között valóban voltak a négyszínű tollhoz hasonló “presztízsdarabok”, mint pl a Kohinoor ceruza, (csehszlovákul (!) ceruzky) meg a Pelikán radír, amelyek a korai 60-as években még ritkának számítottak, de ez nagyban attól is függött, hogy ki hol él az országban.
A kisdobos/úttörő ingeket tulajdonképpen nem a hiány, hanem a racionalitás okán adták tovább: a gyerek nőtt, és az alatt a néhány alkalom alatt mikor viselni kellett az inget évente, az nem igazán használódott el, viszont egy idő után már nagyon nem stimmelt a méret, így az élelmes szülők elkezdték csereberélni, adni-venni egymás közt, hiszen a célnak megfelelt: volt úttörőing, amit másra egyébként használt senki.

Igazából hiszti csak azért volt, mert mindenki akkor is az utolsó utáni pillanatban akart bevásárolni, mint mindig, ráadásul akkor azt még lényegesen kevesebb helyen lehetett megtenni, mint most.

WildBear 2021.09.01. 15:53:34

A kisdobos/uttörő holmi az én emlékeim szerint sem volt hiánycikk.
Egy dolgot hiányolok a cikkből: a kötelező könyv-, és füzet BEKÖTÉST!
Amiért beírás járt, ha nem volt meg.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.09.01. 15:54:02

A mi iskolánk (III.ker. Kerék utca) sajnos kapcsolatban állt a Honvéd sportegyesülettel és emiatt a tornadresszünk kötelezően piros volt. A '70-es években nem volt könnyű ilyesmit beszerezni, mert a klottgatyák általában kékek vagy feketék voltak, az atlétatrikók pedig fehérek, úgyhogy a legtöbb esetben nem maradt más, mint a ruhafestés. A festékek többsége viszont nem jól tűrte az izzadtságot... :)
Persze nem csak az iskolai mezek voltak festve. Láttam olyan Honvéd-Csepel kosármeccset, ahol a Csepel játékosainak lefolyt a festett mezszáma... :DDD

ötköb 2021.09.01. 15:54:39

Hát kicsit másképp volt az én időmben és sulimban, mint ahogy a posztban írták. Soha nem volt kötelező a kisdobos vagy úttörő egyenruha. Elég volt a sötét nadrág, szoknya és fehér ing vagy a lányoknak blúz. Ehhez jött a kék vagy a vörös nyakkendő.
Az úttörőknek volt egy barnás, vagy talán kakaó színű amolyan uniform jellegű inge is, amin vállapok és zsebek voltak, arra lehetett a sípot a hozzá tartozó fonott zsinórral feltenni. Volt még úttörő öv is rajta az "Előre" köszönéssel, ha jól emlékszem.
Egyenruhában az ünnepélyeken csak a "csapatvezető pajtás" volt(nálunk). Még ma is emlékszem, hogy egy felnőttön azért elég furcsa volt ez a viselet.
Ez akkor Zuglóban, a Zrínyi Ilonáról elnevezett üttörőcsapatban így ment. Lehet hogy másutt más volt szokás.
Az pedig téves, hogy az úttörő cuccok at nem lehetett kapni. Akinek kellett, mindent megvehetett fillérekért bármikor. Cserélni meg legfeljebb azért kellett, mert kinőttünk valamit.

Bambano 2021.09.01. 20:25:43

@ötköb: barnás vagy kakaószínű inge mifelénk nem volt az úttörőknek, csak jóval később a cserkészeknek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2021.09.07. 10:01:03

@Frady Endre: Nekem is kék és piros rémlik (kisdobosnak kék, az úttörőnek piros). Beszerzési nehézségekre azért nem emlékezhetek, mert minden ruha beszerzést szüleim intéztek, na jó, inkább idsanyám intézett.

Még kisdobosban, az egyik jamaikai trombi tromitás, az Orosz (kereszt nevére nem emlékszem) installálta a kisdobos indulót. Hát nem volt egy New orleansi dzsesszes utcaseprő, de akkor gagyiba elment.

A sok gagyi között elfért, ahogy a kisdobos síp is a kék paszományon. :-( Minek fújtam volna a sípot? Gagyi hátán gagyi volt. :-(

Valahogy nem bírtak belőlem cucialista ember típust faragni. :-) Vagy mégis? :-(

KROK 2021.09.09. 15:24:55

@KissGecihuszár: az igazi egyenlőtlenségek úgyis akkor kezdődtek amikor kiléptek a diákok az iskolából hogy haza induljanak. Érdemes volt megnézni hogy hányan mennek a buszmegálló felé (sok) , hogy hány emberért jött Trabant, hogy hány emberért jött Lada 1300, Hány emberért jött Lada 1500-as, ki volt az akiért Volga jött, és ki volt az az egy akiért jött Mercedes.

KROK 2021.09.09. 15:25:15

@Sunny Days: Hát nem tudom nekem ez az elindult a tanév és hetekig nincs tankönyv Sajnos már 2000 ben is jelentkezett mint probléma. Sőt végzősként volt olyan könyvben ami soha nem érkezett meg és magyar Érettségi előtt az érettségi napján a könyvtárból kellett kivegyem az irodalmi szöveggyűjtemény mert bár év elején kifizettem de sosem érkezett meg.

MaCS_70 2021.09.20. 09:48:53

@ötköb: Az a bizonyos barnás ing hivatalosan khaki színű volt és tábori ing névre hallgatott. Amint a neve is mutatja, a táborokban használtuk, mivel a színe okán mosás nélkül is kibírta azt az 1-2 hetet.

Én 76-ban letten kisdobos, és egyáltalán nem emlékszem beszerzési nehézségekre. Anyámmal elmentünk a legközelebbi Ezermester (és Úttörő) boltba, és megvettük, amit kellett.

Nálunk a tornacipő színes sem volt megszabva, a tornanadrágnak viszont lehetőleg kéknek kellett lennie.

MaCS

kroll 2021.10.19. 09:05:41

@KissGecihuszár: A 85-ben vásárol Pelikan írószertartóm a mai napig megvan.

kroll 2021.10.19. 09:05:50

@ötköb: Valószínüleg iskolánként is változott a ruházatot illetően a szigorúság. A mi giminkben 1987 tavaszán egy iskolai szavazás eredményeként eltörölték a kötelező iskolaköpeny, csak fizika és kémia órán kellett felvenni. Általánosban nálunk bevett dolog kifúrt gesztenyével összefogni a nyakkendőt. Egy haverom mondta, hogy ez náluk szigorúan tilos volt, mert, hogy a vörös nyakkendő a vörös zászló egy darabja és ezzel megszentségtelenítik a nyakkendőt.

kroll 2021.10.19. 09:05:56

@KissGecihuszár: A diolenből volt pamut anyagból készült is, na az az, amit alig lehetett kapni.

kroll 2021.10.19. 09:06:03

@MaCS_70: Hát pedig bőven volt még a 80-as évek elején is. Én 78-ban kezdtem az általánost és akkoriban szigorúan HB-s ceruza volt előírva, viszont pont Hb-s cerkát sehol sem lehetett kapni. A 80-as évek elején például sehol sem lehetett kék tornanadrágot kapni csak pirosat. Osztálytársam tornaórán intőt kapott, mert piros nadrágban jelent meg az előírt kék helyett

KékFény6 2022.09.05. 12:34:34

@KROK: Hát mifelénk nem sok emberért jöttek autóval (80-as évek), nem is emlkészem, hogy bárkiért jöttek volna. Senkinek nem volt probléma BKV-val menni. Ez az autós hordozgatás a 2000-es évektől lett divat, azóta a gyerekek képtelenek bárhova is eljutni tömegközlekedéssel a tájékozódásbeli hiányosságaik miatt.

chrisred 2022.09.05. 12:34:43

@Sunny Days: Én pedig úgy emlékszem, hogy az év elején, amikor a tankönyvcsomagokért álltunk sorban, ez vagy az rendszeresen hiányzott. Azt nem tudom, hogy a suli volt a hunyó, vagy a tankönyvellátó.
süti beállítások módosítása